torsdag den 9. oktober 2014

Noget om stjerner

Da jeg i sin tid valgte at gøre brug af stjernebedømmelse på bloggen, forsøgte jeg at gøre det let for mig selv. Jeg overførte ganske enkelt Goodreads' system, og besluttede mig for, at fem stjerner var alt, hvad jeg skulle bruge. Jeg vidste udmærket godt, at jeg indimellem ville komme til at mangle den sjette, men jeg vidste også, at hvis jeg brugte seks stjerner, ville jeg mangle den syvende. Bøger er jo skabt til at splitte meninger.
Desuden har fem stjerner også den fordel, at de skaber et midtpunkt, der hverken læner til den ene eller den anden side. Og netop treeren er min mest brugte stjerne. Det er en flerfacetteret stjerne, jeg tildeler bøger, der enten morede eller fornøjede mig, men ikke efterlod indtryk, og det er en stjerne, jeg tildeler bøger, jeg både kan se værdier og problemer i. Jeg har ofte hørt, at mange opfatter tre stjerner som en advarsel, men sådan ser jeg det slet ikke. Mine tre stjerner tildeles til middelmådige bøger; og det er oftest ment mere positivt end negativt.

Måske var det en fejl ikke fra start at have en anmeldelsespolitik og stjerneforklaring. Måske afkoder vi alle stjerneuddelingen forskelligt. Jeg ved det ikke, men for mit vedkommende ser det sådan ud;
1 stjerne: En enkelt stjerne er for bøger, der har gjort mig sur. Det er en ekstrem stjerne, som jeg gemmer til de bøger, jeg ikke kan udstå synet af; bøger jeg decideret fortryder, at jeg har læst.
2 stjerner: To stjerner symboliserer irritation og kedsomhed. Bøger jeg har læst på grund af stædighed og ikke af fornøjelse. 
3 stjerner: Min elskede treer. Midterpunktet, vippepunktet. Bøger jeg kan lide, har nydt at læse, men som har svage punkter undervejs. Eller bøger som jeg ikke kan sætte en finger på – men omvendt heller ikke vil kunne huske. Bøger der gør det, de skal (og gør det godt), men ikke gør mere end det. Bøger der ikke overrasker eller tilføjer noget nyt. Eller bare bøger som ikke vækker store følelser i mig undervejs.
4 stjerner: Jeg er ikke enig, når folk skriver, at fire stjerner har et men. At en bog er fire stjerner værd, men ikke helt opnår de fem. I mine øjne betyder fire stjerner ikke, at der mangler noget, istedet betyder det, at jeg har læst en fantastisk bog. Forskellen mellem fire og fem stjerner er for mig en fornemmelse. Fem stjerner er til det exceptionelle – men bare fordi en bog ikke er exceptionel, betyder det ikke, at den mangler noget.
5 stjerner: Fem stjerner er sjældne. De er til juvelerne i samlingen, til bøger der er blevet hos mig lang tid efter, den er færdiglæst. Ud af 152 læste bøger i år, er jeg kun stødt på ni femstjernede bøger, og af dem er tre endda genlæsninger. På en måde kan jeg godt lide, at de fem stjerner er så sjældne. Det gør dem til noget særligt.

Til alle andre bogbloggere og Goodreads-brugere: hvordan bruger I stjernerne? Benytter i jer af fem eller seks stjerner, og hvad betyder den enkelte stjernebedømmelse for jer? Og til alle jer andre: hvordan opfatter I stjernebedømmelserne? Ser I tre stjerner som noget meget kritisk, eller betragter I fem stjerner som noget mere almindeligt? 

32 kommentarer:

  1. Jeg bruger 6 stjerner, fordi det ganske enkelt faldt mig mest naturligt (og mest dansk? Det er det, vi oftest ser i aviser osv. herhjemme i hvert fald. Dengang jeg startede, kendte jeg slet ikke goodreads).
    6 er for mig ligesom din 5'er - til det helt fantastiske, de bøger, som virkelig skubbede til mig.
    Men min 3'er er for mig også en midte, selv om der selvfølgelig er tre på den gode side (4, 5, 6) og kun to på den anden (1, 2). Men jeg tror, det er fordi jeg helt ubevidst også arbejder med en 0'er, og derved bliver 3'eren alligevel min midte. Den der bog, der er fin, nogenlunde, men heller ikke mere end det.
    Jeg er til gengæld enormt glad for at kunne arbejde med 4, 5 og 6. Det giver for mig en lidt større nuance bøgerne i mellem, og jeg tror ikke jeg kunne undvære den ekstra stjerne :)
    ps. ELSKER bogstjernebilledet!! :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Du har helt ret i, at det er meget dansk med de seks stjerner. For mit vedkommende kunne jeg bare ikke helt få det til at fungere :p Men selvfølgelig – hvis du arbejde med en 0-karakter, har du jo din midte alligevel, og det gør det hele meget nemmere, synes jeg!

