onsdag den 17. juli 2013

"A Room with a View" af E. M. Forster

Dette er et planlagt indlæg. Jeg er i feriehi, og er derfor lidt langsommere om at udgive og besvare kommentarer. Men jeg skal nok få det gjort efterhånden.

"A Room with a View" af E. M. Forster, fra forlaget Penguin, udgivet i 2011 (org. udgivet i 1908). 4/5 stjerner. 

Forsters korte bog om manerer, dannelse, ungdom og kærlighed  starter i det smukke Italien, hvor Lucy Honeychurch og hendes ældre kusine Charlotte Bartlett færdes under de varme himmelstrøg. Under deres ophold i Firenze møder de adskillige frie sjæle og besynderlige personligheder - heriblandt en særlig George Emerson, der overrasker den naive Lucy Honeychurch i en så stor grad, at hun hastigt rejser videre.
Da Lucy atter vender tilbage til sit hjem i England, konfronteres hun med et ubærligt fremtidsvalg, og skal således vælge mellem konvention eller passion - social klasse eller kærlighed.  

We cast a shadow on something wherever we stand, and it is no good moving from place to place to save things; because the shadow always follows. Choose a place where you won't do harm - yes, choose a place where you won't do very much harm, and stand in it for all you are worth, facing the sunshine.” 

"A Room with a View" er en utrolig kort lille bog, og dog har den alligevel taget mig en evighed om at forstå. Første gang jeg læste den, blev jeg efterladt med en blank følelse af ligegyldighed. Den så omtalte kærlighedshistorie fangede mig ikke, rørte mig ikke og nåede aldrig helt at synke ind. Mine øjne fløj over siderne uden jeg helt var klar over, hvad det egentligt var, jeg læste. 
Så jeg forsøgte igen og læste den for anden gang med omhyggelig ro og dyb koncentration. Jeg vendte siderne langsomt og forsigtigt - for eftersom dette er en bog af få ord, er hvert ord vigtigt og uundværligt for historiens omfang. Bogens smalle tykkelse er enormt vildledende. 
Med et trylleslag kunne jeg pludselig se hvordan denne lille 200siders bog gemte på skatte, jeg fuldstændig havde overset, humor jeg slet ikke havde forstået, og karakterer som jeg slet ikke havde bemærket. Forsters lille fortælling er i virkeligheden en komedie om de øverste samfundslag, en klassisk dannelsesberetning og den er overbefolket med komiske og vidunderlige karakterer, der alle adskiller sig med lethed fra hinanden. 
Den naivt uerfarne og uskyldige hovedperson, Lucy Honeychurch, bevæger sig ud fra sin isolerede drømmeverden og ind i bitter erkendelse, hun bliver elsket, og hun afviser, hun afsværger kærligheden, og hun bliver forelsket. Lucys historie er en historie om opvækst, udvikling og klarsyn - og hele forløbet ligger halvvejs skjult mellem bogens linjer. 
Lucys medrejsende anstandsdame og kusine, Charlotte Bartlett, blev en uendelig kilde af morskab under læsningen. Forster fremstiller hende ikke blot som en tragisk pebermø, han tilføjer også komiske elementer af påtaget martyrdom; og Charlotte foregiver således ikke at være bitter over sin bitre skæbne. 
Dertil kan tilføjes den højlydte og sladrende skribent Miss Eleanor Lavish, den højtidelige og forblændede Cecil Vyse, den passionerede og højtflyvende George Emerson og Lucys barnligt fjollede bror Freddy. 

It isn’t possible to love and to part. You will wish that it was. You can transmute love, ignore it, muddle it, but you can never pull it out of you. I know by experience that the poets are right: love is eternal.

I virkeligheden er "A Room with a View" en romantisk komedie. Hjertekildrende øjeblikke, såsom stjålne kys i mørke korridorer og en passioneret kærlighedsåbenbaring i et lilla blomsterlandskab sætter glitrende spor af rosafarvet forelskelse gennem hele fortællingen. Den komiske værdi gør dog også konstant opmærksom på sig selv, via snæversynede karakterer, parodiske bøger under latterlige dæknavne og overspillede mini-dramaer om retten til et værelse med en god udsigt. 
Ligeledes er der også en lille mængde af passende samtidskritik skjult under de komiske hændelser. Forster synes at filosofere over kvindens ret til frihed, den overformelle britiske kultur og vigtigheden af rejser, kunst, bøger og musik for dannelsen af en personlighed og åbningen af en horisont. 
Hvad jeg overså i min første læsning, sprang mig i øjnene denne gang; den lille bog gemmer på en stor historie, set gennem øjnene af et vrimlende virvar af karakterer og i konstant skiftende omgivelser. Bogen er ikke en overvældende kærlighedshistorie med pompøst favnende armbevægelser; men den har lune glimt i dens øjenkroge og smukke lektioner i dens gemmer. 

2 kommentarer:

  1. Jeg elsker denne bog - og faktisk også filmen. Det er en af dem, jeg kan se igen og igen :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Bogen er virkelig også en herlig lille skattekiste af skæve personligheder og yndige formuleringer. Jeg har stadig filmen til gode, men med din anbefaling skal den afgjort blive set snart :)

      Slet