tirsdag den 25. februar 2014

Tema-tirsdag #40: Om læsetørke

Den sidste bog jeg færdiglæste var en lille samling af humoristiske tegneseriestriber med en litterær og historisk vinkel. Jeg tilbragte et par fornøjelige formiddagstimer i dens selskab, før jeg lukkede den igen. Før det, havde jeg ikke færdiglæst en bog i 14 dage - på trods af det faktum, at jeg er midt i hele tre bøger samtidig.
Sagen er nemlig den, jeg slet ikke har haft tid. En særligt ækel eksamen har optaget min opmærksomhed, og jeg har været nødt til at prioritere. Jeg har altid fastholdt, at fornøjelseslæsning er en høj prioriteringssag hos mig - også under eksaminer. Jeg har altid  været i stand til at veksle fint mellem eksamenslæsning og hyggelæsning, varieret det og blandet det. Men ikke denne gang.
Faktisk tror jeg, jeg i de sidste 14 dage har været mættet. Jeg har altid søgt ind i bogstavsverdener, når gråvejrsskyerne har mast sig på - men på det seneste har det snarere været omvendt. Jeg har forsøgt at flygte væk fra bogstavsverdenen i stedet. For efter fordybende læsning af fagtekster fra sene nattetimer til tidlige aftenstunder og en naturligt medfølgende hovedpine, er det ikke læsningen, man søger tilbage til. I hvert fald ikke for mit vedkommende.
I stedet har jeg ventet og glædet mig til den dag, min eksamen endelig svandt ind fra horisonten, og tog sine trøstesløse fagtekster med sig. Jeg har utålmodigt talt ned til, at mit læsemæssige overskud ville vende tilbage. Jeg har brugt tid på at planlægge hvilke bøger, jeg ville læse, og i hvilken rækkefølge, jeg ville gøre det. Jeg har stirret på min reol, kærtegnet bogrygge, sukket og talt ned. Og nu sidder jeg atter i sofaen med en opslået bog foran mig. Klar til at læse, vandre ind i en fiktiv virkelighed, og ikke have så meget som et sekunds dårlig samvittighed. Lyset for enden af enhver eksamensperiode er altid det tidspunkt, hvor læsning ændrer sig fra pligt til fornøjelse igen. (Og det bedste er selvfølgelig, når tingene blandes i så høj en grad, at pligt bliver til fornøjelse. Det var bare ikke tilfældet denne gang.)

Det er uhyre sjældent, jeg samler bøger op med så stort mellemrum. Sommetider tager jeg naturligvis længere tid om at færdiglæse bøger end andre gange, og sommetider har jeg ganske enkelt mindre tid, lyst eller overskud til at læse end andre gange. Men det er dog en sjældenhed, at der går mere end to dage, før jeg atter flytter et bogmærke længere ind mellem siderne på en selvvalgt bog. Læsning er blevet sådan en selvfølgelig underholdningskilde for mig, at det virker forkert at undvære.
Jeg hører ofte andre mennesker diskutere såkaldte læsetørker; lange perioder hvor tanken om bøger hverken er lokkende eller tiltalende. Udover denne påtvungne eksamenshovedpine, er det efterhånden flere år siden, jeg sidst oplevede noget lignende. Men jeg har dog også lidt under langvarig læsestilhed, og jeg kan så tydeligt huske hvorfor.
Da jeg for første færdiglæste den sidste Harry Potter-bog, følte jeg et tomrum så stort, at jeg straks gik i gang med at læse den første bog i serien igen. Jeg genlæste bøgerne i en uendelighed med den vished om, jeg aldrig ville opleve noget lignende igen. Jeg genlæste bøgerne med en vedvarende følelse af tab. Tabet af noget så særligt, at alt andet blegnede i sammenligning med. I flere år stod alle andre bøger i skyggen af dette magiske fænomen, og jeg læste intet andet. Jeg tror, det næsten kan kvalificeres som et læsemæssigt traume. Jeg kunne ikke slippe det.
Men andre bøger kom, flere forfattere blev opdaget, og nye kærlighedsformer spirede. Jeg har ikke frivilligt undværet min læsning, siden jeg rev mig løs fra J. K. Rowlings fortryllelse. I stedet har jeg holdt læsepauser som denne, der snarere har været en nødvendig konsekvens end et egentligt valg - og som har efterladt mig i et så læsemæssigt underskud, at jeg nu har lyst til at læse samtlige bøger i min bogreol samtidig.

