tirsdag den 9. februar 2016

Tema-tirsdag #115: En bogreols udvikling

Grynede billeder af en halvtom bogreol. Tag med mig på en billedrejse tilbage til der, hvor det hele startede og min bogsamling begyndte; en rundtur i kamerakvalitet og i bogreolsplads. Fra bøger på en enkelt hylde til en kæmpemæssig samling, min bogreols udvikling i billeder og i ord.

Den bog jeg har ejet længst er "Peter Plys bogen" af A. A. Milne. Den har fulgt mig fra Kolding til Esbjerg og fra Esbjerg til Odense. Jeg har ejet den lige så længe, som jeg kan huske, og den har altid haft en plads på min reol – selvom den i mange år ikke var omgivet af andre bøger.
For i mange år ejede jeg ikke mange bøger. Jeg lånte og læste bøger fra biblioteket, og jeg havde ikke brug for at købe eller eje nogle selv. Når jeg havde brug for at genlæse, genlånte jeg blot og tog bogen med mig hjem for en stund. Min interesse i bøger var udelukkende tekstbaseeret, og selvom jeg sommetider dømte en bog på dens cover, faldt det mig aldrig ind, at en bog kunne være smuk eller pæn. En bog var mest af alt bare en bog.
I årevis var de eneste bøger, jeg ejede min Peter Plys-bog og mine slidte og højt elskede Harry Potter-bøger. Jeg havde ikke rigtigt brug for andet – indtil jeg en dag blev foræret en bogreol og ikke rigtig havde nogle bøger at stille i den. Ud over min beskedne samling af genbrugsfund, studiebøger og enkelte barndomsfortællinger. I dag ejer jeg over 700 bøger, og når jeg ser tilbage, er min samling vokset meget pludseligt. Måske startede det netop med min første bogreol i 2009. Eller måske startede det, da jeg startede på litteraturvidenskab i 2010. Eller måske startede det, da jeg i 2011 bestilte mine første Barnes and Noble Leatherbound Classics hjem fra internettet og indså, at bøger kunne være mere end historier – at de også kunne være smukke objekter, man kunne samle på og have stående som fysiske manifestioner af de historier, man elskede. Jeg ved det faktisk ikke. Jeg ved bare, min bogsamling voksede hurtigt. Og pludseligt. Fra 50 bøger til 700 på syv år.

Da jeg i september måned flyttede ind i min og Nicos nye lejlighed, smed jeg min gamle bogreol ud og købte tre nye. Og på sin vis var det en smule vemodigt. For min gamle bogreol var også min første rigtige bogreol – før da havde mine bøger stået på hylder eller blandt andre smånips. Da jeg i 2009 fik min egen reol, udelukkende dedikeret til bøger, var det på en eller anden måde epokegørende.
Og det andet billede i dette indlæg er netop et billede af min bogreol, som den så ud i 2009. Den stod på mit værelse hjemme hos min mor og spærrede den ene af mine døre af, fordi jeg hellere ville have en bogreol end en funktionel dør. Fire ud af ni kvadratiske reolrum var fyldt med bøger og resten bestod af dvd'er og upraktisk nips. Jeg besluttede mig faktisk for at eje en bogreol, efter jeg havde købt den smukke læderindbundne udgave af Jane Austens syv romaner, den lysende pinke udgave af "Alice's Adventures in Wonderland" og de to dystre og fyldestgørende bøger med Charles Dickens' fem romaner og Edgar Allan Poes samlede værker. Sådanne bøger fortjente en bogreol – og således gik mit bogsamleri i gang. Tror jeg nok.
For selvfølgelig kan jeg ikke finde et facit. Der var mange faktorer indblandet – studiestart på litteraturvidenskab, et større dagligt arbejde med bøger og glæden over at kunne vende tilbage til bøger uden at bestille dem hjem først. Bogblogs, BookTubere og flittigt klikkeri på Tumblr inspirerede mig, og min bogsamling begyndte at tage form på en helt anderledes måde, end den startede. Jeg blev mindet om min drøm om at have mit eget bibliotek, og jeg gik i gang med at samle det.

