torsdag den 15. januar 2015

"Honeymoon i Paris" af Jojo Moyes

"Honeymoon i Paris" (org. titel "Honeymoon in Paris") af Jojo Moyes, fra forlaget Cicero, udgivet i 2014 (org. udgivet i 2012). Læst på dansk – originalsproget er engelsk. Anmeldereksemplar fra Cicero. 3/5 stjerner.

Om en måned udkommer den næste af Jojo Moyes' romaner på dansk. Bogen kommer til at hedde "Hende du forlod", og "Honeymoon i Paris" er en lillebitte smagsprøve på den ventende udgivelse. "Honeymoon i Paris" er nemlig forhistorien til "Hende du forlod" – en lille, romantisk fortælling om, hvad der sker flere år før den næste romans begyndelse.
I "Honeymoon i Paris" møder man den unge Sophie, der har forelsket sig i den flyvske kunstner Édouard, som hverken har sans for penge eller for tid. At være kunstnerhustru i 1910'ernes Paris er både en romantisk og forvirrende oplevelse for Sophie.
Fortællingen splittes i to, og bogen følger også Liv, som i 1998 har giftet sig med arkitekten David. Det lykkelige par tager på bryllupsrejse i Paris, men det bliver hverken så idyllisk eller så romantisk, som de begge havde håbet på. 

Hun ser ud gennem vinduet på byernes by, som solen stadig ikke er gået ned over, og hun opdager, at hun smiler. Hun er blevet gift. Hun er i Paris.

Bryllupsrejse i Paris. Det lyder som et rosarødt drømmescenarie, der lever op til den vidunderverden af kærlighed og romantik, som den lille bogs forsidedesign lover. Og det er det til dels også. "Honeymoon i Paris" er en lille bog, der indeholder to voldsomt søde kærlighedshistorier. Men Moyes er så dygtig til at udligne balancen mellem det sukkersøde og det bittersøde, at bogen alligevel aldrig helt bliver det, som man troede, den ville blive.
"Honeymoon i Paris" handler om to kvinder, der hurtigt bliver revet ud af deres forelskede lykkerus. Jalousien hærger, og tvivlen nager. Sophie befinder sig pludselig ansigt til ansigt med en af de kvinder, som hendes mand har malet nøgenportrætter af, og på tværs af et århundrede føler Liv sig overset til fordel for jobmuligheder og forfremmelse. Livs bryllupsrejse forvandler sig til arbejdsdage, og Sophies hvedebrødsdage bliver til mistro. Kvinderne er i vidt forskellige situationer, men deres følelser er universelle, og Moyes binder elegant de to historier sammen med et pastelfarvet silkebånd. 

Da kyssede jeg ham, og med mit kys fortalte jeg ham, at jeg elskede ham helt ind i knoglerne, at mit liv havde været gråt og farveløst indtil jeg mødte ham, og at en fremtid uden ham ville være sort og uhyggelig. Med mit kys fortalte jeg ham, at jeg elskede ham højere, end jeg nogensinde havde troet det muligt at elske et andet menneske.

Det er efterhånden flere måneder og en hel årstid siden, at jeg læste denne lille bog. Jeg læste den på en kold og trøsteløs oktoberdag, og siderne vendte sig næsten af sig selv. Bogen var færdiglæst på en enkelt eftermiddag, og den eneste reaktion den fremtryllede var et stille smil. Det er ikke en bog, jeg endnu tænker på eller husker. Det er ikke en bog med en tydelig pointe eller noget formål. Det er en af de bøger, man læser, lukker og glemmer, men det er også en bog, der gør hvad den skal. Den underholder, og den vækker nysgerrighed.
Måske vil bogen giver bedre eller mere mening for mig, når "Hende du forlod" er læst, og historien falder ind i en større sammenhæng. Jeg glæder mig i hvert fald til at finde ud af, hvilken drejning historien vil tage i dens fulde form, og på hvilken måde Sophie og Livs livsforløb vil blive sammenflettet endnu engang. 
"Honeymoon i Paris" er en sød lille bog – hurtigt læst og hurtigt glemt. En slags hyggelig søndagslæsning til at forsøde ventetiden på Moyes' næste bog med. 

13 kommentarer:

 1. Sikken en dejlig anmeldelse! Og ja, kan godt give dig ret i, at bogen hurtigt glemmes, men jeg tror også at handlingen hurtigt dukker op igen, når jeg begynder at læse 'hende du forlod'.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Det har du helt sikkert ret i. Jeg glæder mig sådan til at læse den 'fulde' historie :)

   Slet
 2. Jeg læste dem i omvendt rækkefølge - 'The Girl You Left Behind' læste jeg i sommers og fik så 'Honeymoon i Paris' til jul :) på en måde virker 'Honeymoon i Paris' lidt overflødig efter allerede at have læst 'The Girl You Left Behind,' men alligevel et hyggeligt 'gensyn' med karaktererne.
  Glæd dig til 'Hende du forlod,' den kan i hvert fald anbefales! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja – det kan jeg godt se. Jeg synes, det er en smaddersød historie, men det er netop bare en lille gimmick til at skabe nysgerrighed overfor den næste bog, tror jeg. Men jeg glæder mig til 'Hende du forlod'. Jeg holder meget af Moyes' kærlighedshistorier :)

   Slet
 3. Jeg var en af dem der ikke kunne vente, og købte "The girl you left behind" (anmeldelse er på bloggen) - og det var en rigtig rigtig god historie!!:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig så meget til også selv at få den læst :D

   Slet
 4. Jeg har endelig fået givet mig i kast med Jojo Moyes, og fik læst "Me Before You" i weekenden. Virkelig fin fortælling med noget på hjerte, og for mig faktisk slet ikke en romantisk kærlighedshistorie, men i stedet en historie om mennesker på godt og ondt i svære og udfordrende situationer.

  Jeg blev ikke væltet omkuld, men det skyldes desværre nok også lidt al hypen, men det var en virkelig fin, og varm fortælling, som jeg var meget glad for, så jeg tror jeg vil give Jojo et par bøger mere ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker virkelig "Me Before You". Netop fordi den er så meget mere, end hvad dens misvisende forside indikerer. I sidste ende er den jo enormt samfundskritisk og tabubrydende. Det kan jeg godt lide, og det ramte mig lige i hjertet.

   Der er ingen tvivl om, at den er overhypet. Jeg er på sin vis glad for, at jeg læste bogen før den værste hype opstod. Jeg havde hørt den var god, men jeg forventet intet, så da jeg satte mig ned på en dum februardag og læste den, blev jeg virkelig overvældet. På den bedst tænkelige måde.

   Slet
 5. Svar
  1. It is a very cute and lovely little book. Quickly read and quickly forgotten :)

   Slet
 6. Tak for en fin anmeldelse, Rikke! Og det lille forbehold: hurtigt læst og hurtigt glemt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak :') Og ja – sådan er det ofte, synes jeg.

   Slet
 7. Hej :)
  Det er snart juleaften og jeg ønsker mig Jojo Moyes bøger, problematikken er dog jeg først lige har lært serien at kende og har ikke læst en eneste af bøgerne, endnu :)
  Ville hører om du kunne sende mig en rækkefølge eller skrive de første 2-3 bøger så jeg ved hvad jeg har at gå ud fra? :)
  tak på forhånd :)

  SvarSlet