søndag den 31. august 2014

Månedlig opsummering: Fjerne august

August var: som august altid er. Fyldt med forandringer, der har udspillet sig til et soundtrack af larmende skolebørn i fyldte busser, klikkende kuglepenne og forbikørende biler på våd asfalt. August har været spændende, skræmmende, lærerig og bekræftende. August har været hektisk og travl, fyldt med søde mennesker, litterære oplevelser og nye indtryk, og på en måde føles det hele allerede så fjernt, som om det var noget jeg oplevede for flere årtusinder siden. Jeg kan ikke begribe, at jeg for kun en måned siden så frem til ferie, at jeg for fjorten dage siden begyndte i praktik, og at jeg så sent som i onsdags fejrede min lillebrors 21års fødselsdag. Det hele er gået så stærkt. Det hele virker så fjernt.
I august læste jeg: 18 bøger. Hvilket er langt mere, end jeg troede, jeg ville læse. De er blevet læst under en parasol til lyden af bølgebrus; og på tidlige morgentogture med regntrommeri mod ruden.
I august købte jeg: 15 bøger (jeg fandt bedårende bogbutikker i Spanien og blev forledt af tilbud i Boghallen). Desuden er jeg blevet foræret yderligere 10 bøger til arrangementer og af forlag. Jeg er nu begyndt at stable bøger ovenpå min bogreol.
August store læseoplevelse: "The Handmaid's Tale" af Margaret Atwood. Jeg undres endnu over, hvorfor jeg ikke har læst den noget før. Hvorfor jeg ikke har været klar over, at den ville skræmme mig og tryllebinde mig, når dens originalitet nærmest allerede afsløres i dens bagsidetekst. Jeg er lamslået over at være blevet ramt så hårdt af et så åbenlyst valg. 
Augusts mest skuffende læseoplevelse: "Boy, Snow, Bird" af Helen Oyeyemi virkede så lovende med dens mærkværdige plotbeskrivelse og pastelfarvede forside – men dens slutning var en klodset fortolkning af et utroligt følsomt emne, og historien smuldrede på grund af det. Jeg følte mig både fornærmet og forvirret, da jeg vendte den sidste side.
Augusts lyrikvalg: Jeg har efterhånden læst Theis Ørntofts "Digte 2014" igennem tre gange, og de små korte danske sætninger har taget mig lang tid om at fordøje. På sin vis synes jeg, at digtene er smukke, men også umådeligt grusomme. Pessimistiske. Følelsesbedøvende.  
Augusts læseklub-læsning: Efter en sommerferiepause og en lang periode af stilstand, har vi i læseklubben færdiglæst "Smoke and Mirrors" af Neil Gaiman. Jeg glæder sådan til at diskutere den pudsige novellesamling i fællesskab. 
På septembers læse-liste står der: "Storhed & fald" af Tom Rachman er den næste bog på min læse-liste og i skrivende stund ligger den allerede opslået på mit skrivebord. Derudover vil jeg gerne forsvinde ind i Alice Munros novellesamling "Too Much Happiness", ligesom jeg drømmer om at stifte bekendtskab med Toni Morrison snart.

23 kommentarer:

 1. Hej Rikke!
  Jeg tænkte på om bogen: "The Handmaid's Tale" af Margaret Atwood
  er oversat til dansk også? Jeg læser lige nu kun danske bøger, så jeg håber at den er oversat, så jeg også kan læse den :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Bogen er faktisk oversat, og på dansk tror jeg, den hedder noget i stil med "Tjenerindens fortælling". Desværre er jeg ret sikker på, at den er udsolgt fra forlaget, men du kan selvfølgelig låne den hjem fra et bibliotek eller opspore den i et antikvariat :)

   Slet
 2. Ahja - august var igen en dejlig måned. Ligesom dig har jeg også haft ferie i august. Hvor mange bøger, jeg fik læst, ved jeg ikke, men alene på den første uge fik jeg læst 4½ bøger. Jeg endte også med at købe bøger i august (hvilket jeg egentlig ikke havde planlagt), da både Saxo og BookOutlet havde fristende gode tilbud.

