tirsdag den 30. april 2013

Tema-tirsdag #2: Bogsamleri og købevaner

Lokkende sirenekald førte mig gennem Arnold Busck's åbne døre, og ind i en verden bestående af bogreoler. Jeg befandt mig hurtigt i butikkens fjerneste hjørne, en lille isoleret gang udgjort af engelske klassikere og tykke antologier. Mine fingre løb kærtegnende hen over de opstillede bogrygge, og fingererede længe ved en dekorativt indbundet udgave af Virginia Woolfs samlede værker, altimens jeg førte en højlydt indre diskussion om, hvorvidt mit budget kunne holde til endnu et bogkøb. 
Med et abrupt ryk blev jeg kylet ud af boglige ekstase, da jeg hørte en pigestemme bag mig. "Jeg har egentligt slet ikke læst noget Dickens endnu," sagde hun med et suk og fortsatte: "Men jeg må altså ikke købe flere bøger, før jeg har læst dem, jeg allerede har derhjemme." En anden stemme sagde derefter samtykkende, at det nok var en god idé, når man nu havde så rigeligt med bøger i forvejen. Deres fodtrin fortonede sig langsomt, og efterlod mig tilbage i engelsk afdelingen med en tung bog i hånden. En bog som jeg straks skyndte mig at marchere op til skranken med. Da jeg kom hjem, havde jeg knap nok et sted at stille den, og blev nødt til at bruge en halv time på at omarrangere min bogreol for at kunne klemme den ind. 

Når gæster træder ind i min stue, udbryder de altid: "Har du virkelig læst alle de bøger?" hvortil jeg må trække på skuldrene og mumle et afkræftende nej. Jeg forstår udmærket godt rationaliteten ved kun at købe de bøger, man kan nå at læse indenfor en overskuelig fremtid. Men ethvert samlerinstinkt i min krop strider imod dette princip, og min ønskeliste på Amazon vokser i en konstant opadgående kurve. Jeg kunne aldrig drømme om, at købe en bog jeg ikke kunne tænke mig at læse; men jeg kunne ligeledes heller aldrig drømme om at lade en bog ligge, blot fordi jeg har mange andre bøger derhjemme. 
Der er ikke blot tale om en manisk købetrang (omend beruselsen af en ny bog selvfølgelig når uanede højder), der er tale om en dybere form for ønsketænkning. Måske er det fordi, jeg betragter læsning som et kontinuerligt livsprojekt; og opbygningen af et personligt bibliotek er udgjort af disse små milepæle af tilfældige bogkøb.
Jeg samler på bøger i en næsten ligeså ivrig grad, som jeg læser dem. Bøger er for mig mere end storslået læsemateriale; de er æstetiske pyntegenstande, som fylder mit hjem med skønhed og varme, de er perlerækker af uanede muligheder på en regnvejrsdag, de er barndomserindringer, og de er fyldt med liv, som jeg en dag kan blive en del af. 
Jeg har tænkt mig en dag at læse alle mine bøger; men det er et paradoksalt evighedsprojekt, som jeg både ønsker at færdiggøre og at udvide. Mine bogreoler er en slags målrettede livsmål, og hver en bog symboliserer noget, jeg en dag gerne vil opnå. 

Hvordan køber I bøger? Hvordan retfærdiggør I jeres køb, og hvilken mentalitet gør I brug af i den sammenhæng? Er I samlere eller rationelle købere - eller et sted midt imellem? 

28 kommentarer:

 1. Jeg ønsker mig mange bøger - men køber dem kun, hvis jeg har tid til at læse dem med det samme. :) Derfor er mit indkøb af bøger meget få, og det er mest kogebøger, gode-råd og dets lige der finder vej til min samling. Måske også fordi det irriterer mig at have bøger stående - og viden om jeg sjældent får læst en bog to gange..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg forstår dig udmærket; og på nogle punkter, ville jeg ønske, jeg var i stand til at tænke sådan. For på den måde er man sikker på, ens reolplads er reserveret til de gode bogkøb.

   Slet
 2. Jeg tror vi ligner hinanden særlig meget på dette punkt, Rikke. Jeg har også mange bøger, som jeg ikke har læst, og selvom jeg hele tidne køber nye (jeg købte en stak fo rmindre end en time siden) så kunne jeg eller ikke drømme om ikke at få dem læst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. På trods af, at bøgerne stakkes op i uoverskuelige stabler rundt omkring, så er det et mål at få dem læst. Og det skal nok blive gjort - bare ikke med det samme. (Og hvor lyder det skønt med en ny bogstak!)

