tirsdag den 14. oktober 2014

Tema-tirsdag #67: Når hele verden læser

Et stort rødt kryds i min kalender markerer datoen. Lørdag d. 18. oktober. Jeg har glædet mig, og jeg har ventet. Dagen er reserveret til læsning og dedikeret til bøgernes verden – og selvom mine dage ofte har været reserveret til læsning, er denne dag noget særligt. På lørdag er det nemlig atter tid til Dewey's Read-a-Thon. På lørdag kl. 14 vil mennesker fra hele verden åbne en bog, læse til deres øjne bliver trætte og dele deres oplevelser løbende via blogposts, tweets og grynede Instagrambilleder. Et hashtag og en udpræget læseglæde vil forene os alle. 
Et Read-a-Thon er en mulighed for at hygge sig. Til at læse og krydse 3-4 bøger af sin læse-liste. Et Read-a-Thon er en mulighed for at være social og alene på én og samme tid; det er en chance for at inddrage andre i sin læsning – og til at tage del i andres. I teorien handler det blot om at læse i 24 timer (eller læse så meget som man kan i 24 timer), men i virkeligheden handler det om så meget mere; det handler om at hylde læsningen, og det handler om at interagere med andre læsere.
Jeg har nu deltaget i dette onlineevent tre gange. Det er en blevet en tradition, og det er blevet noget, jeg ser frem til. På bloggen holder jeg jer opdateret med, hvad jeg læser, og hvordan det går, på Twitter skriver jeg ofte på engelsk og udveksler læsetips med mennesker fra fjerne verdenskroge, på Instagram deler jeg små læsescenarier og klikker rundt under #readathon-hashtagget for at danne mig et indtryk af, hvad andre læser. På Facebook er jeg medlem af en gruppe med danske deltagere, som jeg holder mig vågen sammen med. Og herhjemme i stuen? Her sidder jeg i sofaen og læser. Under dyner og med en kop te. Oplevelsen er sært stille og dog alligevel så begivenhedsrig.


Jeg glæder mig til på lørdag, og jeg forbereder mig. For ikke at havne i læsepanik og ordtomgang, har jeg komponeret en læseliste bestående af seks bøger nøje udregnet efter tidligere erfaringer. Til de forrige read-a-thons har jeg læst mellem 1.600 og 1.900 sider, og derfor har jeg også denne gang udvalgt en stak, der løber op på 1.765 sider. Mine kodeord og kriterier har været variation og underholdning; fjerlet fantasi og sødme. Og jeg tror på, at alle bøgerne i min stak er i stand til at hjælpe mig med at vinde kampen mod tunge øjenlåg, små gabe-afbrydelser og varierende koncentration. 
På lørdag står den læselige menu således på den vidunderfine børnefortælling "Heidi" af Johanna Spyri, den klassiske "The Blue Castle" af favoritforfatteren fra min barndom, den nykøbte fantasyroman "Among Others" af Jo Walton, den nyudgivne "En plus en" af Jojo Moyes og den så roste eventyrsgenfortælling "Cinder" af Marissa Meyer. 
Bøgerne er det øverste punkt på min liste, og nu kan jeg sætte et lille rødt flueben ud for dem. Jeg glæder mig til at fordybe mig og til at læse; jeg glæder mig særligt til "The Blue Castle" af L. M. Montgomery, og det kræver al min selvdisciplin ikke blot at påbegynde den nu. Jeg tror, den er magisk. Og derfor skal den læses på en magisk dag.

Mine andre forberedelser inkluderer hjemlige småting og hyggelige detaljer. Jeg skal have vasket mit lyserøde nattøj og blandet en lille pose slik til de sene nattetimer. Jeg skal opstøve min vinterdyne fra kælderens gemmer, så jeg kan indfinde mig mageligt i sofaen, når læsetiden begynder. Jeg skal tjekke mit lager af te, af kakaopulver og af de uimodståelige efterårsæbler, og jeg skal overveje en række snacks, som jeg kan motivere mig selv med i de sene nattetimer (af en eller anden grund hjælper det altid at spise for at holde sig vågen).
I går meldte jeg mig til på den officielle hjemmeside for at cheerleaders og internationale læsere kan finde deres vej forbi min blog. I løbet af ugen vil jeg også selv forsøge at organisere de danske deltagere (jeg tror, jeg opretter en midlertidig kategori i min Bloglovin'-feed, så jeg har alle deltagerne samlet), så jeg også let kan finde mine medlæsere og følge med i deres eventyr. 
Et andet gøremål, og næsten en personlig udfordring, er at jeg på lørdag vil forsøge at sove så længe, som jeg overhovedet kan. Nattesøvnen kommer til at blive manglet i den anden ende; og som A-menneske og alt andet end en natteravn, kommer det til at blive en langt større udfordring for mig, end man umiddelbart skulle tro. Af mere praktiske forberedelser skal jeg gennemsøge fryseren for let-improviseret aftensmad, oplade mit kamera og flytte min læselampe hen ved siden af sofaens hjørne, hvor jeg kommer til at tilbringe et helt døgn. Et helt vidunderligt døgn.

