tirsdag den 10. juni 2014

Tema-tirsdag #50: Hyggelæsning i en eksamenstid

Det er bogelskerens form for styrkeprøve; en test der afprøver viljestyrke og motivation. Øjeblikket hvor to bøger ligger side om side ved den sædvanlige læseplads og kæmper om retten til ens opmærksomhed. Det er som et kapløb mellem hjerne og hjerte, fornuft og følelse, ansvarlighed og barndomsleg. Valget mellem tekstbogen om fransk middelalderlitteratur til en forestående eksamen, eller den blåligt dekorerede kærlighedsroman til en stille hyggestund. Valget der afgør om man læser til eksamen – eller om man læser for intet andet end simpel underholdning.
Oftest ender jeg med at gribe ud efter begge bøger og sidde forvirret med dem i hænderne. Den grålige bog symboliserer alt det jeg skal, mens den kulørte bog lokker mig med alt det, jeg vil. Jeg stirrer længe på de to bøger og bliver ført ud i en kæderække af argumenter for og imod, og ender altid med et kompromis, baseret på en mærkelig form for logik. På en eller anden måde bliver begge bøger presset ind i min dag, og jeg sætter tiden af til dem begge. For selvom jeg har mange spændende fag, der udmunder i (relativt) interessante eksamensopgaver, har jeg svært ved at undvære hyggelæsningens glæde. Jeg er blot et håbløst bogelskende menneske; og når en grålig bog befinder sig ved siden af en kulørt, er der intet valg, der forekommer mig rigtigt og forkert. 

Til mine bekendtes undren og forbavselse, skærer jeg ikke ned på hyggelæsningen i eksamenstiden. Min stak af bøger læst i maj og juni er ikke synligt mindre end mine læsestakke fra marts og april. For jeg belønner mig selv med bøger, og jeg forkæler mig selv med hyggelæsning. Motivationen for at samle den grå bog om middelalderlitteratur op er altid, at jeg efter et vist antal skrevne tegn eller læste sider, kan hengive mig med god samvittighed til en selvvalgt læseherlighed. Jeg finder meget trøst i, at jeg efter en lang dags opgavefordybelse må tage en valgfri bog ned fra hylden og forsvinde ind i den. Og forsvinde, det gør jeg.
Jeg lider ikke af samvittighedskvaler, når jeg læser andet, end det jeg skal og bør. I mit indre eksistererer der en skarp linje mellem eksamenstid og fritid, og når en dags eksamenskvote er opfyldt, forvandles eksamenstiden med lethed til fritid. Det er den fineste belønning.
Naturligvis opstår der sommetider stressede øjeblikke, hvor hyggelæsningen fuldstændig fortrænges på grund af eksamenslæsningen; hvor al tid er eksamenstid, og fritid ikke længere er en mulighed. Det er en naturlig del af studielivet og en tydelig konsekvens af at have to deadlines med kun en dags mellemrum. Men selv i søndags, da jeg var forsvundet ind i en fortvivlet verden af tysk krigslyrik, rev jeg en time ud af min dag for at bladre igennem en eventyrlig børnebog. Fordi jeg ganske enkelt ikke kunne lade være.

Hvordan har I det med hyggelæsning i eksamenstiden? Bruger I også bøgerne som et belønningssystem eller lader I dem vente til jeres opgaver er afleverede og jeres eksaminer overståede? Og er I bedre til bogelskerens viljestyrke-test, end jeg er? 

31 kommentarer:

 1. Der skal være plads til hyggelæsning, hvis du spørger mig. Selvom eksamenslæsningen ofte tynger hovedet med viden, så har jeg alligevel altid lyst såvel som brug for bøger, der ikke har det fjerneste at gøre med pensum og eksamen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Man skal have en bog at flygte ind i :)

   Slet
 2. Jeg hygglæser altid. Men jeg kan godt mærke at overskuddet mangler en smule efter at have læst en masse eksamenslæsning. Derfor har jeg ikke fået læst så meget. Til gengæld har jeg fået set en del film.

