mandag den 16. november 2015

"Lips Touch" af Laini Taylor

"Lips Touch" af Laini Taylor, fra forlaget Hodder & Stoughton, udgivet i 2014 (org. udgivet i 2009). 4/5 stjerner

Et kys er en magtfuld ting. Man behøver blot at læse eventyr for at vide det. Peter Pan frygtede det, Tornerose manglede det, og Snehvide ventede på det. Når to læber mødes udløses der en magi, som verden har undret sig over i flere århundrede. En magi der ikke kun hører eventyrsverdenen til.

I "Lips Touch" skriver Laini Taylor om kyssets magi; dets evne til at hele, forvandle og dræbe. Gennem tre eventyrsspundne fortællinger fortæller Laini Taylor om kys, der ikke blot er kys. En pige kysser en fe, en forbandet kvinde kysser en soldat, og en dæmon genfinder en smule af sin menneskelighed. Kysset bliver et skæbnesbestemt vendepunkt; en handling med dyb mening og vedvarende konsekvenser. 

Like a magpie, I am a scavenger of shiny things: fairy tales, dead languages, weird folk beliefs, fascinating religions, and more.

Sommetider kan de smukkeste overraskelser antage den mærkværdigste form. Jeg havde aldrig gættet, at den mørke fantasyroman med en frugt på dens forside ville lokke mine tanker væk fra min hverdag og på afspor i en dunkel alfeskov. Jeg havde aldrig gættet, at de tynde sider og de tre korte historier ville hensætte mig i en læsetrance så dyb, at jeg ville miste en hel søndag. Og jeg havde aldrig gættet hvor meget af mig selv, jeg ville føle, jeg havde mistet, da bogen sluttede.
I "Lips Touch" stødte jeg på sansemættede beskrivelser, der dryppede af alfefrugtens saft. Jeg mødte håbløse og hjælpeløse karakter, der var blændet af deres egen kærlighed. Og jeg læste om overnaturlige væsener, der lokkede mig dybere og dybere ind i bogen, indtil mit hjerte var fortabt og foræret væk til Taylors ord. 
Bogen er et lillebitte og strålende kunstværk. De tre fortællinger skinner om kap og kunne måske være hele bøger i sig selv. Den første fortælling er en historie om alfefrugt, sjælelig fortabelse og om forelskelse. Den handler om en pige, der længes efter en dreng. Hun længes så inderligt, at hun ender med frivilligt at gå sin egen undergang i møde. Hun risikerer alt det, hun kender i bytte for et enkelt kys, et flygtigt øjeblik med noget sødt.
Den anden fortælling er en historie om en pige, der er forbandet. Hun har en underskøn stemme, men hvis hun nogensinde ytrer et ord, vil hun dræbe alle omkring hende – inklusiv den mand, hun elsker. Men stilhed er vanskelig, og tre ord truer med at slippe løs fra hendes tunge og ud i verden.
Og den sidste fortælling er en kompliceret fortælling om besættelse, kidnapning og maskespil. Det er en fortælling om ulve, der kan skifte form, om en månedronning der regerer i en fjern verdenskrog, og om væsener der bruger menneskekroppe som midlertidige kostumer. Det er en fortælling om en kærlighed, der går ud over døden, og om en sjæl der lever udenfor kroppen. Det er det mest nervepirrende og smukke, jeg nogensinde har læst.

She was a girl and she was a queen and back in the mists she was a woman who had seized the moon from the sky and drunk its light so that she would never die. And she never had.” 

"Lips Touch" indeholder tre eventyr, og Laini Taylors skrivestil er et eventyr i sig selv. Sensuelle, fantastiske og poetiske sætninger flyder fra hendes pen og farver fortællingerne med en overraskende dybde. Jeg sank fuldstændig ind i fortællingerne, da jeg læste. Der var kun ordene og de billeder, som de dannede på min nethinde. Særligt den sidste og længste historie "Hatchling" hev mig ind i et univers, jeg kunne have læst hele bøger om.
Min eneste anke mod bogen og den eneste grund til, at jeg ikke tilbyder et fuldt stjernehus, er at én af de tre historier forekom mig lidt svag. "Spicy Little Curses" manglede lidt af den sensualitet, som "Goblin Fruit" tilbød og lidt af den intensitet, som fandtes overflod i "Hatchling". Men måske skyldes det ikke, at historien er dårlig – måske skyldes det blot, at den befinder sig imellem to historier, der er umuligt henrivende. 
Jeg læser så sjældent fantasy, men bøger som denne giver mig lyst til at bevæge mig ud i flere fantastiske universer. For med en fantasi så kraftig og et sprog så poetisk er der intet, der er umuligt at tro på eller at læse om.

