tirsdag den 1. april 2014

Tema-tirsdag #44: Læsehastighed

Det er efterhånden blevet en vandrehistorie, som min far ynder at fortælle i tide og utide. Det er en historie, der fortælles med lige dele af stolthed og vantro; historien om den dag, den 12-årige Rikke købte og læste den fjerde Harry Potter bog i løbet af en halv dag.
I tiden hvor Harry Potter bøgerne udkom, var det nærmest en tradition for mig ikke at forlade lænestolen i stuen, før jeg havde læst mig igennem alle de nye kapitler, og oplevet Harrys seneste eventyr. Jeg slugte det råt - og min far kiggede tvivlrådigt på de mange sider, der forsvandt uden videre, og gav sig til at quizze mig i bogen bagefter, fordi han ikke troede på, at jeg havde læst (og opfattet) alt det. Men det havde jeg.
Lige fra jeg lærte at læse, har jeg altid været en hurtiglæser af næsten komiske dimensioner. Med tiden har det kun udviklet sig yderligere, og jeg er i dag i stand til at pløje mig igennem den ene bog efter den anden. Sidste år læste jeg 204 bøger, og i år har jeg allerede læst 47 bøger. Selvom jeg synes, min læsetid er svundet mærkbart ind på det seneste, flyver bøgerne stadig omkring mig; de udskiftes og genlæses i et urimeligt tempo. Fordi jeg ganske simpelt ikke kan lade være.
Naturligvis ændres min læsehastighed markant alt efter hvad, jeg læser. Jojo Moyes er generelt lettere at læse end Charles Dickens, mens danske bogstaver er langt nemmere at sluge end engelske. Den vigtigste faktor har dog altid været, hvorvidt en bog interesserer mig eller ej; for hvis en bog ikke kan fastholde min opmærksomhed, kan den heller ikke fastlåse mine øjne. Indlevelse er en motivation i sig selv.

På det seneste har der været et enormt fokus på hurtiglæsning; en app er decideret blevet opfundet med det ene formål at øge læsehastigheden og muliggøre afslutningen af en hel bog på blot et par timer. Men er det virkelig nødvendigt?
Selvfølgelig er det nemt nok for mig som hurtiglæser at påstå, at læsetempo ikke spiller en rolle. Og selvfølgelig er det også en løgn; for desto hurtigere tempoet er, desto flere bøger ud af livets enorme læsestak kan der nås. Et hurtigere læsetempo er direkte lig med flere læste bøger. Men det er også automatisk lig med hurtigere læste bøger.
Jeg kan tydeligt huske, da jeg som 12-årig blev færdig med den fjerde Harry Potter bog. Jeg havde levet så intenst i bogen, at jeg havde glemt tid og sted, og da jeg tårevædet kiggede op fra den sidste side, gik det op for mig, at min søster endnu sad og læste. Hun befandt sig stadig i en nervøs spændingstilstand og i det magiske univers, jeg netop var trådt ud af. Jeg betragtede hende, og jeg var dybt misundelig. Det var et antiklimaks.
Af samme grund hader jeg ordet 'læsehastighed'. For hastighed indikerer noget, man kan måle og effektivisere. Det indikerer et tal - og kan en læseoplevelse virkelig opgøres i timer, dage og uger? Er det noget, man skal stræbe imod og øve sig på? At læse hurtigere - i stedet for at læse dybere?
Jeg har ligeledes et meget ambivalent forhold til Goodreads-udfordringen, der konstant minder en om, hvor langt foran eller bagud man er i forhold til sit mål. Hvorfor skal læsemål opgøres i antal og sidetal frem for i f.eks. sværhedsgrad eller horisontudvidelse? Jeg deltager selv i Goodreads-udfordringen, men jeg har bevidst sat målet lavere end, hvad jeg er i stand til at opnå. For jeg synes, det genererer unødvendigt stress. Vi lever i en verden, hvor alt kan opgøres i tal, hvor alt skal effektiviseres og hvor målet ofte er vigtigere end processen. Og det synes jeg ikke, bør smitte af på læsningen.
Måske skriver jeg blot dette, fordi jeg altid er lidt vemodig, når en bog slutter, og derfor altid har misundt de, der kan få gode historier til at holde længere. Måske er det bare for at være på tværs. Eller måske er det bare fordi, jeg for nylig afsluttede en bog, jeg ikke ønskede nogensinde skulle ende.

