lørdag den 3. september 2016

August: Sommerens afskedskys

Indtil jeg får styr på mit kamera og filmfunktionen igen, afprøver jeg et andet format på mine månedlige opsummeringer. I får derfor ingen kolonner og faste spørgsmål, ingen video og ingen systematisk oversigt – men blot en liste over de indtryk og udtryk måneden har bragt med sig.

I min tre ugers lange sommer-daseferie, fandt jeg roen til et projekt, der længe har rumsteret i mig: en Harry Potter-genlæsning. Og det var en bittersød fornøjelse at blive genforenet med navnene og karaktererne fra min barndom, atter at færdes på Hogwarts' gange og atter at blive konfronteret med alle de barndomsdrømme, jeg lagde i Rowlings univers engang. Det er altid en mavepuster at lukke den sidste Harry Potter-bog, men den her gang ramte det ekstra hårdt. Måske fordi jeg var så uforberedt på det.
For denne gang er det gået op mig, at Harry Potter-bøgerne ikke er perfekte. Der er mange ting og elementer i dem, jeg ikke forstår – herunder Voldemorts rækkevidde og Hermione og Rons forelskelse – men de virker stadig. Måske altid. Og det er på sin vis smukkere at elske noget med fejl, end at elske noget der er perfekt. Jeg forstår attraktionen lidt bedre den her gang.


August ankom også med bagage og rygsække; med pas og rejsepapirer. For Nico og jeg drog til Skotland, nærmere betegnet Edinburgh, hvor vi vandrede rundt i de smukkeste naturområder, kiggede på de flotteste bygninger, nød udendørs underholdning og festivalstemning, og spiste til vi slet ikke kunne spise mere. Jeg havde ikke forventet mig meget af Skotland, men jeg blev foræret et helt eventyr.
For der er så smukt, uanset hvor man kigger hen. Edinburgh er så charmerende med alle dens gamle bygninger og hyggelige pubs, og det er svært ikke at tabe et stykke af sit hjerte til byen undervejs. Jeg elskede byen, og jeg er kommet hjem med så mange vidunderlige minder, så mange oplevelser og sådan en uimodståelig trang til at vende tilbage en dag. 


We all—adults and children, writers and readers—have an obligation to daydream. We have an obligation to imagine. It is easy to pretend that nobody can change anything, that we are in a world in which society is huge and the individual is less than nothing: an atom in a wall, a grain of rice in a rice field. But the truth is, individuals change their world over and over, individuals make the future, and they do it by imagining that things can be different.
Sådan skriver Neil Gaiman i "The View from the Cheap Seats" i et essay, der føles som et personligt manifest. Og ordene ramte mig. Jeg har skrevet dem på mit whiteboard på mit kontor, og jeg kigger dagligt på dem, og bliver en smule opløftet. Mindet om den forskel, et enkelt menneske kan gøre, og den opmuntring et enkelt ord kan give. Det er vigtigt at have drømme. Og det er vigtigt at turde drømme dem.

I midten af august vendte jeg desuden tilbage til arbejdet, hvor et bjerg af nytrykte bøger ventede på mig. Efteråret er uden tvivl højsæson i bogbranchen, og næsten hver dag kommer der nye bøger fra tryk med udgivelsesdatoer, der rykker sig tættere og tættere på.
I denne måned har jeg derfor også smuglæst en del, og jeg har særlig nydt "Pigerne" af Emma Cline, "Før jeg forsvinder" af Paul Kalanithi og Yaa Gyasis "Hjemfærd", som jeg stadig kun er halvvejs i. Amy Schumers selvbiografiske essays "Pigen med røvgeviret" er den næste på min forlagslæseliste – og efter et forrygende show i Forum, kan jeg ikke vente med at se, om hendes ord er lige så virkningsfulde på skrift. 


Augusts sidste sommerdage var et farverigt virvar af fester, gamle venner, nye venner, kærlighed og bryllupper. Nico og jeg var til det smukkeste augustbryllup for et vennepar. 
Det var en rørende dag, der for mit vedkommende allerede begyndte med tårer i kirken, da bruden gik ned mod alteret, gravid og vidunderligt smuk i sin hvide kjole. Og det blev ikke mindre rørende, da selvsamme brud mod slutningen af aftenen rejste sig og holdte den fineste tale til sin mand. Jeg var så glad for at være med, så glad for at opleve al den kærlighed. 

