mandag den 2. juni 2014

"The Beautiful and Damned" af F. Scott Fitzgerald

"The Beautiful and Damned" af F. Scott Fitzgerald, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2010 (org. udgivet i 1922). 3,5/5 stjerner.

Fitzgeralds anden roman blev udgivet i 1922, og indkapsler al den funklende glamour, højlydte jazzmusik og underliggende hulhed, som 20'erne er så kendt for. Roman udspiller sig i en overklassesverden af vilde fester, tomme flasker og ubeslutsomme sind, og er fyldt med scenarier af alkoholisme og desperation.
Plottet følger den Harvard-uddannede Anthony Patch, som har hele verden for sine fødder. Anthony er dog grebet af rastløshed, og ønsker ikke at slå sig ned i en fast rutine med et fast arbejde, og bruger derimod sin tid på at vente på, at hans bedstefar vil dø, så han vil arve en enorm formue. Gennem en skolekammerat møder Anthony den smukke Gloria; i løbet af et splitsekund er de gift og deres dage forsvinder i en rus af dekadence, vilde fester og store armbevægelser. 

There was the union of his soul with Gloria’s, whose radiant fire and freshness was the living material of which the dead beauty of books was made.

Det starter simpelt. Næsten forudsigeligt. En lovende ung mand møder en blændende skønhed, forelsker sig og gifter sig. Hvedebrødsdagene udleves i en boblende rus, og hjemkomsten er fyldt med fester, glimmer og glamour. Pengene forsvinder i takt med at rastløsheden stiger, og et lille hulrum begynder at vokse mellem det før så forelskede par. Og pludselig udvikler den simple historie sig til en kompleks hverdagstragedie.
Anthony og Gloria lever et liv i overhalingsbanen; de satser alt på den arv, som Anthony venter på at få. De beskæftiger sig ikke med noget andet end at feste og at vente på penge, så de kan feste mere. Naturligvis sker der et økonomisk skred undervejs; naturligvis smides pengene væk hurtigere, end de kan skaffes, naturligvis splitter de økonomisk problemer gradvist parret ad, og naturligvis bliver den længe ventede arv ikke uddelt som forventet. "The Beautiful and Damned" er en mørk midnatsrejse gennem New Yorks larmende natteliv; en fortælling om at leve over evne og om at leve for de forkerte ting. 
For Gloria og Anthonys største problem er deres værdier. Glorias mål i livet er at være smuk og ung, mens Anthony er en uafklaret sjæl i evig venteposition. Mens Gloria får et stigende alkoholmisbrug, begynder Anthony at bemærke hvor megen tomhed, der er i deres liv. Fitzgeralds roman er, basalt set, en samling af sirligt malede vignetter af facader der er ved at krakelere. Patch-parret lever deres liv på en skrøbelig overflade; deres luftkastel har intet fundament.

Beauty is only to be admired, only to be loved - to be harvested carefully and then flung at a chosen lover like a gift of roses. It seems to me, so far as I can judge clearly at all, that my beauty would be used like that...

Der eksisterer en særlig poesi i Fitzgeralds ord, som er umulig at efterligne eller at kopiere. Selv når omdrejningspunktet for en roman er usympatiske karakterer, der spilder deres privilegier og færdes i et slør af desillusion, indarbejder Fitzgerald en sproglig skønhed, der gør historien til et sandt under. Historien om Anthony og Gloria er en velkendt beretning om leden ved 1920'ernes overfladeliv, men i Fitzgeralds hænder forvandles den til en tragedie. Hans prosa er lyrisk; hver sætning er omkranset med en skønhed, ligeså glitrende og funklende som de festkjoler og lysekroner, ordene beskriver.
Det er muligt at trække mange linjer mellem den elegante Gloria og den yndefulde Daisy; mellem den rastløse Anthony og den overvældede Nick; mellem hele romanens desillusion og Gatsbys luftkasteller; "The Beautiful and Damned" og "The Great Gatsby" deler mange temaer og ultimativt den samme morale. Begge bøger demonstrerer hulheden midt i  20'ernes glitterstads, og begge bøger beskæftiger sig med en illusion af status og penge. Jeg kan dog ikke lade være med at føle, at Fitzgerald brillerer i "The Great Gatsby", og bruger for lang tid på at male sine små øjebliksbilleder i "The Beautiful and Damned". Når jeg tænker tilbage på min læseoplevelse, er det eneste, jeg husker en perlerække af ulykkelige hjemmescenarier, og en slutning der lader hele cirklen starte forfra.

