tirsdag den 13. maj 2014

Spørgerunde #1: Billedredigering, blogsnak og Booktubers

Jeg elsker at skrive tema-tirsdagsindlæg, og jeg har endnu en masse idéer til fremtidige tirsdagsdiskussioner liggende klar på tegnebrættet. I øjeblikket har jeg bare ikke tiden til rent faktisk at få dem skrevet. Derfor vil jeg de kommende tirsdage gradvist besvare spørgsmål fra den nylige spørgerunde.
Denne tirsdag svarer jeg på alle blogrelaterede spørgsmålstegn, næste tirsdag vil jeg fokusere på de mere personlige spørgsmål, og de efterfølgende to tirsdage vil jeg fordybe mig i al det boglige (hvortil jeg også planlægger en videoblog). Tusind tak for alle jeres spørgsmål; jeg håber I finder et tilfredsstillende svar. Ellers må I endelig sige til.

Hvilke programmer bruger du til billedredigering? Til beskæring, rotation og simpel billedjustering bruger jeg iPhoto, når jeg laver små billedcollager bruger jeg Picasa, og til den finjusterede billedredigering bruger jeg Adobe Photoshop CS5 Extended.

Jeg kunne vildt godt tænke mig at høre mere om, hvordan du billedbehandler dine fotos. Bruger du specifikke filtre? Redigering er en meget stor del af mine billeder. Selvom jeg har et fantastisk kamera, bringer det mig kun halvdelen af vejen, og det er ovenstående før/efter billeder gode eksempler på.
Jeg er ingen redigeringsekspert eller Photoshopguru, men jeg har lært at finde de små genveje, der betyder alverden for mine billeder. Jeg leger meget med lys og kontrast; ofte har jeg tendens til at lysne ekstremt, imens jeg bruger en mellemlav kontrast. Jeg holder meget af den bløde effekt, en lav kontrast giver.
Mht. filtre er jeg dybt afhængig af High Pass filtret, der gør billedet skarpere. Alternativt har jeg også tidligere benyttet mig meget af Predefined Actions til Photoshop, som er et samlet sæt af effekter, der kan opspores til gratis download på internettet. Det muliggør en fuld billedredigering med blot ét enkelt klik, og det er egentligt meget smart.

Hvem tager billederne af dig? En person eller selvudløser måske? Oftest tager jeg alle mine billeder selv. Det er til tider et lidt ømt syn, der både involverer selvudløserfjernbetjening, kamerastativ og en forvirret Rikke, der løber frem og tilbage. Ikke desto mindre er det meget hyggeligt.

Hvorfor valgte du at starte en bogblog? Da det i 2013 gik op for mig, at jeg brugte længere tid på at skrive små boganmeldelser på Goodreads, end jeg brugte på min daværende blog, stod det mig pludselig klart, at der var en skæv tidsfordeling, og at det var bøgerne, jeg brændte for.
Bloggen fungerer delvist som et sted, hvor jeg kan dele og anbefale læseoplevelser, diskutere bøger og boglige problemstillinger; samtidig med det også er en slags læsearkiv, hvor jeg i længere tid kan fastholde de indtryk, bøgerne fylder mig med.

Det fine citat som dit blog navn af hentet fra, hvor kommer det fra? Citatet: She made her home in between the pages of books” er fra bogen "Linger", som er skrevet af Maggie Stiefvater.

Hvad inspirerer dig? Ord og de mennesker der er dygtige til at bruge dem. Det er det fineste ved at være bogblogger; så længe man læser, løber man aldrig tør for materiale. Der er altid noget at skrive om; en bog der har efterladt spor, en sætning der jager eller en problemstilling, der pludselig er blevet synliggjort. Læsning er kontinuerlig inspiration, og det er enormt givende  også i blogsammenhæng.