På lørdag opretter jeg traditionen tro et indlæg, som jeg løbende vil opdatere med billeder og ord. Der vil I kunne komme til at følge min dag og mine små læseindtryk. 
Hvad med jer? Deltager I på lørdag? I så fald – hvordan forbereder I jer? Hvilke bøger vil I læse? Og hvor kan jeg følge jeres læsedøgn? 

52 kommentarer:

 1. Som del af en lille familie på tre, hvoraf yngste er 2 år, bliver der desværre ikke tid til at sætte 24 timer af til mig selv, og helt ærligt har jeg heller ikke lyst til at give køb på så meget af vores dyrbare weekend, men jeg vil med glæde følge med på instagram og blogs, og svælge mig i jeres læseeventyr. Men selvfølgelig skal aftenen tilbringes i sofaen med en bog - så meget vil jeg trods alt være med :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det kan jeg godt forstå. 24 timer er meget at rive ud af en travl hverdag :) Og dejligt hvis du også kan finde tid til bare at presse en lille læsestund ind :)

   Slet
 2. Hvis jeg kan nå at læse mine tekster til de kommende forelæsninger, så skal jeg helt klart være med på lørdag :)!
  Som nybegynder tager jeg dagen stille og roligt og forventer at jeg indtil videre kun skal i gennem Stoner og Kaninbjerget (vil hellere føle at jeg kan nå det, end at blive skuffet over at jeg ikke når mit mål).

  Hvilken side er bedst at melde sig til på, så man kan følge med andre læsere den dag?

  Ps. fantastisk god blog (den er grunden til at jeg har fået læst Deathless og nu skal i gang med Stoner;) )

  Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor lyder det dejligt! Og det er skønne bøger, du har planlagt. Jeg knuselsker "Kaninbjerget", og det er en af de bøger, som jeg tror, alle vil kunne holde af. Og "Stoner" er helt fantastisk. Så sart og rørende.

   Du kan melde dig til på read-a-thon's officielle hjemmeside (link i indlægget), men det er hovedsageligt for, at arrangørerne kan klikke forbi og sende dig opmuntrende beskeder på Twitter/blogs/Instagram el. lign. :)
   Hvis du gerne vil følge andre læsere, kan jeg anbefale at holde øje med #readathon hashtagget på Twitter og Instagram og #readathondk, som danske læsere også bruger :)

   Og tusind tak for dine søde, søde, søde ord! "Deathless" er enestående, og sidder stadig fast i mig.

   Slet
 3. Jeg fik officielt tilmeldt mig forleden, lige i sidste øjeblik næsten. Og nu efter at have om-organiseret min bogreol efter alle de nu indkøbte bøger der er kommet i løbet af de sidste par måneder kan jeg endelig begynde at se fremad mod at samle en Read-a-Thon stak.
  Sidste gang deltog jeg ikke nær så meget som jeg selv havde lyst til, så jeg skal lige have ko-ordineret nogle ting med Kæresten så jeg kan få mest muligt ud af dagens vågne læsetimer. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor er det dog dejligt, at du også deltager. Jeg er sikker på, det nok skal blive helt vidunderligt sjovt :)

   Slet
 4. Åh, hvor har jeg også længe glædet mig til lørdag! Datoen har faktisk været afmærket siden den dag, den kom ud. Jeg glæder mig nemlig så meget til at være med endnu engang. Jeg er stadig igang med at udvælge bøger - det er en ret svær proces, hvor jeg hele tiden tænker, at nu er den perfekt, hvorefter jeg alligevel lige bytter lidt ud. Men indtil videre tror jeg, jeg skal læse "Frankenstein" af Mary Shelly, "Mount København" af Kaspar Colling Nielsen og "Edgar og Ellen - Sjældne dyr" af Charles Ogden. Min bunke skal nemlig helst bestå af ret forskellige bøger, og så skal de også gerne være forholdsvis korte (i hvert fald i starten).

  Af andre forberedelser indkøber jeg også snacks (slik og frugt), tjekker mit lager af te, og oplader mit kamera. Og derudover sørger jeg for at gøre indlægget til lørdag klar, da jeg håber på at sove meget længe, og finde ud af noget at spise i løbet af dagen + lokke kæresten til for det første at være oppe sammen med mig og for det andet at lave mad til mig.