   Slet
 3. Jeg bliver aldrig mættet af at købe bøger. Nu har jeg bøger nok der fylder et helt rum for sig selv, men jeg er slet slet ikke færdig. Jeg skal have flere mange flere.
  Jeg har det på samme måde som dig, jeg har ikke læst alle bøgerne på mine hylder, men jeg har ikke nogen bøger jeg ikke vil læse. Jeg elsker at have det valgt at jeg kan læse efter mit humør. Jeg elsker at stå der midt imellem mine bøger og være til. Bøgerne fortæller mere om mig, end jeg selv kunne have gjort.
  Hvordan retfærdiggøre jeg mine køb? Tja... i starten af året aftalte jeg med min kæreste at jeg vil løbe en bog når jeg har læst tre. Men den har overhovedet ikke holdt. Min kæreste har for længst indset at bøger gør mig gladere end alle mulige andre gaver han kan give mig. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, du har ret. Jeg tror muligvis, at en bogreol er noget af det mest sigende og personlige i verden. Intet andet sted i hjemmet får man et så godt indtryk af beboeren, som der.
   Jeg har også prøvet med ordninger og regler for bogkøb; men det falder altid til jorden. Jeg kan, ligesom du, slet ikke holde mig fra dem. Det kan ingen regler i verden rette op på.

   (Og hvor lyder det skønt med et helt rum til bøgerne. Åh suk!)

   Slet
 4. Jeg er ligesom du er på det punkt. Måske værre. Jeg køber ikke bøger, jeg ved, jeg aldrig kommer til at læse, men det gør ikke noget at have ulæste bøger stående. De er bare muligheder og inspiration, og jeg synes det er trygt at vide, at der står en masse oplevelser og universer og venter :)
  Jeg har fire fyldte reoler (en af dem også med to rækker) og en serie af 45 klassikere, der er delt over i to stakke, der hører til på gulvet. Min kæreste forstår det ikke, men jeg føler mig lidt rig, hver gang jeg får en ny bog, jeg har ønsket mig til min samling :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja! Mange bøger er nemlig lig med mange muligheder, mange rejsedestinationer og mange ventende eventyr. Og jeg elsker den følelse. Jeg elsker at have noget til gode.
   Min kæreste er også ved at være træt af, at der ligger bøger overalt i lejligheden. Men det er sådan jeg har det bedst; omgivet af bøger.

   Slet
 5. Jeg tænker lidt på det at købe bøger som en investering i fremtiden. Tænk nu hvis jeg om x antal måneder pludselig ikke har råd til at købe nogen nye et stykke tid? Og tænk nu hvis jeg så løb tør for læsestof? Oh rædsel! Ergo må man gerne købe flere bøger end man kan nå at læse :P desuden pynter de jo :D
  Jeg har nu faktisk læst langt de fleste af de bøger jeg har, men der skal selvfølgelig heller ikke så meget til, når jeg får læst en bog på en dag eller to - som jeg for det meste gør. YA er jo ikke den tungeste genre .. Jeg tror, at der står måske 40-50 ulæste bøger på mine hylder, og det synes jeg altså ikke er mange.
  Jeg køber mest bøger på én gang i store stakke på amazon. Jeg plejer at gå og samle lidt sammen i løbet af en måneds tid, og så bestille det hele på en gang. Jeg elsker at man får gratis fragt ved køb over 25£.
  Og den bogreol og bare SÅ flot!

  SvarSlet
  Svar
  1. En investering i fremtiden - det har du fuldstændig ret i! Perfekt formulering!

   Jeg læser også forholdsvis hurtigt, og det er måske derfor, jeg har den holdning, som jeg har. Bøger er altså hurtig læst, når man tager sig tiden til det.
   Jeg plejer også at bestille kæmpe-stakke fra Amazon. Det er simpelthen "nemmest" at samle købene sammen på den måde. Og så er det en evig jublende fryd, når pakken ankommer og er helt fyldt til randen! Åh altså.

   Og tak!

   Slet
 6. Jeg er så enig med dig.
  Jeg har en drøm om et hus, hvor jeg har et rum som er dedikeret til mine bøger - et hjemmebibliotek. Så jeg samler og samler og samler. Jeg gør ligesom du - jeg kunne ikke finde på at købe bøger, jeg ikke har lyst til at læse, men det betyder ikke at jeg, når jeg køber dem, har tænkt mig at læse dem inden for de næste tre dag. Jeg glæder mig til at kunne gå ind i mit eget bibliotek og stadig finde bøger, som jeg ikke har læst endnu, og som jeg kan tage ned fra hylden og sætte mig til rette med.

