torsdag den 6. marts 2014

“When you sell a man a book you don't sell just twelve ounces of paper and ink and glue - you sell him a whole new life. Love and friendship and humour and ships at sea by night - there's all heaven and earth in a book, a real book.”

Det hele begyndte så uskyldigt, at jeg slet ikke lagde mærke til det. En enkelt bog, hist og her. En venlig henvendelse fra min mor, der spurgte, om jeg ville "have noget med fra Amazon", en lille bestilling midt i et endeløst eksamenskaos. Et tilbudskøb, et impulskøb, et enkeltkøb, et klik og en ordrebekræftelse. Og pludselig var de her bare.
Pludselig var jeg på en eller anden måde atter omgivet af et svimlende antal nye bøger, båret hjem i kulørte plasticposer og leveret i min postkasse med venlige hilsner. Bog efter bog har jeg atter bygget mig et overvældende læsefort, jeg kan gemme mig bag. Helt ubevidst har jeg fundet dem; eller også har de fundet mig.
Nogle af bøgerne er blot tænkt som designmæssige opdateringer; elskede historier der fortjener en elsket indpakning, mens andre er favoritter jeg hidtil aldrig har ejet. Nogle indeholder historier og eventyr, jeg intet ved om, før jeg snart befinder mig i dem, mens andre er titler af velkendte forfattere og overleverede fortællinger, jeg gerne vil lære yderligere at kende. Nogle af bøgerne har jeg allerede grådigt læst, andre har jeg endnu ikke rørt. Men alle af dem er elsket, betragtet som en skat, farverige investeringer til mit livs bogreol.
Det er vel unødvendigt at tilføje, at min idé om bogkøbsreducering har slået fejl. Og dog. For selvom jeg har købt mange nye bøger, har jeg også fået læst mange af de gamle titler, der længe har samlet støv på mine hylder. Jeg tror måske, jeg nærmer mig en fin balance; noget nyt, noget gammelt og nogle historier jeg kan leve i.

I videoen nedenfor fremviser jeg (nogle af) de bøger, jeg har købt på det seneste. Hvad med jer? Har I gjort jer nogle lykkefund for nylig? Og er I bedre til at overholde jeres bogkøbsstop end jeg?

33 kommentarer:

 1. Sikke mange dejlige bøger, Rikke! Selvom jeg netop har modtaget en bogpakke, bliver jeg helt misundelig på din stak - så flere af dem er kommet på ønskelisten! Moby Dick er en svær bog, synes jeg. Den tog mig også evigheder at læse, og jeg var ikke spor begejstret, da jeg var færdig med undtagelse af de sidste fire kapitler, hvor handlingen virkelig spidser til. Jeg håber, at du vil få den læst færdig, og så glæder det mig at du kunne lide Plath. Hun er blandt mine yndlinge, så det varmer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig mange bøger ja - men de er også samlet over to måneder! Puha, jeg har samlet og elsket hver og en. Små skatte de er. Også dejligt du har fået en ny forsendelse ind af døren i dag :)
   'Moby Dick' er helt sikkert en svær bog - men omvendt burde den være til at komme igennem. Har trods alt forelsket mig lidt i sproget engang, så vil gerne forsøge at følge med i handlingen også! Uanset hvad er den nok et must-read! :)

   Slet
 2. Jeg er midt i et større projekt, hvor jeg læser alle de bøger, der allerede er i min bogreol, for at beslutte hvilke jeg skal beholde og hvilke, jeg skal forære væk eller sælge. Havde slet ikke opdaget, hvor mange bøger, jeg egentlig har, før jeg kiggede godt og grundigt på første og anden reol samt den store skuffe under min seng. Ups :-) Er lige nu i gang med nogle af Doris Lessing - læste et af hendes romaner i gymnasiet, og var helt betaget. Købte derefter nogle af hendes bøger, med fik aldrig læst dem. Nu skal det være!

