tirsdag den 4. februar 2014

Tema-tirsdag #37: Brugte bøger og købevaner

Bogrygge, slidte af kærlighed. En indskrevet hilsen fra en fremmed til sit barnebarn i julen 1982. Kaffepletter. Æselører. Noter i margenen og glemte bogmærker. Smudsbind der er blevet væk og i stedet afslører bogens simple skønhed. Mærker, ridser og krøller: pletter, blyantstreger og folder. Duften af flere års opbevaring i en kælder eller på et loft. Jeg elsker brugte bøger, og spor af den historie de gemmer på.
Jeg frekventerer ofte antikvariater og bogudsalg, for jeg kan slet ikke stå imod. Indimellem finder jeg velholdte klassikere i en rødlig og forældet læderindbindning med guldtryk, og andre gange finder jeg bøjede paperbacks til en 5'er. Der er noget fint ved at træde ind i en genbrugsbutik fyldt med rodede bogkasser, og ikke ane hvad man kan finde. Det er som en skattejagt - og det er også et stort problem.
Efter jeg er begyndt at 'læse i bund' af alle de bøger, jeg har haft liggende herhjemme i årevis, er der noget, der er gået op for mig. Langt størstedelen af mine ulæste bøger er genbrugsbøger.
Det kan der naturligvis være flere årsager til. Jeg kan delvist skyde skylden på min læsemæssige forfængelighed, og på de papkasser fyldt med nye, skinnende eksemplarer og udgivelser, jeg så ofte får hjem. En vidundersmuk hardback med inddragende forsideprint og helt uberørte sider indgyder mig muligvis mere læsemotivation end en slidt, bøjet og falmet paperback. Og dog.
I virkeligheden tror jeg, problemet ligger i den måde, man køber brugte bøger på. Det er umuligt at overveje bøgerne i ligeså lang tid, da det er umuligt at vide, hvad man støder på, når man træder ind i disse verdener af støv og ælde. Selv hvis man benytter sig af det samme antikvariat gang på gang, ændres sortimentet konstant. Det er både charmerende og frustrerende. Man kan aldrig planlægge et køb på forhånd, og man kan ikke altid bare købe bogen senere. Og det udmunder ofte i, at jeg gør både spontankøb og fejlkøb. Bøger jeg gerne vil læse, men alligevel ikke vil læse nok til rent faktisk at samle dem op. Gang på gang må de vige tilbage for andre bøger, og de bliver skubbet længere og længere bagud i min evige læsekø.
Naturligvis har jeg også gjort mig mange enestående genbrugskøb; "Kaninbjerget" af Richard Adams, "Antonement" af Ian McEwan eller "Vintereventyr" af Karen Blixen. Men når jeg danner mig overblik over min læsning, er det alligevel tankevækkende, at størstedelen af mine ulæste bøger er genbrugsbøger - selvom jeg egentligt køber flest nye bøger. Det er en meget iøjenfaldende fordeling.
Når jeg sammensætter en onlineordre af bøger, er det altid med megen omtanke og en lang udvælgelsesproces. Mine genbrugskøb er derimod præget af det stik modsatte; indskydelser og tilfældigheder. Og selvom en bog til 5 kr. ikke er dybt problematisk, så har jeg hverken plads i min reol eller i mit hoved til bøger, jeg aldrig får læst. Det fylder, og det nager. Og derfor vil jeg til at overveje situationen lidt nærmere, når jeg næste gang befinder mig til et biblioteksudsalg eller i et antikvariat. 

Køber I ofte brugte bøger? - Og får I dem læst? Læser I genbrugsbøger ligeså hurtigt som jeres nykøbte eksemplarer? 

20 kommentarer:

 1. Jeg elsker at kigge efter bøger i genbrug!! :) Nye bøger er spændende, jovist, men en brugt bog er nu noget helt særligt igang imellem. Jeg tror snart jeg skal på jagt igen, det er meget lang tid siden jeg sidst var i genbrug.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis, begge dele har sin charme! Jeg tror bare butikkernes uforudsigelige sortiment og billige priser gør, at jeg sommetider køber bøger, jeg burde lade blive liggende.

