tirsdag den 22. april 2014

Tema-tirsdag #47: Fælleslæsning (Read-a-Thon & read-along)

På lørdag er det atter tid; tid til overanstrengte øjne, tid til spandevis af te, tid til lyden af knitrende sider der vendes og tid til et onlinefællesskab med hundredevis af læsere over hele kloden. Det er tid til det famøse Dewey's Read-a-Thon.
Det er snart et år siden, jeg for første gang hørte om den elskelige læserbegivenhed, hvor 24 timer reserveres til fælles fordybning i bøgernes verden, og jeg forundres stadig over al den hektiske aktivitet, der præger internettet på dagen, hvor arrangementet finder sted. Twitter bliver forvandlet til et magisk sted, hvor læsefremgang og søvnmangel tydeligt beskrives, danske såvel som internationale bogblogs bliver fyldt med løbende opdateringer om sidetal og te-drikning, og Instagram svømmer over med billeder af tårnhøje bogstakke. Døgnet handler ikke blot om læsning; det handler om læsefællesskaber på tværs af bogtitler, genrer og verdenskroge. Det handler om at dele, dokumentere og diskutere læsningen som en helhed; at samles om noget, man elsker.
Det er naturligvis en yndig bivirkning ved dette læsedøgn, at man får læst en masse bøger, der længe har samlet støv på hylderne. Udvælgelsen af læsebunken er derfor altid den største og mest tankevækkende forberedelse inden Read-a-Thon'ets startskud. Denne gang er min læsestak en farverig bunke, sammensat efter et ønske om variation og letlæselighed. Lørdagen vil starte med en synkronlæsning af Anne Brontës "Agnes Grey" sammen med Anne Nikoline. "Agnes Grey" er en bog med kærlighedsgaranti; jeg har læst den før, og jeg ved, hvor henrivende den er.
Derefter drømmer jeg om en sproglig overdådighed i selskab med Fitzgerald og hans "The Beautiful and the Damned", efterfulgt af en spirituel rejse med Paulo Coelho. I de sene nattetimer vil jeg dyppe mine tæer i Gaimans novellesamling "Fragile Things", og læse en novelle hist og her, alt efter humør og vægten af mine øjenlåg. Til det særlige krisetidspunkt om morgenen gemmer jeg Rainbow Rowells "Attachments", som umiddelbart lader til at være en fjerlet og sukkersød romantisk komedie. Bogstakken ender således med et samlet sidetal på 1603 sider, og hvorvidt jeg kan nå det afhænger helt af, om jeg må overgive mig til søvnen eller ej. Til sidste readathon i oktober læste jeg 1936 sider, mens jeg sidste april læste 1418 sider; mit mål denne gang er derfor en yndig mellemting.

Dewey's Read-a-Thon finder sted på lørdag kl. 14 og 24 timer frem. Officiel tilmeldning kan ske på hjemmesiden her, hvor konkurrencer og udfordringer vil dukke op i løbet af selve læse-dagen. 
På lørdag vil jeg, ligesom sidste gang, oprette et opdateringsindlæg her på bloggen, hvor I kan følge mit læsedøgn.

Helt i tråd med ovenstående fascination af læsefællesskabets horisonter, har Gitte og jeg også sammensat et lille fælleslæsningsprojekt, der vil finde sted i maj måned. En tilfældig snak om dét at tage sig sammen til at læse Melvilles gigantklassiker "Moby Dick", endte med en aftale om at læse den sammen, diskutere kapitler, krøllede formuleringer og indgyde motivation, når læsningen bliver tung. Det er en læseoplevelse, vi begge glæder os til; og en slags read-along, vi gerne vil invitere jer med til. 
Hvis I, ligesom Gitte og jeg, længe har taget tilløb til at læse "Moby Dick", eller blot vil være med i diskussionen om den klassiske bog, vil vi elske at dele læseoplevelsen med jer.
Idéen er, at Gitte og jeg starter læsningen af "Moby Dick" d. 1. maj, og løbende vil tweete om yndige citater og plot-frustrationer, og desuden Instagram-dokumentere læsningen undervejs på hashtagget #MelvilleDK. Vi håber, I vil påbegynde bogen sammen med os og ligeledes dele jeres læseindtryk under selvsamme hashtag. På den måde vil vi kunne diskutere vores vej gennem bogen på kryds og tværs af internettet; og dermed tilføje en helt ny dimension til læsningen.

