mandag den 31. oktober 2016

... Er det kun bogbloggere, der læser bogblogs? (Eller: lad være med at sælge dig selv for billigt)

Jeg havde egentligt ikke tænkt mig at blogge her til aften. Men efter at have læst Lunas blogindlæg fløj mine fingre automatisk til tasterne. For Luna fik mig til at spekulere på måden vi taler om bogblogs og bogbloggere på og de fordomme, vi ligger under og selv skaber.
Lunas tankevækkende debatindlæg handler hovedsageligt om anmeldereksemplarer og forlagssamarbejde, men det er ikke dét, jeg her kommenterer på. I stedet skriver jeg ud fra mine egne erfaringer som bogblogger om den måde, bogbloggere taler om bogblogs på. Om hvordan en niche sommetider modarbejder sig selv.
Dette er nok hovedsageligt et indlæg for og til bogbloggere – men også bogblogslæsere er mere end velkomne til at dele deres tanker. Som altid.

Der er ingen tvivl om, bogbloggere er et forholdsvist lille folkefærd. Både af størrelse og i forhold til besøgstal. Få bogblogs, hvis nogen, kan fremtrylle lige så blændende besøgstal som livsstilsbloggere, mommyblogs eller madbloggere. Delvist fordi nichen endnu er ny, og delvist fordi det netop er en niche, hvor henholdsvist livsstilsbloggere, mommyblogs og madbloggere appelerer til et bredere og mere generelt publikum. Bogblogs er et smalt felt – og de bliver kun yderligere afgrænsede af, at læseren helst skal dele bogsmag med bloggeren.  Det er derfor ikke underligt, at bogblogs endnu ikke er eksploderede i læsertal. Og det er heller ikke underligt, hvis de aldrig gør det.
Men det betyder ikke, at bogblogs ikke har markedsværdi. Faktisk kan de være ekstremt værdiladede for de rigtige interessenter. Fordi bogblogs er så genremæssigt smalle, kan interessenter (forlag, forfattere og andre) ramme læserne meget præcist. Det er ikke bred markedspenetration, men meget dyb, og det er faktisk også imponerende at kunne pinpointe et publikum så præcist. Hvis publikummet altså er der.

For den store bogbloggermyte, den vi så ofte kæmper imod, er, at ingen læser bogblogs. Og at de der gør er bogbloggere selv. "Udfordringen er, at dem der læser bogblogs er også tit dem, der skriver bogblogs," skriver Luna i sit blogindlæg.
Jeg er uenig i den antagelse, men jeg kan også godt se, hvorfor den eksisterer. For kigger man i kommentarfelter, er det ofte bogbloggere, der kommenterer på bogblogs. Men hvorfor skulle de ikke gøre det? Ved at kommentere internt i bogbloggercommunitiet, støtter man sine medbloggere, man skaber aktivitet, og man promoter sin egen bogblog. Det er både community building, networking og promotion i ét.
Men sagen er, at blogs er større end deres kommentarfelt. Besøgstal, kliks, engagement og dedikation er besværlige faktorer, der ikke umiddelbart kan måles udefra. Det er en svær cocktail, der er opgjort af rigtig mange ting – nogle målbare og faktuelle, andre umålbare og kontekstuelle. 
Personligt ved jeg, at selvom mine besøgstal på ingen måde har nået svimlende højder, så er de ganske pæne. Jeg ved også, jeg har en dedikeret læserskare, hvoraf størstedelen ikke selv blogger. Jeg ved også, mine ord har vægt, og at jeg ofte har fået kommentarer såvel som mails, der påpeger det. Jeg ved, min blog er noget værd. Både for mig selv og for udefrakommende, og det er vigtig viden; viden vi som bogbloggere er nødt til at fastholde, fremvise og være stolte af.

Jeg hæfter mig ofte ved, at bogblogs selv er med til at sprede myten om, at læserne af bogblogs er bogbloggere. Med sådanne ord, gør vi os selv en bjørnetjeneste. Vi er med til at sprede en myte, vi burde bekæmpe. Vi underminerer bogbloggeres potentiale, og vi overser det faktum, at 100 læsere på en bogblog er 100 læsende læsere.
Bogblogs er en smal og forholdsvist ny bloggenre, der sandsynligt aldrig når et niveau som livsstilsbloggere eller madblogs. Vi dækker ikke et alment behov – men vores publikum er et dedikeret publikum, der deler en hobby med os. Det har værdi. For os som community og for vores blogs som samarbejdspartnere. Der er ingen grund til at tale om bogblogs som noget uden værdi i forhold til livsstilsbloggere, for i mine øjne er det slet ikke dem, vi bør sammenligne os med.   
Min bøn er i virkeligheden ganske simpel; lad være med at sælge dig selv for billigt. Lad være med at konstatere, at fordi en bogblog er (forholdsvist) lille, er den værdiløs. Og lad være med at tro, at bogblogs generelt ikke har læsere eller vækstpotentiale. Det har de. Det ved jeg, for jeg er en af dem. Og jeg vil gerne kæmpe for, at bogbloggergenren ikke bliver undervurderet eller skåret over én kam. Ikke mindst af bogbloggerne selv.

