torsdag den 26. november 2015

Den rejsende bog

Den seneste måned har jeg haft besøg. En bog er kommet forbi min postkasse, og jeg har læst den, sat mine spor i den og sendt den videre på en ny rejse. Det næste år vil bogen rejse fra postkasse til postkasse mellem bogbloggere, bogelskere og bogentusiaster. Alle vil læse bogen, tilføje et par tanker og kuglepensstreger og derefter sende den videre. Først til næste september vil bogen blive forenet med sin ejermand, der da vil modtage en helt anden bog, end den hun sendte af sted; en bog mærket og udfyldt af dens talrige læsere.
Med denne udgave af Paulo Coelhos "Alkymisten" har Simone nemlig igangsat en herlig leg, der går ud på at sende bogen hele Danmark rundt og opfordre alle læsere til at mærke bogen på den ene eller anden måde. Jeg fik selv bogen tilsendt af Malene, og jeg har nu videresendt bogen til Mai. Bogen startede sin rejse i september og har nu været hos fire forskellige mennesker, og den er allerede fyldt med blyantsstreger, tegninger, begejstrede og kritiske kommentarer, indsatte klistermærker og håndtegnede hjerter, der gør læseoplevelsen til noget helt særligt.
At læse bogen føles lidt som at træde i andres fodspor. Og jeg har i lige så høj grad bidt mærke i de andre læseres kommentarer som i historien selv. Det er helt forunderligt at vide, hvor andre læsere er stoppet op, hvad de har bidt mærke i, og hvilke sætninger der har været noget særligt for dem. Læsningen føles på den måde mere som et samarbejde end en enkeltstående handling. Fra læser til læser, fra ord til ord, bliver historien større end sig selv.
Jeg har på den måde moret mig med at kommentere andres kommentarer, tegne videre på påbegyndte tegninger og indsætte et par af mine egne spørgsmålstegn undervejs. Det er en enestående måde at læse på, og jeg takker Simone for projektet. Jeg glæder mig meget til at se, hvordan "Alkymisten" ser ud, når den rejser hjem til den sidste postkasse i læsekæden næste år.

15 kommentarer:

 1. Det er så fin en idé - mere af den slags! <3

  SvarSlet
 2. Sikke et helt fantastisk projekt. Det ville være fantastisk at følge bogen og spørge læserne om deres oplevelse. Det kunne blive den fedeste artikel om læsning og bogkærlighed :-)

  SvarSlet
 3. Hi! Jeg elsker din blog og det er meget god at lære bedre dansk, når læser jeg PaperbackCastles! Også billeder er fanstastisk, som altid!
  http://biteboo.blogspot.dk/

  SvarSlet
 4. Hvor god en ide! Jeg går selv med en drøm om at være i en bogklub. Har du nogle erfaringer i forhold til dette, som du vil dele ud af? Hvordan fik i kontakt til hinanden? KH

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså med min læseklub? :) Vi er fire bogbloggere, og jeg sendte simpelthen bare en mail rundt til de bogbloggere, der boede i Odense for at spørge, om de havde lyst til at starte en læseklub. Vi kendte til hinanden i forvejen, så på den måde gav det god mening :)

   Slet
 5. Åh den er så yndigfin - jeg håber, at den kommer forbi mig på et tidspunkt <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan jeg godt forstå! Den er så herlig – og idéen lige så!

   Slet
 6. Hvor er det altså bare en fin idé! Ligesom Rikke, håber jeg også den kommer forbi her. Det kunne være så sjovt at være med til at gøre den bog helt personlig. Når den til sidst kommer tilbage til Simone, må det virkelig være sjovt at kigge den igennem!

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig bare den fineste idé, synes jeg. Jeg er helt ellevild med det.

   Slet
 7. Ej hvor en dejlig idé! Kan godt forstå du er helt ellevild med det :D

  SvarSlet
 8. Åh, hvor er jeg altså glad for, at du nød at have besøg af bogen. Jeg glæder mig virkelig til at se dine (og de andres) tilføjelser, når den engang vender hjem igen :)

  Jeg kan forresten afsløre, at jeg går og overvejer at sende endnu en bog afsted på en rejse i starten af det nye år. Jeg har bare endnu ikke helt sat mig fast på, hvilken det skal være :)

  SvarSlet