  Mit læsedøgn vil uden tvivl kunne følges på bloggen, hvor jeg også vil have et opdateringsindlæg, men derudover vil jeg nok også opdatere en smule på både Twitter og Instagram. Jeg glæder mig meget til at følge med i dit læsedøgn :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Glæd dig til "Frankenstein". Den er enestående, og helt perfekt til årstiden! En rigtig god readathon-bog, tror jeg!

   Og hvor hyggeligt at din kæreste skal være oppe sammen med dig :D Min kæreste skal holde logeaften i aften, så jeg tror, han bliver ret sørgeligt selskab i morgen. Så er det også ok, at jeg isolerer mig med en bogstak :p ..

   .. Og jeg glæder mig bestemt også til at følge dig!

   Slet
 5. Mine planer for weekenden er først for nyligt blevet aflyst - så det er med en lidt stresset fortvivlelse at jeg faktisk overvejer at deltage! Men skal lige have styr på alt det praktiske og hvilke bøger der skal læses :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor hyggeligt! :D Jeg håber, du får samlet en fin stak sammen!

   Slet
 6. Jeg vil altid så gerne deltage, men der kommer ALTID andre ting i vejen - på lørdag skal jeg til fødselsdag kl. 14, så der dur det heller ikke :-/ Men jeg vil løbende følge med og misunde dig og alle de andre bloggere på Instagram og Bloglovin' :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt uheldigt med den slags – men fødselsdaghygge lyder nu heller ikke dårligt! :)

   Slet
 7. Jeg har lige tilmeldt mig nu her, da weekenden pludselig tillod det! Det vil være mit første readathon og der vil komme opdateringer i løbet af døgnet på både bloggen, instagram og twitter. Jeg har endnu ikke udvalgt en bogstak, men jeg har heldigvis et par dage til at gøre mig tanker om, hvad jeg vil læse. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det hyggeligt! Jeg glæder mig til at se, hvad du skal læse :)

   Slet
 8. Åh jeg glæder mig lige så meget som dig :D
  Læsestakken er ordnet, og for første gang er jeg ved mine forældre under eventet. Så min søde mor har lovet at komme med snacks i løbet af det hele ;)
  Jeg ville også gerne se, om det var muligt at holde mig vågen: jeg tror det dog ikke! Er selv A-menneske ;) men er der brug for søvn, sætter jeg et ur, så har har så mange læsetimer som muligt :D Jeg glæder mig til at følge din læsning :)!

  SvarSlet
  Svar
  1. Skønt med lidt service under læsningen! :D Så bliver det vist ikke mere luksuriøst ;) Jeg glæder mig også til at følge din læsning – og se om vi kan holde os vågne!

   Slet
 9. Jeg er med for første gang - skal dog på arbejde fra 12-18 måske - så kan først være med fra kl. 19. Men glæder mig til at prøve det. Er dog stadig i tænkeboks med hvilken bøger det skal være.

  Du kan følge med på http://livetidukkehuset.blogspot.dk/ :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dog hyggeligt, at du også kan nå at være med! :D Jeg glæder mig til at følge dig.

   Slet
 10. Herlig bogstak du har fået samlet dig! Glæd dig til En plus en, den er så skøn og let læst:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den glæder jeg mig bestemt også til! Jojo Moyes går man aldrig galt med efter min erfaring :)

   Slet
 11. For trejde gang siden jeg blev bekendt med dette hyggelige event kom der noget i vejen, og jeg blev ærgerlig. Meeeeen så i forgårs blev det rykket til søndag, og jeg får derfor mulighed for at deltage for første gang på lørdag :) Ih jeg glæder mig! Jeg kan desværre ikke være med i alle de 24 timer, men vil forsøge at holde den kørende så længe som muligt.

  Glæder mig til at følge dig - og planlægger også selv at holde bloggen kørende med et indlæg, dybt inspireret af hvad jeg har læst rundt omkring de sidste par gange. Du ved hvor du kan finde mig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det dog dejligt, at du også kan deltage! Det er simpelthen det hyggeligste i verden.