 “I shall go on shining as a brilliantly meaningless figure in a meaningless world.

14 kommentarer:

 1. Åh, hvor er jeg enig!
  (Og hvor er det dog en smuk udgave du har!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre! Og ja! Jeg elsker den udgave.

   Slet
 2. Wauv sikke et flot omslag! Min version er "kun" Vintage editions, men jeg har endnu til gode at læse den. Har du til gengæld læst "This side of Paradise"? Det er hans debut og han var inspireret af hans forhold til Zelda, som han på dette tidspunkt endnu ikke var gift med. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig sådan en smuk bog, jeg knuselsker den også :) Jeg har endnu ikke læst "This Side of Paradise", men det selvbiografiske element er ellers enormt spændende. Da de udgav "The Beautiful and the Damned" i sin tid, lod de også Gloria og Anthony på forsiden ligne Fitzgerald og Zelda, netop fordi bogen så let kan sammenkobles med deres forhold :)

   Slet
  2. Ahh ja, det kan jeg godt se - googlede det lige en gang. Der er simpelthen så mange smukke covers til Fitzgeralds bøger. Jamen så har du noget til gode - det er en kort roman og tager ikke lang tid at læse. :)

   Slet
  3. Helt bestemt! De er så vidunderligt smukke. Jeg drømmer om at læse (og eje) alle Fitzgeralds bøger, så vil da glæde mig til "This Side of Paradise". Den næste på min Fitzgerald-liste er "Tales of the Jazz Age" :)

   Slet
 3. Smuk smuk udgave, jeg ejer selv to i samme serie, og vil virkelig gerne have hele samlingen (ved egentlig ikke lige, hvor mange der er). De har bare det der perfekte Art Deco design, som jeg elsker! Den lyder interessant, og lidt specielt at den minder så meget om Gatsby, jeg glæder mig til at læse mere Fitzgerald!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker den virkelig også! Jeg har tre fra serien, og jeg knuselsker dem. Så vidt jeg ved, er der 6 bøger i serien, og jeg vil så gerne eje dem alle. Jeg er også ligeså stille igang med at samle dem ;)

   Slet
 4. Ååååh yndige billeder, yndig bog! Den må så meget gerne komme hjem til mig og stå, men skal jo helst ikke købe nye bøger :D
  Jeg vil rigtig gerne læse den, trods du 'kun' giver den 3,5!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :'D .. Og ja, den er så vidunderligt smuk, det er alle Penguins bøger jo nærmest. Det er ruinerende :0 .. Og det forstår jeg godt, på trods af et lidt gentagende plot er Fitzgerald skrivestil altid, altid, altid en læsning værd. Han skriver som en drøm.

   Slet
 5. Det værste ved at følge dig er, at jeg får lyst til at købe bøger! Haha..
  Og således har jeg lige bestilt 18 nye bøger på Saxo - heriblandt en masse af dem, du har anmeldt herinde. :-) Men det er nu ikke den værste last at have, når det skal være. Ydermere bliver man jo trænet i at læse.

  Mvh
  Camilla

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, åh, det må du skam undskylde! :) Ikke desto mindre har du helt ret; bøger er ikke det værste, man kan købe her i verden! .. Og det lyder skønt med en kæmpe Saxo-pakke! Sikke en læse-lykke det bliver, når den ankommer. Hvilke bøger har du bestilt? :)

   Slet
  2. Det gør det bestemt - og glæden bliver (og er allerede) helt sikkert stor! :-)
   Jeg har bestilt: Alkymisten, En flænge i himlen, Bridget Jones - Vild med ham, Jane Austen: Seven Novels, Little Women, Hard Times, Middlemarch, Moby-Dick, The Beautiful and Damned, Mount København, Den danske borgerkrig 2018-24, Det sidste brev fra din elsker, Mig før dig, Du forsvinder, Breakfast at Tiffany's, Siden blev det for pænt og Der er ingen steder at græde her! :-) Så lidt blandede genre og engelsk, dansk litteratur - heriblandt en masse af dine anbefalede klassikere i en masse fine udgaver!

   Mvh
   Camilla

   Slet
  3. Sikke mange fantastiske bøger, du har hjembestilt! Åh. Jojo Moyes, John Green, Paulo Coelho, Jane Austen, Louisa May Alcott, Charles Dickens, Helen Fielding og Fitzgerald - det er den yndigste blanding, jeg længe har hørt. Du har mange, mange, mange gode læseoplevelser i vente! :')

   Slet