tirsdag den 19. april 2016

En læselørdag i vente; Dewey's Read-a-Thon

På lørdag har jeg lejligheden for mig selv. Nico skal til svendegilde i Svendborg, og jeg vil være at finde på mit kontor; sammenkrøbet i en lænestol med en dyne og omgivet af bøger. Den eneste lyd vil være lyden af mig, der taster, bladrer, koger vand og slubrer te. Og ellers vil lejligheden være helt stille og mørk. Men jeg vil ikke være alene.
For selvom jeg har planlagt en læseaften, har jeg ikke planlagt en alene-aften. Snarere, tværtimod. På lørdag læser jeg i fællesskabets tegn sammen med flere tusinde læsere fra hele kloden. Jeg vil vende sider i takt med mennesker, jeg aldrig har mødt, og jeg vil dokumentere, diskutere og dele mine læseoplevelser undervejs. På lørdag er det nemlig atter tid til Dewey's Read-a-Thon. Et halvårligt event hvor læsning bliver forvandlet fra en ting man udøver i enrum til en ting man hylder i fællesskab. 

Helt formelt er Dewey's Read-a-Thon hvad man kan kalde et læsemarathon. Det er et online event, der udfordrer læseheste i hele verden til at læse løs i 24 timer og bruge Twitter, Instagram og blogs undervejs til at tale med andre læsere. På lørdag klokken 14 lyder startskuddet, og først søndag klokken 14 er læsedøgnet slut. For mange betyder det tunge øjenlåg og en søvnløs nat – men man kan opbygge sit læsedøgn præcis som man vil; læse med i en time eller to, eller slet ikke læse med overhovedet og blot følge fra sidelinjen. Den eneste regel er, at man skal have det sjovt. 
I løbet af de 24 timer vil arrangørerne afholde konkurrencer, opstille udfordringer og udsende løbende heppehilsner på Twitter. For mit eget vedkommende vil jeg være at finde her på bloggen, hvor jeg vil oprette et indlæg med løbende opdateringer, og jeg vil tweete og instagramme løs på engelsk under hashtagget #readathon. Akkurat som jeg plejer.
Det er nu syvende gang, jeg deltager i Dewey's Read-a-Thon, og jeg glæder mig, som var det første gang. Det er nemlig altid sjovt; altid hyggeligt og altid en helt speciel fornemmelse at læse samtidig med resten af verden. Og selvom jeg ofte befinder mig i min lænestol omgivet af bøger, er der noget særligt over netop dette døgn; for jeg er ikke kun omgivet af bøger, jeg er også omgivet af mennesker. 
Denne gang ved jeg ikke, om jeg vil holde mig vågen hele natten. Sandsynligvis ikke. Men jeg ved, jeg vil få et vidunderligt læsedøgn. Uanset hvad og hvor meget jeg får læst. Det er nemlig den delte læseglæde, der er i fokus.

Vil du være med? Læs mere om eventet her og tilmeld dig her.  

I år kom datoen bag på mig, og jeg var ikke helt så forberedt, som jeg ville ønske. I sidste uge bestilte jeg nemlig en smuk bogpakke hjem med læseforslag, som desværre endnu ikke er dukket op. Til gengæld har jeg netop fået en mail fra biblioteket om, at en grafisk roman ligger og venter på mig – lige i tide til at blive inkluderet i den endelige læsestak.

Mine læseplaner ser i skrivende stund sådan her ud;