   Slet
 2. Jeg køber sjældent bøger i genbrug selvom jeg tit er nede og snuse. Jeg har en liste med bøger i hovedet, hvor jeg tit glemmer halvdelen, af bøger som ikke bliver udgivet mere og så jeg har svært ved at finde på nettet eller ikke vil betale for i dyre domme.

  Så det er som regel hvis jeg falder over en bog som ser virkelig fed ud. Så det er jo et spørgsmål om at vælge at læse den med det fede design men som man egentlig ikke ved hvad handler om, eller bogen man har ønsket sig og sparet op til at købe.
  Den bedste jeg nogensinde har købt har været en Pippi Langstrømpe bog som jeg tit læser med datteren.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, det er smart at tjekke af på listen som den måde :)

   Man kan virkelig gøre fine køb, og netop børnebøgerne er ofte det bedste af det hele :)

   Slet
 3. Brugte bøger og mig har ikke det bedste forhold. Jeg kan sagtens se charmen i antikvariske bøger og jeg har da også et par stående. Men af en eller anden mystisk grund bliver de bøger aldrig mine på samme måde som de nye bøger gør. Jeg betragter nok mest mine bøger som skatter, der ikke må bøjes i ryggen eller plettes til. Hvilket i princippet er lidt skørt, men jeg har bare noget med at behandle bøger med mest mulig respekt. Men som sagt er der også bare en enorm stor charme ved gamle støvede bøger. Jeg kan rigtig godt lide at kigge på dem, men jeg kommer meget sjældent hjem med en bog under armen efter genbrugskig. Lige netop fordi de aldrig kan blive mine skatte, men de er fine og kigge på, men 'fine at kigge på' får dem ikke rigtig læst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår udmærket godt, hvad du mener. For bøgerne er mærket af en fremmed, og ikke en selv. Derfor kan man godt kigge på de brugte bøger, og føle de tilhører en anden. Det er lidt kompliceret at forklare, men jeg forstår dig virkelig godt!

   Men ja. Bøgerne har bestemt deres egen charme, og jeg synes de er så smukke på deres egne måde! Men de står også ofte ulæst herhjemme..

   Slet
 4. Jeg elsker også at købe brugte bøger, og har gjort mig rigtig mange gode fund, som også er blevet læst.
  Men jeg har det ligesom dig, jeg vil også til at genoverveje hvad der kommer hjem i højere grad. Ikke fordi, jeg er bange for aldrig at få dem læst - de fleste af mine genbrugsfund vil jeg stadig gerne læse. Det er mere fordi den samlede læsemængde bliver så overvældende, fordi man netop pludselig kommer hjem med ti bøger på én gang, når de nu er så billige. Og det tager pusten fra mig. Jeg prøver nemlig også at få læst lidt i bund! Men det er sgu svært, for genbrugsfund er altså også bare gode!! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Genbrugsfund er svære at stå imod! For de er der jo kun her og nu, og man ved jo ikke, om de når at forsvinde, hvis man venter lidt. Og det er altså en argumentation der gør, jeg bare har været slem til at fylde tasken. Men det bliver hurtigt SÅ overvældende! Så ja, mere omtanke, mere rygrad ;)

   Slet
 5. Førhen købte jeg stort set aldrig brugte bøger, fordi jeg af en eller anden grund følte mig bedre tilpas med helt nye bøger. Så opdagede jeg Awesomebooks.com - det var farligt for pladsmanglen på bogreolen, for deres udvalg af brugte bøger er kæmpe stort og priserne er helt i bund (sølle £2.59 for de fleste bøger).
  De fleste af de (mange!) brugte bøger jeg køber nu, skal nu stadig lige stå lidt på hylden før de bliver 'rigtigt' mine, men jeg vil tro at jeg læser lige så mange brugte bøger som nye nu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den hjemmeside har jeg også luret på, men aldrig fået købt noget fra. Det lyder dog som om, det er ganske anbefalelsesværdigt?
   Og sikke en skøn statistik! Så bliver der da læst igennem :D