  'The Handmaid's Tale' står på min to read-liste, så den må du meget gerne fortælle mere om (ikke mindst hvorfor du synes, den er god). Jeg tror, jeg vil købe den i løbet af efteråret, så jeg kan læse den til vinter :-)


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Gud hvor fantastisk. August er virkelig skøn med dens lange dasedage og den sidste flig af ferieidyl. Hvad bogindkøb angår kan det nu være meget svært at stå imod et godt tilbud ;) Jeg er i hvert fald faldet betydeligt i.

   Og jeg har en anmeldelse af 'The Handmaid's Tale' planlagt til d. 12/9, hvor jeg selvfølgelig uddyber hvorfor, den er så fantastisk. For fantastisk - det er den virkelig. Hvis du får muligheden for det, synes jeg bestemt, at du skal læse den!

   Slet
 3. Margaret Atwood er uden sammenligning min yndlings forfatter - hvor er det stort, at du har mødt hende! The Handmaid's Tale er helt fantastisk - den dame kan skrive!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg fatter heller ikke, jeg ikke har læst noget af hende noget før! Hun skriver netop så fantastisk. Og det var helt enestående at møde hende også!

   Slet
 4. Hvordan var More Than This? En bog jeg flere gange har overvejet at klikke hjem :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg brød mig virkelig ikke om den, og fandt den både usammenhængende og irriterende. Jeg har en anmeldelse planlagt til d. 29/9, kan jeg afsløre :)

   Slet
 5. Som altid et dejligt indlæg, og den fineste film med dine minder fra August!
  Hvor jeg glæder mig til at høre hvad du synes om Tom Rachman's bog! Jeg har selv købt den, men den må vente til jeg er færdig med "Freuds søster".

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :') Jeg er kun 50 sider inde i "Storhed og Fald", men jeg synes bestemt, den virker lovende!

   Slet
  2. Thank God! For jeg var altså lidt tilbageholdende med at "klikke" den hjem. Kunne ikke helt bedømme om den havde noget at byde på for mig:/

   Slet
 6. Følelsesbedøvende - lige præcis det perfekte ord om Ørntofts digte. Tak, den var jeg aldrig selv kommet på. (Du er tillægsordenes mester, jeg siger det bare!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha. Jeg elsker tillægsord, og hvis der ikke er et der passer, sammensætter jeg det bare selv. No probs. Adjektiver udgør nok 90% af mit sprog anw :D Det er min nemesis!

   Slet
 7. og HAHA en ornlig omgang ribs mann - sådan en omgang kunne jeg edderdælme godt lige fortære på sådan en højhellig søndag aften :D:D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? :D :D :D .. Manden som spiste dem snakker endnu om dem, haha :D

   Slet
 8. August passed by so quickly, and soon I'm about to start classes for my freshman year of college! I'm already looking forward to autumn, the smells, the warm drinks, and the cozy clothes :) -Audrey | Brunch at Audrey's

  SvarSlet
  Svar
  1. Autumn is a magical time of the year, and I love every minute of it!

   Slet
 9. Sikke mange bøger og bogindkøb! Lyder også som nogle spændende fremtidige læseoplevelser, du skal i hvert fald stifte bekendtskab med Toni Morrison, jeg læste hendes roman "Beloved" til kollokvier på uni, og den var virkelig god. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Massevis af bøger! Og litterære begivenheder endda også! August har bestemt været smuk på læsefronten :)

   Og jeg kan godt huske, at mange var begejstret for "Beloved". Den skal jeg helt sikkert læse engang, men jeg købte faktisk "Home" da jeg var i Spanien, så den tror jeg måske, jeg vil starte med.

   Slet
 10. Jeg er helt med Mette, "Beloved" er fantastisk. Uden tvivl min største læseoplevelse sidste år. Så blid, så grusom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også hørt så meget godt om lige netop den roman. Lige i øjeblikket er det dog "Home" der ligger herhjemme, og som jeg også gerne vil have læst snart :)

   Slet
 11. Ihh hvor jeg elsker når du også inddrager din søster i dine videoer...
  Og for fand... hvor du får brudstykkerne af dit liv til at fremtone forfærdelig smukt...
  Jeg kan kun være glad og i særdeleshed imponeret over din kærlighed til litteratur....

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de så søde ord, søde Vati :) <3

   Slet