fredag den 29. november 2013

Decemberlæsning og julelængsel

I virkeligheden begynder det i det samme sekund, kulden sætter ind og sommeren jages på flugt. I takt med at bladene bliver gyldnere, himlen bliver mørkere, og dynen bliver tungere, rykker mit humør sig tak for tak tættere på en julestemning. Jeg finder striktrøjer frem, køber nye vanter, tænder for radiatoren, og når jeg kigger ud i gadelygternes sparsomme lys, kan jeg næsten bilde mig selv ind, at enkelte snefnug har forvildet sig ned fra himlen.
Når rødt glitterstads reflekteres i butiksvinduerne, sirligt indpakkede chokolader optager hyldepladsen i Netto, og hobetal af tilbudskataloger indtager min postkasse, er jeg allerede fortabt. Sandheden er, jeg venter længselsfuldt på julen allerede inden septembers sidste dag er forbi.
Jeg elsker december, jeg elsker julen, og jeg har altid gjort det. Hver decemberdag er noget særligt, og markeres ved et brændende lys, en oplukket låge og et skrabet felt. Lysene i gågaden tændes og får pludselig bymidten til at fremstå helt fortryllet, som var det en helt anden verden. Den morgenlige rute mod busstoppestedet er præget af frostkyssede tage, vantebeklædte fingre og røde kinder. Duften af gran hvirvler rundt i luften, og blander sig med toner af hjemmebag, kanel og brændte mandler. Kakao varmes, træer fældes, gaver købes, og paniske udbrud lyder, når enhver nærmer sig det alt for åbenlyse gemmested under sengen. Adventssøndage bliver nydt med de julefilm, man har set et utal af gange og kan fuldstændig udenad, men alligevel altid ler så højlydt af. I selskab med ens nærmeste forsvinder man ind i julestemningens varme, og i selskab med en bog sukker man atter over de sneklædte scenarier, man endnu selv venter på.
December bevæger sig på listende alfefødder, nærmere og nærmere. Om et øjeblik er den her, og om et øjeblik går det hele igang. Indtil da udlever jeg min juledrøm igen og igen i hjertevarmende bøger om sammenflettede julehjerter, glitrende snedynger, familieidyl og mirakler. Jeg har nøje udvalgt og sammensat en julemæssig læseliste fyldt med den magi, der gør december så speciel.

I videobloggen nedenfor fremviser jeg de julebøger, jeg vil tilbringe stille decemberstunder  sammen med. Hvad med jer? Skal I også læse en varmende julebog i år? I så fald, hvilken?

30 kommentarer:

 1. Så fint indlæg og video! :-)
  Jeg har det fuldstændig ligesom dig - der er ikke noget bedre end jul fyldt med dufte, lys i mørket, guf og dem man holder af. Og et par fine julehistorier gør jo bare det hele endnu bedre.
  Jeg læser selv altid "Peters Jul" (som jeg stadig kan næsten udenad) og min gamle illustrerede version af "A Christmas Carol" :-) Jeg fik "Let It Snow" sidste år, men skal læse den for første gang i år.
  Glædelig december, søde Rikke! :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :') Jeg er glad for, jeg er ikke er den eneste jule-fanatiker i denne samling :'D Julen gør mig altid så jublende lykkelig, og det håber jeg aldrig, jeg nogensinde vokser fra.

   'Peters Jul' og 'A Christmas Carol' er også de mest vidunderlige juleklassikere. Helt uundværlige i denne søde tid. Jeg glæder mig dog også en del til at læse "Let it snow", konceptet virker så sødt.

   Og rigtig glædelig december til dig også!

   Slet
 2. Rigtig fint indlæg og dejlig video. Jeg er dog ikke noget udpræget julemenneske, men fandt alligevel stor glæde i Jostein Gaarders "Julemysteriet", da jeg var yngre. Den har jeg også genlæst nogle gange. Den består (så vidt jeg husker) af 24 kapitler, så den kunne også være et hyggeligt juleprojekt, selvom du vidst har nok at se til ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!
   Hvor lyder den fin - tak for tippet, den vil jeg bestemt se nærmere på :)

   Slet
 3. Dejlig video og skønne billeder - og tak for spændende inspiration til læsning i december. Jeg elsker også julen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Julen er simpelthen også så vidunderlig.

   Slet
 4. Jeg tror desværre mine julebøger bliver nogle der er relateret til bacheloren =/ Åh gud. Men det er også lidt hyggeligt bare at skrive opgave december, så man kan hygge med the, småkager og tæpper derhjemme.
  Da jeg læste din tekst, kom jeg faktisk til at tænke på, hvad der egentlig er så fantastisk ved december (for mit vedkommende i hvert fald). Nemlig det at "hver decemberdag er noget særligt", og det er jo så rart at værdsætte HVER dag. Lige for tiden synes jeg dagene nærmest flyver forbi, men når det er december, så har hver dag en betydning, fordi man tæller ned til jul. På den måde bliver hver dag også værdsat. Man burde gøre det hele året rundt jo, men det er nok bare det december kan :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh altså. Efter man er begyndt på uni bliver december altid på den eller anden måde berørt af eksaminer. Det er lidt en skam, men ikke desto mindre kan man da hygge derhjemme med det, som du siger! :)
   Jeg er i øvrigt helt enig med dig, og det var også det, jeg havde i tankerne, da jeg skrev det. December giver os en mulighed for at pause op og bemærke hver dag, og det synes jeg er sådan en smuk tanke :)

   Slet
 5. Jeg læser også altid A Christmas Carol, så den skal selvfølgelig frem igen i år :) uh, nødderknækkeren - DEN har vi jo lidt af et forhold til herhjemme; måske vi også skal læse bogen ;)
  Ved virkelig ikke om jeg når at læse mere end A Christmas Carol, men nu må vi se! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Dickens hører også bare julen til! Det er ren lykke og fyldt med tradition. Og ja, Nøddeknækkeren får mig også altid til at tænke på søde Noah :'D ..