 • "A Song for Summer" af Eva Ibbotson har stået længe på min læseliste. Og nu har jeg planer om at starte læsedøgnet med den i selskab med Anne Nikoline, som vil læse den synkront med mig, så vi løbende kan diskutere den og udveksle gispende, spørgende og beundrende kommentar under læsningen. 
 • "Hotel Alpha" af Mark Watson er sådan en bog, jeg intet aner om. I stedet blev jeg lokket af dens dybblå forside, dens sprælske og samtidigt intetsigende bagsidetekst med henvisninger til F. Scott Fitzgerald og de dansende jazz-tider. Jeg forestiller mig en stemningsfuld fortælling med farvebrus og drama.
 • "A Wrinkle in Time" af Madeleine L'Engle er en fantasy-roman, jeg længe har drømt om at læse. Det er en fortælling om en pige og hendes bror, der kommer på et storslået eventyr. Et eventyr som ingen havde regnet med og tænkt på – og et eventyr jeg er sikker på, vil holde mig vågen i de sene nattetimer.
 • "A Simple Heart" af Gustave Flaubert og "Kasyan from the Beautiful Lands" af Ivan Turgenev har det til fælles, at de begge er klassiske fortællinger på 55 sider. De tilhører Penguins Black Classics-serie og er læst i et snuptag. Perfekt som mellemmåltider mellem romaner og tunge øjenlåg. Og fristende nemme at færdiglæse hurtigt.
 • "Blankets" af Craig Thompson er desuden en grafisk roman, der ikke er på billedet, men som alligevel vil befinde mig i min læsestak, når jeg har hentet den hjem fra biblioteket. Det er en fin fortælling om forelskelse og snevejrsunivers; efter sigende både poetisk og romantisk. Og jeg glæder mig.
 • Slutteligt har jeg en idé om, at kunne begynde på mit enorme projekt med læsning af "Tusind og én nat". Jeg nærer ingen illusion om at læse andet eller mere end et par fortællinger i løbet af læsedøgnet – men jeg vil så gerne starte, så jeg kan fortsætte og læse videre.
I alt bringer det mig til et sidetal på 1726. Jeg aner ikke, om jeg kan nå det – men jeg glæder mig til at forsøge.

Deltager du i læsedøgnet på lørdag? I så fald, hvor kan jeg følge dig? Hvad skal du læse, og hvor gør du det? Drømmer du om at holde dig vågen hele natten, eller har du allerede planlagt din nattesøvn?

30 kommentarer:

 1. Jeg skal sove. Sådan er det bare, ellers fungerer jeg slet ikke som menneske ;)
  Jeg er at finde på bloggen, Twitter og Instagram! Kan virkelig godt følge dig i det med at det er som første gang, readathon er virkelig magisk :)

  I min stak er der en masse fantasy og YA. Og min børne klassiker denne gang bliver Alice i eventyrland: Den har jeg nemlig aldrig fået læst!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, glæd dig til Alice. Den bog er ordkærligheden selv :)

   Slet
 2. Åh, glæd dig til Blankets! Den er så fin og sød og rørende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg glæder mig også helt vildt! Den virker så fin :)

   Slet
 3. Sikke en smuk bogstak! Jeg glæder mig, som altid, til et døgn i læsningens tegn og til at følge med i din læsning. Det bliver så hyggeligt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det bliver nemlig så hyggeligt. Det er det altid!

   Slet
 4. Jeg glæder mig som altid helt vildt til på lørdag! Det er på en måde en besynderlig ting at se så meget frem til, men ikke desto mindre er det lidt af et halvårligt højdepunkt for mig! Jeg har sat 902 sider af til det intense døgn, og håber inderligt at jeg kan nå så meget som muligt. Håbet er, at denne gang blive gangen, hvor jeg holder mig vågen hele vejen igennem, men kender jeg mig selv ret, ender det snarere med tunge øjenlåg og slørede sider de sidste timer, haha ;)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg virkelig også! Det er et lidt sært fænomen både at forklare og medvirke til, men det er altså bare så hyggeligt. Og helt genialt.

   Slet
 5. Gud, er det nu på lørdag? Har slet ikke fulgt med denne gang, men skal i sommerhus, så vil da lige tage en bog eller to med og joine i nogle timer i løbet af dagen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det nemlig! Og det lyder som en vidunderlig plan!

   Slet
 6. Good luck with the readathon! I wanted to take part but I'm not sure if Uni will let me... But I have some books in mind just in case I can sign up at the last minute and if I can, I'll be tweeting and instagramming my adventures at @adayinbookland

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, uni can be so stressful! I hope you find the time to relax and read a bit :)

   Slet
 7. Jeg glæder mig sådan til at læse med dig. <3

  SvarSlet
 8. Jeg glæder mig til - atter en gang - at følge dig under Read-a-Thon :-)

  I år er det første forårsevent, hvor jeg kan være med hele døgnet (normalt er jeg optaget om søndagen), så det ser jeg virkelig frem til! Jeg har sammensat en bogstabel, der er noget mere munter og hyggelig end om efteråret, hvor jeg plejer at vælge de mere dystre bøger.