Ovenstående billeder dokumenterer min bogreols udvikling. Billede nummer to er, som sagt, fra 2009, billede nummer tre er fra 2011 (hvor jeg netop var flyttet i min første lejlighed i Odense med Nico), billede nummer fire er fra 2013 (hvor jeg netop var blevet bidt af Goodreads og havde startet Paperback Castles), billede nummer fem er fra 2014, og billede nummer seks er min nye reol i 2016. Fra overflod af hyldeplads til mangel på samme. På blot syv år.
Jeg bilder ofte mig selv ind, at jeg har samlet på bøger i længere tid, end jeg egentligt har. For Rom blev bestemt ikke bygget på en dag, og bøger har fyldt meget i mit liv i mange år. Men jeg har altid i højere grad være læser, end jeg har været samler – hvilket betyder, at jeg har påbegyndt en årelang skattejagt for at finde de bøger, jeg elskede så højt som barn. En skattejagt der endnu ikke er slut endnu. Men er det ikke også skønheden ved at sammensætte sit eget hjemmebibliotek? Altid at tilføje en bog til sin samling, aldrig at sætte punktummer og kalde samlingen komplet? Den ting der slår mig mest, når jeg ser tilbage på ovenstående billeder er, at jeg ikke aner, hvordan min bogreol ser ud om et år. For slet ikke at tale om syv.

Er du bogsamler – og i så fald, hvordan er din bogsamling begyndt? Har du ligesom mig også startet med en forsigtig samling, som du langsomt har bygget videre på? Hvordan så din bogreol ud for fem år siden, og hvordan tror du, den ser ud om endnu fem år? 

31 kommentarer:

 1. Hvor er det et skønt indlæg; mine ældste bøger stammer også tilbage fra barndomstid. Fik fx Bdr Løvehjerte i kalenderpakke, da jeg måske var en 7-8 år, hvor en del af vores barndomsbøger var os tre børns fælleseje. En stor reol, med alt fra Ællebælle, til fortællinger og arvegods fra Mor, som De5, Det lille hus på Prærien, Alfred Hitchcock osv., som jeg læste og læste - og derfor også tog med mig, da jeg flyttede. Men jeg samlede selv serier som Harry Potter, Skammeren, Artemis Fowel osv-osv fra jeg var 9-10 år :D Så jo, jeg må siges at have et par år på mit bibliotek efterhånden.

  - Anne
  Www.venterpaavin.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Anne! Det er jeg glad for, du synes.

   Og, åh! Jeg ville ønske, jeg havde flere barndomsbøger. Jeg læste langt de fleste på biblioteket – og så havde jeg en kæmpe samling af bøger fra Anders Ands bogklub. Åh, det var tider!

   Slet
 2. Sjovt at se udviklingen :D
  Ligesom dig, så startede min bogsamling også med børnebøger. Dengang var det bare mine forældre, der samlede for min søster og jeg. Sidenhen kom Harry Potter bøgerne til, og da jeg skulle skrive SRP i 2010 fik jeg købt en pæn stak bøger fra Amazon i den forbindelse.
  Jeg er også begyndt at udvide min samling lidt. Dvs. jeg har de sidste par år købt maaange bøger i genbrug og ved bogsalg på diverse biblioteker, men nu er jeg begyndt også at købe spritnye bøger. Det er egentlig kun økonomien, der holder mig tilbage fra at udvide eksplosivt :D
  Jeg tænkte på, Rikke, om du altid køber en bog, hvis du har lyst til at læse den? Eller bruger du ofte biblioteket? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det synes jeg faktisk også! :')

   Og det er sådan en smuk proces at skabe sin egen bogsamling, synes jeg. Men det tager også lang tid!

   Og mjae. Nogle bøger låner jeg på biblioteket, men langt de fleste køber jeg. Jeg burde virkelig bruge biblioteket noget mere.

   Slet
 3. Skøn post - elsker disse billeder!
  Ligesom dig samlede jeg i started heller ikke på bøger, men lånte de samme bøger igen og igen på biblioteket. Det var først da jeg gik ud af gymnasiet, at jeg begyndte min egen samling. Jeg køber løbende nye bøger og luger ud i dem ca. en gang om året - mit mål er at have en hel væg fyldt kun med yndlingsbøger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih, tusind tak Gitte! :) Og det er sjovt, hvordan man langsomt bliver til en samler. En væg fyldt med yndlingsbøger bliver til en drøm!

