søndag den 2. juni 2013

"Dagbog fra i morgen" af Cecilia Ahern

"Dagbog fra i morgen" (org. titel "The Book of Tomorrow") af Cecelia Ahern, fra forlaget Thaning & Appel, udgivet i 2010 (org. udgivet i 2009). Læst på dansk - originalsproget er engelsk. 2/5 stjerner. 

Tamara Goodwins luksuriøse og bekymringsfri verden forandres brat, da hendes far begår selvmord og efterlader en uoverskuelig stor gæld. Ikke alene skal Tamara forholde sig til tabet af hendes far - hun skal også genskabe sin egen identitet i en verden, hun hidtil har været komplet skærmet fra. Sammen med hendes chokramte mor påbegynder hun en ny tilværelse, og flytter ud til sin onkel og tante i et afsides landsbysamfund.
Tamara er hurtigt omgivet af hykleriske facader, og formår kun at navigere rundt i sin  hverdag ved hjælp af en uforklarlig dagbog, der tillader hende små glimt af hendes egen ventende fremtid. 

"Man kan måske sige, at jeg i dag værdsætter morgendagen mere end tidligere. Og at jeg i dag forsøger at gøre den så god som overhovedet muligt."

Jeg befinder mig i en lang eksamensperiode med et alt for højt koncentrationsniveau og alt for mange fagbøger med tunge teorier. En kærkommen distraktion i form af en forgyldt chick-lit bog med Cecelia Aherns navn på forsiden, virkede som det åbenlyse læsevalg. Jeg forventede intet andet end simpel underholdning - men mine spinkle forventninger kollapsede efter kun ganske få sider.
I virkeligheden tror jeg, at "Dagbog fra i morgen" er rettet til en langt yngre målgruppe end jeg. Ahern anslår en meget ungdommelig tone via sin 17årige hovedperson, og bogen er fyldt med melodramatiske bagateller og indarbejdede slangudtryk. En autentisk (eller overdrevet) genskabelse af de konfliktfyldte teenageår. 
Måske skyldes min generelle skuffelse over underholdsniveauet blot min manglende sympati for fortælleren og hovedpersonen, Tamara Goodwin. De første sider anvendes til at opgøre for hendes forældres tidligere rigdom, hendes forkælelse og utaknemmelighed. De sidste sider udnyttes naturligvis til at påvise en positiv forandring og en dybtfølt omvendning; en velkendt historie og en gentagende lektie, om aldrig at tage livet for givet og aldrig overse de glæder eller mennesker, man er omgivet af. Den ultimative forvandling og åbenbaring synes at gemme sig i disse sider. Men moralen klinger en anelse hult, og min irritation over Tamaras tvære væsen lod sig aldrig omdanne eller opløse. 
Selve plottet bevæger sig i adskillige retninger og danner et virvar af krøller og knuder. Historien er delvist en bearbejdelse af sorg, en tilvænning til en ny livsstil og en voksende forandringsproces - men den er også et fortidsmysterie og en opklaringsproces med et mærkeligt magisk element i form af en fremtidsforudsigende dagbog. Samlet set dannes et fint helhedsbillede, og de små spændingsmomenter er med til at opretholde romanens følelsesmæssige passager. Plottet har et overset og uforløst potentiale; og de gådefulde hints og udforskninger fik mig til at tildele bogen en ekstra stjerne. 

"Jeg tror, at de fleste mennesker, som træder ind i en boghandel, ikke aner, hvilken bog de vil købe. Det er, som om bøgerne bare ligger derinde og venter og næsten på magisk vis får folk til at tage dem op. Den rigtige person til den rigtige bog.

Aherns skrivestil formår desværre aldrig at formidle Tamaras frustration og sorg, og som resultat forbliver Tamara en håbløst flad og overfladisk karakter, og læseren må kæmpe en indædt kamp for at fatte den mindste sympati for hende. Hele den blidere side af fortællingen visner hen og taber sine kronblade; romanens må støtte sig op af de egentligt understøttende mysterieelementer for at genvinde sit fodfæste. Rækkefølgen er således omvendt og spejlvendt - det er i virkeligheden subplottet, der bærer hovedplottet. 
Bogens beskrivelser er inkonsistente og vage. Tamara opponerer voldsomt imod brugen af åbenlyse floskler, og bruger dem dog selv til hudløshed. De komiske beskrivelser af Rosaleens sitrende væsen gentages i uendelighed og føles som en slidt vittighed, der bliver fortalt om og om og om igen med et gjaldende ekko.
Jeg har nydt flere af Cecelia Aherns bøger, men denne fløj udenfor kategorien og efterlod mine forventninger et sted undervejs. I stedet for en svimlende virkelighedsflugt ledte historien mig på cirkulære afveje, og førte mig i virkeligheden ingen steder hen. 

