torsdag den 8. maj 2014

De perfekte paperbacks: Penguin English Library

Paradoksalt nok, taget mit blognavn i betragtning, foretrækker jeg at købe mine bøger i hardback-udgaver. Der er noget ved hardbackens holdbarhed, dens ofte mere detaljerede design og dens tyngde i mine hænder, der tiltaler mig i højere grad end den kompakte paperback. Jeg traver således nettet tyndt i mit forsøg på at opspore mine yndlingsbøger i dekorative hardbacks; men det er ikke altid, at det lykkedes. Og derfor er jeg så inderligt begejstret for Penguin English Library-serien.
Designmæssigt er de kulørte paperbacks en spejling af Clothbound-serien fra samme forlag. Forsiderne udgøres af yndefulde mønstre, der med simpelt print fremhæver et særligt element eller tema fra historierne, de indeholder. Fabriksrøgen på "Mary Barton" vidner på den måde om arbejdsvilkårerne, der beskrives i bogen, de elegante vifter på "Evelina" symboliserer det glamourøse samfund, bogen udspiller sig i, altimens diamanterne på Thackerays "Vanity Fair" glimter om kap i de tunge halskæder, der smyger sig om hovedpersonen, Becky Sharps, hals. Med et enkelt motiv opsummerer designeren Coralie Bickford-Smith bøgernes knudepunkter.
I modsætning til Clothbound-serien er bøgerne fra Penguin English Library dog udstyret med orange farvestriber langs bogryggen og et forfatterportræt på deres åbningssider. Ved berøring føles bøgerne næsten gummi-agtigt bløde, og det er stærkt vanedannende at lade fingrene kærtegne de dekorative forsider.
Penguin English Library er en bogserie, der består af 100 engelsk-sprogede klassikere; Austen, Dickens, Gaskell, Hardy og Eliot er blandt forfatternavnene på den lange liste sammen med både Defoe, Wells og Stevenson. Variationen er stor, og mulighederne er mange. Når jeg mangler en bestemt klassiker fra en engelsk forfatter, er det efterhånden blevet en vane for mig at søge et eksemplar blandt de 100 oplistede titler som den første mulighed. Ideelt set burde hele min paperback-samling af engelske klassikere bestå af disse skønheder; de er nemlig helt perfekte både i pris, design og kvalitet.

Alle 100 eksemplarer fra Penguin English Library-serien kan ses her

23 kommentarer:

 1. Det er simpelthen så smukke og lære paperbacks. Teksturen er alene er himmelsk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Jeg kunne sidde og ae dem i timevis.

   Slet
 2. De er vidunderlige, stod og sukkede over dem i Arnold Busk her forleden. Hylde op og hylde ned af de smukke klassikere. Less is more er et fantastisk koncept.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. De er så smukke i al deres enkelhed. Jeg knuselsker dem :)

   Slet
 3. Underbart vackra bilder och böcker!

  SvarSlet
 4. Åh, de er så smukke! Jeg ejer indtil videre kun én enkelt ("Wuthering Heights") i den udgave, men, som du siger, burde man virkelig vælge netop denne paperback til sit voksende bibliotek!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forsøger i hvert fald altid at opspore klassiker-paperbacks i netop denne serie. De er så smukke!

   Slet
 5. Jeg elsker de udgaver, de har sådan et smukt design, og så er de virkelig god kvalitet! Jeg har nogle stykker men vil gerne have mange flere :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Man vil altid have flere, vil man ikke? :D

   Slet
 6. De er så fine, jeg er bare virkelig ked af de orange fartstriber på ryggen :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét har også irriteret mig længe. Men jeg er begyndt at holde af dem; særligt når de står sammen, så synes jeg ikke, det er så galt. Orange er jo også Penguins 'ikonfarve', så på den måde er det fint nok. Men njae, måske havde jeg også foretrukket en mere enkel bogryg, :p

   Slet
 7. Åh, nej, hvad gør man dog når man synes forsiderne er smukke, men man ikke bryder sig så godt om den orange farve på bogryggen? Enten må jeg bide i det sure æble eller punge ud og købe ind af Clothbound-serien i stedet. Tænk sig at man kan være så forfængelig hvad der angår bøger!?

  SvarSlet
  Svar
  1. Du er ikke den eneste! Jeg har brug lang tid på at være irriteret over den orange bogryg, men nu er jeg blevet enig med mig selv om, at de giver bøgerne karakter og særpræg :) Men det er altså et lidt sært valg til ellers så elegante bøger, synes jeg!

   Jeg foretrækker nok også Clothbound-serien i stedet (de er også hardbacks!), men de findes ikke i lige så mange eksemplarer :/

   Slet
 8. Jeg er også vild med de smukke bøger fra "Penguin English Library". Indtil videre ejer jeg kun "North and South", men jeg regner med, at jeg skal eje mange flere.

  Til at begynde med var jeg også lidt betænkelig ved de orange striber på bogryggen, men jeg synes faktisk, det ser pænt ud, når man har mange til at stå sammen. Desuden synes jeg, det giver dem et rigtigt fint "penguin"-præg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. De er virkelig også fine. Jeg knuselsker "North and South", men det undrer mig nu også, den ikke er udgivet i flere forskellige pæne udgaver. Det fortjener den ellers.

   Og ja, det er nemlig lidt noget, man skal vænne sig til. Sådan havde jeg det i hvert fald også; men orange er netop så ikonisk for Penguin-forlaget, at det harmonerer på en eller anden måde alligevel :)

   Slet
 9. kommer der en anmeldelse af North&South?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg læste faktisk bogen, før jeg startede denne blog - derfor mangler en anmeldelse lidt. Jeg tror dog helt sikkert, det er en bog, jeg vil genlæse (for jeg elsker den!), og til den tid skal jeg nok smide nogle ord op. Ellers har jeg skrevet mine tanker i en kort anmeldelse på engelsk her: https://www.goodreads.com/review/show/539798923?book_show_action=false

   Slet
  2. Tak for det! Den lyder som et bekendtskab værd. Noterede også, at BBC har lavet den som en miniserie, så den skal opstøves (blev stor fan af BBC produktioner efter jeg så Pride & Prejudice første gang i 90erne)

   Slet
  3. Den er virkelig et bekendtskab værd. Det er sådan en god bog! Og mini-serien er enestående, det er faktisk min yndlings bog-filmatisering i hele verden. Den er perfekt, og overgår faktisk (i mine øjne) BBC-filmatiseringen af Pride & Prejudice. SÅ god!

   Slet
 10. Et lidt mærkeligt spørgsmål - Har alle dine i serien den samme "voksagtige" overflade? Jeg havde egentlig opgivet at købe flere af den grund (sikkert en sær personlig præference, men jeg kan ikke fordrage at røre ved dem). Nu har jeg dog alligevel fået Howard's End i et helt almindeligt papomslag, og kom så til at tænke på, om det er et uheld, eller de har ændret på det på et tidspunkt. Hvordan er dine?

  SvarSlet