   Slet
 4. Det er pudsigt så meget ens bogreol kan ændre sig på så kort tid. Også uden at man rigtig lægger mærke til det.

  For mig var det også især starten på litteraturvidenskab, der fik gang i bogsamleriet sådan for alvor. Så vidst jeg husker havde jeg måske omkring 150 bøger med, da jeg flyttede hjemmefra i maj 2013 (men jeg er faktisk ikke længere sikker) og nu, lige knap tre år senere er min samling vokset til over to gange så mange bøger, faktisk har jeg næsten lige krydset 400-og-et-eller-andet. Selvom jeg har sorteret fra og givet nogen væk, både efter jeg er flyttet hjemmefra, men også før det. Men jeg tror måske også, at mit eksplosivt voksende hjemmebibliotek får en lille pause, for hvor jeg før købte bøger fordi de lød spændende, har jeg lagt mærke til, at jeg er begyndt at købe de bøger, som jeg virkelig gerne vil læse. Jeg tror, det skyldes det der med SU-budgettet, der også lige skal hænge sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Pudsigt er lige ordet. Det er så skørt.

   Litteraturvidenskab kickstartede virkelig også mit bogsamleri. Når man arbejder så meget med bøger, opdager man, hvor mange man gerne vil eje. Og læse.

   Og jeg er helt enig mht bogkøberi og tilhørende taktik. Det er vigtigt lige at stoppe op og finde ud af, om man virkelig *har* brug for det, man køber.

   Slet
 5. Jeg nikker meget genkendende til dine ord her, for for mig virker det også lidt som om, at jeg en dag bare vågnede op og tænkte "jeg er da nødt til at eje nogle flere bøger!" - og så gik ud og sørgede for det. Min bogsamling er ikke nær så overvældende som din, men det chokerer mig stadig, hvordan min kæreste og jeg kunne købe en helt ny bogreol med massere af plads, og et halvt år senere måtte vi ud og finde erstatning fordi den var fyldt til randen. Det er skræmmende, at det kan gå så stærkt, synes jeg. Men det betyder jo bare, at der kun er én ting at gøre; vi bliver nødt til at ende i et hjem, hvor der er rigeligt med plads til bøger :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også lidt chokerende, på en måde. For hvor meget plads er plads *nok*? Og galskaben bør jo også få en ende! Eller bør den? Jeg siger også jatak til kæmpe hjem med rigeligt biblioteksplads!

   Slet
 6. Fantastiske billeder! Det har været så sjovt at følge med i din bogreols rejse. Det var jo i den lille fin reol, at jeg stiftede bekendtskab med Barnes and Nobles Leatherbound classics. Det er altid spændende at se, hvad der nu er dukket op blandt dine smukke og skønne bøger. Dine nye reoler er bare så pæne, og tænk sig, at en bogsamling kan vokse så meget på så kort tid! :) <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, søde Mette! Og ja, det er helt vildt, så meget de er vokset! Jeg er også bare så glad for min lille samling, og især B&N, som jo var de bøger, der startede hele bogsamleriet for mit vedkommende :)