Hvordan er jeres læsehastighed? Er det vigtigt for jer at læse hurtigere, og holder I nøje øje med jeres Goodreads-udfordringer? Ville I ønske, I læste hurtigere, eller drømmer I om at få bøgerne til at vare længere? 

56 kommentarer:

 1. Meget fin pointe. Vi har generelt alt for travlt med at effektivisere som du skriver.

  Personligt elsker jeg dog Goodreads' udfordring da jeg er en sucker for statistikker. Før Goodreads skrev jeg alt hvad jeg læste ind i en notesbog, hvor langt tid hver bog tog, hvor mange sider, etc. Selve antallet af læste bøger betyder ikke så meget, men jeg har lagt mærke til jeg udfordrer mig selv til at læse lidt mere når jeg har et mål. Jeg tillader ikke helt mig selv at gå i TV-mode for længe (efter en særligt god eller dårlig bog har jeg ofte svært ved at genfinde læselysten - efter den gode fordi nothing compares, og efter den dårlige fordi den har skabt en kedelig association til læsning generelt).

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det er alle vegne, og det burde ikke snige sig ind i læsningen også.

   Ah, ja. For nogle kan målet også fungere som udmærket motivation. Og det er jo dejligt, hvis det hjælper en i gang! Jeg synes bare, det er irriterende i længden :p .. Men deltager netop også, fordi jeg elsker det statistikmæssige aspekt af udfordringen!

   Slet
 2. Super smukke billeder af fineste dig, Rikke :-)
  Jeg er om noget en 'langsom' læser, men det er også sådan, at jeg bedst kan lide det. Ja, nogen gange kan jeg da godt ærgre mig over, at jeg ikke når at læse så meget, som jeg måske har lyst til, men samtidig nyder jeg virkelig følelsen af at sidde og smage på hvert eneste ord i munden, når jeg læser dem. Jeg læser som sådan op for mig selv indeni hovedet, og det er en skøn meditationstilstand, som jeg ikke ville være foruden. Når jeg læser en bog, så er det, fordi jeg skal slappe af med den, og det kan jeg desværre ikke med hurtiglæsning. Så glemmer jeg flere ord og ender ofte med at læse de samme sætninger igen og igen. Det fjerner ligesom nydelsen :-) Men må da indrømme, at jeg misunder dig egenskaben. Den kan helt sikker være smart at besidde ind imellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er den sødeste! Tak <3

   Det handler nemlig lige præcis at slappe af med bogen og nyde sin læsning. Og så er tempoet virkelig fuldstændig underordnet. Fordybelse er vigtigere end forhastelse i min verden.

   Slet
 3. Min storebror er lige som dig. Han pløjede også igennem HP bøgerne på under en dag, dengang de udkom XD

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
 4. Jeg ville ønske, jeg kunne læse så hurtigt, så jeg kunne nå at læse alle de fantastiske bøger, der findes i verden… Men det er desværre nok usandsynligt, men stadig min ambition og jeg har diverse kanon-lister som læselister.
  Og her er Goodreads fantastisk, jeg er vild med, hvordan jeg kan holde status på min læsning - og huske på alle de bøger, jeg har læst, og alle dem, jeg gerne vil læse.
  Men jeg er helt enig med dig, det kan også være lidt stressende. Og det er lidt ærgerligt, der ikke er en funktion i challenge, der giver en slags litterær-street-kredit til dem, som læser Dickens eller andre klassikere… eller til fagbøger...hehe.

  Apropos dét at være hurtiglæser - hvor hurtigt kan du fx læse en "normal" roman?

  SvarSlet
  Svar
  1. Sandheden er, det nok aldrig kan nås. Heller ikke for mit vedkommende, det er vitterligt umuligt med alle de skønne bøger i verden. Men det er vel også en del af charmen :)
   Åh ja, litterær-street-credit er jeg helt med på, hæhæ ;) Ej, jeg holder også meget af udfordringens strukturelle funktioner, men jeg hader dens evige måling i tal og tempo.