14 kommentarer:

 1. Jeg har endnu til gode at læse noget af Cecilia Ahern, og havde egentlig regnet med, at denne skulle være den første. Men nu ved jeg ikke rigtig. Den lyder da stadig nogenlunde, og jeg er i sær vild med de to citater, men måske burde jeg starte med en af hendes andre i stedet, og så læse denne når jeg kender forfatteren lidt bedre. Jeg synes i hvert fald, at det ville være synd, at ødelægge mit kendskab til hende, før det egentlig er begyndt.
  Kan du anbefale en af hendes bøger, som du mener ville være en god måde at lære hende at kende på?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det der virkelig gjorde læsningen af "Dagbog fra i morgen" besværlig for mig, var hovedpersonen. Hun er en forkælet, stædig, overdramatisk og meget teenagepræget karakter, som jeg aldrig lærte at holde af. Men hvis man kan bære over med hendes teenagenykker, tror jeg sagtens bogen er læseværdig.
   Min yndlings bog af Cecelia Ahern er "P.S. Jeg elsker dig", som også var den første, jeg læste. Den har nogle fine elementer (som du jo nok kender fra filmen).

   Slet
  2. Ahh ja. Jeg havde faktisk glemt alt om P.S. Jeg elsker dig - men det er jo virkelig det oplagte valg. Jeg er i hvert fald helt vild med filmen, som jo simpelthen er så sød, så jeg er sikker på, at jeg virkelig også vil synes godt om bogen :)

   Slet
  3. Jeg så også filmen, før jeg læste bogen - og jeg endte med at holde langt mere af bogen. Så det kan bestemt anbefales :)

   Slet
 2. Hej søde Rikke! :) Nu skal du lige forberede dig på at få en ordentlig omgang ros!
  Det er virkelig sjældent at jeg finder en bog blog, hvor jeg virkelig bliver
  fanget af bloggens indhold - især anbefalingerne! :) Men du gør det virkelig så fint
  og personligt og den måde du går i dybte med både dine billeder og alt andet
  her på bloggen. Du skal virkelig have ros for den fineste bog blog jeg nogen sinde
  har set - og rent faktisk har lyst til at kigge forbi hver dag! Fulgte også dine
  to andre blogge, men det her det er jo lige dig! Tror du har fundet dit kald,
  i bøgernes verden. Du er som skabt til her! Ville ikke undre mig, hvis du ikke
  også havde stor fremtid foran dig, som forfatter! :)

  http://rikkenprikken.bloggersdelight.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for de søde og varme ord. Det betyder enormt meget for mig, at du kan bruge mine små anbefalinger og skriblerier til noget. Det gør det hele langt sjovere :)
   Og din tiltro til mine skriftlige evner er helt overvældende. Det varmer mere, end jeg har ord til at forklare!

   Slet
 3. Ååååh, jeg elsker Cecilia Ahern, men "Dagbog fra i morgen" blev heller ikke min favorit desværre. Jeg synes den havde et fantastisk plot og en fed ide, men det slog aldrig igennem på siderne, og man kom aldrig rigtig til at føle sig ét med personerne. Virkelig, virkelig ærgerligt. Derimod elskede jeg den mange andre hader; Et sted i nærheden. Det er til stadighed min yndlings. <3

  Og fedt at du også kan huske Disney-båndene fra min blog. Jeg har sjældent mødt nogle der kendte dem, men de var et stort hit for mig, og nåede at komme hjem til mig, lige som jeg skulle starte på engelsk i skolen dengang. :)

  Uf, matematik har heller aldrig været min stærke side. Ikke den slags matematik man havde i folkeskolen osv i hvert fald. Jeg er mere til erhvervsøkonomi-delen, der faktisk giver mening og er brugbar. :P Men fedt med en lille fristil om matematik alligevel. Haha. Har jeg aldrig præsteret.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis personerne, er også mit største kritikpunkt. Jeg brød mig aldrig om Tamara, og jeg kunne slet ikke forholde mig til hende. Og det er altså svært at holde af en bog, når man ikke kan udstå hovedpersonen og fortælleren. Jeg har faktisk ikke læst "Et sted i nærheden" endnu. Du får mig næsten til at overveje det. For jeg kan faktisk meget godt lide Ahern sædvanligvis.

