lørdag den 10. august 2013

“I do not want to just read books: I want to climb inside them and live there.”

Dette indlæg er inspireret af Frk. Hyms (hvis blog jeg på det varmeste kan anbefale), og denne YouTube-video

Jeg er en håbløs planlægger; en evig listeskribent med en håbløs struktureret ordenssans. Jeg lever mit liv efter lineal-rette linjer, og bevæger mig sjældent udenfor stregerne. Overskuelighed er et nøgleord for mit velbefindende. Og dog.
Og dog ligger mine bøger stablet i tårnhøje stakke, på gulve, i vindueskarme og på sofahjørner. Og dog står bøgerne i min reol hverken i logisk eller alfabetisk rækkefølge. Og dog overholder jeg aldrig mine egne læseplaner og læselister. Bøger er tilsyneladende udenfor min organiserede rækkevidde. De kan ikke holdes nede af planlægningens regler. De følger deres egne. 
Resultatet er en mærkværdig overvældelse. Ofte stirrer jeg tomt på min bogreol uden at ane, hvad jeg vil læse. Jeg vil læse det hele; alt eller intet. Og jeg ender med spinkle forsøg på praktiske opdelinger og logiske tilgangsvinkler, som slet ikke findes.
Derfor har jeg nu lavet en af de famøse TBR-jars (TBR står for 'to-be-read'); en krukke fyldt med sedler over bøger, jeg ønsker at læse eller genlæse, klar til tilfældig udtrækning, hurtig beslutningstagen og glædelig overraskelse. Perfekt til de stunder, hvor udvalget overvælder mig og beslutningsprocessen forvirrer mig.

I videobloggen nedenfor kan I fange glimt af mine reoler og bogstakke. I den laver jeg også en TBR-jar, og udtrækker den næste bog til læsningen. 

33 kommentarer:

 1. Fantastisk idé og hvilken smuk samling af bøger. Det er nærmest biblioteket fra Skønheden & Udyret, hehe ;-) & smuk som altid!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og åh - det er nu langt fra mit drømmebibliotek, men de grundlæggende byggesten er der skam :)

   Slet
 2. Det er så fin en idé, og en beslutsom måde at finde den næste bog i rækken. Jeg har selv sådan en kurkke (dog ikke med alle mine titler i endnu) det tager lidt tid at få nedskrevet alle ens bøger, har jeg ret?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det tager enormt lang tid - og jeg er ikke engang sikker på, jeg har fået alle mine bøger med endnu. Den slags overblik er svært helt at fange.

   Slet
 3. Det er altså sådan en god idé, og jeg tror virkelig også, jeg skal have lavet en inden for nærmeste fremtid. Det er jo en let måde at finde ud af, hvad man skal læse næste gang, hvis man ikke kan overskue det. Hvilket jeg ofte har svært ved :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop en skøn møde at skubbe beslutningsprocessen fra sig på, og få valgt den næste bog uden for meget tankevirksomhed og spekulation. Perfekt til de perioder med ubeslutsomhed :)

   Slet
 4. Sikke en sød og meget vellavet lille video :) Og rigtig fin idé - har også selv skulet til den ovre hos Frk. Hyms...
  Jeg ved dog ikke om jeg ville kunne "finde ud af" at overholde den bog jeg trækker.. Jeg er notorisk dårlig til at komme i gang med næsten en hvilken som helst bog, når først jeg ramler ind i "jeg vil læse alle bøger i verden LIGE NU"-humøret, og så kan det være svært :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :) Jeg er også selv enormt vild med idéen. Det er både hyggeligt at lave og rart at bruge.
   Det kan nemlig være enormt svært, og jeg har også mine tvivl om, hvorvidt det altid vil fungere lige godt. Men som udgangspunkt synes jeg, det er en skøn måde at gøre tingene på.

   Slet
 5. Det er en meget smuk video, du har lavet. Som lydtekniker er jeg vildt imponeret - der er jo et stort forarbejde og redigeringsarbejde ved at lave sådan en.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange, mange tak for de søde ord. Det sætter jeg stor pris på :)

   Slet
 6. Fantastisk ide, måske skulle jeg overveje det i virkeligheden. Super flot video.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og idéen kan bestemt anbefales. Det er både sjovt, fint og brugbart.