   Og jeg glæder mig også til at følge dig! Og til at se, hvad du skal læse :)

   Slet
 12. Eg har vore påmeldt tidlegare, men ikkje lest så veldig mykje. Nå er eg påmeldt, så skal eg bruka dei neste dagane på forberedelser og finne ut hvilke bøker eg vil lese :-)

  Du finner meg på denne adressen: http://serieavhengig.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor bliver det fantastisk! Jeg glæder mig til at følge med :D

   Slet
 13. Jeg er også med for første gang - og må indrømme at hele det der forberedelseshalløj, er lidt ikke-eksisterende hos mig. Mest fordi at der er så mange andre ting at gøre her i efterårsferien og fordi at jeg slet ikke kan bestemme mig for hvilket bøger jeg vil læse, og så bliver det hele lidt udskudt! Så mit første projekt er at tage mig lidt sammen, få bagt noget kage og få valgt et par bøger. Jeg overvejer "Perks of being a Wallflower". Mangler en rigtig gode chick-lit til de sene timer - men har ikke en på hylden. Må ud og finde en - måske på mofibo! Sig endelig til hvis du har et godt forslag! :-)

  Jeg regner med at oprette et indlæg på bloggen, hvor jeg opdaterer løbende (nenaskov.wordpress.com). Og så vil jeg lave snapshots på instagram og måske quotes på twitter. Det hele afhænger lidt af mit flow - for hvis jeg bare er kørende, så holder jeg ikke så mange pauser for at være social, men vil holde mig til bloggen og instagram. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. "Perks of Being a Wallflower" er et rigtigt godt læsebud. Den er altså god. Og kort. Og hurtigt læst. Det tror jeg, er en rigtig god idé! Og hvad chick-lit angår, er Jojo Moyes jo dronningen i min verden lige pt. Jeg kan slet ikke få nok! :)

   Og hvor fint med små opdateringer hist og her. Jeg glæder mig til at følge dig :)

   Slet
 14. Glæder mig til at deltage i endnu et readathon, bliver så hyggeligt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig bare det hyggeligste i verden :)

   Slet
 15. Det lyder bare så hyggeligt og jeg glæder mig til at følge alle de dejlige indlæg der vil komme fra dig og alle de andre deltagere :)

  SvarSlet
 16. Love seeing LM Montgomery's The Blue Castle in your bookpile. It is far and away my favourite book by Lucy Maud - so so good.

  SvarSlet
  Svar
  1. I am really looking forward to reading it. It seems perfect.

   Slet
 17. Jaaaa! Jeg har glædet mig til at få chancen for at være med i et read-a-thon lige siden du skrev om det første gang, for et år siden. Og nu sker det endelig! MIT FØRSTE READ-A-THON!!!

  Jeg glæder mig utroligt meget hehe. Tror det bliver helt magisk, og det kribler allerede i mig for at komme igang. Har sat mig for at nå igennem Phillip Pullmans 'His Dark Materials', som jeg skammer mig over aldrig at have læst, så jeg tror der bliver materiale nok at give mig i kast med til en start (:

  Hvis du har lyst, kan du følge mit read-a-thon på www.skillesunivers.blogspot.com, hvor regner med skamløst at kopiere dit koncept med et løbende indlæg, fordi det bare fungerer så godt (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det fedt, at du deltager! :D :D Glæder mig sådan til at følge dig! :)

   Og Philip Pullman er et magisk valg. Det er virkelig en enestående fortælling, og jeg er helt sikker på, at du ikke falder i søvn til dén. Enestående!

   Slet
 18. Glææææææder mig sådan!
  Jeg vil også forsøge at sove så længe som muligt om lørdagen. Derudover har jeg lavet mig en herlig læseplayliste, og skal have købt ind i morgen. Har arrangeret at kæresten står for madlavning til aften, og til en midnightsnack skal jeg have lavet mig en omgang hjemmelavet laksesalat (the mayo-kind). Og så skal der indkøbes masser er chokolade, mandariner og ostehapser! :'D Bøgerne er valgt, og jeg kan næsten ikke vente!

  SvarSlet
  Svar
  1. Også mig!

   God idé med en playliste! Virkelig god idé faktisk! Åh altså :D

   Slet
 19. Jeg kommer til at deltage for første gang men jeg har endnu ikke helt udvalgt alle bøgerne endnu. Jeg har dog valgt forholdvis letlæslige bøger fremfor de store bøger som jeg har, der kan tage tid at komme igennem.

  Jeg glæder mig til at følge med i dit slag.
  Mit eget kommer til at forgå på min blog, instagram og måske twitter samt facebook men de to sidste er ikke sikker.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor bliver det dog hyggeligt :) .. Og det er helt sikkert en god idé med noget letlæst :)

   Slet
 20. Jeg sidder her og venter på, at min yngste datter skal vågne fra sin middagslur. Så skal vi nemlig på biblioteket og vælge read-a-thon-bøger. Vi har en datter på 6 år og en på 10 måneder, så vores readathon bliver nok hovedsageligt højtlæsning. Vi var med i foråret også, og da nåede vi at læse højt i 12 timer for den store. Hun elskede det!
  Denne gang er hele familien med. Jeg tænker, at vi kan læse lidt på skift, så vi både får læst selv og læst højt. Så skal der læses, snackes, hygges, grines og blogges.
  Du er meget velkommen til at følge os på kaoskabalen.dk
  Min medblogger Sandra har også læseplaner, så der skulle blive masser af aktivitet på bloggen.