Og forude venter september. Med mere arbejdstravlhed, efterårsreceptioner, bogudgivelser og bogarrangementer. Jeg skal se Emma Cline på Boghallens trappe, og i går var jeg i Forum for at grine sammen med Amy Schumer. Jeg skal mødes med læseklubben, i biografen for at se Bridget Jones, fejre Nicos fødselsdag, holde foredrag i Jylland og ses med min mor. Og midt i det hele, al travlheden og aktiviteterne, skal jeg også finde tiden til at nyde den sidste blanding af efterår og sommer, af skiftende farver og faldende blade, af stille læsestunder og hektiske forsøg på at presse de sidste  gyldne solskinstimer ud af året. Jeg er sikker på det bliver smukt, for det er allerede begyndt.

Har du haft en god august måned med gode læseoplevelser og fine sensommerminder? 

12 kommentarer:

 1. September er altid en lidt kompleks måned for mig. Jeg har ikke lyst til at give slip på de varme, lyse sommerdage, men omvendt elsker jeg efteråret og de smukke farver. Så jeg håber selvfølgelig på et varmt og solrigt efterår :D

  Har du planer om andre genlæsninger i løbet af de kommende måneder?


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Indtil videre lader det som om, dit ønske er gået i opfyldelse! September har virkelig været smuk og solrig indtil videre!

   Og faktisk har jeg ikke umiddelbare planer om andre genlæsninger. Selvom 'Emily of New Moon' og 'Persuasion' trækker lidt i mig. Skal du genlæse noget særligt?

   Slet
  2. På et eller andet tidspunkt skal jeg genlæse Harry Potter. Går muligvis i gang med det til vinter :-)

   Slet
 2. Hej Rikke! Det er en hyggelig måde at opsummere på. Det vil være fedt med en kombo fremover 😁

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Nynne! Det vil jeg skrive mig bag øret :)

   Slet
 3. Jeg er ret vild med, at du freestyler lidt i det her indlæg. Som Nynne også skriver, må du for min skyld gerne lave flere af den slags opsummeringer fremover :) Hvor lyder det herligt med Harry Potter-genlæsning. Jeg har præcis samme projekt på min alenlange to do liste, men jeg frygter det faktisk en smule, for jeg oplever ofte, at de bøger, jeg elskede som helt ung, slet ikke bringer samme følelse frem ved en genlæsning.

  Jeg har ikke fået læst super meget i august, da jeg påbegyndte alt for mange bøger på en gang og til sidst ikke kunne overskue at afslutte nogle af dem. Men sommeren har generelt stået på litteratur i den lette ende, så nu glæder jeg mig til et efterår med magi og tungere tematikker :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Mai! Roderi har nu også sin charme, ikke? Og ja, hvad HP angår er det noget af et projekt med meget blandede følelser. For man bliver jo mere kritisk med alderen, ikke? For mit vedkommende har jeg i hvert fald indset, at langt fra alle HP-bøgerne er lige gode. Alt andet er nok også lidt naivt.

   Og, åh det kender jeg godt! Let sommerlæsning kan nu også noget. Så længe man hygger sig :)

   Slet
 4. Sikke en fin måde at lave opsummering på - meget bedre end så mange af de andre, man ser rundt omkring i blogland <3

  SvarSlet
 5. Kunne du tænke dig at uddybe hvad du mener med Voldemorts rækkevidde, samt forelskelsen mellem Hermione og Ron? Syntes det kunne være interessant og se din vinkling på bøgerne :-)
  Mvh. Mille

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, ja, det kan du tro. Der er sikkert til mange blogindlæg i dét!

   Jeg har samlet et par tanker her, i gebrokkent engelsk. Men jeg vender helt sikkert tilbage med et indlæg på et tidspunkt: https://www.goodreads.com/review/show/1733617680?book_show_action=false

   Slet
  2. Jeg ville ELSKE et indlæg om din udlægning af Harry Potter-bøgerne! :-) Så hep-hep, og masser af god vind herfra! :-)

   Slet