   Slet
 7. Spændende tur ned af memory lane for en bibliofil bogsamler. Jeg finder det selv uha så svært at sætte ord på hvordan mine bogreoler, og bogsamling, har udviklet sig. Det har dog haft visse ligheder med din rejse. Jeg har gennem tiden, og gør det stadig, være hård ved min bogsamling og sortere hyppigt fra så svært at se på min samling og få et indblik i hele min litterære historie. Der er min bogsamling en al for manipuleret og finjusteret billede.
  Men den ældste bog i samlingen er dog også den første bog jeg læste. Vuk af Istvan Fekete - og den er desværre ikke hel da slitagen efter mange års forbrug ved en 3-4 årig knægt har efterladt mærker og manglende sider. Men den står på bogreolen som en barndomsminde sammen med få andre bøger fået i dåbsgaver og andet (fx Eventyr fra Jylland af Evald Tang Kristensen og selvf. H. C. Andersen).
  Resten af min barndom var også fyldt med læsning og bøgerne kom ligesom hos dig primært fra bibliotekerne. Bøger var ikke rigtig noget jeg købte for mine surt tjente lommepenge skulle jo bruge på al det der dyre lego. Men jeg var næsten daglig på biblioteket hvor jeg dykkede ned i tegneserier, fantasy og historiske romaner. Jeg brugte dog også en del tid med at bytte film/computerspil/bøger til andet i både Bogormen i Esbjerg og Bogcentralen i Horsens. Disse former for butikker fandt jeg meget fascinerende - kan være pga en god gammeldags jysk nærighed.
  Næste store skridt må være højskoletiden efter gymnasiet hvor jeg påbegyndte en større tegneseriesamling op - og de skulle helst være af forholdsvis fin kvalitet idet jeg havde forgæves gennem årene prøvet at samle på de almindelige tegneseriehæfter og opgivet det igen og igen. Så her kom anerne til bibliofilen og bogsamleren ind.
  Dernæst fulgte min første reelle udflytning til eget hjem i Århus men dertilhørende egne Billy-reoler fra IKEA som jeg stadig ejer (dog fået flere af dem med tiden) så her ind kommer de aktuelle bogreoler - og ligesom dig voksede bogsamlingen atter igen med start på litteraturhistorie som sparkede bogsamlingen op i gear - delvis tvunget af den kæmpe mængde bøger på pensum men også læseklubber i fritiden sparkede til bibliofilien og bogkøbene. Herfra skiftede mine gaver fra familien markant karakter væk fra film til bøger.
  Næstsidste skridt mo være flytningen til København hvor jeg kort tid efter faldt over hjemmesiden librarything.com, stærk anbefalsesværdig hvis du ikke kender den, hvor man kan katalogisere ens bogsamling, og få en masse finurlige statistikker ud af det. Den har også en meget aktiv gruppe for Folio Society-nørder og SantaThing er en meget fin juletradition. Det var klart startskuddet til en egentlig konkret bogsamler-indstilling.
  Slutpunktet var selvf. introduktionen af Folio Society for mig tilbage i 2013 med de efterfølgende bogshoppingture som jeg har haft i Wales og London. Hvad fremtiden indebærer af videreudvikling er umulig at forudse - måske begynder jeg at samle på nye genrer, forlag, nye reoler. Jeg skal flytte til en markant større lejlighed senere på året og begynde at indrette mit eget Privatbibliotek. Den skal nok bære en del af fremtiden for mig hvordan det end ender... og punktum for mit rablende bibliofile vrøvl!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det er jeg glad for, du synes!

   Hvor er det herligt med så gamle bøger. Jeg har meget få bøger fra mit barndomshjem, og jeg ville ønske, jeg havde fået flere, gemt flere og beholdt flere. Men sådan er det jo bare med tiden; noget forgår og bliver væk.

   Og hvor er det hyggeligt, du nævner Bogormen i Esbjerg! Den har jeg frekventeret meget! Og også Læsehesten i Kolding. Åh, de brugtbogsbutikker var guld værd, da jeg voksede op. Jeg byttede mig altid frem og tilbage til min næste bog. Det var et sært regnestykke.

   Åh, jeg kender godt LibraryThing. Bruger alt for lang tid til at lure på Folio-forummet. Er dog ikke selv medlem og får ikke skrevet derinde. Gør du det? Det virker som sådan et godt fællesskab!

   Folio Society er simpelthen også en fare for enhver med bibliofile tendenser. Jeg købte seks bøger hjem i sidste måned, der lige er ankommet. Åh, det er himlen. Jeg forestiller mig, at jeg ejer mange flere af slagsen om fire-fem år.

   Din kommentar var så hyggelig at læse! Tak for den!