Fælleslæsning er en vidunderlig måde at dele ordenes magi på; hvad enten man fordyber sig i den samme bog, eller blot læser på det samme tidspunkt i løbet af nattens mørke. Jeg er ellevild med konceptet, uanset hvilken form det tager; blot læselykken kan deles og nydes.
Hvad med jer? Holder I jer også vågne i løbet af lørdagen for at læse dagen væk til Dewey's Read-a-Thon, og i så fald, hvad skal I læse? Og er I måske interesserede i uforpligtende fællesfordybning i Melvilles "Moby Dick"?  

36 kommentarer:

 1. Jeg er vild med ideen om 24 timers fordybelse, i de mange fantastiske historier jeg har stående på hylde. Det harmonerer dog desværre bare ikke med min lille søn og hans store energi niveau :-) Men jeg vil klart følge med på sidelinjen!

  Jeg har lige bestilt Moby-Dick på biblioteket, så hvis den når hjem, er jeg frisk! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er simpelthen også bare så hyggeligt! :) Jeg forstår dog godt, hvis det ikke helt kan gå op i en højere enhed med energi-bomben derhjemme :) ..

   .. Og hvor lyder det skønt! Jeg håber, den når frem til tiden, men ellers kan du bare læse med, når du så får den :) jeg regner med at tage god til om at læse den :)

   Slet
  2. Så er den kommet - GLÆDER mig til d. 1 Maj :-)

   Slet
 2. Som jeg også har skrevet i min kommentar til Gittes indlæg, vil jeg meget gerne være med til at læse Moby Dick med Jer. Det er et værk der i høj grad har frustreret mig, når det har stået der, ligeså fint og fredfyldt på hylden, og bare ventet på at blive læst færdigt.

  Angående read-a-thon, så har jeg meldt mig til og glædet mig helt ud i tåspidserne, men grundet eksamensafleveringer og kobberbryllup, bliver det kun et 12-timers event for mig. Samtidig bliver jeg nok nødt til at begynde fra morgenstunden, og så må jeg bare se frem til kl. 14, hvor I andre går i gang. The Beautiful and the Damned står også ulæst på min hylde, og jeg tror, at jeg ligesom dig, vil sætte den på læselisten i anledningen.

  Ih, hvor bliver det spændende altsammen!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er simpelthen dejligt, du gerne vil være med! Jeg glæder mig meget til at læse en så berygtet klassiker i fællesskab; det er lige den motivation, jeg har brug for! :)

   Hvor er det trist, det ikke helt gik op med readathon, men ikke desto mindre er det en fin løsning, du har fundet! Jeg glæder mig til at diskutere Fitzgerald med dig; enten under eller efter readathon'et, alt efter hvornår jeg kommer igang :)

   Og ja! Det er ren læselykke.

   Slet
 3. Jeg går ikke efter de 24 timer denne gang. Jeg regner med at læse fra 14-2 og så sove til 6-7 stykker og stå op og læse videre. Jeg glæder mig! :D Det er skønt, der er så mange danske bloggere med efterhånden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja! Jeg har endnu ikke besluttet mig for, hvilken indgangsvinkel jeg tager til det endnu :) Men jeg glæder mig i hvert fald; og det er netop kun bedre, når så mange deltager :)

   Slet
 4. Jeg skal også deltage i read-a-thon for første gang på lørdag, og det glæder jeg mig meget til. Det er ret fedt, at der er så mange, der deltager - det bliver spændende at følge med på diverse blogs og sociale medier.

  Jeres fælles læseprojekt lyder simpelthen så hyggeligt, så det vil jeg også gerne være en del af. Jeg må få fat i bogen, så jeg er klar til at læse med fra 1. maj :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det bliver så hyggeligt, og hvor er det dog skønt, at du deltager! :) Jeg glæder mig til at følge dig :)

   Dejligt du vil være med! Jeg er sikker på, det bliver hyggeligt med den form for fælleslæsning :)

   Slet
 5. Det er endnu ikke muligt at finde et read-a-thon som ligger en weekend hvor jeg ikke har min datter. Men på et tidspunkt skal det nok ramme,

  Jeg er helt klar på at læse Moby Dick med jer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber, det vil passe bedre næste gang så! :)

   Og hvor lyder det skønt, det vil jeg glæde mig til!

   Slet
 6. Jeg er så trist over at jeg endnu engang ikke kan deltage fuldbyrdigt i Read-a-Thon -øv altså! Men min veninde er på besøg hos mig i Irland og vi er på tur i Dublin. Jeg får dog en Tom eftermiddag i byen hvor jeg vil forsøge at læse så meget som overhovedet muligt. Hvis jeg dagen efter er hjemme i ordentlig tid, vil jeg bruge de resterende timer i bøgernes verden.

