søndag den 2. oktober 2016

September: Bøgernes højsæson

Jeg har lige fået nyt kamera, som jeg knap nok kan finde ud af. Der er alt for mange nye funktioner og tekniske knapper til mit simple kamerabrug. Jeg er helt forvirret, men har alligevel ikke taget mig tiden til læse manualen. Jeg satser på, jeg kan fumle mig frem til kameraforståelsen i stedet.
Det positive er dog, at jeg nu kan filme igen. Jeg har ikke nået at indsamle nok stemningsklip til denne måned, men jeg glæder mig til både at kunne billed- og videodokumentere den kommende oktober til jer. Indtil da får I endnu et rodeindlæg med strøtanker om den måned, der netop er forsvundet.

Egentligt er september en af mine yndlingsmåneder. Jeg elsker overgangsfasen mellem sommer og efterår; de grønne blade med røde kanter, den tiltagende blæst der blander sig med sensommerens solskin og til sidst får overtaget, de velsmagende æbler, de forberendede indkøb af striktrøjer og vinterstøvler, og de mange gråvejrsefterdage der rimer så smukt på sofadovneri, læsning, gode film og talrige kopper te. Jeg plejer at nyde hvert septemberøjeblik.
Men størstedelen af denne september har jeg faktisk glemt, at det var september overhovedet. Solskinnet har lullet mig lidt i søvn, og jeg har ikke lagt mærke til bladbunkerne på fortovet, fordi jeg i stedet har grillet på altanen, spist is og danset et par nætter væk. På en eller anden måde er det som om, september først er startet nu, hvor den egentligt er slut. Men nu er jeg til gengæld også helt efterårsklar.


På bogfronten har jeg læst 9 bøger. Og desværre er den bog, jeg husker allerbedst også den bog, jeg er allermest sur på. Jeg kan finde mange ting, der er galt med "Harry Potter and the Cursed Child", men det der er værst ved den, er dens ligegyldighed. Rowling tager den lette udvej og væver et (inkonsistent) tæppe af nostalgi uden at tilføje noget nyt til historien. Hvordan ser troldmandsverdenen ud i 2016? Det aner jeg ikke. I stedet gav bogen mig en rodet tidsrejse tilbage til scener, jeg allerede kendte og elskede. Jeg synes, det er dovent. Og så uendeligt ligegyldigt.
Jeg har faktisk en anmeldelse liggende i mine kladder – men jeg kunne mærke, at den var for rodet og skulle omskrives.  Indtil da har jeg nedskrevet et par tanker her på Goodreads for de nysgerrige.


"It's a fairy tale. A children's story. Not a funny or silly one, but one with blood and death and horror, because that's fairy tales, too. A kid got swallowed by a whale. A little Pinocchio. A little Caliban. It's all there. And, you know, in a fairy tale, the maidens are never dead - not really. They're just sleeping."
Catherynne M. Valente skriver som en drøm. Jeg har tilbragt mange tidlige togmorgener med hendes "Radiance", og selvom jeg ikke nødvendigvis kan forstå plottet, elsker jeg ordene. 

September er også begyndelsen på bogbranchens højsæson. Hver dag tager travlheden til i takt med at papkasser med nytrykte bøger hober sig op, og deres udgivelsesdatoer nærmer sig. Bogforum er lige pludselig ikke en fjern fremtidsting, men derimod en snarlig begivenhed, som man skal forholde sig til. Og det går så stærkt.

Denne måned mødtes jeg atter med læseklubben for at diskutere "Pigerne" af Emma Cline. Det var en hyggelig eftermiddag i det bedste selskab, og vi havde så meget at tale om. Især fordi Emma Cline havde gæstet Danmark weekenden forinden, og vi sammen havde hørt hende i Politikens Boghal. Hun var helt fænomenal – utrolig velformuleret og fyldt med gennemtænkte forklaringer på, hvordan bogen var blevet akkurat, som den var. 
Næste måned byder på en passende Halloween-bog i form af "Hex" af Thomas Olde Heuvelt, og jeg glæder mig allerede til at diskutere den i selskab med verdens bedste læsepiger.

Mine weekender har været fyldte og travle denne måned med alverdens herlige gøremål. Jeg har været til en del improviserede fester, som endte meget sjovere end først antaget. Jeg har danset til Karussel i Odenses gader, været til indflytterfest, fejret Nicos 26-års fødselsdag og først nået min seng, da det næsten var morgen igen. 
Jeg har været i biografen for at se 'Bridget Jones' Baby' (2 gange!), set en skøn Disney-udstilling på Brandts, oplevet Amy Schumer i Forum og brugt en hel weekend sammen med min mor, søster og lillebror i Jylland. Jeg har været til efterårsreception på arbejdet og skålet for den kommende bogsæson, de kommende bøger og det kommende år, jeg har holdt foredrag om litteraturformidling i Herning, og jeg har formået at klemme et par cafébesøg med skønne Nikoline ind i den lidt fortravlede hverdag. Dagene er gået så hurtigt, men når jeg ser tilbage, kan jeg godt forstå hvorfor. 