  Ligeledes ser jeg også bøger som andet end en måde at læse en god historie. De er smukke og giver et hjem en helt unik følelse og stemning. Det er blandt andet derfor, at jeg ikke kan lade en flot udgave stå i en bogbutik, selv om jeg allerede har en gennemlæst paperbackversion, og det er af samme grund, at jeg elsker at lede efter 1. udgaver og signerede eksemplarer. Jeg er samler med stort S, og sådan er det bare.

  Bøger er ligeså meget en del af en æstetisk indretning i mit hjem, som nipsting er det i andre hjem. Jeg køber flotte bøger af samme grund, som jeg køber flot sengetøj - fordi, det behager mine øjne at se på.
  Jeg køber eventyr og barndomsbøger, fordi jeg vil eje minderne fra min barndom, og kunne tage dem ned og bladre igennem dem, når jeg lyster.

  Bøger har fået sit tag i mig på alle måder, og ikke bare som en kilde til historier. Bøger kan så meget mere, og det er først når man kan værdsætte bøgers egenskaber ud over historien i sig selv, at man virkelig får hele universet med.

  Men jeg er studerende, og tænker ligesom dig ofte på, om budgettet nu kan holde til alle de bogkøb. Men det er også derfor, at jeg jager gamle, brugte bøger som en maniac. Du får ikke bare flere bøger for pengene, du får også bøger med en historie bag sig, som man næsten kan lugte på papiret, og det elsker jeg.

  Sikke en roman, hva :) Tak for et dejligt indlæg!

  SvarSlet
  Svar
  1. Et hjemmebibliotek hører også blandt mine største bolig-drømme. (Gerne et i bedste Skønheden&Udyret stil). Jeg ville til enhver tid vælge et hjemmebibliotek frem for et walk-in! Det er et sandt drømme-scenarie at tænke på, hvordan bøgerne vil blive nydt lang tid ud i fremtiden; både de læste og de ulæste.
   En bog er langt mere end bare trykte ord; bøgerne indeholder historier, men de fortæller dem også selv. Spildte kaffepletter på en særlig dramatisk side, en understreget yndlingspassage, en indtørret tåre og en smuk forside. Bøger kan udtrykke så meget, bare i sig selv. Det er jeg helt enig med dig i.

   Brugte bøger er også vidunderlige. Jeg elsker især, når der er skrevet små noter eller glemt et bogmærke blandt siderne. Det er fantastisk; bogen bliver besjælet på en sær og gådefuld måde. Jeg burde blive langt bedre til at rode i antikvarer.

   Slet
 7. Jeg elsker at eje bøger, men jeg forsøger så vidt muligt at få læst de jeg køber inden for overskuelig tid. Det stresser mig lidt, hvis jeg har for mange ulæste stående. Pga plads- og pengemangel er jeg dog også igen blevet en meget flittig biblioteksbruger, men de bøger jeg elsker mest ender jeg ofte med at købe også, for er en flittig genlæser.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mit brug af biblioteket kommer meget i perioder; og når bøgerne lokker med deres smukke forsider, har jeg svært ved at modstå et køb frem for et lån. Jeg ville dog ønske, jeg benyttede biblioteket langt mere. Det er jo fantastisk; de giver en læseoplevelser helt gratis!

   Jeg bliver ikke stresset af de mange ventende bøger, derimod stresser det mig, hvis jeg hele tiden skal "læse op" for at kunne følge med i mine bogkøb. Så det vælger jeg simpelthen at tage som det kommer; ellers ville jeg aldrig kunne løfte blikket fra bøgerne ;)

   Slet
 8. Jeg tror, jeg elsker at købe og få nye bøger lige så højt, som jeg elsker at læse dem! Der er intet lige så fantastisk og glædeligt som at modtage en bunke urørte bøger, jeg en dag kan dykke ned i og opleve nye skatte. Desværre er det ikke altid, pengene lige er der til de helt store bogindkøb, så nogle måneder prøver jeg at undgå nye bogkøb, så jeg på et tidspunkt, når pengene ikke er så få, kan gøre det helt store køb på Amazon. Det er en helt fantastisk side med mange skjulte skatte, og så er priserne jo helt perfekte!