  Jeg gispede næsten da jeg så din stak med bøger. Den er så fantastisk smuk, håber at alle de nye historier er små perler!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja! Det er også rart at få 'læst ud' på den måde! Det holder jeg også meget af, og er faktisk også kommet igennem mange af mine ældre fund på et seneste! :) Giver dem også altid væk, hvis de ikke interesserer mig alligevel, de fylder for meget at have stående :)
   Og spændende med Doris Lessing! Hende kender jeg slet ikke, men det lyder enormt fint med en forfatterfavorit :)

   .. Og tak! Jeg er også meget spændt på at læse min vej igennem den :)

   Slet
 3. Jeg elsker dine bookhauls! Jeg sidder og drømmer om at bestille kæmpe pakker af bøger hjem. Så flere af dem tak!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre! Jeg hygger mig også med at lave dem :)

   Slet
 4. Neeej hvor er jeg glad for at du er kommet til at bryde løftet om bog-indkøbs-stop, for jeg har nemlig slet heller ikke kunne holde det.
  Efter en hård uge, fik jeg bare sådan en uhyrlig lyst til at forkæle mig selv, og i stedet for tøj shopping eller slik, røg der fluks syv bøger fra amazon ønskelisten i kurven - var som et lille barn både efter købet og da min pakke kom (det er jeg sådan set stadig hver gang jeg kigger på mine bøger).

  Dine videoer er dog farlige, for har med det samme forelsket mig i de først fire bøger, jeg bare må eje. Blandt andet 'Reading in the brain' - jeg har studeret noget neurovidenskab, og er helt forelsket i ideen om en bog der handler om hjernen og det at læse :)

  En video om Austen bøger ville være skønt (omend også farligt for min pengepung ;) )....

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, åh hvor er det rart, vi svage sjæle kan stå sammen :'D Det er næsten umuligt at overholde et bogkøbsstop, og jeg har efterhånden besluttet mig for, det nu nok går med det. Jeg både læser og samler på bøger - så hvorfor ikke kombinere de to ting med god samvittighed? ;)
   At modtage en Amazon pakke er næsten ligesom juleaften. Jeg elsker det, og bliver også som et lille lykkeligt barn. Det er det bedste i verden!

   Og spændende med neurovidenskab! Jeg er meget spændt på bogen og synes simpelthen den lyder uendeligt fascinerende. Jeg elsker den slags, og har haft et multi-kort forløb om kognitiv psykologi på handelsskolen, som jeg fandt meget spændende. Vil gerne genopdage det!

   .. Og det tager jeg til efterretning! :D

   Slet
  2. Er helt enig, bogkøb bør slet ikke være noget man får dårlig samvittighed over. Læser lige nu 1984, hvor alle bøger jo bliver skrevet om hele tiden for at blive tilpasset nu'et. Den tanke er så uhyggelig, at det bare giver mig endnu mere lyst til at samle bøger og gemme dem til eftertiden, så jeg som gammel stadig kan tage min ynglingsbog ned fra hylden og genlæse den, og finde de citater som jeg engang før har forelsket mig i - og så er smukke bøger bare en evig kilde til glæde og lykke. Man kan simpelthen ikke tage en smuk bog ned fra hylden og forblive i dårlig humør :)

   Slet
 5. Mmmm.... books! :-D
  Sikke mange dejlige bøger. Jeg kan godt lide, at de bare har sneget sig ind af postkassen :-)
  Jeg skifter sjældent bøger ud, som jeg har i forvejen, men i denne måned gør jeg det i to tilfælde. Dels ønskede jeg mig en læderindbunden udgave af Dracula (som jeg har i dansk paperback i forvejen) i fødselsdagsgave - og fik den, dels har jeg lige bestilt Mistborn-trilogien i den smukke blå-hvide udgave (har kun den første bog i den amerikanske udgave, som ser helt anderledes - og langt mere kedelig ud).