  Hvis jeg kan få fingrene i Moby Dick er jeg helt klart med på en Read-along! Det lyder super spændende og som en god måde at komme igang og igennem den på :)

  Jeg glæder mig rigtig meget til st følge dig og din oplevelse med Read-a-Thon på lørdag, nu hvor jeg ikke kan selv. Det var så hyggeligt sidst :)

  Hav en dejlig solrig dag - jeg hører det danske vejr er fantastisk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er en skam; men så ikke alligevel, for hvor må det være dejligt med venindebesøg og Dublin-tur :) Det lyder som om, du også får presset lidt læsning ind alligevel :)

   Og hvor dejligt! Jeg håber, du kan være med. Det er lidt sådan en slags bog, som de fleste biblioteker har stående, eller som altid ligger billigt i genbrugsbutikkerne. Jeg håber i hvert fald, du kan opstøve et eksemplar og være med, for nøj hvor ville det være hyggeligt!

   Og tusind tak! Jeg glæder mig sådan til dagen, og det er kun endnu hyggeligere, hvis du kigger forbi :) Jeg håber i øvrigt, du har det godt, og har haft en god påske! Gid solen må skinne i din weekend og humøret være højt :)

   Slet
 7. Jeg vil gerne være med i Moby Dick fælleslæsning, det lyder som en rigtig hyggelig måde at få læst bogen på. Det er jo sådan en klassiker man skal læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop en af de store klassikere! Og sejt, hvis du vil være med! :) Det vil jeg glæde mig til!

   Slet
 8. Jeg er efterhånden blevet enig med mig selv om, hvad jeg vil læse på lørdag. Bunken er ikke så høj, eftersom jeg ikke kan være med om søndagen, men jeg håber på at nå flere bøger om lørdagen.

  Den 1. maj skal jeg både på arbejde og have gæster om aftenen, så der får jeg ikke tid til at læse - desværre.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder dejligt! At planlægge og udvælge bøgerne er noget af det hyggeligste, synes jeg :)

   Og altså, jeg tror måske, du har misforstået mig! Vi læser ikke HELE Moby Dick d. 1/5, vi begynder bare på den, og læser den i løbet af måneden, tweeter, instagrammer om den osv. Altså, det er tænkt som et langvarigt læseprojekt, man kan være med til, og ikke en readathon-agtig ting :) Giver det mening? :)

   Slet
  2. Ah! Jeg syntes også, at det var ret ambitiøst! :-D
   Hm... det er fristende... men mit læseprogram den næste måneds tid er ret stramt, så jeg får nok ikke presset det ind. Håber I laver lignende events med andre spændende bøger :-)

   Slet
  3. Haha, ja det må du da nok sige :D .. Hvis eventet bliver en succes, laver vi helt sikkert flere :)

   Slet
 9. Som jeg skrev på Gittes blog, har jeg også bogen stående på min reol, og vil faktisk rigtig gerne igang med den. Så vil starte med at læse den sammen med jer, men da jeg hverken har twitter- eller instagram-profil, kommer der ikke noget fra mig der. Men det er et godt spark til at komme igang med den :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder supersejt Sidsel, og det er så hyggeligt at kunne diskutere en bog sammen (om ikke andet, så bagefter). Hvis der er stemning for det, vil jeg oprette en Goodreads-gruppe til formålet, vil du kunne deltage der i stedet så? :)

   Slet
 10. Hvor er det en fin ide, både read-along og read-a-thon. Som mange andre er min lørdag også fyldt med planer, men har downloadet den lille Brönte-bog som lydbog, den kan nok godt lyttes på cyklen mellem aftaler :)

  En lille opfordring til fremtidige indlæg, så kunne jeg rigtig godt tænke mig at høre andres holdning til at læse på originalsprog vs. dansk. Jeg har holdt lidt overdrevet fast i at læse originalsprog for at få forfatterens egne ord, men læsning på dansk har jo også mange fordele og støtter tekstproduktion i et lille land. Hvad tænker du/I andre?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du kan lide idéen! Gitte og jeg er også meget begejstrede. Og hvad angår readathon er det simpelthen så hyggeligt; glæd dig til en lille bid af 'Agnes Grey', den er virkelig god :)

   For lang tid siden skrev jeg faktisk et indlæg, lidt i stil med det du efterspørger: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/08/tema-tirsdag-17-originalsprog-og.html .. Jeg synes nemlig også, originalsprog er meget vigtigt!