  Nu må det godt blive lørdag!


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde! Det bliver så hyggeligt – som altid :)

   Og dejligt du har hele dagen fri til det. Det gør det lidt ekstra sjovt :)

   Slet
 9. Jeg glæder mig så meget til lørdag. Jeg håber selvfølgelig, at jeg kan holde mig vågen, men nu må vi se. :-)
  Jeg regner med at læse de sidste 100 sider af "Ildenglen" derefter "den lille prins", "Som stjernerne står" og til slut "Alice in Wonderland", mens kæresten holder sit eget lille spille-maraton. :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke skønne bøger på din læse-liste! Jeg elsker både Alice og Cora Carmack, og Laini Taylor skriver guddommeligt. Men jeg advarer: efter den slutning har man bare lyst til straks at læse videre i serien. Sådan havde jeg det, hvert fald :)

   Slet
  2. Du har så ret! Jeg kan helt fortryde, at jeg ikke også har de næste to liggende.

   Slet
 10. Håber du får et fantastisk døgn - glæder mig!

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde – du deltager også, right? <3

   Slet
 11. Jeg kan næsten ikke vente til i morgen! Dagen i dag kommer til at stå på forberedelser til i morgen, da min datter og jeg skal have bagt lidt lækre kager og købt lækkerier ind, så vi er helt klar til at starte med at læse i morgen kl. 14. Jeg har været for overambitiøs i udvælgelsen af min Readathon bunke, men så har jeg da lidt at vælge i mellem. Jeg skal bestemt sove et pat timer, da jeg ellers får alt for ondt i hovedet.
  Jeg glæder mig til at følge med hos dig :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en fantastisk dag! Og lyder herligt med kagebageri og forberedelsestid :)

   Slet
 12. Ih, ville sådan ønske jeg kunne være med sådan officielt, men det er jo konfirmationstid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er jo så. Vi har ikke været til konfirmationer i et par år nu. Jeg tror ikke, der er flere tilbage foreløbigt i familien :)

   Slet
 13. Yay! Det bliver et fantastisk læsedøgn - jeg glæder mig så meget til bare at læse, læse, læse og selvfølgelig snakke med så mange søde mennesker på twitter, insta etc - det blir' så hyggeligt! :)
  Her er min tbr: https://www.youtube.com/watch?v=UlU5tMwmFEQ

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør det nemlig! Elsker læsedøgnet <3

   Og ih, hvor fint! Jeg glæder mig til at følge dig :)

   Slet
 14. Jeg deltager for anden gang i år, og jeg glæder mig helt vildt til i morgen! Jeg har dog en aftale med min madklub om aftnen, så det bliver ikke alle 24 timer, der bliver brugt til læsning. Og måske sniger der sig et par timers søvn ind i løbet af natten også.
  Jeg regner med at læse en blanding af graphic novels, børnebøger, Little Black Classics og kortere danske romaner, og så må vi se, hvor meget jeg når :-)

  Jeg kommer nok til at være mest aktiv på Twitter (KatjaNielsen_dk), men mon ikke der sniger sig lidt ind på Instagram også (kalalalatja) :-)

  Glæder mig til at følge med i dit læsedøgn!

  SvarSlet
 15. Jeg skal deltage for første gang i morgen, og vil opdatere over min instagram @kvallentin. Glæder mig helt vildt, og så er det bare fedt at læse om alle andres forberedelser til et læsedøgn - masser af inspiration. Min egen læsestak indeholder tre bøger og er ca 1100 sider, jeg regner stærkt med at skulle få noget søvn, men nu må vi se. Tænker jeg tager det lidt som det kommer..:) Held og lykke i morgen og glæder mig til at følge dig:D

  SvarSlet
 16. Jeg skal selvfølgelig også være med igen i morgen, selvom jeg har været nærmest offline de sidste mange måneder, men Dewey er jo noget helt specielt :)
  Jeg regner med at være på bloggen som vanligt, og helt sikkert også Instagram, og hvem ved om jeg pludselig bliver modig nok til at kaste mig ud i Twitter også? :)

  Glæder mig i hvert fald helt vildt til at følge med herinde som altid :)

  SvarSlet