      Og tusind tak! Det billede var _så_ besværligt!

      Slet
  2. Jeg bruger selv 6 stjerner på min blog. Da jeg valgte det var det primært fordi jeg syntes grænsen mellem 3 og 4 stjerner ofte var meget sløret for mit vedkommende i bedømmelser, derfor følte jeg at jeg havde brug for en bedre separation af de to.
    Jeg har som sådan ikke lagt mere i hvad de enkelte stjerner betyder lige præcis for mig, men jeg kan godt se at nogle folk måske ligger mere i dem end vi selv gør, i særdeleshed diverse forlag og redaktører. Privat tror jeg ikke de har den større betydning, medmindre man er på jagt efter en god bog, så ser man måske lidt på hvilke bøger har fået hvilke stjerner fordi vi jo tror at så er de bedst bedømte bøger også automatisk de bedste bøger, punktum! Sådan er det desværre bare ikke altid, kan jeg da skrive under på.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er ikke helt sikker på, at jeg forstår, hvad du mener. For mit vedkommende er de fem-stjernede bøger i hvert fad de bøger, som jeg helt personligt synes er bedst (ellers giver jeg dem ikke 5 stjerner). Men selvfølgelig, jeg kan jo ikke garantere at andre er enige med mig, så på den måde har du klart ret :)

      Slet
  3. Jeg gør som dig - 5 stjerner, så det er nemt at overføre. Plus jeg kan også godt lide at have 'midt i mellem' stjernen, til de bøger der var udemærket underholdning, men ikke en bog jeg nødvendigvis behøver at eje, eller vil læse igen.

    Jeg har det sværest med at give de 5 stjerner, for det er ligesom når det første 13 er givet - hvad hvis den næste præstation er bedre. Så mangler man karakteren 14. Men jeg tænker, at man må forhold sig til den enkelte, og huske at man ikke skal give stjerner i en samligningsproces, men en individuel vurdering af den enkelte bog og dets indhold. Måske er den ikke helt så god som den sidste der fik 5 stjerner, men hvis den har ramt mig og levet op til alle forventinger alligevel, så fortjener den 5 stjerner.

    Jeg har overvejet at fjerne stjernekonceptet, men kan nu meget godt lide at understrege min mening - og jeg bruger det også selv, når jeg læser andres anmeldelser. Om jeg så kommer til at overføre min egen betydning til andres stjerner, kan godt ske! :-) Heldigvis kan en dårlig stjerne, godt vendes af de ord der er brugt i anmeldelsen. Måske bogen bare ikke var anmelderens kop te. Måske det er min! :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. 3'eren er nemlig rar at have. Der er virkelig bøger, der bare er gode, ok, fine, uden at være mere. Og dér er den virkelig nyttig.

      Jeg tror også, man skal passe meget på med at sammenligne bøger og bedømmelser. F.eks. har "Krig og fred" fået 3 stjerner herinde, mens "Det sidste brev fra din elsker" har fået 4. Sådan er det bare, og selvom bøgerne er vidt forskellige i deres betydning og historie, er det bare sådan, jeg har følt det. Det bliver hurtigt mudret, hvis man holder tingene for meget op mod hinanden.

      Jeg kan godt lide stjernekonceptet. Det er nemt, hurtigt og overskueligt, og især i "mellem"-anmeldelserne er det rare at gå ud fra, synes jeg!

      Slet
  4. Hvor er det fint med en personlig forklaring på stjernerne. Jeg havde for eksempel ikke forstået, at dine yderpunkter, henholdsvis en stjerne og fem stjerner, er så ekstrem. Men det giver faktisk rigtig god mening!
    Jeg har slet ikke tænkt så meget over det, og ofte giver jeg slet ikke stjerner på goodreads, fordi jeg netop ikke har skarpe skel mellem dem.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak! Og ja, 1 stjerne og 5 stjerner er virkelig ekstremkarakterer, som jeg er meget påpasselig med at give. Jeg kan godt lide, at de betyder noget særligt på en måde :)

      Slet
  5. Jeg er så rørende enig. Skalaen på fem fungerer netop så fantastisk, fordi den skaber det her mere eller mindre neutrale midterpunkt, der ikke er skidt, men heller ikke får mig helt op og ringe. Og fem skal netop have lov at være sjælden - lige som 12-tallet - for at der bliver ved med at være noget at stræbe efter. Fem er kun til dem, som gør et exceptionelt indtryk. Til dem, der på en måde ændrer dig. Til dem, der nærmest gør dig til et bedre menneske.

