mandag den 29. april 2013

"Coraline and Other Stories" af Neil Gaiman

"Coraline and Other Stories" af Neil Gaiman, fra forlaget Bloomsbury, udgivet i 2009 (org. udgivet i 2002/2008). 4/5 stjerner. 

Med et blidt ekko af Alice's Eventyrland begiver Coraline sig igennem en gådefuld dør, og befinder sig pludselig i et surrealistisk univers. "The Other World" er en slags forvrænget spejlbillede af Coralines hjem, og hendes "Other Mother" og "Other Father" er to dæmonisk lokkende skabninger med sorte knapper i stedet for øjne.
Hvad der i starten virker som en kærkommen diversion bliver hurtigt til et råddent fangenskab, og Coraline må ved hjælpen af en sort kat og en hullet sten finde vejen tilbage til hendes rigtige forældre og rigtige hjem. 
De andre historier i denne samling varierer mellem magiske eventyrsfortællinger og mørke spøgelseshistorier. Gaiman udforsker helt fremmede verdener og fænomener, og indarbejder et strejf af mystik i vores kendte hverdag.

"It is astonishing just how much of what we are can be tied to the beds we wake up in in the morning, and it is astonishing how fragile that can be.

Med "Coraline" har Gaiman skabt en historie, der leger og manipulerer med dens unge læsere; en historie der ender i blindgyder og gåsehudsfremkaldende hentydninger. "Coraline" befinder sig lige på tyngdepunktet mellem dramatiske hændelser og alarmerende fornemmelser. Det er ikke en fortælling, der er skræmmende i kraft af det egentlige handlingsforløb - snarere på grund af den uudtalte rædsel, læseren ved lurer lige bag overfladen. Halvdelen af historiens spredende uhygge svæver frit mellem linjerne, og stemningen er afventende og klaustrofobisk opbyggende.
Gaiman skaber således sitrende fornemmelser af krybende ubehag, men også fantasifulde undere og humoristiske indfald. Hans skrivestil er enkel, plottet er en evigt stigende spændingskurve, og karaktererne er fyldt med særheder og unikke kendetegn. 
Coraline er med sit utrættelige løvehjerte en bedårende og dybt indtagende hovedperson. Hendes nysgerrige, udforskende og stædige væsen gør hende til et fint forbillede for den yngre læser. Det var dog hendes trofaste følgesvend, den sorte kat, som hurtigt stjal rampelyset og opmærksomheden. Ikke alene forener den sorte kat Gaimans surrealisme med mytisk tradition, det er også et elskeligt lille væsen, som udviser visdom, sarkasme og ensom selvstændighed.
"Coraline" er en vidunderlig, pudsig og foruroligende skræmmende fortælling fyldt med referencer til et stort antal af klassiske eventyr samt Gaimans helt egne tilføjelser og kreationer. Bogen er udgjort af overdådig fantasi, og involverer både talende katte, blegnede børnespøgelser, groteske monstre, et museorkester, hemmelige døre og chokoladespisende hunde. Historien om Coraline er en sand guldmine af utydelige drømmesyn og truende mareridtsskygger.

"The cat wrinkled its nose and managed to look unimpressed. "Calling cats," it confided, "tends to be a rather overrated activity. Might as well call a whirlwind."

De andre fortællinger i denne samling er bestemt også læseværdige, selvom de ikke helt kan måle sig med "Coraline". Jeg holdt særligt af "Troll Bridge", som er en melankolsk fortælling om livets kuldsejlede forventninger og uventede drejninger. Ligeledes fandt jeg i "The Price" en sælsom historie om en kat, der hver nat forsvarer og kæmper for sin værtsfamilie. Gaimans fortællinger er malerisk atmosfæriske og opfordrer til dyb indlevelse. 
Efterhånden tror jeg, jeg er ved at synke dybere og dybere ind i Gaimans mørke eventyrsunivers, hvor bizarre brudstykker af eventyrselementer jages ind i hverdagens monotoni, og afgiver frygtelige og frydefulde kombinationer. Jeg er blevet forhekset,  tryllebundet og fuldstændig draget ind. Og jeg længdes allerede efter mere.

12 kommentarer:

 1. Får mere og mere lyst til at læse Gaiman! (og til at købe et ordentligt mother kamera, så mine billeder ikke ser så vattede ud ved siden af dine ;) ).

  SvarSlet
  Svar
  1. Gaiman kan varmt anbefales; jeg er ved at udvikle en håbløs kærlighed til hans fantasifulde skriverier. Er allerede ved at bestille et helt ton af hans bøger hjem (eller i hvert fald bare et par stykker).
   Og mht. kameraet forstår jeg dig godt; et godt kamera gør underværker for ens billedkvalitet. Men man kan faktisk også komme meget langt med et middelt kamera og et godt redigeringsprogram. Jeg kan varmt anbefale Photoshop; det kan udrette ren magi!

   Slet
  2. Han er i hvert fald kommet på min huskeliste nu.
   Ja, jeg fumler også lidt med photoshop, men synes bare aldrig det bliver lige så godt som med et rigtigt kamera :) Kan være jeg skal hjem og se om ikke min far vil låne mig sit reserve, når jeg skal hjem i weekenden ;)

   Slet
 2. Sikke dog nogle fine billeder, fine! De indfanger virkelig den stemning du må have siddet med, da du læste Gaiman. Jeg har selv læst et par af hans romaner, hvor "Stardust" er den fortrukne, så måske er de tpå tide at kaste mig over denne. Den virker i hvert fald lovende.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak min kære. Det var vældig sødt sagt! Jeg havde også et værre besvær med kamerastativ, fjernbetjening og hele molevitten!
   Jeg var også ellevild med "Stardust" - faktisk har den opnået en status som en yndlingsbog. "Coraline" er langt mere dyster og mere målrettet til børn, men det er i sandhed også en tryllebindende historie. Jeg er tilsyneladende ved at udvikle en håbløs svaghed for Gaiman, og kan slet ikke vente med at læse mere af ham.

   Slet
 3. Ej.. hvor lyder den spændende. Den glæder jeg mig helt vildt til at komme i gang med. Jeg elskede at læse Stardust, så jeg har utrolig høje forventninger nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg elskede virkelig også "Stardust", og jeg blev på ingen måde skuffet over "Coraline". En vidunderlig bog med en virkelig dyster og helt særlig atmosfære. Du har en vaskeægte fornøjelse i vente!

   Slet
 4. Du skriver sådan noget inspirerende anmeldelser. Jeg har lyst til at læse Gaiman nu. Forresten nogle virkelig fine billeder, de fungerer rigtig godt i sort/hvid.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh mange tak for de søde ord. Jeg er glad for at kunne være til lidt inspiration. Gaiman kan virkelig anbefales; jeg er lige pludselig blevet helt ellevild med ham, og skal snart bestille flere af hans bøger hjem.

   Slet
 5. Yes, den er også lige røget på min "Skal læse" liste. Glæder mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder simpelthen skønt. Du må endelig skrive, når du engang har fået den læst og besluttet dig for, hvad du synes om den. Jeg var i hvert fald helt vild med den!

   Slet
 6. Mange tak! :) Jeg er også enormt glad for mine katte-sutsko! De er så sjove.

  SvarSlet