fredag den 22. august 2014

Hvad en ikke-læser læser (eller: et kig i Nicos bogreol)

Hjørnet af vores lille stue i vores lille lejlighed er Nicos hjørne. Under en mintfarvet Star Wars plakat står hans kontorbord opstillet, og det roder som regel med uigennemskuelige computer-dimser, talrige skruetrækker og vidunderligt slidte bøger.
Nico er ikke en læser, han er snarere en ikke-læser. Han finder langt større interesse og underholdning i film og serier, computerspil og programmering; og ofte sukker han dybt, når jeg fortæller ham, at en film som han gerne vil se i virkeligheden er baseret på en bog. "Man kan jo ligeså godt bare nøjes med at se filmen så," siger han og ytrer dermed den mest forhadte sætning i hele den læsende verden. Og han mener hvert ord. For det er filmen, der har hans interesse – og aldrig bogen bag. 
Ikke desto mindre står de der alligevel og optager plads på hans skrivebord. Bøgerne. For nylig kiggede jeg nærmere på de forskellige titler og paperbacks, der udgør hans samling. For hvad læser en ikke-læser egentligt? Tilsyneladende meget mere, end man umiddelbart skulle tro.

Da Nico var i militæret for et par år siden, manglede han desperat læsestof. Der var megen spildtid og ventetid, og han ledte efter noget at fordrive dem med. Ved et tilfælde faldt han over Douglas Adams Hitchhiker-serie, og som bøgerne så tydeligt bærer præg af, tog han dem med sig overalt. Han læste dem med så stor interesse, at jeg blev nysgerrig. For hvis en bog kunne fængsle ham, måtte den virkelig være god. Ironisk nok endte "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" dog med at være en af de få bøger, jeg måtte opgive at færdiglæse.
Desuden er Nicos hylder fyldt op med en bedårende fjollet fortælling om Darth Vaders liv som far, Barney Stintsons såkaldte "Bro Code", og tunge rækker af tykke og slidte programmeringsbøger. På en måde synes jeg, at selv Nicos sparsomme bogreol fortæller alverden om, hvem han er. Også selvom han egentligt er en ikke-læser.

Hvad læser ikke-læseren i jeres liv? 

19 kommentarer:

 1. Altså herhjemme er ikke-læseren virkelig helt og holdent en ikke-læser!
  Han ejer ikke en eneste bog (udover sine gamle ordbøger fra handelsskolen altså og de tæller ikke i denne sammenhæng).
  Hvis han er yderst sjælden gang imellem læser er det om NFL eller en eller anden biografi om noget krigs-halløj... :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Egentligt synes jeg jo også, at Nico er en klassisk ikke-læser, men det er han ikke helt alligevel, kan jeg høre! Og pudsigt at det sådan generelt er mest fagbøger, han læser, når det endelig er ;)

   Slet
 2. På mange måder kan jeg godt forstå Nico. At se en film eller følge en tv-serie er en fantastisk og ofte ubesværet måde at uddybe sig i en fortælling. Instruktøren guider dig åbenlyst gennem tematikkerne og karakterene viser dig, hvad du skal føle og hvad du skal høre, mens billedet viser dig, hvad du skal fokusere på. Jeg tror desværre alt for mange forbinder boglæsning med skole og finder det derfor anstrengende. Jeg vælger at finde plads til begge. Nogle dage er mit hoved for tungt til at bære en hardback, mens andre dage har jeg brug for at grave dybere i en fortælling end blot 1,5 timers underholdning.

  Ved du for resten, hvor Nico har købt sin smarte plakat? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Selvfølgelig er film og tv-serier god, vigtig og til tider helt fantastisk underholdning. Jeg nyder det selv meget, og vi følger også med i en del sammen. Det ville dog aldrig kunne erstatte min læsekærlighed, tror jeg. Men det er jo forskelligt, hvad man lægger vægt på i sit liv og hvad der interesserer en! :)

   Og ja, jeg ved godt hvor plakaten er fra, for det er nemlig en gave fra mig :p Jeg købte den på Etsy for et par år siden. Den er stadig at finde lige her: https://www.etsy.com/listing/67801780/star-wars-empire-strikes-back-movie

   Slet
 3. Åhh Elsker HGTTU Grinede højt mens jeg læste dem.
  Læs dem KUN på originalsproget eller i de gamle oversættelser fra start 80 erne.
  Den nye oversættelse der kom samtidig med filmen er så elendig at det er pinligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forsøgte med de engelske udgaver engang, men det lykkedes mig bare slet ikke, desværre. De er ellers store humoristiske klassikere, som du også nævner :)

   Slet
 4. Haha, jeg kender det godt. Man undres. Min kæreste læser, men det er godt nok ikke meget. Det føler jeg hvertfald ikke, i forhold til mig, der stortset læser hver dag inden sengetid. For selvom han har læst (og nydt) Harry Potter, Eragon og Ringenes Herre, ja, så har han ingen trang til fx at genlæse dem. Og udover dem, er der godt nok et udvalg af forskellige, han har købt, men aldrig riiigtig fået læst i eller også er det mange år siden (.. og nårh ja, en håndfuld eller to, jeg har prøvet at påprakke ham gennem de sidste fire år). Tilgengæld er han svært glad for tegneserier, og læser både TinTin og diverse superhelte-kataloger, hvilket jeg slet ikke ser fidusen i :D
  Dog har han fornylig fået smag for at høre faglydbøger (igen, ikke liiiige mig), så måske han får "læst" lidt mere i fremtiden B-)

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Man undres helt bestemt!