    Jeg tror aldrig rigtig jeg har tænkt nærmere definerende over din skala. Der har ligesom altid bare været en intuitiv forståelse for den. Ikke desto mindre synes jeg, at det er en helt fin ting, at du nu har valgt at definere den. Nu står det i hvert fald helt klart på lystavlen, og du kan være sikker på, at vi alle sammen taler samme sprog (:

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at høre, at vi er så enige! Og at du har haft den forståelse for, hvad jeg mente og tænkte i forbindelse med stjerneskalaen. Det er nemlig ret pudsigt, hvor forskelligt folk bruger den.

      Slet
  6. Vi er skræmmende enige! Den beskrivelse du giver hvert antal stjerner, er også det jeg tænker. Så selvom jeg også overfører Goodreads-stjernerne til mine anmeldelser, så har de ikke den betydning som Goodreads selv tildeler dem. Jeg er nemlig meget frustreret over at Goodreads i princippet kun har én dårlig bedømmelsesmulighed, nemlig 1 stjerne som de beskriver som "Did not like it". Det er ikke nok!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at vi tænker det samme! Og du har helt ret mht. Goodreads! Det er virkelig svært med de bøger, som man hader og så de bøger, som man bare ikke kunne lide..

      Slet
  7. Jeg har utroligt nok PRÆCIS den samme inddeling, som du har. 3 er gennemsnittet, men det er positivt ment. Dog vil jeg nok ikke ret ofte læse 3'erne igen. 4 er til de rigtig gode bøger, jeg gerne vil genlæse, og som jeg med stor stor glæde viser frem i min bogreol. 5'erne er de bøger, der sidder i hjerte, sind og krop og bliver der for evigt. Det er bøger, der kan tåle 100 genlæsninger og bøger, hvis ord, jeg ville ønske, jeg kunne scanne direkte ind på min nethinde.
    Mine 1'ere starter for det meste som 2'ere, fordi jeg først ikke kan nænne at give dem det, de fortjener. Når jeg så et par uger senere stadig tager mig selv i at være irriteret og føle, jeg har spildt min tid, så rykker den ned på den ene usle stjerne sammen med de andre bøger, som jeg ville ønske ikke var blevet skrevet. Death Comes to Pemberley ligger der. Den gjorde mig simpelthen så gal!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er det dejligt at høre! Jeg er helt enig med dig med de 5stjernede bøger. De er noget særligt. Noget man bærer rundt på i lang tid.

      Og netop Death Comes to Pemberley har også fået en stjerne ved mig. To stjerner er ganske enkelt for meget til den bog. Og en stjerne er ellers også sjælden hos mig. Suk.

      Slet
  8. Jeg ser det også som en absolut nødvendighed, at have 3'eren til bøger der er sådan "midt i mellem" - ikke specielt dårlig, ikke specielt god. Det er det eneste der afholder mig fra at inddrage flere stjerner. Og så er det jo bare dejligt at det passer med Goodreads.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis! Det er så dejligt bare at kunne direkte overføre på den måde.

      Slet
  9. Mine stjerner betyder følgende:
    1: Hvorfor læste jeg den her bog? Slet ikke min tid værd!
    2: Slet ikke, hvad jeg regnede med. Jeg er skuffet, men noget fungerede (f.eks. personerne eller bare grundideen)
    3: Det her var en okay bog. Noget var godt, noget var skidt.
    4: Den her bog var ret god, den havde næsten det hele.
    5: Absolut fantastisk!

    Derudover forsøger jeg at gå med min første fornemmelse. Dvs. jeg godt tre uger senere kan undre mig over, hvorfor en bog fik fire i stedet for to stjerner, men jeg ændrer det ikke.

    Jeg kører også med de fem stjerner, fordi det virker lettest. Jeg ville ikke ane, hvordan jeg skulle konvertere mellem blog og goodreads, hvis jeg brugte seks stjerner.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg går som regel også mit med førsteindtryk. Men først og fremmest skal det altså bare føles rigtigt for mig. Det er enormt intuitivt.
      Og jeg har akkurat samme problem med seks stjerner. Det er simpelthen bare en for meget!