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. <3 Bøger er kæææærlighed! Og ja, de er simpelthen bare kommet snigende. Hæhæ, jeg klager nu ikke ;)
   .. Ah, ja sommetider bliver man bare 'nødt' til at skifte lidt ud. Jeg gør i hvert fald, men finder også stor glæde i at finde smukke udgaver af yndlingsbøgerne :)

   Slet
 6. Sikke nogle fine bøger!
  Jeg har lige et spørgsmål, jeg håber, du som amazonkyndig kan svare mig på.
  Jeg har puttet seks bøger i min amazon-kurv, og det bliver i alt 27 pund. Når jeg går gennem checkout, ender prisen dog på 35 pund, og jeg kan se, at alle bøgernes priser er langt højere (mellem 1 og 2 pund), end da jeg lagde dem i kurven. På hjemmesiden står de stadig til den oprindelige pris. Har du nogensinde prøvet det, og ved du, hvorfor det sker?
  Jeg har prøvet det en gang før, og jeg synes altså, at 8 uforklarlige pund er lidt irriterende :)
  KH Anne-Li

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skete også for mig, og jeg gik også til Rikke, haha :D Men det er noget told/skat/gebyr/VAT (??Rikke??) som først bliver lagt oveni når man går til checkout, hvilket jeg synes er ret bøvlet..

   Slet
  2. Det er nemlig et VAT-gebyr der smides oveni! :) Det er lidt lusket det ikke er medregnet fra start, men sådan er Amazon desværre opbygget, så man skal lige være obs på det :)

   Slet
 7. Jeg var SÅ tæt på, at bestille Poetry Please i min seneste amazon-bestilling, men den røg på 'save for later' pga. prisen, og så ser jeg at du har købt den og så tænker jeg lidt, 'damn'.. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig fin og hver en krone værd! Behold den på ønskelisten :)

   Slet
 8. Hvor er det dog en skøn udgave af 'I capture the castle', ville ønske jeg havde set den, da jeg bestilte min udgave. Jeg kunne nemlig heller ikke finde nogen pæne hardbacks da jeg bestilte den i sin tid. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er virkelig også ellevild med den, og har ledt efter noget lignende så længe. Den er også næsten lige udkommet :)

   Slet
 9. Så hyggeligt og fint som altid at få lov at se alle dine nye indkøb!
  Der er øjensynligt ikke noget som bogkøbsreducering, der sætter gang i bogkøbegenet (sådan ét findes nemlig helt sikkert, og mit er meget veludviklet - jeg tror det samme om dit ;)) - jeg har nemlig også formået at slæbe mere end 20 nye bøger med hjem hele vejen fra Danmark, selvom jeg slet ikke skulle have så meget som kigget på en eneste! Suk...

  Men de er meget, meget fine :) Og jeg aer dem hver gang jeg går forbi reolen... Så kan det jo ikke være helt skidt, vel?

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er så sød! Og jeg er helt enig. Intet giver så kriblende fingre som et bogkøbs-forbud. Det vidste jeg egentligt også godt, og det var lidt derfor, jeg altid har været imod det! Men åh, 20 nye bøger! Sikke en herlighed :')

   Slet
 10. Så smukke omslag og gode bøger :)

  SvarSlet
 11. For søren nogle flotte bøger du anskaffer dig, Rikke! ^^ Jeg synes det er vældig spændende med dine bookhauls, så alle dem du kan overskue at lave har i hvert fald én seer. Haha.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor er du sød! :D Det husker jeg! :D

   Slet
 12. Så mange smukke og dejlige bøger! Det kan virkelig hurtigt løbe op, når man køber et par stykker her og der, tør næsten ikke tænke på, hvor mange bøger, jeg har købt siden nytår :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Lige pludselig har man bare købt en ordentligt stak, men skidt pyt, det er ren boglykke ;)

   Slet
 13. Sikke mange dejlige bøger, Rikke! Jeg er begyndt at læse e-bøger og er ved at læse Hanne-Vibeke Holsts 'Knud, den store', som er et sandt mesterværk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder simpelthen fantastisk! E-bøger er nu også ganske smarte :)

   Slet
 14. Vil meget gerne se en video med dine Jane Austen bøger! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dejligt at høre! Det husker jeg :)

   Slet
 15. Sikke mange fine nye bøger!
  Men ÅH Rikke! Jeg bliver jo nødt til at eje den udgave af 'I Capture the Castle'! Hvor er den dog fantastisk smuk! Men men... Jeg har den jo i forvejen, men kun i paperback... Åh altså :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg gennemgik akkurat det samme dilemma! Åh altså!

   Slet
  2. Jeg længes stadig efter den og tænker på den så tit. Åh! Jeg må snart få gjort noget ved det...

   Slet