  Jeg glæder mig helt vildt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er det altså en fin idé at inddrage de mindre i læsningen også. Nøj hvor lyder det altså helt hyggeperfekt!

   Slet
 21. Jeg glæder mig SÅ meget! Det bliver hyggeligt at dedikere et helt døgn til læsning, og det bliver interessant at følge med på diverse blogs og på sociale medier :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder virkelig også! Ren læselykke!

   Slet
 22. Det bliver sådan en skøn weekend! Glæder mig rigtig meget til at læse med så mange mennesker - og synes vi var gode til at motivere hinanden sidste år gennem kommentarer, instagram, twitter og en hyggelig lille sms i ny og næ. Det bliver skønt :*
  Og jeg ser frem til at høre om The Blue Castle :D :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Når jeg har dig med, kan det ikke gå helt galt! Jeg glæder mig søde Stine :D ..

   .. Og jeg ser frem til at læse den og fortælle dig om den. Nøj, hvor kunne jeg bare godt gå i gang med den, med det samme :D

   Slet
  2. Hihi :D Jeg beundrer din viljestyrke! Hvor er du god! Det gør bare ventetiden sødere, håber jeg <3

   Slet
 23. Jeg krydser fingre for, at du kan lide Cinder - den overraskede i hvert fald mig positivt :-)
  Og ja, jeg glæder mig også til lørdag!

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg håber også, den vil kunne underholde mig, for det er den sidste i min bunke! :D Jeg tænker, at der er tilpas megen action i, til det ikke kan gå helt galt :D

   Slet
 24. Åh, det bliver så hyggeligt og skønt og sjovt og dejligt som alle de andre gange! Jeg glæder mig så meget, også selvom jeg faktisk ikke rigtigt har haft tid til at forberede særligt meget...

  Som sædvanligt bliver "problemet" mest at begrænse mig i valget af bøger, og det er jo en luksus! Jeg har dog været så heldig at endelig - efter mange, mange års drøm - endelig at have fået mig en rigtig stor blød lænestol i et hjørne af stuen ved siden af pejsen, som skal være mit opholdsted for det mest af de 24 timer :)

  Dine bøger ser så fine ud - du kan virkelig også glæde dig til "Among Others", som jeg selv læste i sommer. Helt uden nærmest at vide hvad den handlede om, og jeg synes den var så fin og anderledes.

  Jeg er selv for første gang i meget lang tid blevet så fanget af en bog, at jeg slet ikke kan vente med at få tid til at læse videre, og aldrig vil have at den slutter! Serien, der starter med "Daugther of Smoke and Bone" af Laini Taylor - den har været så hypet, at jeg har undgået den, men det er virkelig velfortjent! Så jeg glæder mig til nok at starte lørdagen med at læse den tredje bog færdig :)

  Vi "ses" på lørdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sjovt, hvordan man kan glæde sig til noget så banalt. Jeg skulle forklare det til en udenforstående her den anden dag, og jeg kunne slet ikke få udtrykt, hvor sjovt det er at være med til. Hvor hyggeligt. Og hvor meget mere det egentligt er, end "bare at læse". Det er fantastisk.

   Jeg har virkelig hørt så meget godt om "Among Others", og de citater jeg har set fra den, har været helt åndedrætsfrarøvende smukke. Jeg glæder mig til at læse bogen i sin helhed! :) Og hvor er det dejligt, at Laini Taylor har fanget dig så meget! Jeg overvejer virkelig også at gå i gang med den. Tror du, at det er noget for mig?

   Og det kan du tro, vi gør!

   Slet
 25. Åh hvor fint at fordybe sig i en enkelt forfatter. God idé!

  SvarSlet
 26. Hvor er du sød :D Dejligt at du vil følge med!

  SvarSlet
 27. Uh nej jeg deltager desværre ikke selv om det ellers kunne være hyggeligt. Men det er sjovt at sidde og læse indlæg fra de bloggere jeg følger for at se hvor meget de når at få læst på de 24 timer :-)

  Håber du får en super god oplevelse ud af det og får læst alt det du har lagt i bunke til lørdag :-)

  SvarSlet