mandag den 19. september 2016

"Charlotte Brontë: A Life" af Claire Harman

"Charlotte Brontë: A Life" af Claire Harman fra Penguin. Udgivet i 2015. 4/5 stjerner.

Jeg græd over denne biografi. Jeg græd over Brontë-søstrenes død, selvom jeg allerede kendte historien om dem; jeg græd over Charlotte Brontës tab, og jeg græd over kendsgerninger jeg udmærket vidste ville ske. Jeg tror, det er første gang, jeg har grædt over en historisk faktabog. Og måske siger det en smule om, hvor velskrevet den er.
Claire Harman overkommer elegant den største udfordring ved at skrive en biografi; hun deler og nuancerer de historiske kendsgerninger nok til, at Charlotte Brontë fremstår som en levende person. Biografien beskæftiger sig nemlig ikke kun med årstal, citater fra breve og udgivelsesdatoer, den består også af litterær analyse, afmytologisering og vage bekendtskaber. Harman trækker på mange kilder – tætte og fjerne – fra Brontë-familien, men lader alligevel hele tiden Charlotte forblive bogens hovedperson. Der spildes ikke meget spalteplads på Brontës forfædre eller sågar på Emily og Anne. Bogen er en Charlotte-biografi, og Harmon lader sig ikke distrahere.
Healing, "recovering," from a death is also a form of estrangement, a further loss.
Hvis man leder efter ny indsigt i Charlotte Brontës liv, er jeg ikke sikker på, man finder den her. Ved man intet om Brontë-familien og har man endnu ikke læst alle Charlotte Brontës romaner, er jeg heller ikke sikker på, bogen vil give megen mening. Men er man, som jeg, en stor beundrer af Charlotte Brontës forfatterskab med et vagt kendskab til forfatteren bag, er denne bog helt perfekt.
Claire Harman blander forfatteren Currer Bell med skolepigen, guvernanten, kunstneren, søsteren, datteren og elskeren Charlotte Brontë, og balancerer elegant mellem fiktionen og virkeligheden. Hun ignorerer ikke sammenhængen mellem livet og værkerne, men hun sætter heller ingen lighedstegn mellem dem. Der er, til tider, plads til fri spekulation, men der er også benhårde facts; livstruende sygdomme bragt hjem fra ophold på dårlige kostskoler, desperate citater fra kærlighedsbreve skrevet til gifte mænd, et afslået og senere accepteret frieri, døden af to søstre og manglen på skriveri i perioden derefter. 
Charlotte Brontë (og hendes søstre i særdeleshed) er et slående eksempel på kvinder, der levede tilbagetrukne liv og producerede sensationel, næsten skandaløs, fiktion. Charlotte Brontë var en præstedatter, senere en guvernante, og derefter en anonym forfatter. Hun takkede ofte nej til middagsselskaber, nægtede at møde Charles Dickens, og blev ofte beskrevet som grim, kedelig og snobbet. Men hvor gråt hendes liv på heden end måtte forekomme, var det også fyldt med hjertesorg og talrige triumfer. Og det formår Claire Harman at indfange i sin yndige blå bog med den broderede forside. 


2 kommentarer:

 1. Det må uden tvivl være den smukkeste bog, jeg nogensinde har set!
  Kram,

  http://nikkilund.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også fin. Jeg følger faktisk kunstneren, der har designet den. Hun har en tumblr her: http://optimistsdaughter.tumblr.com/. Hun er simpelthen så dygtig!

   Slet