Hvad er dine gode råd til nye bloggere? At have et særligt fokus på konceptudvikling og helhedsfornemmelse. Hvor selvhøjtideligt det end lyder, tror jeg, at man skal betragte blogs som verdener frem for hjemmesider; hver blog bør have sit eget særpræg, sine egne kendetegn og sin egen stemning. En blog bør være en verden helt for sig selv  og jeg tror egentligt, det er derfra overbrugte udtryk som "blogland", "blogverden" eller "blogunivers" stammer.
I mine øjne er de bedste blogs, dem man klikker ind på og øjeblikkeligt bemærker, at man er trådt ind i en andens verden. Hvad enten man skriver om mad eller sminke, er vild med polkaprikkede kjoler eller heste, tror jeg, at det er vigtigt med en form for rød tråd. Et særligt kendetegn enten i brugen af billeder, brugen af ord eller i opsætningen af indlæg, der markerer hvem man er, og hvilket verdensbillede ens blog afspejler.

Hvorfor skriver du kun på dansk herinde og følger du blogs, som ikke er danske? Hvis ja, hvilke? Selvom jeg oftest læser engelske bøger, elsker jeg det danske sprog. Jeg elsker at skrive det, og jeg har brug for at bruge det. Det er ren frihedslykke for mig at få lov til at krølle sætninger og drukne mine ord i en adjektivsoverflod her på bloggen. Den slags har opgaveskrivning på studiet nemlig sat en alvorlig stopper for. Jeg er måske i virkeligheden bange for at glemme det.
Jeg skriver engelsk på Goodreads, og jeg skriver dansk på bloggen, fordi det ganske enkelt er det, der falder mig mest naturligt. Desuden er det danske bogbloggermiljø så fint og hjemligt. Det er jeg glad for at være en del af.
Jeg læser et par engelske bogblogs, skrevet af danskere; The Girl Who Loved to Read er himmelfin, og ligeledes finder jeg megen læselykke hos The Bookworm's Closet. Desuden klikker jeg ind i mellem forbi hos Bookswept, som er en blog der hovedsageligt består af fine billeder med tilhørende bog-citater. Min absolutte yndlingsblog er også engelsk, omend det dog ikke er en bogblog. Jeg har været trofast læser hos Carrie fra WishWishWish i mange år efterhånden, og det er den mest fortryllende blog i verden, synes jeg.

Jeg har for meget få uger siden fundet ud af, hvad booktube er. Er der nogle kontoer, du kan anbefale at følge? Jeg elsker Booktube, og jeg er dybt fascineret af de mange talentfulde mennesker, der at finde derinde. Jeg har faktisk et indlæg om mine favorit Booktubers liggende som en kladde, men jeg har aldrig fået det udgivet. Det tror jeg, jeg vil gøre snart. Indtil da vil jeg meget gerne fremhæve min yndlingsbooktober;  Madison fra RamblingsAndGreenTea. Jeg er afhængig af hendes videoer, de er fantastiske. Nedenfor er en lille smagsprøve på hendes univers, som er fyldt med klassikerkærlighed, Disneymagi og dampende tekrus. 

18 kommentarer:

 1. Sikke et dejligt indlæg! Jeg forstår din glæde ved at bruge og lege med det danske sprog på bloggen. Jeg savner også kreativiteten og glæden ved selvpåfund og i-universitets-øjne unødvendige, flotte beskrivelser og formuleringer. Jeg har netop hørt, at jeg måske på kandidaten kan tage et "creative writing"-fag, hvilket kunne være fantastisk!
  I forhold til bloguniverser, så var det netop dit selvskabte univers, der gjorde, at jeg blev tryllebundet af din blog: for det er bestemt en verden, fremfor en hjemmeside, og den er evigt fortryllende :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du aner ikke, hvor meget dine ord betyder. Jeg har gjort mig så mange tanker i de linjer og den stemning, jeg vil have min blog skal udånde, og det er så fantastisk, når andre synes, det går op i en højere enhed. <3 Alverdens tak. Det er den største kompliment, du kunne give mig.