      Sjovt at læse din stjernedefinition også :)

      Slet
  10. Jeg gør selv brug af 5 stjerner, hvor 5 er min mest brugte. Jeg kan godt se hvad du mener med, at der er noget specielt ved at gemme 5'eren til favoritterne - men ja. Måske er jeg bare meget god til at vælge bøger, som jeg ved passer til min smag, så oftest ender jeg altid med at ELSKE de bøger jeg læser. Jeg har også lidt en politik med at hvis en bog kan få mig til at føle noget (sug i maven, tårer, ondt i hjertet, glæde osv.) så kan det næsten i sig selv få mig til at give en bog 5 stjerner, for det betyder at jeg har levet mig helt ind i den og ladet den påvirke mig - og det er oftest dét der kendetegner en 'winner' i mine øjne ... ved mindre den følelse jeg fik fra bogen var vrede .. så får den nok kun 2 stjerner ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er da dejligt, at du oplever så mange 5-stjernede bøger! Dem gad jeg godt selv læse noget mere af! :D

      Slet
  11. Jeg er sjovt nok også HELT enig med dig! Mine stjerner betyder fuldstændigt det samme som dine - en 5'er er kun til de helt exceptionelle bøger, og 3 betyder ikke på nogen måde, at bogen ikke var ganske god - bare at den ikke var noget specielt heller.

    Men når det så er sagt, så spekulerede jeg meget længe over hvorvidt jeg ville have stjerner på bloggen, da jeg tit ikke synes at de reelt siger særligt meget om hvor meget/lidt/hvorfor jeg kunne lide en bog udover 1 og 5 stjerner, og selv da er det sjældent af de samme årsager. Så derfor har jeg valgt ikke at have stjerner på bloggen - jeg giver på Goodreads, men vil gerne lægge al vægten på mine holdninger og følelser når jeg reelt anmelder :)

    Men dejligt at høre lidt om hvad du mener, selvom jeg ærligt talt nok uden at tænke over det bare tillagde dine stjerner den samme betydning som mine egne ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er det pudsigt, at du er så enig! Og ganske dejligt. Jeg tror også automatisk, jeg læser andres stjernevurderinger som mine egne, men det er nok ganske naturligt at tænke det sådan :p

      .. Jeg synes også, at stjerner sommetider kan være lidt misvisende. Især 3'eren som så mange betragter som en decideret dårlig ting (hvilket den jo slet ikke er for mig!). Det kan i hvert fald slet ikke stå alene.

      Slet
  12. Jeg benytter mig også af 5 stjerner. Jeg kan godt lide, at der er en midte i "3", og så føler jeg, at det på en måde bliver for meget med 6 stjerner. Det er rigtig spændende at læse, hvad der får dig til at give de forskellige karakterer! :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Lige præcis den tanke ligger der også bag mine 5 stjerner. Jeg tror slet ikke, at jeg kan arbejde med 6 :)

      Slet
  13. Jeg benytter mig også af 5 stjerner. Jeg kan godt li' at det er samme antal som på Goodreads, og når jeg ind imellem stadig skriver anmeldelser på Bookeater så er det let at konvertere mine 5-stjerne-system til deres 10-stjerne-system. Men mine 5 stjerner betyder:
    1: Ikke noget for mig.
    2: En okay bog
    3: En god bog
    4: En rigtig god bog
    5: En fantastisk bog

    Jeg har således kun 1 kategori til bøger jeg slet ikke bryder mig om. Jeg synes ikke at jeg behøver at have flere, for jeg gider ikke forsøge at finde ud af hvor meget jeg ikke kan li en bog. Det er bogen ikke værd at bruge tid på.

    Jeg benytter meget også 4 og 5 stjerner. Jeg er efterhånden blevet god til at vælge bøger jeg synes om, og har jeg haft en god læseoplevelse så synes jeg også at bogen skal have de 4-5 stjerner. Jeg kan godt se din ide med at gemme 5 stjerner til de helt specielle, men jeg kan slet ikke lade være med at give 5 stjerner hvis jeg elsker bogen.

    Det er rigtigt rart at få din beskrivelse at dine stjerner og også sjovt at læse de andre kommentarer her, for vi lægger næsten allesammen noget forskelligt i stjernerne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig helt bestemt en fordel med de fem, når man er udpræget Goodreads-bruger. Det gør det hele meget lettere.

      Og dejligt at du bruger 4 og 5 stjernerne så meget! :) Det er jo kun rart når bøger er så gode!