  SvarSlet
  Svar
  1. Film kan også fungere som et vidunderligt afbræk. Jeg kaster mig ofte over serier også :)

   Slet
 3. Jeg vil aldrig kunne undvære hyggelæsning. Det kommer bare ikke til at ske. Jeg tager ofte mig selv i at kigge sukkende hen mod bogreolen, mens jeg sidder med en eller anden, knap så spændende teoritekst i hænderne. Jeg deler det ofte op, ligesom dig. Først læser jeg lidt eksamen, og derefter 'belønner' jeg mig selv med et par kapitler i en rigtig god bog :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sukkeri kender jeg alt for godt; man længdes virkelig efter frie læsevalg. Og det lyder som om, vi er meget ens hvad det angår :)

   Slet
 4. Det er altså vigtigt at holde motivationen oppe og hvis det sker med lige dele tvungen læsning og hyggelæsning, så er det jo fantastisk. Jeg gør det også når jeg har noget jeg skal i forhold til noget jeg vil - belønninger virker :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør de nemlig! Det er altid rart med en gulerod at spejde efter!

   Slet
 5. Normalt plejer min hyggelæsning heller ikke at falde i eksamensperioder, men dette semesters tog mildest talt pusten fra mig og jeg måtte erkende det nederlag der konstant pustede mig i nakken. Det er dog fantastisk at være ude på den anden side. Nu skal der læses! ^^

  SvarSlet
  Svar
  1. Sommetider kan man virkelig også blive overvældet, det afhænger også af den enkelte eksamensperiode. (engang havde jeg 4 skriftlige opgaver inden for samme 10 dage. Det efterlod heller ikke megen tid). Det bedste er så, når man opnår friheden igen og kan læse sig væk :)

   Slet
 6. I perioder hvor jeg har rigtig mange lektier, benytter jeg dog samtidig også min tid på at læse i en skønlitterær bog i mine pauser. Mine nærmeste venner kan ikke begribe, hvordan jeg kan orke, at have siddet og læst lektier i måske 4-5 timer og derefter vælger at gribe endnu en bog, blot for at "hyggelæse". Men det er med bøgerne jeg kobler bedst af og begiver mig ind i en verden, hvor man ikke behøver tage stilling til gode og negative tanker. Det er en rar måde, at gøre det på. :-)

  Mvh
  Camilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er også mange, der undrer sig omkring mig. Men det er rart og en stille afkobling fra intensiv læsning. Læsemetoden er jo også vidt forskellig, og når man læser som eskapisme forsvinder alt andet netop :)

   Slet
 7. Det lyder som om, du er ret god til at skelne mellem hyggelæsning og eksamenslæsning :)

  Jeg forsøger også at skelne mellem arbejdstid og fritid, så jeg har tid til at læse for hyggens skyld. Faktisk giver det mig mere energi, og jeg koncentrerer mig mere, hvis jeg giver mig lov til at lægge eksamensopgaven fra mig. Hvis jeg går og tænker på min opgave konstant og har dårlig samvittighed, er jeg nemlig mindre produktiv. Så hyggelæsning er faktisk nødvendigt for mig i en eksamensperiode.

  Til gengæld læser jeg ikke så meget, som jeg gør, når jeg har afleveret en opgave og har ferie. Her kan jeg virkelig få læst en masse dejlige bøger :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forsøger i hvert fald at opspore en balance :) .. Og læsning er nemlig en vidunderlig afkobling, og det giver langt mere motivation/energi, når man får lov til at synke ned i noget selvvalgt på den måde :)

   Slet
 8. Der skal være plads til hyggelæsning :-) Jeg kan også finde på at læse, når vi skal på tur, og min mand sidder ved rattet :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh det lyder virkelig også skønt :)

   Slet
 9. Her er det desværre gået helt i stå med skønlitteratur, mens eksamenslæsningen var værst. Den lille rum tid jeg har til at læse, er blevet fyldt ud af eksamensstres og frustrationer, og hver aften er jeg tumlet i seng, uden en eneste anden tanke end at sove! Heldigvis har man som studerende en dejlig lang sommerferie, med plads til mange mange timer med bøgerne! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh altså, sommetider overvinder stresseriet nu også bare fuldstændig! Dejligt at du går lysere tider i møde så :)