Oplever I sommetider læsetørker? Perioder hvor I intet får læst? På grund af eksaminer eller på grund af manglende lyst? Og oplevede I også, ligesom jeg, et stort Harry Potter-traume og en langvarig læsetørke som følge?

26 kommentarer:

 1. Jeg kender fuldkommen den følelse du har haft. Specielt efter Harry Potter
  Bøgerne. Det var svært at komme videre og acceptere en slutning på en sådan drømmeverden.
  Mht læsetørke rammer det mig uheldigvis ofte, og jeg hader det. Det er ofte i forbindelse med bøger/tekster til skole jeg SKAL læse, som ikke fanger min interesse. Så i stedet for hurtigt at få det ud af verden, så udskyder jeg det i uendeligheder.
  Håber du kommer frem til læseglæden snart igen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Harry Potter bøger har nok været skelsættende for mange; de satte så dybe spor, man ikke kunne samle sig om bøger på samme måde igen. Det er ret imponerende. Og tankevækkende!

   .. Skoletekster kan virkelig være nedslidende. Uanset om de er spændende eller ej, tror jeg det har noget at gøre med, nogen fortæller en, hvad man "skal" læse. Det er enormt frustrerende i længden.

   Slet
  2. Helt bestemt! Og det resulterer ofte i at jeg så ikke får læst særlig meget for fornøjelsens skyld.

   Slet
 2. For et par måneder siden stod jeg i præcis samme situation som dig. Min tid var strengt optaget af Kant og Heideggers filosofier om æstetik, og jeg kunne ikke finde overskud til at læse for min egen fornøjelses skyld. Eksaminer kan virkelig ligge tungt i hovedet synes jeg! Der er alttid så meget andet man meget hellere vil! Kun få gange har jeg oplevet at jeg faktisk nød at skrive en eksamensopgave, men det hænger nok også mest sammen med min djævelske eksamens-angst der hvergang tynger på mit overskud og humør. Dog er der for mig intet bedre end at kunne smide benene op og åbne en bog man faktisk har lyst til at læse, og hermed vide at man nu har 'overstået' en træls periode. Held og lykke med eksamen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Næ, hvor pudsigt. Det er netop også Kant og hele hans oplysnings-slæng, der har frarøvet mig min tid. Det er så enormt svært, når der er tale om så tunge og helt umulige tekster. Der er ikke et spor af fornøjelse i det, og tiden bliver så lang. For at gøre ondt værre, var dette en mundtlig eksamen (!). Jeg ville have haft det langt nemmere, hvis blot den havde været skriftlig.

   Generelt har jeg det ganske fint med skriftlige opgaver, der er noget afslappet over det, hvis blot man kommer i gang i god nok tid. Det er dog relativt - og kommer meget an på emnet. Tung teori bliver aldrig nemt for mig.

   Og du har helt ret - en selvvalgt bog efter en lang eksamensperiode er det bedste! Jeg fik min eksamen overstået i mandags (med en udmærket karakter), og nu er jeg atter fordybet i mine bøger. Det er vidunderligt!

   Slet
 3. Når jeg leser en bok (eller flere bøker) som setter veldig dype spor i meg, bøker som føles å forandre livet mitt på en måte; da synes jeg det er veldig vanskelig å starte på en ny bok, fordi jeg sitter igjen med en følelse av at ingen bøker kommer til å være like bra som den jeg nettopp leste. Da trenger jeg som regel en laaaang lesepause.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kender jeg godt, og jeg kan sagtens forstå dig. Da jeg læste "The Ocean at the End of the Lane" i sommers, var jeg så mættet og målløs, at jeg ikke kunne gå i gang med en ny bog. I stedet læste jeg bogen forfra; jeg kunne simpelthen ikke rumme andet.