27 kommentarer:

 1. Så vigtigt et indlæg Rikke, og så godt formuleret! Det er nemlig så vigtigt at understrege, at det ikke kun er bogblogs, der følger bogbloggere. Det kan være hvem som helst. Familie, venner, naboer, kollegaer - you name it - eller generelt bare andre nysgerrige og interesserede læsere, der ser tavst med fra sidelinjen, men troligt læser med hver uge. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, muller! <3 Dem skal man nemlig huske. og være så taknemmelige for.

   Slet
 2. Super godt indlæg! Du har glemt en målgruppe som støver rundt på bogblogs ... Forfatterne. ;-)
  Og da de fleste forfattere jo også er læsere, så når man endnu længere ud. Hvis man så endda har anmeldt forfatterne, så linker til deres anmeldelse og så er der videre udbredelse.
  Desuden så tror jeg der er mange almindelige læsere der læsere bogblogs. Hvor skulle de ellers få deres litteraturfix fra? Der er ikke anmeldelser i bladene længere, så det er efterhånden de toneangivende bloggere, der udbreder viden om bøger. Især de lidt mindre kendte.
  Så nej, jeg giver dig fuldstændig ret, Rikke. Bogbloggerne skal ikke sælge sig selv for billigt. I har i hvert fald en meget taknemmelig skare af læsere i forfatterne og deres læsere igen og I gør virkelig et stort stykke arbejde med jeres blogs.
  (Ikke som undertegnede som bare kaster forsiden op) ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, ja, naturligvis forfattere :) Selvom jeg har det med at glemme, at der er noget for dem herinde :) Jeg anmelder jo, trods alt, også mest udenlandsk.

   Og tak for de søde og opmuntrende ord. Det er bare vigtigt ikke at underminere en hel bloggenre :)

   Slet
 3. Hear hear! :)
  Vi skriver jo ikke vores blogs på hemmelige platforme, de er netop åbne og offentlige for alle i verden, der kan finde ud af at finde frem til dem på det store internet. At det for det meste er de samme som man kan se læser/kommenterer, er da bare rart, at man kan se man har nogle faste læsere. I det hele taget er det da bare rart at se folk gider at læse det man skriver, for i bund og grund skriver de fleste af os jo bare for vores egen skyld.

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Og holder man en smule øje med sine besøgstal kan man hurtigt bakke det op.

   Du har hel ret. Blogging er for ens helt egen skyld. Men bogblogs generelt er et fænomen, vi skal værne om. De kan nemlig noget særligt.

   Slet
 4. Hear hear! Det er greit å innsjå først som sist at mat-, livsstil- og mammabloggere kjem alltid til å ha meir lesere enn bokbloggere. Samtidig er det fryktelig gøy (syns i alle fall eg) å blogge om bøker, og eg har aldri lest så mykje og så variert som etter eg begynte å blogge. Eg trur eg har fleire lesere enn kun bokbloggere, men who's to say. Akkurat nå er det gøy og interessant å blogge så eg blogger ganske mykje for min eigen del, men eg håper jo at nokon liker det eg skriver.

  SvarSlet
  Svar
  1. Blogging er nemlig sjovt. Og det er væsentligt at holde fast i :) Hvad der også er væsentligt at holde fast i er, at bogblogs også har potentiale. Meget af det, endda :)

   Slet
 5. Godt indlæg.

  Jeg er selv blogger, men ikke bog blogger og jeg læser også indmellem bogblog.
  Er ikke selv stor fan af anmeldelser, men der finder jo så mange andre bog-blog-indlæg.

  Elsker alle blogs og især det netværk man kan få igennem bloggen.

  Knus Jeanette <3 - http://www.jeasblanketanker.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Jeanette. Der er nemlig så meget at hente i gode blogs – uanset niche :)

   Slet
 6. Jeg vil gerne kæmpe med dig!! Vi er en hel del mere værd, end nogle folk tror og giver udtryk for.
  Jeg ærgrer mig virkelig over denne "debat" (hvis man kan kalde den det), for den skyder et eller andet sted alle os bogbloggere i foden, fordi vi pludselig fremstår som både utaknemmelige, forkælede og uvigtige ... Det er lige til at få ondt i maven over.