  Det er desuden en utrolig smuk bogreol, du har med mange farvestrålende eksemplarer!
  Jeg bliver nødt til lige at spørge, om du har nogle af bøgerne fra Word Cloud Classics serien? Eller er størstedelen af dine bøger fra Barnes & Noble Leatherbound Classics og Penguin Classics Serien? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg ved heller ikke, hvad jeg elsker højest. Ektasen ved nye bogkøb er usammenlignelig. Jeg elsker at stryge hånden hen over bogryggen, jeg elsker duften af nye bøger og jeg elsker at finde den perfekt plads til den i min bogreol. Følelsen er så svær at forklare; men den er ganske enkelt vidunderlig.
   Amazon er en sand guldgrube, når det kommer til bøger. Det kan virkelig ærgre mig, at vi slet ikke gør så meget ud af den slags herhjemme. Jeg ville så gerne støtte de danske boghandlere noget mere; men de har ganske enkelt ikke de bøger, jeg sukker over. Desværre.

   Og tak! Jeg har faktisk ikke købt en Word Cloud Classic endnu, selvom jeg har luret lidt på deres udgave af "Madame Bovary". Jeg er stadig lidt i overvejelsesfasen. Men jeg synes virkelig, de er smukke.

   Slet
 9. Jeg er typen som ikke ville kunne låne bøger på biblioteket. Jeg bliver simpelthen nødt til at eje bogen selv. Hele det scenarie med at betragte bogen, kærtegne den - overveje situationen - for så til sidst at tage bogen med hjem, det er for mig en del af 'læsningen'. Hvis jeg sprang den del over og lånte en bog, som jeg ville være nødt til at aflevere igen, så ville jeg blive som et lille barn der får frataget sit legetøj.
  Jeg er også en samler, jeg køber bøgerne, selvom jeg ikke altid har råd og selvom jeg også har mange bøger derhjemme jeg kunne læse. Men jeg bliver mere afslappet, hvis jeg ved at jeg har bøgerne - så slipper jeg for angsten for at de bliver udsolgt eller stiger i pris (selvom sandsynligheden for første nævnte ikke altid er så stor) så gør det mig bare mere afslappet hvis jeg har bogen. Så VED jeg at hvis jeg lige pludselig får lyst til at læse den, jamen så har jeg den.

  Hvor er din bogreol dog fyldt med smukke bøger!

  SvarSlet
  Svar
  1. Købsprocessen er bestemt også en stor del af det hele; jeg elsker følelsen af nye bøger blandt mine fingre! Mine bibliotekslån kommer meget i perioder, og jeg må indrømme, det ikke helt er den samme ekstase de frembringer. Men det er nu fantastisk med biblioteker, og den mulighed de repræsenterer. Min barndom blev nærmest tilbragt på biblioteket.
   Jeg forstår godt, den sikkerhed der ligger i at eje bøgerne. Så er de klar til en evt. gennemlæsning, hvis humøret lige skulle komme over en. Man skal bestemt ikke undervurdere følelsen af at have mange læsemuligheder liggende.

   Slet
 10. Jeg kan virkelig godt sætte mig ind i din samler-trang. Jeg har det på samme måde med bøger, men det er først kommet til for nylig (måske endda omkring samme tid, som jeg begyndte at følge din tidligere blog!), så min samling er endnu ikke så stor. Ikke desto mindre arbejder jeg på det, og jeg har det sidste stykke tid brugt en god del af min SU på nye bøger - især Penguin Clothbound Classics. De er simpelthen så fine. Når jeg har læst en rigtig god bog, synes jeg, at tanken om at have den stående i bogreolen er rigtig rar - så har man altid mulighed for at forsvinde tilbage ind i historien, lige når man har lyst. Jeg elsker at være i hjem, hvor der er mange bøger - både fordi det siger meget om personerne, der bor der, men også fordi det bidrager til en bestemt hyggelig stemning, synes jeg. Måske engang min bogsamling bliver lige så fin som din :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Penguin Clothbound Classics er også en fryd for øjet! Sådan nogle smukke bogserier frembringer altså bare det værste i mig; jeg bliver helt manisk og ønsker mig dem allesammen! Næsten ligesom dengang man samlede på Spice Girls klistermærker og ville have dem alle. Sådan føles det lidt til tider.
   Jeg elsker også genlæsning; og gode bøger er bestemt værd at eje. Sommetider rammer jeg ved siden af og køber elendige bøger, og i de tilfælde ville det nok være mere hensigtsmæssigt at bruge biblioteket. Men der er også noget fantastisk ved bare at tage chancen og kaste sig ud i det - måske er det jo en ny yndlingsbog, man får bestilt hjem?
   Bøger skaber hjem, det synes jeg virkelig. De tilføjer personlighed, varme og atmosfære. Intet hjem er komplet uden en bogreol (i min optik).