   Slet
  2. En virkelig spændende diskussion og synspunkter. Det var lige, hvad jeg savnede! Mit dansk-engelsk skifte skete faktisk også under Harry Potter, du kunne jo simpelthen bare få dem hurtigere, hvis du læste på engelsk. Desuden opdagede jeg, at en del af scenen i the shrieking shack var blevet omskrevet noget hårdt i danske oversættelse, så gik all in på engelsk derefter.
   Det er også nogle spændende pointer med redigeringsprocessen, altså hvor meget er egentlig forfatter og hvor meget er redaktør. Selv med en kæmpe stjerne som Austen mener forskere jo (baseret på originalmanuskripter og breve i et stort studie fra Oxford) ikke, at stilen er hendes egen, men hendes forlæggers. Generelt er det jo bare spændende at læse originalmanuskripter og endelige bøger, ligesom udviklingen mellem udgivelser. Jeg har eksempelvis manuskriptet til Twilight liggende, og helt ned til karakternavne er skiftet inden den endelige bog.
   Jeg har taget nogle gode fif med ift. hvilke genrer bøgerne formentlig har fået en god dansk oversættelse, især de lidt ældre danske oversættelser af klassikere, og prøver et par af dem af. I samme omgang har jeg også bestilt den nye Middlemarch hjem på din anbefaling.
   Agnes Grey var forresten virkelig, virkelig fin. Hvis man kun kigger på hendes forelskelse i historien, så er det nok en af de fineste beskrivelser, jeg længe har læst :)

   Slet
 11. Jeg har selv gerne ville læse Moby Dick i evigheder, men den er lidt skræmmende at starte på.
  Jeg ved ikke om i er klar over det, men der findes den her hjemmeside: http://www.mobydickbigread.com/ hvor forskellige personer (nogle kendte, andre ikke) hver især læser et kapitel af Moby Dick højt - hvert kapitel har også et stykke kunst tilknyttet. Det kan også findes på itunes. Så hvis man læser den på engelsk, er det en mulighed - eller som afbræk hvis læsningen bliver lidt for tung :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig hurtigt en smule intimiderende, men jeg tror netop fælleslæsningen vil være en fordelagtig måde at læse den på, af samme grund :)

   Og tusind tak for tippet, det er virkelig fint!

   Slet
 12. Vi går all in her i huset på Readathon - det er vores første gang. Jeg fortalte kort min søde mand at jeg skulle deltage i et readathon, og han responderede: "Hvor melder jeg mig til?" - derfor byder weekenden på alenehed i fællesskab, når vi begge vender side på side. Vi glæder os!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ej hvor bliver det hyggeligt, især når I gør det sammen! Dejligt :)

   Slet
 13. Æv, lige som jeg havde planlagt at skulle deltage i Deweys Readthon dumpede der en fødselsdagsinvitation ind… typisk! Jeg må se om jeg kan være med til efteråret. Og så ellers følge jer andres dag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det var en skam! Jeg håber virkelig, du kan være med næste gang, det kunne være så hyggeligt :)

   Slet
 14. wow, hvor kjøper du disse flotte bøkene ? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Dem køber jeg flere forskellige steder :) Har skrevet indlæg lige her; http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/10/hvor-jeg-kber-bger-og-hvorfor.html :) ..

   Slet
 15. Jeg skal bruge weekenden i grønt sammen med mine kollegaer i Politihjemmeværet Bornholm. Vi får besøg fra vores venskabskompagni Politihjemmeværnet Amager og det skal nok blive meget sjovt. Så der bliver ikke tid til så meget læsning.

  Håber du når at få læst det du har sat dig for :-)

  Godt initiativ med fælleslæsningen af Moby Dick, håber I får rigtig mange gode tilbagemeldelser fra dem som følger jer :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder spændende, selvom det ikke efterlader megen læsetid :) Det gør dog ikke noget, så længe man hygger sig :)

   Og tusind tak! Jeg glæder mig også til begge dele :)

   Slet
 16. Det kunne være enormt hyggeligt, hvis du læste med! :D .. Jeg tror, det bliver smadderfint. Og så har jeg i øvrigt tænkt mig bevidst at tage lidt længere tid om at læse 'Moby Dick' - om ikke andet så for at kunne være med i diskussionen lidt længere :p

  SvarSlet