   Slet
 8. DIn bogreol ser bare så flot ud med alle de smukke udgaver af bøger.
  Jeg kan godt mærke at mit samlergen er begyndt at vokse over det sidste års tid, og det vokser stadig stille og roligt og jeg er også begyndt at kigge efter pænere og pænere udgaver af bøger jeg ved jeg kommer til at holde af.
  Hvor jeg før også mest bare var til den billige paperback er jeg også blevet mere forbeholden for en rigtig flot hardback, fordi den for det første holder længere og så ser den også bare lidt pænere ud på hylden sammen med alle de andre. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, Michelle! :)

   Og det er herligt at samle. Jeg er i øvrigt helt enig med dig ift holdbarhed :)

   Slet
 9. Jeg er gået den anden vej, jeg ejer færre og færre bøger. Jeg er ikke stoppet med at købe bøger, men penge har jeg ikke mange af og jeg føler heller ikke et behov for at eje mange bøger, udover mine yndlings.

  Jeg syntes at dine reol er smuk med alle de bøger, og jeg drømte engang om at eje et rum som kun var bibliotek men vi udvikler os alle sammen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også et fint princip at gå efter. Jeg er vild med minimalisme, jeg er en selv en samler af dimensioner, og kan aldrig helt efterleve principperne. Men, stadig, tanken er fin :)

   Og tusind tak! Jeg er også smadderglad for det.

   Slet
 10. Når du har købt Barnes and Noble Leatherbound Classics, har du så oplevet problemer med told osv? Tak for en inspirerende blog :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord :)

   Jeg har hovedsageligt købt mine B&N klassikere på saxo eller hos Amazon.co.uk – og der kommer jo ikke told på :) Et par gange har jeg bestilt hjem fra B&N's amerikanske hjemmeside, og der er kommet told på. Som man kan forvente, når noget sendes fra USA :)

   Slet
 11. ÅH sikke et magisk indlæg! <3

  Min bogsamling var nærmest ingenting for 5 år siden, men så er den langsomt vokset, og nu har jeg fire reoler fyldt med skønne bøger. Der kan ske så meget på så kort tid, især når man netop begynder at få samlertrang... :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, søde Rikke!

   Og ja, det går virkelig hurtigt, når man har kriblende samlerfingre :)

   Slet
 12. Jeg startede med at købe bøger i stedet for at låne dem, da jeg var omkring 12-13 år gammel... Da jeg senere fandt dine gamle blogs, blev jeg inspireret og begyndte for alvor at samle på bøger. De første bøger jeg købte var Grimm's Complete Fairy Tales og Jane Austen: Seven Novels (Barnes and Noble Leatherbound Classics). Det var dine indlæg, der virkelig åbnede mine øjne for smukke bøger. Siden da har jeg samlet på bøger og Disneyfilm <3 Det må efterhånden være mange år siden :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, mine gamle blogs? Altså helt tilbage til Stardust-tiden? Imponerende!

   Og sikke en skøn ting at have indflydelse på. Tak <3

   Slet
 13. Du har simpelthen den fineste bogreol, Rikke :-)

  Min egen bogreol så meget anderledes ud for fem år siden. Den bestod primært af studiebøger og gamle børnebøger, som jeg havde haft med mig fra min barndom.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, søde Louise :)

   Og ja, det er sjovt, hvor hurtigt den slags ændrer sig :)

   Slet
 14. Vilde billeder, Rikke! Det er virkelig gået hurtigt for dig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja. Tiden er virkelig fløjet af sted – og der er kun kommet flere bøger til i mellemtiden :)

   Slet
 15. Åh, hvor er det sjovt at se, hvordan andre (og deres reoler) har udviklet sig gennem tiden. Jeg kan huske at jeg for mange år tilbage startede ud med at have Anne fra Grønnebakken, Den store bog om Emil fra Lønneberg, Den store bog om Pippi og Harry Potter og de vise sten, som de eneste på min reol. Langsomt er samlingen vokset sig større, fordi jeg altid har fået bøger i gave - og efterhånden som jeg er blevet ældre, er samlingen også vokset hurtigere, fordi jeg, som du, har fået øjnene op for, at bøger også er andet end blot tekst :-)

  /www.mitbogunivers.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så fint, at kunne se tilbage og så opdage, hvor meget det hele har forandret sig. Det er sådan en fryd at samle sit eget bibliotek :)

   Slet
 16. Ja, det er ret vildt, når man stiller det op på den måde. Og tusind tak! :)

  SvarSlet