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk tror jeg, de fleste ved, hvad vi er værd. Både forlag og forfattere taler ofte om bloggeres relevans. Vi skal bare blive bedre til at huske den selv..

   Slet
 7. Jeg læste bogblogs i årevis, før jeg selv begyndte at blogge - for hvor skulle jeg ellers have fået ideer til min egen læsning? I gamle dage kunne jeg altid finde boganbefalinger på biblioteket eller i boghandlen, men nu er biblioteket i min by ubemandet, og boghandlen fokuserer mest på legetøj... Jeg elsker bogblogs, og tror på at de hjælper mange andre end 'bare' bogbloggerne selv (som formentlig i øvrigt er et forholdsvist stort udsnit af den yngre læserskare).

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Den læsende internetverden er blevet stor, og blogs er en del af det landskab. Det skal man huske på :)

   Slet
 8. Super fint indlæg! Jeg tror også at det er super vigtigt, at man ikke undervurderer de faktor, som du nævner. Kommentar og besøgstal skal nok komme, men selvfølgelig er al opstart svær, og besøgende kommer ikke af sig selv. Så derfor tror jeg også på, at hvis man blogger som en hobby, og gerne vil det, så skal resten nok komme med tiden. Jeg skriver ikke vildt mange indlæg i ugen, men jeg prioriter det, når jeg har bare ti minutter til overs i en travel hverdag, og jeg blogger, om det jeg læser fordi, jeg slet ikke lade være :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Det er passionen, som skal drive værket. Altid. Det er det vigtigste! :)

   Slet
 9. After a while, with so little time, I was compelled to translate your post using Google translate again :)
  Inspired by your bookblog I started my own one some year and half ago. After a year I realised that although I endlessly love reading, I don't really like writing book reviews (not exactly sure why). And after rethinking my priorities at the beginning of this year, I quit my bookblog (at least for now). So now I am more reader reading bookblogs, though, with some bookblogging experience ;)
  BUT your bookblog, again, taught me that a bookblog does not need to be book reviews only. There is an amazing amount of topics concerning books that true book lovers are able and keen to discuss :) So maybe, at some point, I will go back to my bookblog again ;)

  SvarSlet
 10. Hej Rikke. Fint indlæg. Jeg oplever at bogbloggere (og jeres arbejde) er med til at forny og give frisk luft til det litterære miljø. I giver både læsere og forfattere en passioneret og kompetent oplevelse af bøgernes verden og formidler på manges vegne en stor kærlighed til bøger, det skrevne ord og kunst. Over tid vænner både presse, anmeldere forlag og forfattere sig til jeres rolle - og de af jer, der har været med længe, vil være dem, vi alle skal lære af, når vi vil kommunikere relevant og interessant med tidens læsere.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din fine kommentar. Jeg er meget glad for dit syn på sagen.

   Slet
 11. Jeg har fulgt din blok siden starten og læser alle indlæg, men jeg kommenterer næsten aldrig - mest fordi jeg læser blogs, lidt som om de var magasiner og lidt glemmer, at jeg kan interagere med dem. Men jeg tror der er mange der læser blogs som jeg gør: Uden at give lyd fra sig, men med stor læseglæde! Du skriver så godt, har utroligt flotte billeder, og jeg har næsten præcis samme smag i bøger som dig, så for mig bliver din blog lidt som et lillebitte meget personligt magasin, som næsten ikke kunne passe bedre til mig. Tusind tak for det! Kh en ikke-blogger som læser bogblogs.

  SvarSlet
 12. Synes det er en rigtig fin pointe at ikke alle kommenter og er aktive. Jeg læser næsten alle dine indlæg, men komenter sjældent. Jeg er en glad tilskuer til bogblogger verden, men i er hvor jeg får min inspiration. Fordi dem jeg følger har nogle af de interesser som jeg har. Hvor at det får jeg ikke i den offline verden(der er det mere de svenske krimier osv.) Så er er super vigtige for mig :)

  SvarSlet
 13. Rigtig fint indlæg, som jeg ikke mindst synes er super vigtigt. Som nystartet bogblogger kan jeg godt mærke, at det er et lille fællesskab jeg er trådt ind i og at der er færre følgere end på så mange andre typer blogs, som du selv nævner. I forhold til det synes jeg det er vigtigt at påpege, at bogblogs til gengæld har et stort potentiale og måske også et slags ansvar - hvis man altså, helt valgfrit, vil tage det på sig. Jeg ønsker ikke at underminere beautyblogs, livsstilsblogs og lignende, men vi lever i en verden hvor det personlige, relationelle og dybdegående efterspørges. Og der synes jeg både bøger og bogblogs kan noget særligt.. det kan bare tage tid at få det ned i et passende format og få folk til at se værdien i noget. Men det betyder ikke, at den ikke er der (:

  SvarSlet