   Slet
 10. Jeg har heller ikke problemer med at holde det adskilt. Er et ret struktureret eksamensmenneske - typen der laver læseplan for perioden, for hver dag osv. Står op på et bestemt tidspunkt, som hvis jeg sku i skole, holder frokostpause osv. Så når jeg 'får fri' er det ligesom når jeg enhver anden dag får fri fra skole/arbejde og kan fritidslæse med god samvittighed :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg står også tidligt op (ved en 4tiden, ahem) og laver ting fra morgenstunden, og holder så typisk fri omkring middagstid. Det er sådan, jeg allerbedst kan lide det, og så forsvinder den dårlige samvittighed nemlig, når man har medregnet det hele i sit 'tidsbudget' :)

   Slet
 11. Det synes jeg lyder som en rigtig interessant observation, at det hjælper dig med mere energi end hvis du ikke hyggelæste. Du har lige sat ord på hvad jeg oplevede i min eksamensperiode i marts. Det er på en måde også meget nemmere at lægge en bog ned for at forsætte med ens opgave eller eksamenslæsning, end det er at stoppe et afsnit i en serie eller pause en film. Og selv med serier og film kører eksamensstresset stadig i mit baghovede, hvor jeg giver mit hovede en lille pause når jeg hyggelæser et par sider i stedet. Det er egentlig en dejlig ting at have opdaget :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er så godt for hovedet med en lille tænkepause, og i bøger forsvinder man jo bare fuldstændig og lukker verdenen ude. Det er guld værd :)

   Slet
 12. Jeg var ikke så god til det da jeg studerede, der var det altid efter eksamenstiden, at jeg kastede mig frådende over de hyggelige bøger. Men da jeg nåede til mit speciale var det slut! Jeg kunne simplethen ikke bære tanken om ikke at læse for min egen fornøjelses skyld i et helt semester. Så jeg gjorde det samme som du gør nu: finder tid til de hyggelige bøger. Og det fungerede perfekt! Faktisk var det en god motivationsfaktor for mig at vide, at når jeg var færdig med min pligtlæsning var det tid til hyggelæsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis, det kan nemlig være så motiverende. Jeg tænker også, det er en vigtig ting at tage med sig, netop til speciale-skrivningen :)

   Slet
 13. Åh jeg er jo helt omvendt, jeg har så svært ved at hyggelæse, når jeg stresser over eksamensopgaver og eksamenslæsning. Ofte er det dog egentlig mest fordi, jeg simpelthen ikke kan holde til at både sidde foran computerskærmen så meget, læse eksamenstekster OG hyggelæse. Jeg har tendens til hovedpiner (migræne), hvis jeg sidder for længe med læsning, og derfor er det også lidt en kamp, så når jeg skal slappe af under eksamen bliver det i stedet ofte med noget tv. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, det nytter jo ikke noget med en selvfremkaldt hovedpine! Så skal man jo også skåne sig selv :)

   Slet
 14. Jeg er sådan en person, som lukker ned for alt i læseferien (Jeg er en af de der stræber asiater haha). Jeg fokuserer 99% på eksaminer. Når jeg endelig lader mig selv holde en pause, så bliver det mest med en ture udenfor eller blogge indenfor. Hyggelæsning må vente til dimissionen xx Godt indlæg forresten!

  Cindy | mazedays.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Gåture og bloggeri er nu også et dejligt afbræk i læseferien :) Og mange tak!

   Slet
 15. Jeg prøver virkelig altid at få afsat tid til hyggelæsning (eller i det mindste et par afsnit af en eller anden tv-serie), så jeg kan få en pause fra al den tunge tænkning. Jeg er dog ikke specielt god til det, og det ender stort set altid med, at jeg enten får læst en helt masse, og dermed får endnu mere travlt med eksamen bagefter, eller at jeg slet ikke får læst noget. Men så er det jo godt, der heldigvis er masser af tid til læsning når eksamen slutter :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, altså den eksamen er nu også virkelig en svær balancegang! Og du har helt ret; det er altid en lettelse, når man kommer 'ud på den anden side', så at sige :)

   Slet
 16. Could you be so kind to tell what the publishing house for the colorful books on the top shelf is called? Thank you so much! / Kristina

  SvarSlet