tirsdag den 28. januar 2014

Tema-tirsdag #36: Om at læse varieret (og flere læse-statistikker)

Tilsammen danner de bøger jeg læser et genkendeligt cirkelmønster af genrer, tematikker og forfattere. Min kærlighed til Jane Austen, Elizabeth Gaskell, Louisa May Alcott, Neil Gaiman, Charles Dickens og Philip Pullman skinner tydeligt igennem, og ligeså gør mine  tilbagevendende genrevalg af 1800tallets klassikere, lyserødt chick-lit, eskapistisk og melankolsk børnelitteratur, fantasy-universer og historisk fiktion der atter transporterer mig tilbage til 1800tallets brusende skørter. Ofte indeholder de bøger jeg læser undertoner af kærlighed, gotisk mystik eller barnlig charme, ligesom jeg gang på gang begejstres over deskriptive passager og lyriske blandingsformer. Jeg er en meget forudsigelig læser - og dog ynder jeg at bilde mig selv ind, at jeg læser meget varieret.
Jeg har i lang tid haft en idé om, at selvom min læsning er begrænset til et minimalt udvalg af genrer, er den varieret alligevel. Bare på en anden måde. Jeg føler til tider, jeg har rejst jorden rundt med de trykte bogstaver; eller sat mig ind i tidsmaskiner og besøgt svundne tider i lange kapitler. Jeg har befundet mig i et glamourøse saloner i 1800tallets Rusland, og besøgt Googles hovedkontor i Californien. Jeg har bevidnet elendighed, krig og rigdom, og betrådt både fortid og nutid. Altsammen via bøger.
Jeg har længe bildt mig selv ind, at selvom mine bøger ikke varierede så meget i genre, så varierede de sikkert bredt i udgivelsesår, oprindelsesland og forfatterbaggrund. Derfor besluttede jeg mig for at lave en optælling og kategorisering af de 200 bøger, jeg læste sidste år. Og det viste sig, intet var helt, som jeg havde regnet med.
Jeg har i lang tid været overbevist om, jeg læste mere engelsk litteratur end amerikansk litteratur, og at jeg læste flere bøger af kvindelige forfattere end af mandlige forfattere. Jeg var sikker på, jeg havde læst ligeså meget skandinavisk litteratur som jeg havde læst russisk og fransk litteratur. Men jeg tog fejl. Og det kom en anelse bag på mig.
Naturligvis er der flere tilfældigheder og faktorer, der spiller ind. Tal og diagrammer kan så sjældent stå alene. Bl.a. var år 2013 året, hvor jeg opdagede Neil Gaiman og bevægede mig igennem hans største romaner, og desuden læste alle 13 bøger i 'A Series of Unfortunate Events'-serien af Lemony Snicket/Daniel Handler. Ligeledes krævede studielæsningen en overvægt af franske romaner, mens påvirkningen af Goodreads og amerikanske booktubers har været stor. Men ikke desto mindre har min statistik et stort gabende hul. For hvor er Asien repræsenteret?  Eller Afrika og Sydamerika, for den sags skyld? (Note: jeg har ikke talt novellesamlinger/eventyrsamlinger med i denne statistik, da de varierer i oprindelseslande. Derved har jeg læst en smule Murakami og en bred vifte af afrikanske/asiatiske eventyr. Men kun i brudstykker og ikke som hele værker.)
Det er på sin vis logisk, at man som europæer har en overvægt af vestlige værker i sin læsning. Det er indenfor rækkevidde og let tilgængeligt; både i forhold til information og relation. Men på den anden side er det netop i værkerne fra andre kulturer, man som læser kan opleve noget nyt. Noget anderledes. En rejse man så sjældent får lov til at foretage i virkelighedens verden bliver så nemt muliggjort ved at åbne en bog. Og alligevel, har jeg ikke benyttet mig af det. Faktisk har jeg slet ikke skænket det en tanke i forbifarten.