She wanted to climb out of her life as if it were a seashell she could abandon on the shore and walk away from, barefoot.

18 kommentarer:

 1. Den lyder helt igennem magisk - den er hermed sat på min to-read liste!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er fantastisk. Og så atmosfærisk.

   Slet
 2. Åh, jeg har kigget på denne bog et par gange, men da jeg ikke var stor fan af den første bog i 'Ønskekræmmerens datter' - også skrevet af Laini - har jeg skubbet den lidt fra mig igen. Din anmeldelse af den, giver mig dog lyst til at forsøge mig med den. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har endnu ikke læst 'Ønskekræmmerens datter', men denne bog gav mig lyst til det. Nøj, hvor var den fin.

   Slet
 3. Det er så sjældent, at jeg læser anmeldelser på Goodreads, men da din dukkede op måtte jeg læse videre, og jeg glædede mig med det samme, til at læse din uddybelse her. For wauw, hvor lyder det bare smukt! Jeg tror faktisk aldrig jeg har hørt om Taylor før, men med den præsentation, som hun får her, får jeg svært ved at glemme hende igen..

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, det er jeg glad for at høre. Bogen er virkelig noget helt særligt, og den besidder en skønhed, jeg sjældent har set.

   Slet
 4. Den lyder på samtidig mystisk, men også helt vildt spændende. Når en bog kan fortrylle på den måde det lyder til den her har gjort kan det vist kun være godt. Måske man lige skal se nærmere på hende Taylor. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den var virkelig god. Jeg slugte den fuldstændig – og den slugte mig. Jeg er sikker på, du vil elske den.

   Slet
 5. Jeg har så længe ville læse denne bog. Måske burde jeg snart gøre det <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Gør det! Den er simpelthen så fantastisk.

   Slet
 6. Jeg var bare SÅ sikker på, at "Lips Touch" lige var noget for dig, og jeg er glad for, at den ramte plet :)

  Hun har skrevet en del forskellige ting, men er klart mest kendt for sin fantasy-serie "Daughter of Smoke and Bone", som jeg uden tvivl synes er noget af det bedre nyere YA-style fantasy. Den første bog er måske ikke helt nok til at overbevise, men hele serien er virkelig god, og Taylor kan jo bare noget med sine ord.
  Desuden har hun skrevet "Dreamdark: Blackbringer", som jeg har haft stående på hylden i snart 3 år, og ærligt talt overhovedet ikke aner hvorfor jeg ikke har fået læst endnu :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den ramte så meget plet. Taktaktak for at give mig den og introducere mig til den. Sikke en gave!

   Jeg har netop kigget på de bøger og skrevet dem på min juleønskeliste. Jeg er så smadderforelsket i hendes skrivestil. Hun skriver som en drøm.

   Slet
 7. "Lips Touch" lyder som en så fin og fantastik eventyrlig bog - den kommer også straks på min TBR og min ønskeseddel :-) Sikke en fin fin anmeldelse, der gør at jeg allerhelst ville krybe under tæppet og ind i Taylors univers med det samme :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig eventyrlig. Og så fantastisk.

   Tusind tak :)

   Slet
 8. Bare efter at have læst første side på dit smukke billede, er jeg solgt! Den skal helt sikkert læses på et tidspunkt - især efter at have læst din fantastiske anmeldelse :D :*

  SvarSlet
  Svar
  1. I know, right? Hun skriver stemningsfuldt som få! Og tak for de søde ord, darling!

   Slet
 9. I knew Taylor's writing style to be gorgeous after reading a few chapters of Daughter of Smoke and Bone and I have no doubts I will include this to my book collection. Besides, the design looks stunning!

  SvarSlet
  Svar
  1. It really is stunning. Both in writing and in its design.

   Slet