   Slet
 6. Hvor er det bare et hyggeligt indlæg! Jeg ELSKER alt ved julen, men har desværre ikke selv haft tid (eller penge) til at anskaffe mig en stak julebøger. Men jeg vil glæde mig meget til at min julestemning skal vokse hver gang jeg klikker herind ^^

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er glad for, jeg ikke er den eneste julegris her :'D ..

   Slet
 7. Jeg elsker julen, men sjovt nok har jeg ingen juletraditioner mht. bøger - altså udover at læse så meget som muligt i juleferien! :-D
  Jeg er dog stødt på en den julebøger hos forskellige bogbloggere og booktubers, så nu overvejer, om jeg ikke bør starte en ny juletradition næste år ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. At læse så meget som muligt er også en ganske fin målsætning at have! :')

   Slet
 8. Nu kom jeg i julestemning. Smukke billeder :)

  SvarSlet
 9. Nu kom jeg også lidt ekstra i julestemning! :D
  Rigtig godt skrevet! Fyldt med stemning og længsel.
  Jeg føler normalt ikke så stærkt for december - men i år er det lidt noget andet, så det var dejligt du lige kunne give mig et ekstra spark i retningen af julestemningen.

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh tusind tak! Det er rart at drysse med lidt julestemning! :)

   Slet
 10. Det er en rigtig fin idé med julelæsning - personligt hader jeg vinter så grueligt; men selvfølgelig ikke julen. Det er bare alle de triste måneder før og efter, der er så kedelige. Men ved at gøre læsningen til en del af det, kan man uden tvivl komme langt!

  Og hvor er det et smukt bibliotek bag dig - smukke indbindinger, der virkelig giver lyst til at læse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Vintermåneder kan hurtigt blive enormt triste, ja! Men så kommer julen og lysner det hele. Og alting bliver nemlig så meget bedre med lidt tilpasset læsning også :)

   Og mange tak! Jeg er også så glad for min lille bogsamling.

   Slet
 11. Hyggeligt indlæg! Jeg har nogle genganger bøger jeg elsker hver jul/vinter. "Den Lange Vinter" (Fra Det Lille Hus På Prærien-serien), Børnene i Frostmofjeldet, Astrid Lindgrens Julefortællinger og A Christmas Carol er obligatoriske (:

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Åh ja, Astrid Lindgren er også en skøn i den søde juletid! Skønne traditioner, du har:)

   Slet
 12. Julen er efter min mening den bedste tid på året, og selvfølgelig er mine læsevalg præget af den julestemning, der har meldt sin ankomst.
  Ud over de vante fortællinger som H.C. Andersens "Grantræet" og Charles Dickens' "A Christmas Carol" vil jeg i år også forsøge at nå "Letters from Father Christmas" af J.R.R. Tolkien, "The Life and Adventures of Santa Claus" af L. Frank Baum, "How the Grinch Stole Christmas" af Dr. Seuss, "The Night Before Christmas" af Clement Clarke Moore, "The Twistrose Key" af Tone Almhjell, "The Snow Child" af Eowyn Ivey, "Nicholas St. North and the Battle of the Nightmare King" af William Joyce og "Julemandens Død" af Kenneth Bøgh Andersen. De fleste af bøgerne er meget korte, så jeg burde kunne nå igennem de fleste.

  Glædelig 1. december! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Også glædelig december til dig! :)

   Sikke fine og ambitiøse julelæse-planer, du har gjort dig! Jeg har fatisk aldrig hørt om L. Frank Baums julefortælling, men må afgjort få anskaffet den til næste år. Han skriver så fint, og det kunne være helt juleperfekt. "The Snow Child" ønsker jeg mig til jul, så jeg kan få den læst i januars kulde. Jeg tror nemlig også, den er uendeligt fin.

   Slet
 13. Så hyggeligt et indlæg, med masser af varme og glæde. Jeg tænker jeg må læse H.C. Andersens "Grantræet" og "Den lille pige med svovlstikkerne", det er meget længe siden, jeg har læst dem. Ellers har jeg nogle biografier liggende, som jeg skal have læst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!
   Det lyder enormt hyggeligt med H. C. Andersens juleeventyr; mere juletraditionelt bliver det næppe. Særligt "Grantræet" er en af mine personlige favoritter.

   Slet
 14. Iih, Let It Snow er så fin! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er igang med at læse den nu! Den er sød :)

   Slet
 15. Tusind tak for tippene! Jeg satser på at få læst A Christmas Carol, Nutcracker and Mouse King, Grantræet og måske Twelve Days of Christmas, hvis tiden er til det - den lyder ret sød, den bog.

  Og god jul, forresten :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastiske valg! De er alle så fine - jeg har endnu selv 'Twelve Days of Christmas' til gode, men den lyder netop helt ferie-perfekt.

   I lige måde! :)

   Slet