På trods af en geografisk åbenbaring, kunne jeg nikke genkende til den tidsmæssige spredning i mine læsevalg. Med min forkærlighed for 1800tallets klassikere og 1900tallets mere moderne klassikere, er der alligevel en overvægt af nutidig litteratur. Og det var netop en af mine største prioriteringer sidste år; ikke at fortabe mig så dybt i fortiden, at jeg ikke ville ænse nutidens tendenser.
Genrefordelingen er ligeledes ikke overraskende; den månedlige læsning af en lyriksamling har forenet mig med en genre, jeg elsker men alt for ofte glemmer, mens min læsning af nonfiktion ligeså stille vokser og breder sig. Den eneste genre, der beklageligt mangler er drama-læsningen, som jeg altid har forsømt. På sin vis ved jeg slet ikke, hvor jeg skal starte eller begynde; medmindre jeg atter søger tilbage til Shakespeare og hans klassiske ordspil.
At lave disse statistikker og refleksioner har været enormt givende og hjælpende for mig. Ikke alene er en personlig myte blevet iturevet og modbevist - jeg har også opdaget grundlaget for mine kommende læsemål og overvejelser. For jeg vil gerne læse varieret samtidig med, jeg befinder mig indenfor mine egne interessefelter. Og det kan sagtens lade sig gøre.

Hvad med jer? Læser i varieret - i så fald på hvilken måde? Spreder i jer over oprindelseslande, udgivelsesår og overordnede genre? Eller koncentrerer I jer i stedet om et lille verdenshjørne?

26 kommentarer:

  1. Jeg er ikke i tvivl om at jeg kan læse varieret, men jeg er heller ikke i tvivl om at jeg ikke gør det. Der findes så mange bøger i verden, så der vil altid være en ny bog i ens yndlingsgenre eller yndlingsperiode. Så selvom jeg tror at ens læsning ofte bliver drevet af tilfældigheder, så vil vi nok være mere tilbøjelig til at vælge bøger som siger os noget og som vi har gode erfaringer med. Nogle gange er der næsten ikke noget værre end at blive skuffet over en bog, derfor er jeg bl.a. ret god til at gå uden om dansk litteratur og vælge det amerikanske i stedet.
    Men nogle gange når jeg bruger ordet varieret er det inden for kortere margen. Det er en måde at forklare at jeg sagtens kan læse børnelitteratur og historiske romaner. Eller at jeg ikke kun foretrækker fantasy, men også godt kan læse realisme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det har du helt ret i. Det er et stort regnestykke, og det involverer mange faktorer. Jeg har netop også samme tendens til at søge tilbage til det, jeg ved fungerer. Mange af de værker jeg læser, er også ofte af forfattere, jeg har læst tidligere. Det er bare tryggere, nemmere og mere sikkert på den måde.
      Og helt sikkert - det er også en måde at læse varieret på, og jeg tror også, det er det folk oftest tænker på, når man taler om at læse varieret :)

      Slet
  2. Ih, jeg synes du er så fin Rikke (min indre skema- og ordenselsker hopper og springer af begejstring).

    Jeg forsøger så vidt muligt at læse varieret, men det er lidt besværligt når jeg ikke læser i samme omfang som du gør det. Jeg læste 50 bøger sidste år, forgabte mig primært i John Green og Robert Kirkman og prøvede så vidt muligt at holde gang i min passion for dansk litteratur, mens et uendeligt hav af læseønsker ophobede sig med inspiration fra blogverdenen.
    Min plan (efter jeg har ryddet ud i reolen) må blive at have et fokus af gangen og så læse et par værker inden for en tidsperiode eller en genre - eller en forfatter for den sags skyld. Jeg har ikke gennemtænk det endnu, men det har faktisk været på fremtidsprogrammet ^^

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, mange tak! :D Den slags systematik er også bare lige i min ånd!