   Slet
 4. Jeg ved ikke hvad der skete, men i oktober og indtil midt januar, var min læselyst meget lavere end normalt. Egentlig startede det, da jeg gik i gang med bind tre i En sang om is og ild. Jeg fik den ikke læst færdig og det tog mig flere måneder, at få min læselyst tilbage på samme niveau som normalt. Det er rigtig ærgerligt, for jeg savnede det så meget!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, altså! Var det fordi, bogen skuffede dig eller var det simpelthen bare en dårlig læseperiode? Den slags kommer jo bare sommetider i bølger, og det er ikke altid logisk :/

   Slet
 5. Jeg havde det også efter at have vendt den sidste side i Dødsregalierne. Det var simpelthen så hårdt at have fulgt de karakterer i så mange år og derefter nå til et stadie hvor der intet nyt kom igen. Jeg tror faktisk der næsten gik et år, før jeg begyndte at læse igen. Det var utrolig traumatiserende, som et frygteligt break up hvor smerten bare bliver siddende i alle ens møbler, i alle ens beklædningsdele og i alle minderne. Det lyder meget overdrevet når jeg skriver det nu, men det var sådan jeg havde det xD

  Om læsetørker generelt kan jeg sige, at jeg tit får dem. De varierer meget i længde og kommer oftest af hvis jeg har siddet med en bog der på ingen måde har været stimulerende. Jeg har rent faktisk en side i en blog-notesbog, hvor jeg skriver mine umiddelbare tanker ned omkring disse tørker. Det er meget spøjst.

  Jeg synes det er en skide irriterende tilstand at være i, fordi jeg altid har lyst til idéen om at læse selvom overskuddet ikke er der.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder slet ikke overdrevet - jeg deler hvert et ord med dig. Det var virkelig som at sige farvel til nære venner og kære væsner! Jeg kunne slet ikke slippe det igen.

   Jeg tror ofte, at når jeg har læst en dårlig bog, så er jeg endnu mere motiveret til at komme videre og læse noget godt i stedet. Men det kan være meget drænende, det er jeg enig i!
   Og fint at holde styr på det med en notesbog. Der er sikkert nogle interessante tanker i den forbindelse :)

   Slet
 6. Jeg har da jeg var yngre læst Harry Potter på dansk og set filmene et utal af gange. Men det er først nu her i mit 20'ende år, at jeg har fundet mod til mig og er netop nu igang med sidste bog på Engelsk. Det er først nu de trænger helt ind i mit hjerte og hvor jeg tager mig selv i, at sidde på arbejdet, i fitness centeret eller lignende og savne Harry. Han og hele hans fantastiske verden er blevet en del af mig, som jeg ved at jeg aldrig kommer til at slippe helt. Han er blevet min ven og det J.K.Rowlings ubeskrivelige forfatterskab, der altid reder mig fra dårlige dage og nedtrykte stunder. Jeg tænker altid ''Jeg har jo Harry'', når alt andet viser jeg fra den sorte side.
  Jeg tør ikke engang tænke på, når jeg vender den allersidste side og forudser allerede nu, at jeg netop vil ende i et ''Harry Potter traume''. Heldigvis får din blog mig til at tænke, på alle de fantastiske læseoplevelser som du har haft og som venter derude for mig. Jeg kender ingen der forguder J.K.Rowlings univers og bøger i det hele taget, så derfor er din blog et dejligt indput i min hverdag og en stor inspirationskilde, til nye spændende læseoplevelser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh sikke en stor oplevelser, der venter dig. Det er både storslået og uendeligt sørgeligt at færdiglæse Harry Potter serien. Finalen er en vidunderlig konstruktion; men den efterlader et kolossalt tomrum. Jeg kan godt forstå, det er noget, man måske trækker lidt ud.
   De bøger kan noget særligt, og de er noget særligt. De har fortryllet en hel generation, og derfor er det altid lidt vemodigt at give slip på. Men jeg kan trøste dig med, der helt sikkert venter flere fantastiske læseoplevelser forude!

   Og tusind tak for de søde ord! Hvor er jeg dog glad for, at du læser med!