      Det er nemlig helt bestemt meget spændende at læse om. Jeg ville f.eks. slet ikke kunne leve med kun én kategori til de negative læseoplevelser.

      Slet
  14. Årh Rikke, endnu gang formår du bare at formulere noget så præcist og perfekt at jeg bare sidder og nikker og tænker "Ja netop!" Jeg formulerede engang en quick guide til mine stjerner (også 5) som aldrig siden har kigget på, men uanset hvad der står i den, så er det akkurat som du beskriver det at jeg tildeler stjerner. 4 til en gennemgående god bog, 5 til den der bare er noget helt ekstra særligt. Jeg tjekkede lige mine egne stats på goodreads og kan se jeg har hele 18(!) 5 stjernede bøger i år (og 19 i 2011)

    Og btw det billede der er sindssygt flot. Well done!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hvor er du sød! Jeg er glad for at høre, at du kan bruge indlægget til noget! Fantastisk at du har læst 18 så gode bøger i år – det kan jeg slet ikke prale af!

      Og tusind tak! Det krævede også al min tålmodighed :D

      Slet
  15. Jeg arbejder også i seks stjerner så for mig vil en 3'er altid være under middel. Min midte ligger derfor mellem 3 og 4, men jeg har af en eller anden årsag meget nemt ved at tage stilling til om en bog er over eller under middel. Jeg giver ikke ret mange bøger 1 og 2 stjerner - mere fordi der skal være plads til at give de bøger der ikke fortjener at blive udgivet de stjerner. Jeg giver tværtimod flere seks stjerner, men jeg giver stjerner mere ud fra det tekniske - virker bogen overhovedet, og målgruppen. Det er jeg blevet nødt til efter jeg begyndte at anmelde børnebøger. Jeg kan sagtens værdsætte en bog for det den er, og vurderer at det er en 4 uden egentlig at det er noget for mig - men så skriver jeg det altid i indlægget.
    For mig skal en seks'er ikke være uopnåeligt. Men jeg vil sige at jeg tit har ønsket at indsætte et ekstra tegn, et hjerte, ind ved mine stor favoritter. De bøger som er på en hel anden plan. De bøger hvor intet stjernesystem gør dem retfærdighed.
    Ligesom dig synes jeg det er vigtig meget stjernesystem på en anmeldelse. Det giver en hurtig fornemmelse af hvad bloggeren mener om bogen, og jeg får faktisk i dag selv meget sjældent læst de blogs uden stjernesystemer, for jeg er på underligste vis blevet afhængig af at kunne have det overblik før jeg dykker ned i deres tekster.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg ville slet ikke kunne finde ud af at bedømme målgruppen – jeg bedømmer bøger, som jeg selv opfatter dem, for jeg tør simpelthen ikke gætte på, hvordan andre læsere i andre aldre/segmenter vil opfatte dem. Det tror jeg slet ikke, jeg kan sige noget om! Men kan virkelig godt se din pointe. Det er jo en vigtig kvalitet at tage i betragtning.

      Jeg synes heller ikke, at topkarakter skal være uopnåeligt. Men jeg reserverer den netop til de bøger, der sprænger skalaen. Så det er noget helt særligt, noget exceptionelt. Det fungerer i hvert fald bedst for mig :)

      Og JA! Jeg synes også stjerne-inddelinger er vigtige. Især ved de mellem-stjernede bøger, hvor anmeldelsen både nævner godt og skidt, er det sommetider let at miste overblikket i teksten over, hvor på skalaen den egentligt befinder sig.

      Slet
    2. Enig man vil aldrig kunne komme helt tæt på målgruppen men man vil have en ide om hvad der ellers er på markedet for målgruppen og om det man sidder med er kvalitetsmæssigt bedre eller dårligere. Det jeg egentlig mener med målgruppen er at jeg ikke vil give en børnebog to stjerner fordi den ikke var noget for mig hvis den rammer målgruppen. Så ja det at anmelde er helt sikkert mange faktorer

      Slet
  16. Jeg er lige begyndt at anmelde (koge)bøger på min blog, og jeg må indrømme, at jeg er blevet meget inspireret af dig og dine stjerner, har dog valgt 6 stjerner i stedet. Jeg synes nemlig helt sikkert, at man ikke skal smide om sig med det helt høje karakterer. For hvor skal man placere det ypperste, hvis der allerede er fyldt halvvejs op? Så jeg har valgt at dele op nogenlunde ligesom dig, og har altså i den forbindelse og smidt et link til det her indlæg, så alle kan se, hvor jeg har det fra :o)

    SvarSlet