   Men hvor er det altså hyggeligt med tegneserier og lydbøger (selvom genren måske ikke er helt så relaterbar, som man kunne ønske :p) .. Så bliver der da læst en smule :)

   Slet
 5. Åh, genialt indlæg!
  Ikke-læseren i mit liv er min kæreste, som siden vi fandt sammen alligevel har fået købt sig et par bøger. Blandt andet en bog om cykelsport af Jørgen Leth, World War Z af Max Brooks og så låner han også mine Bukowski og Jussi Adler-Olsen bøger fra tid til anden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!

   Ja, det er lidt pudsigt sådan som ikke-læsere læser lidt alligevel! Og hvor er det altså hyggeligt, at han også låner dine bøger indimellem.

   Slet
 6. Jeg har et par sande ikke-læsere blandt mine venner, men min ægtefælle læser - dog ikke særlig meget efter han købte en iPad for et par år siden. Nu ser han mest vlogs (om computerspil og Warhammer) eller læser webnyheder. Han elsker stadig højtlæsning og fik - allernådigst - også lov til at låne en af mine skattede Dresden Files-bøger i sommerferien. Når han først begynder på en bog og er grebet af den, stopper han ikke igen, så han læste til langt ud på natten, da han kastede sig over bogen! Godt at se, at han ikke er helt 'bog-fortabt' :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det hyggeligt at I kan låne bøger af hinanden! :) Og skønt at han kan blive helt opslugt, når den rigtige bog så kommer hans vej :)

   Slet
 7. Det er primært star-wars bøger min ikke-læser kaster sig over, hvis han en sjælden gang imellem tager en bog frem. Ellers er det primært bøger, der omhandler nogle af alle hans interesser: bøger omkring computerspillet doom (Han har i flere år sammen med en mindre gruppe, arbejdet med at lave deres eget spil i universet med historie opbygning, design af baner, monstre osv.), bøger om tv-serien lost, og bøger om Alfred Hitchcock.

  Derudover er jeg begyndt at købe en del af Jefferey Browns bøger om Darth Vader og Jedi Akademiet, samt hans weird cats til ham. Samt så faldt jeg over Ian Doescher, der har omskrevet star-wars trilogien med Shakespeares ord. Det lyder ikke til at kunne fungere, men det lykkedes faktisk ganske glimrende.

  Prøver stille og roligt at få flere bøger puttet ind i hans verden, hvilket virker til at lykkedes, så længe man prøver på at finde noget, der ligger indenfor hans interesseområder.

  SvarSlet
  Svar
  1. Star Wars hitter også stort herhjemme. Det må virkelig være en mande-ting ;) .. Det er faktisk også mig, der har givet Jeffrey Browns bog til Nico, da jeg simpelthen ikke kunne stå for den; den er jo alt for sød! Det er sjovt med den slags små gimmicks, og det er der jo meget af i Star Wars-universet. Jeg har også tidligere kigget på Shakespeare-trilogien i den forbindelse, og det er altså meget morsomt :)

   Slet
 8. Den eneste ikke læser herhjemme har endnu ikke lært at læse andet end få ord så det er rent børnebøger ;)

  Jeg er selv vild med "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy" men det er de efterfølgende bøger i serien som er svære at læse for mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja selvfølgelig. Det er nu også en smuk ting!

   Jeg nåede aldrig videre end til side 40, tror jeg, og det er lidt en skam, for der er jo så mange, der elsker de bøger :/

   Slet
 9. Ah, ja okay! De mænd kan virkelig være svære at overbevise, synes jeg! :p .. Min papfar er også inkarneret ikke-læser, men af en eller anden grund er han blevet en enorm læsehest, ligeså snart han har fået en e-bogslæser i hånden. Måske gør elektronikken det bare sjovere? Jeg aner det ikke, det er lidt skørt!

  SvarSlet
 10. Fedt indlæg!!
  Altså, han er vel en ikke-læser i forhold til mig. Men han læser da, og kan egentlig godt lide det, når han endelig gør det. Og når han så læser, læser han som oftest bøger om sport (biografier osv), Dan Brown, eller hvad jeg sådan lige stikker ham i hænderne :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :D
   .. Ah, ja okay! Fagbøger er meget populære hos herrerne, kan jeg fornemme :D

   Slet