tirsdag den 3. februar 2015

Tema-tirsdag #77: Comfort reading

Klokken var sygogfyrre minutter over otte, da jeg vågnede. En smule desorienteret, forkølet og enormt forvirret traskede jeg rundt i en stille og forladt lejlighed og blev hjemsøgt af resterne af en drøm, jeg kun halvt kunne huske. Udenfor mit vindue herskede en stille vinterverden, og store snefnug dansede en yndig hvirvelvals. Baghaven lignede Narnia, og jeg opgav at begive mig ud. I stedet udnyttede jeg snevejret indefra og fandt den perfekt anledning til en smule hjemlig vinterhygge.
Hygge er et vigtigt og essentielt begreb i min verden. Jeg tilbringer gerne hele dage i et sæt matchende Ariel-nattøj, tykke sokker og forsøger end ikke at forlade min seng. 
Jeg tænder lyskæden over min seng, trækker de spindelvævstynde gardiner for og skaber dermed en læsehule, et idyllisk refugium. De gennemsigtige gardiner giver en yndig illusion af afskærmning; en hårfin barriere, der isolerer mig fra omverdenen. Og dér får jeg tiden og dagen til at gå; mellem bøger og film der fremkalder latter, og smukke kærlighedsord der fravrister mig adskillige suk. Jeg omgiver mig selv med fragmenter af de bedste drømme; lykkelige slutninger og morsomme konklusioner, som jeg inderligt håber vil jage forkølelsen på flugt.

Ord og levende billeder der opmuntrer mig, når verden udenfor er hvid, og min næse er rød;
 • Den urimeligt lange, tidskrævende BBC-filmatisering af "Pride and Prejudice". Over seks timer i selskab med Colin Firth og Jennifer Ehle, der udveksler spydige kommentarer og længselsfulde blikke.
 • Bridget Jones. Uanset hvor elendigt man har det, eller hvor meget ens hverdag roder, så er Bridget Jones en påmindelse om, at alting altid kan blive værre. Det fungerer både på filmform og i bogform.
 • "The Princess Bride" af William Goldman. En rablende roman med et metafiktivt eventyr og en larmende fortæller; en karikeret kærlighedshistorie og et overdrevet handlingsforløb. Komik og kærlighed i en vidunderlig blanding.
 • "I Capture the Castle" af Dodie Smith. En sød fortælling om lykken i de små ting; en kop kakao eller et varmt bad, midsommeraftener og den første forelskelse. En dannelsesroman der både er bittersød og sukkersød.
 • Fantasyeksapisme i selskab med Philip Pullman eller Neil Gaiman. Pullmans Dark Materials-trilogi udvisker mine bekymringer og stjæler min opmærksomhed gang på gang. Gaimans "Stardust" er et eventyr, der burde eksistere flere af. En vittig lykkebid.
 • Hjertevarme barndomsfortællinger. Moralen i "The Secret Garden" af Frances Hodgson Burnett smelter mit hjerte, og de fire søstre i "Little Women" af Louisa May Alcott efterlader mig altid med en hurtigt spredende varme.
 • Søde kærlighedsfortællinger der fremkalder glædestårer og længselssuk. "Det sidste brev fra din elsker" af Jojo Moyes er et yndigt eksempel herpå.
 • Overdådigt fjollede film såsom 'Austenland', der er fyldt med overdrevne karakterer og et lille drys af drømmekærlighed.
 • Alle ovenstående punkter nydes selvfølgelig bedst under dynen i nattøj med en syndig kop varm kakao og en lille tallerken med chokoladesmåkager.
Hvad muntrer dig op, når du er småsyg? Hvilke bøger og hvilke film vender du tilbage til, når du skal finde trøst på en kold snevejrsdag som denne? Har du også nogle anbefalelsesværdige comfort reads, som jeg kan tilføje til min liste? 

23 kommentarer:

 1. Helt vild med dette indlæg! <3

  Jeg kan varmt anbefalde The Last Unicorn af Peter S. Beagle. Filmen er også skøn!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det varmer <3 Og åh, den har jeg længe ville læse! Den lyder så fin!

   Slet
 2. Sikke en dejlig og hyggelig hule, med masser af boglykke og søde film:-) Jeg er ikke så god til det med, at ligge mig i sengen og bare have en hygge/sygedag, da jeg altid har 100 ting, som liiggee skal ordnes, men det er bestemt noget af det jeg glæder mig til, når jeg er blevet opereret d. 20, hvor jeg slet ikke må lave noget - når jeg nu skal prøve, at finde noget positivt frem:-).

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja! Jeg elsker min lille hule i soveværelset. Det er simpelthen så hyggeligt og bare det at være der, fylder mig med sådan en ro :)
   Og ah – det lyder ikke rart med den operation. Jeg håber, at du trods alt får lidt hyggetid ud af det :)

   Slet
 3. Dejligt at du kunne nyde din omsorgsdag, Rikke - rigtig god bedring med forkølelsen.
  Jeg finder stor glæde ved at se på dyrene i min have: rådyr, egern og fugle bliver forkælet :-) Men jeg er ikke helt så god som dig til bare at nyde.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Og åh ja – det er smukt at sidde og betragte det stille haveliv udenfor :)

   Slet
 4. Sikken et fint indlæg! Jeg er ny læser af din blog og er glad for, at jeg kom forbi :) Jeg har vinterferie i næste uge, og du har inspireret mig til at planlægge en "omsorgsdag" hvor jeg bare skal nusse og læse. Ahhh. Når jeg er småsyg kan film som Tootsie eller Fisken de kaldte Wanda altid sætte mig i godt humør. Derudover nyder jeg at lytte til musik og lade tankerne vandre. Mh Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak – og velkommen til! :)

   Ah, vinterferie. Hvor lyder det altså dejligt at udnytte friheden med en tilbagelænet hyggedag med gode bøger og gode film. Det giver afgjort pluspoint på overskudskontoen, og jeg elsker at tage mig tiden til mig selv.