   Og tak for rosen. Jeg knuselsker også mine fine bøger.

   Slet
 11. Jeg må desværre indrømme, at jeg faktisk er virkelig dårlig til at købe bøger. Det er ikke fordi, jeg ikke gerne vil eje bøgerne (selvom man nu aldrig kan få mig væk fra biblioteket - det vil altid være sted, som jeg kan og vil bruge flere timer på), for det vil jeg rigtig gerne, men jeg er (også) bare en virkelig stor filmnørd, som elsker at eje sin film. Derfor bliver mange af mine penge brugt på disse istedet, hvilket nok egentlig hovedsageligt har noget at gøre med, at jeg ofte bliver en smule nærig, og derfor elsker at købe ting til billige penge. Jeg synes nemlig oftest, det er lettest, at finde film der er billige, end bøger der er det, og derfor trækker disse mere. Jeg køber dog også lidt bøger, men disse er oftest også købt rigtig billigt, og for det meste brugte - der er jo bare et eller andet over, at bøgerne har en historie bag sig. Jeg er dog også sådan en person, som sagtens kan købe nye (brugte) bøger, selvom jeg har mange, jeg mangler at få læst. For så længe at det er bøger, jeg gerne vil læse, så skal jeg nok få det gjort på et eller andet tidspunkt - jeg har jo rigtig mange år til det endnu. Dette betyder dog også, at jeg kun køber bøger, som jeg har tænkt mig at læse på et tidspunkt.

  Jeg drømmer dog også om mit eget lille bibliotek, så jeg overvejer faktisk lidt, at lave en regel med mig selv om, at jeg skal købe en bog, for hvert x antal film jeg køber. På den måde tror jeg nemlig, at jeg vil gøre det lettere for mig selv at få købt flere bøger, for så kan jeg nemlig ikke tænke på, hvor mange film jeg kunne have fået for det samme. Jeg håber i hvert fald på, at jeg engang i fremtiden bliver meget bedre til bogindkøbene :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ak ja; man kan jo ikke eje det hele, og bliver ofte nødt til at prioritere. Billige film er lokkende og nemme at finde i Bilka og Føtex mange rodekasser, hvorimod bøgerne oftest først bliver sat ned flere år efter deres udgivelse. Især i Danmark er billige bøger en mangelvare. Hvis man kan læse engelsk er der bestemt mange penge at spare ved at købe over Amazon o.lign. Og ellers er biblioteket jo simpelthen en guldgrube!
   Brugte bøger kan være en sand guldgrube, og det er så rart, når de står i reolen og venter på en. Det er også et fint kompromis, synes jeg.

   Et bibliotek hører også til blandt mine drømme. Det ville være fantastisk at stå der i sit helt eget hus, og være omringet af bøger. Hvor må det dog føles fantastisk. Det lyder som en fin idé og afveksling, du har, hvis du gerne vil udvide din bogsamling. Mon ikke den langsomt vil formere sig :)

   Slet
 12. True story, bro.. har det på samme måde. Med det samme, at jeg har fået læst en masse af mine bøger, køber jeg bøger, selvom det liige gik så godt.. ih altså.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bare skruen uden ende; en evighedscirkel!

   Slet
 13. Jeg elsker også at købe bøger. Det bliver bare ikke til så meget den her tid. Som barn var jeg stamkunde på biblioteket.Før jeg fik børn brugte jeg mange penge på bøger, så blev til mange penge på børnebøger. Nu er situationen så, at min mand og jeg ikke har den helt samme mening om plads til bøgerne. Så nu er jeg en trofast gæst på biblioteket.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja; mine pladsmanglende reoler ville altså også have godt af, jeg brugte biblioteket lidt mere.

   Slet
 14. Jeg er samler, til en hvis grad. Kun bøger jeg har lyst til at læse! Aldrig kun fordi en bog er flot og 'den vil bare se så godt ud på min reol'. Jeg kan sagtens finde på at købe en flot bog - men kun hvis jeg vil læse indholdet. Og jeg synes ærlig talt det er ret overfladisk bare at købe en bog fordi ryggen vil pynte på en hylde, men man aldrig har tænkt sig at læse den. Men måske det bare er mig.

  SvarSlet
 15. Jeg ønsker mig bøger, bøger, bøger, men jeg køber meget sjældent nogle. Desværre, men budgettet er lidt stramt :/
  Din reol er altså super fin. Er det ene Barnes and Nobles leatherbound classics? :-)

  SvarSlet