   Og det er lidt svært at svare på, for hvad er en "normal roman" egentligt? :b Jeg læste en chick-lit roman i forgårs på 380 sider i løbet af to-tre timer. Omvendt tog jeg fire dage om at læse "The Luminaries", som er på 830 sider, og som er virkelig kompleks. På den måde er der ikke rigtig en standardfornemmelse :p

   Slet
 5. Jeg er helt enig! Jeg læser også selv ret hurtigt og det sker næsten hver gang, at når jeg er færdig med en virkelig god bog så slår jeg mig selv i hovedet og tænker: 'hvis du nu havde taget den lidt mere med ro, kunne du stadig være igang..' :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis!!! Det er simpelthen SÅ frustrerende og SÅ sørgeligt. Så er det hele bare væk, fordi man ikke kunne tage den med ro :(

   Slet
 6. Jeg er nok sådan en midt-i-mellem læser - jeg tror jeg generelt læser hurtigere end de fleste, men ikke nær lige så hurtigt, som jeg har indtryk af du eksempelvis læser.

  Det kommer dog meget an på bogen, og nogle gange fanger jeg også mig selv i at elske en bog så meget, at jeg ikke husker et ord efterfølgende, fordi jeg bare har slugt den så hurtigt som muligt :)

  Samtidig ville jeg virkelig gerne kunne læse hurtigere - netop for at kunne læse flere bøger end jeg pt. har tid til/er i stand til. Hvis jeg er i det forkerte humør, kan jeg blive helt deprimeret over, at jeg pt. er 4 bøger "bagud" i min Goodreads udfordring. Og samtidig stoppede jeg netop med de mange udfordringer for nylig, netop fordi det var så stressende at SKULLE læse hele tiden i stedet for når jeg havde lyst.

  Jeg kan godt følge dig i, at det ville være skønt at læse langsommere så historierne kan vare længere, men personligt vil jeg nok hellere kunne læse hurtigere, og kunne hoppe videre til det næste eventyr (og evt. genlæse de mest elskede igen senere) ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kommer nemlig helt an på, hvad man læser, og hvor meget det fanger en. Så det er enormt svært egentligt at stille en norm op! :)

   Jeg forstår udmærket godt, at du satte pauseknappen i bund mht. udfordringerne. Det skal nemlig ikke blive en pligt eller et mål at læse et vist antal bøger, så går det sjove nok lidt af det.
   Og du har helt ret, det er også skønt at kunne nå flere bøger på kortere tid (der er jo så mange i verden, der er værd at læse!). Men nogle bøger ville man bare gerne have levet i lidt længere ;)

   Slet
 7. Jeg synes, du har en rigtig god pointe mht. Goodreads, og det er også den primære årsag til, at jeg har valgt ikke at tilmelde mig den udfordring. Antallet af læste bøger siger ikke noget om sideantal (hvis man er til 'konkurrence'-aspektet, uagtet om man konkurrerer mod sig selv eller andre) eller endnu vigtigere - kvaliteten af bøgerne. Jeg ville frygte, at jeg pludselig begyndte at læse en masse tynde,'letlæselige' og måske knapt så spændende bøger - bare for at være sikker på at kunne nå op på det antal bøger, jeg havde forpligtet mig til at læse. Næ, så hellere holde mig til de - til tider - temmelig tykke bøger, som jeg har en stærk forkærlighed for :-)

  Mvh.
  www.denlillebogblog.blogspot.com

  Ps. Og så må jeg hellere lige præcisere, at tynde bøger skam kan være ganske gode - men jeg ender ofte med at læse bøger i genrer som fantasy, historiske romaner samt horror, og her er der altså en tendens til, at forfatterne skriver tykke bøger :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Der er mange uligheder i den udfordring, og derfor bør man ikke tage den alt for alvorligt. Jeg elsker nemlig også at fordybe mig i tykke bøger, og det vil jeg ikke risikere at miste ved at fokusere på læseantal :)

   Slet
 8. Virkelig spændende emne, du har taget op!