   Jeg holdt også meget af de søde VHS-bånd. Hvis bare man kunne lære sine lektier på den måde i dag. Det ville være himlen og gøre alting langt mere overskueligt ;)
   Matematik vil altid være mit ømmeste punkt. Jeg brød mig heller ikke virksomhedsøkonomi på handelsskolen; ikke at det var svært eller kryptisk, det interesserede mig bare slet ikke. Og jeg tror faktisk, det er dér, mit problem ligger; jeg synes simpelthen ikke, matematikken er al besværet værd. Og det var vist også det, jeg fik skrevet dengang.

   Slet
 4. Det var da et fantastisk flot cover om ikke andet. ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt. Det var også det, jeg faldt for! Og til 29 kr. på Arnold Buscks bogudsalg, er det heller ikke en tragedie, at jeg ikke brød mig om bogen ;)

   Slet
 5. Hold da op! Jeg må lige starte med at give dig en kæmpe gang credit, fordi du overhovedet kunne komme igennem bogen. Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg så på sidetallene og sukkede, indtil jeg til sidst måtte give op og lægge bogen fra mig. Det irriterede mig virkelig, for jeg ville så gerne give den en chance. Den virkede så lovende, men den faldt ligesom lidt til jorden efter kort tid. Jeg havde overhovedet ikke lyst til at læse i den, og jeg blev nødt til at kæmpe mig igennem hver eneste side. Det er blevet min første rigtige "hade"-bog, hvis man overhovedet må sige sådan om en bog, man ikke har læst færdig. Ahern havde egentlig en rigtig god idé, men GUD hvor var det dog skrevet flat og med en masse ligegyldige ting proppet ind.
  Jeg er lige begyndt på Aherns "Hvor regnbuer ender" og den virker heldigvis lovende. Dagbog fra i morgen var nok bare en lille smutter:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ironisk, at bogen skal være sådan en drøj og sløv omgang, når det netop er i den 'lette og underholdningsorienterede' genre. Og det er netop dér, den fejler. For den underholder slet ikke. Jeg kan godt forstå, du måtte melde fortabt og lægge den til side. Den indfriede heller ikke mine forventninger.
   Jeg er ikke i et direkte hadeforhold til den, jeg fandt den mest af alt bare intetsigende. Og det er lidt en skam, for den har netop et lovende præmis - det udleves bare aldrig. Jeg brød mig virkelig ikke om hovedpersonen, og hun ødelagde hele læsningen for mig. Hvis bare Ahern kunne have gjort hende en anelse mere sympatisk.
   Jeg håber, du vil bryde dig mere om "Hvor regnbuer ender". Jeg husker den i hvert fald som værende meget fin - og i hvert fald langt bedre end "Dagbog fra i morgen".

   Slet
 6. Ja, det er SÅ besværligt at være kræsen! Og irriterende, når folk bare tror, at det er en eller anden sjov idé, man har fået... Tro mig, kunne jeg lide det, ville jeg med glæde spise det! Jeg kan fx ikke lide salat, hvilket er virkelig besværligt og svært for folk at forstå. Men det vokser bare i munden på mig, og jeg kan få det helt fysisk dårligt af at spise det.. Puha, nærmest bare af at skrive om det :D
  Jeg er først for nyligt stødt på begrebet "introvert", men da jeg læste om det, var det som at læse noget taget direkte ud af mit hoved. Jeg skal lige fordøje det, kan jeg mærke, men det er samtidig rigtig rart at have en "diagnose", der forklarer nogle af de ting, man kan have svært ved at forstå ved sig selv.

  Ærgerligt med en skuffende bog! Held og lykke med eksaminerne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har fuldstændig ret! Folk antager bare altid, man "ikke har prøvet det", og tvinger en til at prøve igen - selvom man udmærket godt vidste, man ikke ville kunne lide det. Jeg har det samme problem med kartofler og ost. Skørt.
   Det er virkelig rart med et begreb der forklarer ens personlighed; og det er fantastisk at det ikke er noget, man behøves at ændre. I den sammenhæng kan jeg varmt anbefale dig at læse "Quiet" af Susan Cain. Den er fantastisk.

   Og tak! :)

   Slet