   Slet
 7. Din blog er et magisk sted at være Rikke (: Vil du måske engang lave en rundvisning hvor du viser alle dine bøger? Du har så mange jeg gerne vil se nærmere på!

  Tak for den bedste blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, tak, tak for de varmende ord!

   Og det kan du tro, jeg vil! Jeg har øje på en indlægsserie i fremtiden, men jeg skal lige finde ud af, præcis hvordan, jeg vil gribe det an.

   Slet
 8. Det er en sjov idé jeg også tænkte meget over efter at have læst om den på Frk. Hyms. Der kommer lidt mere leg over hele processen, og det er da skønt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop skønt at få introduceret lidt mere tilfældighed og sjov i læseprocessen :)

   Slet
 9. Du er simpelthen så inspirerende, Rikke :-)
  Mit udvalg er dog en del mindre og overskueligt, så tror sjældent jeg ville stå i samme situation, men hvor er jeg vild med idéen!
  Og så er videoen bare så gennemført.

  SvarSlet
  Svar
  1. <3 Tusind, tusind tak søde Nanna.

   Og det kan godt være, krukken har størst funktion ved et sandt bogrod, men ikke desto mindre er det da meget hyggeligt at blive overrasket af sin læserækkefølge ;)

   Slet
 10. Du har en rigtig fin stemme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh! Mange tak. Det hører jeg nu enormt sjældent :)

   Slet
 11. Den video er simpelthen bare for god <3

  SvarSlet
 12. Et glas fyldt med litterære overraskelser er en hyggelig idé, som jeg selv har overvejet at kaste mig ud i at lave efter at have spottet den hos samme blogger som du selv. Jeg kender kun alt for godt følelsen af overvældende bunker, der hober sig op og kaster længselsfulde blikke efter mig, når jeg går forbi. De giver mig dårlig samvittighed indimellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dårlig samvittighed er nemlig den værste bivirkning ved de stablede bunker. Det burde nu slet ikke være sådan; det gode ved bøger er vel netop, at de ikke løber nogen vegne.

   Idéen er netop hyggelig; både at lave og bruge. Jeg tror, du ville kunne lide det :)

   Slet
 13. Ej, hvor var det en hyggelig video!! Og god ide med sådan en krukke :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og jeg holder nu også meget af idéen :)

   Slet
 14. Nu ved jeg hvad det var for en krukke på instagram i går :) Det er en super sød ide, og jeg overvejer faktisk at gøre dig kunsten efter. Jeg har så svært ved at få læst skønlitterære bøger, når semesteret er startet, og jurabøgerne hober sig op, så måske en krukke med bøger kunne overtale mig til at få læst lidt mere. Og så de tusind bøger, jeg efterhånden gerne vil igennem, men som jeg glemmer, at jeg gerne vil læse.

  P.S. Jeg er helt vild med dine videoblogs!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er netop en sød form for motivation, og også en brugbar hjælp til de øjeblikke, hvor valget af en bog virker uoverskueligt og nytteløst. Desuden er det naturligvis også en skøn måde at blive mindet om læseprojekter på.

   Og ps, mange tak! Det gør mig så glad at høre. Jeg bliver altid en smule nervøs, når jeg smider dem på bloggen.

   Slet
 15. Tusind tak!
  Og du efterligner bare alt det, du vil. Det er jo ikke rigtigt min idé - men det er nu en god idé! :)

  SvarSlet
 16. Hvor er det dog en god idé, jeg tror også jeg må lave et sådan et til at bruge engang imellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig skønt til en afveksling :)

   Slet
 17. Det tror jeg slet ikke kunne fungere for mig :) Jeg ville alligevel bare smide sedlen ned igen og trække en ny, hvis bogen ikke lige passede til mit humør eller hvad jeg havde tænkt mig. Jeg har ofte en 'de næste tre'-liste i mit hoved, og det plejer at fungere udmærket. På den måde passer bøgerne ofte til mit humør :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er skønt, du altid kan orientere dig ud fra dit humør. Det er jeg sommetider alt for ubeslutsom til. Åh, suk.

   Slet