  Jeg er selv i lidt af et dilemma mht. hvordan jeg har det med læsehastighed. På den ene side ville jeg ønske, at jeg kunne læse hurtigere, så den begrænsede tid jeg finder til læsning, ville kunne blive fyldt med endnu flere bøger. Men på den anden side, så er jeg bare bange for, at jeg ikke ville fordybe mig på samme måde, som jeg gør nu.
  Jeg har ofte misundt dig for din læsehastighed, men jeg er kommet frem til, at man jo læser i ens eget tempo af en grund.

  Jeg bruger i øvrigt Goodreads udfordring til at presse mig selv til at læse mere skønlitterært. Jeg har svært ved at finde tid og overskud i hverdagen til at få læst, og på den måde, så bliver jeg mindet om, hvor dejligt det er at læse. Men samtidig har jeg også sat antallet lavere end hvad jeg ved jeg ville kunne nå op på..

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, det er jeg glad for, du synes!

   Jeg er helt enig med dig. Læsetempo er en naturlig ting, og det behøves ikke optimeres eller effektiviseres. Det skal bare fungere for en selv, og det vigtigste må da virkelig være at opfatte de bogstaver, man sidder og læser.

   Motivationsfaktoren er helt sikkert en af Goodreads-udfordringens fordele. Men det skal bare ikke blive stressende, for så siver glæden jo ud af det.

   Slet
 9. Jeg læser hurtigt - nogle gange for hurtigt. Jeg kan godt blive nervøs for, om jeg nogle gange går glip af ting i teksten, fordi det går så stærkt. Læser stort set altid på engelsk, medmindre det er en dansk forfatter, og det hjælper lidt, men ellers skal jeg virkelig tvinge mig selv til at sætte farten ned. Hos mig var det Hobitten der blev tygget igennem på en weekend! Overfaldte først Harry Potter da jeg blev ældre. Måske en omvendt rækkefølge ift. sværhedsgraden?! :-)

  mvh Nena

  SvarSlet
  Svar
  1. Hæhæ, ja det er lidt omvendt rækkefølge i hvert fald i forhold til mig! Kunne slet ikke håndtere Tolkien i den alder!

   Slet
 10. Jeg læser utroligt langsomt, og ofte har jeg også problemer med at forstå hvad jeg læser, især når det kommer til faglitterære bøger. Ofte er jeg nødt til at læse højt, og læse hver sætning flere gange før det synker ind. Dette skyldes højst sandsynligt at jeg finder mange af mine gymnasiebøger utrolig kedelige og unødvendigt indviklede. Heldigvis har jeg meget lettere ved at læse skønlitteratur, og især når bogen interesserer mig. Jeg ville ønske at jeg kunne læser læse hurtigere, men allerhelst ville jeg ønske at min "forstå-hastighed" blev kraftigt forbedret :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det giver virkelig også noget helt andet at læse højt. Ordene bliver mere håndgribelige, de siver mere 'ind' i en af en eller anden årsag. Det er faktisk meget tankevækkende. Men jeg må give dig ret i, at faglitteratur er sværere at gribe an. Meget sværere og meget tungere.

   Skønlitteratur er også langt bedre for mig at fordybe mig i. Men igen tror jeg det kommer meget an på, at man skal være interesseret i det man læser :)

   Slet
 11. Det er nogle gode pointer du bringer Rikke, og jeg misunder dig lidt at du læser lidt hurtigere end jeg selv gør. Jeg har altid betraget mig som en noget hurtigere læser end normalt, men det er vist intet i forhold til dig. Tit syntes jeg også bare at jeg mangler tiden til at sætte mig og nyde min bog i ro og mag, arbejdet tager for meget tid og der er alt muligt andet der skal ses til også.
  Jeg er tit misundelig på folk der finder tiden til at læse meget mere end jeg selv gør.
  Alligevel har jeg ingen intention om at skulle forbedre min læsehastighed for jeg kan godt lige hyggen ved at læse, og jeg syntes den forsvinder lidt hvis man pludselig begynder at 'speed'læse. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! :)
   Tiden er også en vigtig faktor. Og roen til at læse. Jeg tager ofte mig selv i at læse den samme sætning igen og igen, når jeg sidder i en overfyldt, larmende og hujende bus. Det er ikke godt for koncentrationen.