På arbejdet bliver oktober en travlere måned, men i privatlivet bliver den mere stille. Jeg har gjort plads i min kalender til et par stille weekender med pusterum og mig-tid. Og så glæder jeg mig til det ægte efterår med alle dets røde, gule og gyldne nuancer, tedrikkeri og æblespiseri, og alle de stille eftermiddage med en bog i hånden. Oktober er højden af efterårsmagi. 

Har din september også været fyldt med mindeværdige øjeblikke? Har du læst noget særligt, og har du planlagt din læse-liste for oktober?

14 kommentarer:

 1. Efteråret er også gået lidt forbi min næse! Solskin og en tur til Mallorca fik mig til at glemme alt om gyldne blade. Jeg nyder nu at kunne trække sweater på og varme sig med en kop te :-)
  Jeg var også meget skuffet over den nyeste skud på Harry Potter-stammen. Jeg læste dengang din anmeldelse på Goodreads, og husker den altså som rigtig god og velformuleret!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Mallorca! Det lyder nu også som en ægte drøm. Men ja, jeg er næsten også solskinsmættet nu (en farlig ting at sige, for lige om lidt savner man det igen), og glæder mig til rigtigt efterår. Det er der også noget særligt ved.

   Og, tak! Jeg forsøgte at omskrive den til dansk, men det blev til en værre rant. Jeg vil gerne forsøge at være liidt mere konstruktiv. Det er bare svært. For den irriterede mig så meget.

   Slet
 2. Åh, Rikke. Jeg nyder virkelig dine indlæg, og det går for alvor op for mig, hvor meget jeg faktisk har savnet dine ord. Tak for dem og dig. God søndag <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Ida. Du er dog den bedste. <3 Tak for de søde ord – de betyder meget, når de kommer fra en ordsmed som du.

   Slet
 3. Efterår er min yndlingsårstid, så jeg føler mig snydt af sommeren, der hapsede en måned mere!!
  Hvor er den Jane Eyre bog flot - udgiver I den på forlaget? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? Det blev først rigtigt efterår i denne uge, føler jeg!

   Og ja, den er virkelig smuk. Billedet gør den ikke engang retfærdighed, for det er skinnende guldfolie, den er påtrykt med. Jeg havde bare ikke sollys nok til at fange det! Den udkommer liiiige om lidt – den 10. oktober, mener jeg.

   Slet
 4. "Radiance" er sådan en mærkelig bog. Jeg er heller ikke sikker på, at jeg forstod den, men jeg kom nu alligevel til at holde meget af den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis. Plotmæssigt er den det særeste i verden, men den er som altid utrolig velskrevet. Og fin.

   Slet
 5. DIn september lyder lige så travl som jeg føler min også har været. Jeg glæder mig netop også til weekender uden planer overhovedet, men der går nok også lige lidt tid inden vi når sådan en. Heldigvis er de store planlægningsweekender forbi, og nu er det kun halve planlagte weekender, så noget mere afslapning og læsning satser jeg på at der bliver tid til.

  Jeg har heller ikke fået skrevet min anmeldelse af Cursed Child endnu, fordi det var så sær en læseoplevelse, men jeg er nok alligevel ikke så sur på den som det lyder til du er ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det har virkelig også været travlt. Men på en god måde med rare ting. Og så er det egentligt okay, synes jeg. Min oktober er dog heldigvis relativt stilfærdig, så jeg glæder mig til at slappe lidt mere af. Bruge lidt mere tid på ingenting.

   Og, åh. Jeg hader virkelig den bog. Sådan, oprigtigt. Og så bliver det hurtigt noget værre rod at skrive noget, der ikke bare er en lang rant ;-)

   Slet
 6. Selvom efteråret er min yndlingsårstid, så indrømmer jeg blankt, at jeg er glad for den lune og solrige september, vi har haft. Jeg havde virkelig brug for at lade solbatterierne op, for den danske vinter er generelt lige en måned for lang til mig.

  Oktober bliver en skøn måned. Den er så smuk med efterårsbladene i alskens farver, og så er der jo også Read-a-Thon, som jeg vanen tro glæder mig sindssygt til!


  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også rigtig glad for den smukke september. Især efter den lidt, ahem, blandede sommer. Det virker tiltrængt.

   Men, åh! Oktober. Oktober har virkelig også sin charme, som jeg glæder mig til at opleve. Det bliver så fantastisk.

   Slet
 7. Dejlige september er nu slut og oktober banker på - og som du skriver, hvor blev måneden dog egentlig af? :)
  Så hyggeligt at læse dit indlæg! Jeg har ventet med at læse "Harry Potter and the cursed child" - og tror at jeg venter lidt endnu.
  Jeg er helt vild med din udgave af "Jane Eyre", som jeg absolut også må have bestil hjem, når den udkommer lige om lidt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg aner det vitterligt ikke! Måske er måneden smuttet hurtigere, fordi det slet ikke har føltes efterårsagtigt overhovedet?

   Og, ja! Den udgave af "Jane Eyre" er himmelsk. Jeg er virkelig imponeret over mine kollegaer. Jeg har længe ønsket mig danske klassikerudgaver med gulddetaljer og amerikansk finhed. Det synes jeg, denne har.

   Slet