   Og du har helt ret mht. universitets-effekten. Ens sprogleg forsvinder i saglighed og citatteknik, desværre. Men hvor ville det være en drøm med et fag, der tillod at få kreativiteten lidt tilbage!

   Slet
 2. Skønt indlæg, Rikke! Og rigtig god ide med at vise din billedredigering på samme billede med før/efter effekten. Jeg kan ikke heeelt tyde på det sidste billede hvilket kamera og objektiv du har? Anyways, dine billeder og dine ord går rigtig fint hånd og hånd, og det er et virkelig yndigt og inspirerende univers du har skabt herinde. Er i øvrigt helt enig med dine betragtninger omkring de gode råd til nye bloggere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, sikke en stor kompliment, du afslutter med. Tusind, tusind tak. Af hele mit hjerte.

   Mht. objektiv/kamera, fik jeg det ikke lige skrevet, fordi der slet ikke var blevet spurgt om det. Men altså, jeg bruger et Canon EOS 600D enten med standardobjektivet 18-55 mm., eller med et fast objektiv 50 mm. f/1.8 :) Jeg har også et zoom objektiv, men det bruger jeg virkelig sjældent! :)

   Slet
 3. Godt indlæg! Jeg synes photoshop er SÅ svært, at finde ud af! :O :/ Er nærmest skrækslagen for, at åbne mit program og sætte tid af for, at lære det at kende..

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Du skal virkelig ikke være bekymret for at lege med Photoshop; selv de mest simple justeringer kan virkelig hjælpe et billede godt på vej. Ellers skriv endelig, så kan jeg give dig mere udførlig beskrivelse af, hvad jeg selv bruger programmet til :)

   Slet
 4. Dejligt indlæg. Jeg ELSKER Photoshop. Det er verdens bedste program. Bruger det godt nok ikke så meget til bloggen, men det er et kæmpe must på arbejdet. Hvorfor bruger du ikke også Photoshop til at beskære billeder?

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og ja, Photoshop er virkelig guld værd! Jeg bruger skam også Photoshop til at beskære, men jeg må indrømme, jeg ikke gider åbne det, hvis det er det eneste, jeg skal gøre ved et billede :p Så er det hurtigere med iPhoto, synes jeg :)

   Slet
 5. Hvor er det et hyggeligt indlæg. Jeg glæder mig til at læse de andre indlæg, som kommer i rækken :)
  Og jeg er virkelig overrasket over hvor meget fotoredigering egentlig gør!?! Jeg har Photoshop Elements, så altså en light version, men har endnu ikke sat mig ordentlig ind i hvordan det hele fungere…

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg virkelig glad for at høre du fine! :)

   Photoshop kan gøre alverden! Det kan det virkelig. Jeg bruger sjældent mere end 5 minutter, og det ændrer alligevel billedet fuldstændig. Det mest basale kendskab kan føre en ret langt :)

   Slet
 6. Det er virkelig helt vildt, hvad lidt billedredigering kan gøre ved et billede! Jeg er uddannet grafisk designer, så jeg har simpelthen bare den største kærlighed til Photoshop og alle de muligheder, man har med det :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Billedredigering kan gøre alverden! Jeg gør virkelig ikke særlig meget ved mine billeder, men alligevel er det som om, at 5 minutter i Photoshop kan skabe et helt nyt billede. Det er så vildt!

   Slet
 7. Dejligt og hyggeligt indlæg. Jeg glæder mig til at læse de næste indlæg og svar.

  SvarSlet
 8. Sikke en hyggelig og dejlig post - elsker den slags! Og når ens blog så fornemt bliver nævnt, får man jo helt røde ører af forlegenhed :-D

  Jeg bruger også en del tid på billedredigering, da jeg må kompensere for ikke have et ordentligt kamera - alle mine billeder bliver taget med telefon.

  Og igen - skøn post!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for dine søde ord :) Og det var skam det mindste, jeg nyder virkelig din blog! :)

   Slet