   Og jeg er helt enig. Nogle ting skal bare ikke måles så nøje :)

   Slet
 12. Jeg læste også en af HP bøgerne på en flyvetur til USA ;)

  Det er meget forskelligt, hvor hurtigt jeg læser - javist, som du skriver, går chicklit bøger hurtigere igennem systemet end en Dickens bog, men jeg kan faktisk godt lide mit læsetempo. Jeg når at smage på ordene, men kan også læse hurtigere, hvis nødvendigt - eller jeg bare gerne vil være færdig med den!

  Tror dog lige jeg skal prøve den famøse app; bare for sjov ;b

  MØS! <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Good times <3

   Lige præcis! Det er skønt at kunne tage sig tiden til en god bog, og derfor synes jeg netop, man kke bør fokusere for meget på den slags. Læsning skal være hyggeligt; ikke stressende!

   Haha, ja, det er lidt fristende. Om ikke andet så for at se, om der er noget om snakken :p

   Slet
 13. Jeg elsker ikke så hurtig mere som jeg har gjort. Hovedsaglig fordi jeg har fået et barn og derved ikke bare altid kan sætte mig ned og læse.
  Jeg læser dog stadigvæk hurtig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ak ja, det handler jo også om at finde læsestunderne til det :)

   Slet
 14. Hvilke tilbehør har du til dit kamera? Tænker objetiv og sådan :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Til de her billeder har jeg brugt mig Canon EOS 600D på stativ og med selvudløser/fjernbetjening. Objektivet er et 50 mm. f/1.8 :) Jeg vil dog sige, at billedredigering udøver mirakler, og til det bruger jeg Photoshop :)

   Slet
 15. Jeg læser også relativt hurtigt og ønsker undertiden at jeg kunne have lidt mere ro på når jeg læser en særligt god bog. Jeg er absolut tilfreds med mit udbytte af de bøger, jeg læser, men uanset læsehastighed kan man jo desværre kun læse en bog for første gang én gang... I øvrigt har jeg lagt mærke til at det ofte tager mig længere tid at genlæse en bog end det gør at førstegangslæse den, så jeg vil tro at nysgerrighed er en stærk faktor for min læsehastighed.

  Jeg tilslutter mig i dén grad din pointe om at (hygge)læsning og effektivitetstænkning er størrelser, der helst ikke skal have noget med hinanden at gøre. Rigtig godt indlæg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er akkurat sådan, jeg har det. Jeg er sikker på, jeg får det ud af bøgerne, som jeg skal (er langt fra en sjuske-læser, så at sige :p), men de er bare så hurtigt væk, og førstegangsoplevelsen er jo netop så unik. Suk. I øvrigt en sjov observation med genlæsningen! Jeg har det ofte lige omvendt!

   Tusind tak for rosen :)

   Slet
 16. Har hverken set HP filmene, eller læst bøgerne. Kan da godt fornemme at jeg har noget godt i vente.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert! De er fantastiske :)

   Slet
 17. Skønne billeder! Du satte et lille smil på læben i går med det på Instagram - det var tiltrængt på en lang arbejdsdag :)
  Jeg læser hverken langsomt eller hurtigt, tror jeg. En mellemting, måske??! Jeg har ikke turde sætte min Goodreads-challenge, fordi læsning for mig er lig med hygge, og som du siger så frygter jeg lidt at det bliver en stressfaktor. Selvom jeg allerede nu har læst flere bøger i 2014 end jeg havde forventet, alene af den grund at jeg er begyndt at prioritere det og har gjort det til en måde at koble af på. Nu må vi se hvad det bliver til :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh tusind tak! Jeg havde det faktisk også sjovt med at tage dem. Det var dybt komisk at stå der og balancere foran et kamerastativ :p

   .. Stressfaktorer er netop så unødvendige. Og hvor er det dejligt, du er begyndt at prioritere din læsning lidt. Det er nemlig sådan et fint hverdagsafbræk :)

   Slet
 18. Jeg ville nogle gange ønske, jeg kunne læse lige så hurtigt som dig, men jeg kan godt se din pointe med, at den gode historie alt for hurtigt får en ende. Der er nok fordele og ulempe ved begge dele.