      Selvfølgelig er der mere plads at give af, når man læser mere. Men der er bestemt også mulighed for at variere i det små, og jeg synes virkelig det er fint, du har så stor passion for dansk litteratur. Den mangler jeg lidt selv, indimellem.
      Og det lyder som en god plan! Men tror du ikke, det ville blive trættende i længden? Eller hvordan? :)

      Slet
  3. Som skema- og listemenneske er det her et indlæg, der får mig til at klappe i hænderne af lykke. Det er et dejligt indlæg, der virker sætter tingene i perspektiv. Jeg tror i bund og grund, at vores læsevaner ligner meget hinandens.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! :) Og det tror jeg egentligt også. Vi deler jo så mange forkærligheder :)

      Slet
  4. Dejlig post - elsker læse-statistikker! Jeg gør også meget ud af at prøve at læse varieret, som man kan se i min 2014 Reading Challenge. Jeg bruger også meget min tag-cloud på Goodreads for at holde øje med de forskellige genrer, tider etc. gennem årene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! :) Goodreads er simpelthen sådan et godt værktøj til den slags!

      Slet
  5. Det må have været et kæmpe arbejde.
    Jeg ved faktisk ikke hvor varieret jeg læser. Det meste vil jeg gætte på er enten dansk, engelsk eller amerikansk og det meste er vel fra 1980'erne og op efter. Hvis jeg sådan lige tænker hurtig over det i hovedet.

    Det er faktisk ikke så lang tid siden jeg læste en arkitel omkring at få læste bøger skrevet af andet end "hvide" mennesker. Så jeg har allerede bestemt mig for at prøve og søge udenfor min område med hvilken type forfatter men det kunne også være at jeg skulle gøre det med hvilke land og årstal samtidig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var det bestemt også - men meget interessant på samme tid! :)

      Den artikel har jeg faktisk godt hørt om. Og der er helt sikkert noget om snakken. Men jeg tror, at det også hænger sammen med bøgernes markedsføring. Vi er oftere eksponeret for vestlige bøger, og det er også derfor, dem der ofte bliver fokuseret på. Det er et større regnestykke end som så, tror jeg.

      Slet
  6. Nu får jeg også helt lyst til at lave diagrammer over min læsning! Jeg læser ret varieret (især inden for de senere år, hvor jeg flere gange har kastet mig over bogudfordringer, som fik mig til at læse genrer, jeg normalt ikke dyrker så meget). I år har jeg dog besluttet at dyrke en del af de genrer, som jeg holder mest af, så måske læser jeg knapt så varieret i 2014 - til gengæld vil der sandsynligvis så også være en del 'hjertebørn' blandt dette års læseoplevelser :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan virkelig varmt anbefalet! Og det lyder skønt med en dedikation til yndlinge og hjertebørn. Det skal der nu også være tid til, at vende tilbage til ind i mellem.

      Slet
  7. Dejligt indlæg og ligesom Piskeriset får jeg også helt lyst til at udvide min statistik over de bøger jeg læser. Lige nu holder jeg mest øje med antallet af læste bøger og sider, men det kunne være spændende at udvide den lidt. Jeg tror ikke at jeg læser særligt bredt. Jeg kommer i hvert fald ofte til at læse bøger der er udkommet inden for de sidste 20 år og for det meste er det hele fantasy.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis, det er spændende at holde øje med sin læsning på andre måder :) ..

      Slet
  8. Det er virkelig spændende med disse statistikker du laver! Som følger af din blog var min overbevisning også, at du hovedsageligt læser litteratur af kvindelige forfattere, men det stemmer jo slet ikke overens med virkeligheden! Jeg burde gøre dig kunsten efter, og undersøge hvor jeg mangler noget.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er jeg glad for, du synes! Og det er sjovt, for jeg havde akkurat samme overbevisning mht. kvindelige forfattere - men åbenbart ikke. Jeg giver dog min massive Gaiman-læsning og Daniel Handler-serielæsning lidt af skylden :p ..

      Og det er virkelig anbefalelsesværdigt, for det er spændende at se, hvor bredt man spreder sig!

      Slet
  9. Jeg har forlængst mistet overblikket over min samling og det er sjældent, at jeg ved hvilken bog bliver den næste, før sidste side er vendt i den forrige. Jeg kan med ro i sindet sige, jeg har læst bøger om/fra alle verdensdele (også Murakami, men jeg falder nu ikke i svime over ham som jeg måske burde?), men især sydstatslitteraturen og de klassiske russiske værker har en særlig plads i mit hjerte. Jeg skal være heldig hvis bøgerne er af nyere dato end 2000, det er nok kun biografier og erindringsværker, der formår at komme i den kategori (senest Kaptajn Dinesen), man er vel historiker.
    Jeg læste for nogen tid siden en artikel om en litteraturentusiast, som havde sat sig målet at læse 1 bog fra hvert et land, der findes på 1 år. Til nogle af værkerne måtte vedkommende efterlyse en oversætter, da de kun fandtes på originalsprog. Se dét var lidt af en udfordring og ret meget mere varieret læsning kan man næsten ikke forlange!