   Slet
  2. For det meste er det ganske anbefalelsværdigt at købe bøger derfra, har kun oplevet en enkelt gang at modtage en bog der ikke var i pæn stand, og der var de søde til at refundere pengene med det samme :) så du kan roligt forsøge dig med den hjemmeside, hvis det skulle være :D

   Slet
 6. Jeg køber også gerne brugte bøger, ikke så meget skønlitteratur, mere boligbøger og den slags. Knap så meget nostalgi men jeg kan godt lide tanken om, at de ikke bare bliver kylet ud. Jeg har derimod en ting med at købe fine, gamle bøjler. Helst nogle med håndskrevne navne på. Det gjorde man åbenbart engang.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også rart at vide, man giver en bog et nyt hjem! Jeg hader også tanken om alt det, der bliver smidt ud på den måde.

   Og fin ting med bøjlerne. De må være yndige at samle på.

   Slet
 7. Jeg køber absolut kun genbrugsbøger, hvis jeg støder på en længe ønsket perle (:

  SvarSlet
 8. Jeg køber genbrugsbøger, men flere nye bøger, sådan samlet set. Elsker dog at gå på jagt i antikvariater, men er stadig så 'kræsen' at jeg sjældent kommer hjem med særlig meget :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror netop, jeg skal til at sætte min kræsenhedsfaktor op. For det er nu så ærgerligt ikke at få bøgerne læst :)

   Slet
 9. Køber stort set ikke nye bøger, så alle mine bøger er fra den lille genbrug i en lille flække i jylland. Jeg bliver til stadighed forbavset når jeg opdager Kafkas "Processen" eller Salman Rushdies "De Sataniske Vers" (som haps blev flået ned fra hylden), som gemmer sig mellem Danielle Steele og Morten Korch. Jeg havde en klar fordom om, at der ikke fandtes virkelige litteraturelskere i den by (min mor undtaget!). Jeg besøger flittigt denne lille genbrug og kommer altid hjem med perler jeg ikke anede jeg manglede, før jeg spotter dem gemt væk i rækkerne af triviallitt. Hvis jeg er så heldig at genfinde et værk jeg allerede ejer og holder meget af, kommer det også med hjem og ender som en værtindegave til mine bogglade venner.
  Jeg bliver altid glad i låget af mine besøg og økonomiministeren i mig ligeså! Den eneste, der ikke er glad er min livstrætte bogreol!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt med en særlig genbrug, man kommer igen og igen og finder talrige skatte! Det er nemlig bare så sjovt at se fordelingen af bøger på den måde, og finde perlerne mellem al det typiske :)

   Slet
 10. Jeg har det på samme måde med brugte bøger. De har måske bare ikke helt den samme tiltrækningskræft som en ny, fin bog. For mit vedkommende går den tendens til nye ting (sørgeligt) nok igen i andre forbindelser også. F.eks. i forhold til nyt tøj fremfor genbrug, ny cykel fremfor en brugt, ny computer fremfor en brugt. Det er egentlig lidt fjollet (og på grænsen til at være lidt for materialistisk/overforbrug egentligt, og ikke godt for en fattig studerende!), men jeg synes bare, at der er noget specielt over helt nye, fine ting, som man helt selv kan give de første skavanker. Men når det er sagt, kan jeg da også sagtens blive glad for genbrugte ting - finere på den er jeg heller ikke :)

  Forresten, faldt bare lige over det her indlæg på en anden blog, og studsede over, hvor meget det minder om et indlæg, du engang har skrevet:
  http://windblownpages.wordpress.com/2014/02/05/om-det-at-lane-boger-ud/

  SvarSlet