  Jeg er meget enig med dig i, at der ikke skal gå op i resultater eller blive stressende at læse. Det skal være hyggeligt, og man skal gøre det for fornøjelsens skyld. Ellers giver det i hvert fald ikke så meget mening for mig :)

  Endnu engang viser du nogle skønne billeder! Hvor er det fedt, du har taget billedet med, hvor du er ved at tabe den enorme bogstak. Det er ret sjovt og personligt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder som om, vi er meget enige! Læsning hører sig hjemligheden og hyggen til. Ikke optællingen og effektiviteten.

   Og tusind tak for rosen! Billederne var et større projekt, så jeg er glad for, du kan lide dem!

   Slet
 19. Min læsehastighed afhænger meget af bogens indhold og sprog - dog har jeg aldrig været en hurtiglæser som sådan, hvilket til tider irritere mig, men det meste af tiden er jeg dog godt tilfreds med ikke at være verdens hurtigste, da jeg så har mulighed for at befinde mig i et andet univers over en længere periode :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det afhænger nemlig af mange forskellige ting, og det er også helt naturligt at man læser hurtigere, når noget interesserer en :) Og jeg forstår dig udmærket godt; den forlængede læsetid kan være en smuk måde at tilbringe længere tid i sit yndlingsunivers.

   Slet
 20. Jeg har det på samme måde som mange af de andre, og også dig. Jeg læser med en udmærket hastighed, og nogle bøger hurtigere end andre. Tror måske generelt jeg læser hurtigere end gennemsnittet - det har jeg i hvert fald altid fået at vide - men det kan på ingen mulig måde måle sig med din!

  Jeg er på en gang misundelig over hvor mange bøger du kan komme igennem på et år (som du selv siger, kan man i en livstid nå mange flere bøger!), men samtidig tror jeg også på, som du siger, at man til tider kan komme til at snyde sig selv for en oplevelse der kunne have varet i længere tid. Den følelse fik jeg for eksempel med HP bøgerne; jeg ønskede at komme igennem dem hurtigst muligt for at finde ud af hvad der ville ske, men samtidig ville jeg ønske de varede for evigt. Når jeg først fordyber mig i et univers har jeg svært ved at acceptere, at det er slut (derfor har jeg genlæst HP-bøger samt mange andre ufatteligt mange gange efterhånden, for at holde det lidt i live :) )

  Jeg elsker de billeder! Du er så sød - specielt, der hvor bøgerne næsten falder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. HP-bøgerne er virkelig også den tydeligste demonstration for mit vedkommende, hvor ærgerligt det kan være, at være en hurtiglæser. Man sluger jo bøgerne, og så er de pludselig væk, og man er efterladt en smule bitter og ærgerligt. Men så kan man jo netop genlæse dem; og det gør jeg også med stor glæde! :)

   Og tusind, tusind tak! Det er skønt at høre :'D Jeg morede mig også med at tage de billeder, selvom det var et lidt uoverskueligt projekt med al det roderi :p

   Slet
 21. Om jeg leser fort eller langsomt kommer veldig ann på boka jeg leser. Om jeg leser bøker med mange hovedpersoner og som kanskje også er litt avansert skrevet så bruker jeg nok lengre tid enn hva jeg gjør når jeg leser lettskrevede krimbøker f.eks.
  Syns challengen på goodreads er veldig morsom, og ligger faktisk 9 bøker foran skjema. Noe som kommer av alle krimbøkene jeg har lest i det siste.
  Noen bøker skulle jeg dog ønske varte lengre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det varierer nemlig utroligt meget efter genre, interesse og kompleksitet :) Det kender jeg godt selv!

   Og hvad Goodreads-udfordringen angår, kan det både være hyggeligt og stressende. Man skal lige finde balancen :)