   Slet
 7. Jeg har det stadig sådan med Harry Potter :O :O :O
  .. Jeg kommer faktisk af og til en i sådanne 'reading slumps', hvor jeg såvidt muligt stadig prøver, at læse men det er bare ikke noget jeg på samme måde ser frem til, jeg tvinger mig selv 'op på hesten igen'. :/ Det er virkelig træls med sådanne perioder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også svært at lægge bag sig! Åh, de bøger! <3

   .. Det er virkelig frustrerende. Især hvis lysten til at læse er der, men at selve læsningen bare ikke fungerer :/

   Slet
 8. Jeg kender god til det med, at eksamen stjæler ens læselyst - eller overskud. Jeg læser dansk på universitetet og for at nå alle romanerne og teoriteksterne, har lystlæsningen sommetider været sat på standby. Til tider har jeg også været så mæt af ord og bogstaver, at jeg ikke orkede mere. Lysten - eller længslen - kommer dog altid tilbage.
  Mvh Lilly

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er simpelthen så frustrerende. Jeg plejer normalt nemt at kunne balancere mellem pensum-teksterne og hyggelæsningen, men sommetider kommer det hele bare lidt i klemme.. Men ja, heldigvis vender læselysten altid tilbage igen :)

   Slet
 9. Så godt at du endelig er ferdig med din eksamen, jeg krysser fingrene og håper på et flott resultat :) I fjor høst opplevde jeg både lese- og bloggetørke og det var helt forferdelig. Nå kjenner jeg imidlertid at det er godt å både lese og blogge, og jeg håper at lesetørken ikke kommer tilbake :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh mange tak, hvor er du sød! Heldigvis gik min eksamen ganske fint med en helt fin karakter! :)

   Det er virkelig frustrerende, når man ikke kan overskue det, der ellers gør en glad!

   Slet
 10. Jeg kender det virkelig godt! Ved siden af skole, projekter, arbejde og blog, så er det altså bare ikke altid, der er så meget tid til at læse, og så kan man bare gå helt i stå :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Uanset hvor meget man egentligt gerne vil :/

   Slet
 11. Tror næsten ikke der er nogen der kan undsige sig en læsetørke i ny og næ, desværre. Jeg render ofte ind i en krise om sommeren. Jeg er ikke god til at få læst særlig mange bøger om sommeren, måske fordi der sker så meget om ørerne. Er det rigtig slemt kan holder jeg meget af at lytte til en lydbog, da det ikke kræver helt det samme overskud hvis man er lidt træt. Faktisk giver det mig også læselysten tilbage at følge med i din og andres bogblogs, og læse om alle de herlige læseoplevelser andre har

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg læser faktisk heller ikke halvt så meget om sommeren, som jeg læser i vinteren. Det er nok en naturlig konsekvens af solskinsdage fyldt med aftaler og hygge :)
   .. En lydbog kunne faktisk være et fint alternativ i lidt træge læseperioder! Det har jeg aldrig tænkt over før! :) Og bogblogs er helt bestemt en skøn motivation også! :)

   Slet
 12. Jeg har perioder, hvor jeg slet ikke kan tage mig sammen til at læse, og så har jeg perioder, hvor jeg slet ikke kan få nok. Jeg tror grunden til mine læsetørker for det meste skyldes, at jeg føler mig stresset, og så virker det mere afstressende for mig, at sætte en film eller serie på. Dog kan de også skyldes bøger. Jeg havde det samme problem, da jeg færdiggjorde Harry Potter - jeg kunne simpelthen ikke overskue at læse andet, da det jo slet ikke kunne nå op på samme niveau. Det sker dog også efter andre bøger, som jeg enten har hadet, eller som jeg virkelig har elsket :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig vildt, hvordan HP-bøgerne har påvirket så mange. Men det var virkelig hårdt at færdiglæse dem, jeg kan endnu huske hvor tom jeg følte mig. Det var på en gang noget helt særligt og noget helt forfærdeligt.

   Og du har nok lidt ret i det med stress. For mig har det også meget med træthed at gøre. Man bliver så træt i hovedet af f.eks. at læse fagtekster hele dagen, og så er det slet ikke muligt at læse en bog uden at falde i søvn nærmest :/ Så er det nemmere bare at tænde for tv'et.

   Slet
 13. Jeg er midt i det lige nu. Får slet ikke læst, men er helt desperat efter det. Sidst jeg læse var det Kim Leines "profeterne i Evighedsfjorden". Var virkelig begejstret for den. Har en hel stavl bøger fra biblo, men de fanger mig ikke. Suk.

  SvarSlet