   Slet
 5. Hvor ser det hyggeligt ud! :-)

  Jeg har selv været småforkølet de sidste par dage, og jeg har virkelig haft lyst til at hoppe under dynen med en god bog mellem hænderne eller med en sød film i tv'et. Desværre har jeg ikke lige haft mulighed for det. Men når jeg er sygdomsramt og kravler under dynen, ser jeg gerne BBCs miniserier (ofte Pride and Prejudice eller North and South). Jeg læser også gerne søde kærlighedsfortællinger eller spændende fantasyromaner. Kunne jeg hoppe under dynen de kommende dage, ville jeg tage 'The Final Empire' med mig.

  Rigtig god bedring til dig, søde Rikke :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hyggeligt er lige ordet!

   Og åh – hvordan kunne jeg glemme 'North and South'!?!?! Den mini-serie er guld værd. Jeg elsker den, det er sand forkælelsesluksus. Og Richard Armitage er blændende i rollen som Thornton.

   Tusind tak – jeg håber også, du kommer din forkølelse til livs. Og at du får tid til lidt hjemmehygge :)

   Slet
 6. Åh nej, 'Pride and Prejudice' er ikke urimeligt lang, den er rimelig lang, og kunne sagtens have været længere ;) Fantastisk underholdning :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker den bestemt også – men den ER liiidt for lang til en almindelig hverdag. Derfor er den helt perfekt på en øv-dag/sygedag i stedet :)

   Slet
 7. Sikke en fin hule, du har fået dig! Desværre nægter manden herhjemme at gå med til at få sengehimmel, for ellers var der kommet noget lignende op med det samme :)

  Ligesom dig ved jeg nemlig ikke noget bedre end bare at krybe sammen i en hule af dyner, puder og tæpper, proviantere med noget lækkert, og så bare forsvinde ind i yndlings-eventyrs-universerne :)

  For mig er det film som "Stardust", "Finding Nemo" og fjollede kærlighedshistorier som "The Holiday" og sangfilm à la "Pitch Perfect" :) Og når det kommer til bøger, så elsker jeg at gense min barndomsheltinde Alanna i Tamora Pierces universer, fordybe mig i Pratchetts fjollede Discworld, lytte til Harry Dresdens eventyr når øjnene skal hvile eller forsvinde i Barcelonas gader med Zafón :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker virkelig også min lille sengehule. Bare at gå ind i soveværelset fylder mig med ro. Nico og jeg aftalte allerede inden vi flyttede sammen, at jeg skulle have en himmelseng, fordi det havde jeg altid drømt om. Så han gik med til det – til gengæld må han vælge nye sengestel næste gang. Gulp.

   Og sikke skønne film du ser i sygdoms- og øvsituationer. Jeg elsker virkelig også Disneyfilm af alle slags og selvfølgelig også 'Finding Nemo'. Den er en storfavorit, ligesom 'Stardust' der både er sød på film og som bog. Neil Gaiman kan noget helt særligt.
   Jeg tror i øvrigt, du har ret i, at Zafóns univers ville kunne få en til at glemme hele omverdenen. Den kommer på min læsekurs-liste til næste gang.

   Slet
 8. Åh sådan et fint indlæg Rikke <3

  Jeg plejer at trække dyner og puder med ind i sofaen, og så se en masse tv eller film. Jeg ser alt fra Becoming Jane til Doctor Who eller Disney film. Jeg læser faktisk sjældent, når jeg er syg, men har i stedet tv'et til at køre hele dagen :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Mettemus <3.

   Ååååh, Becoming Jane! James McAvoy er kærlighed. Kær-lig-hed! Og Disneyfilm kan altid bruges. Nøj, hvor jeg elsker dem.

   Slet
 9. Bridget Jones, Harry Potter, Austenland og About a boy er mine kosebøker :) Dette gjeder både filmene og bøkene.

  SvarSlet
  Svar
  1. De er også helt vidunderlige! :) Jeg elsker Bridget Jones!

   Slet
 10. Jeg vil tilslutte mig og sige at stort set enhver ting der har mærkaten Disney påsat er god comfort underholding til sygdom eller enhver anden form for selvelendighed.
  Eller tegnefilm i det hele taget, fordi de kan være så simple og bare underholde som da man var barn at man ikke behøver at tænke mere over tingene hvis man ikke gider. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Disney er virkelig også skønt. Især Askepot, Tangled, Frozen og Lady og Vagabonden er favoritterne hos mig. Dem kan jeg altid se – og især kan de varme mig, hvis jeg har en øv-dag.

   Og det har du helt ret i. Det er ret fin eskapisme.

   Slet
 11. Sikke en hyggelig hule :-) BBCs P&P er bare det bedste - og Colin Firth er den eneste Darcy *suk*
  Jeg har stadig I Capture the Castle til gode - den står på min reol og venter tålmodigt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elsker den også! Og, åh ja – Colin Firth er en drømmemand. For evigt.

   Glæd dig til Dodie Smith. 'I Capture the Castle' er helt vidunderlig :)

   Slet
 12. Hej Rikke

  Jeg går og kigger efter nye bøger til mine reoler og tænkte, at din bog, du har fotograferet, med bogtips til alle mulige situationer ville passe perfekt ind. Jeg kan dog ikke finde dens titel eller forfatter nogen steder.. Kan du hjælpe mig :) ?

  Vh
  Lærke

  SvarSlet