   Slet
 22. Uha, dit tema spiller på mine bog-elskende hjertestrenge - for netop tempo er noget jeg meget ofte er bevidst omkring, især fordi mit eget læsetempo svinger enormt meget. Når jeg (som nu) er igang med en roman, som jeg får aversioner mod grundet skrivestil, plot-bommerter og andet sjusk, er mit tempo rekordsættende langsomt. Som i det-tager-mere-end-to-minutter-at-læse-en-enkelt-side-langsomt. Omvendt kan jeg uden problemer sluge en bog i løbet af en dag eller mindre, hvis jeg er på bølgelængde med forfatteren, plottet er uforudsigeligt og sproget perlende.
  Så for mit vedkommende er mit læsetempo (jeg kan, som dig, VIRKELIG ikke lide ordet 'hastighed' i denne sammenhæng) en fuldstændig afspejling af min følelsesmæssige reaktion på et narrativ. Netop derfor har jeg også en bunke yndlings/uni-afbræk/trøste-boger, som jeg altid vender tilbage til - det litterære strøg over hovedet og plottets velkendte varme knus kan gøre selv den kedeligste og trælse dag en kende bedre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig meget sjovt at lægge mærke til, for indlevelse i bogen betyder så meget for tempo og for læseoplevelsen generelt. Som f.eks. når man læser Kant, y'know....

   Og åh, hvor er dine formuleringer yndige. Jeg ved præcis, hvad du mener. Det er på en måde en meget smukt tanke med den følelsesmæssige afspejling i læsetempoet. <3

   Slet
 23. Jeg læser langsomt, og er lidt træt af det. Altså, hvis nu jeg læste hurtigere, ville jeg sikkert begynde at have den der 'æv jeg kunne have nydt bogen i længere tid', men lige nu har jeg det bare sådan, at jeg ikke kan nå at få læst alle de bøger, jeg gerne vil :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Ak ja, græsset er virkelig altid grønnere på den anden side! Kender det aaalt for godt!

   Slet
 24. Hallo!
  Unfortunately I don't understand Danish, but I must say I love your photographs and taste in books :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you so much for stopping by and writing such kind words! :)

   Slet
 25. Jeg er helt enig med dig! Jeg er faktisk ikke selv den hurtigste læser (føler jeg i hvert fald ikke selv), men det har jeg det helt fint med, for jeg vil hellere bruge længere tid på en bog og virkelig nyde den end at sluge den alt for hurtigt og så risikere at have misset nogle ting. Kan ikke forstå man skal gå sådan op i hastigheden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Fordybelse må være vigtigere end hastighed til enhver tid.

   Slet
 26. For pokker, Rikke, hvor er det bare nogle fantastiske billeder du har taget til det her indlæg. Og nogle store muskler, der må gemme sig i de arme der, for hold da op en stak!!

  Jeg ville gerne læse hurtigere, men det også bare fordi jeg er så herrens utålmodig...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg SÅ glad for, du siger! Brugte al for lang tid på det billedkaos, med fjernbetjening, stativ, jongleren, fjolleri og hvad ved jeg :p Åh hvad man ikke gør for sin blog :p ...

   .. Utålmodighed kender jeg udmærket til i de særligt spændende bøger. Oh my! Man sluger dem jo bare med hud og hår.

   Slet
 27. Jeg giver dig fuldstændig ret. Jeg brugte også en måned på at læse borte med blæsten bare for at prøve at trække nydelsen og oplevelsen ud. I andre tilfælde har det været helt umuligt, Harry Potter læste jeg på et døgn hver gang de udkom. Jeg ville på det nærmeste ikke sove. :0)
  Det eneste jeg har med mængden af bøger er at jeg er glad for at se hvor mange jeg alligevel får læste. Det kan jeg godt lide at kigge tilbage på, for nogle gange føler jeg bare at jeg aldrig nogensinde når at læse alle de bøger som jeg gerne vil. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, "Borte med blæsten". Det forstår jeg godt. Det er en læseoplevelse, der fortjener at blive nydt. Og hvad angår HP havde jeg det på akkurat samme måde. Det var håbløst :p
   .. Og det kan du selvfølgelig have fuldstændig ret i! Der er så mange bøger, man gerne vil læse i verden så lidt tempo virker altid :)

   Slet
 28. Åh, der er jo vildt mange faktorer, der spiller ind! For mig handler det også meget om, HVILKEN bog jeg sidder med :)

  SvarSlet
 29. Det er lige netop dét. Når man er først er fanget, så slipper man det ikke så nemt igen.

  Jeg kan også blive helt ærgerlig over, man kun kan læse en bog for første gang én gang. Men så må man jo bare læse dem for anden gang, tredje gang og tiende gang i stedet :p

  SvarSlet