    SvarSlet
    Svar
    1. Du er ikke den eneste, der ikke er helt ellevild med Murakami. Jeg har læst "Kafka på stranden" tilbage i 2012, og den jublede jeg ikke over. Til gengæld kunne jeg meget godt lide novellesamlingen "Fødselsdagshistorier", men der har Murakami jo ikke selv skrevet dem alle sammen.
      Åh, hvor fint du læser så meget klassisk russisk litteratur. Jeg vil så gerne i gang med noget Pushkin snart. Og det der med historiske bøger og klassikere, kender jeg alt for godt. Tilbage i 2012 læste jeg nærmest kun bøger fra 1800tallet. Det har virkelig også en uendelig charme.

      Og sikke dog en interessant (og omfattende) udfordring! Det var dog et helt fantastisk projekt, jeg kan beundre, man har modet til den slags!

      Slet
  10. Du er så vild! Elsker dine statistikker! :) Jeg er temmelig overbevist om, at jeg læser meget varieret. Har i hvert fald hverken fundet en genre eller en tid, hvor jeg vil slå mig ned, så jeg er åben for det meste. Men hvis jeg ser på de bøger, jeg læser, er det nok mest af alt nye udgivelser, jeg hopper på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha, tak min kære :* .. Jeg er evigt fascineret af optælling og systematisering, det fryder mit strukturglade-hjerte, haha! :)

      Men ja, jeg kunne godt forestille mig, at du læser meget bredt og varieret! :) Det er så skønt at bevæge sig frit fra land til land. Lidt tidsrejse er nu heller ikke helt af vejen, synes jeg :)

      Slet
  11. Årh! Jeg vil også sætte min læsning i diagrammer!!!!
    Jeg synes selv at jeg læser relativt bredt og varieret. Men nu bliver jeg også helt i tvivl ... for eksempel læser jeg ikke lyrik. Og heller ikke drama eller fagbøger som sådan. Spreder mig sgu egentlig heller ikke rigtigt længere end dansk- og engelsktalende lande og er ikke kommet længere tilbage i tiden end til det moderne gennembrud.
    Hm.
    Mere varieret læsning!

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan virkelig anbefales! Det er SÅ spændende! :D

      Det er netop dét. Man tænker, man læser bredt og vidt, men det er ikke altid, det er sådan. Der er jo netop flere måder at læse varieret på, og nogle lande/tidsperioder bliver overset i forbifarten. Det har nok også noget at gøre med, man ofte snupper, hvad der er lettest tilgængeligt :)

      Slet
  12. Hvor er det en sjov idé at lave sådan en opgørelse!
    Hvis du vil læse mere asiatisk, så kan jeg anbefale Wild Swans af Jung Chang. En gribende fortælling om 3 generationer af kvinder, hvor man følger Kinas historiske udvikling :) Baseret på forfatteren, hendes mor og bedstemor.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er virkelig også hyggeligt at få overblik over sin læsning på den måde, synes jeg! :)

      Og den bog har min mor faktisk læst og anbefalet mig også engang (?). Det kunne godt være, jeg skulle dykke ned i den! Tak for at minde mig om det :)

      Slet
  13. Dine statistikker er så fine. Får helt lyst til selv at lave nogle og se, hvordan min læsning er fordelt. Den er nok ikke så varieret, som jeg går og tror (når jeg tænker over det, så ved jeg, den ikke er det) så det skal jeg vidst arbejde lidt på at ændre.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det kan virkelig godt anbefales med den slags. For mig var det noget af en øjenåbner på flere punkter :) Og det kunne være sjovt at ændre, hvis man har lyst :)

      Slet