tirsdag den 12. november 2013

Tema-tirsdag #30: Læsetidspunkter og tidsprioritering

Jeg vågner alt for tidligt til den skingre lyd af mit vækkeur. Tonen stiger og stiger og stiger, indtil jeg famler mig frem til min telefon og trykker i blinde på den skarpt belyste skærm. Jeg vender mig atter om, lukker øjnene, og forsøger at finde min plads i mørket. Dynen er en kokon af varme, og tanken om at vove en nøgen fod udenfor den, er næsten umenneskelig. Men jeg kan ikke finde ro, jeg kan ikke genfinde vejen til søvnens rige, så jeg overgiver mig, sukker og står op.
Lejligheden er fyldt med en uspolereret ro; rytmen af Nicos dybe vejrtrækning, og lyden af trægulvet der knirker under mine egne forsigtige skridt, er de eneste varsler om liv. Jeg vandrer endnu rundt med halvlukkede øjne i en søvnlignende døs, koger vand, laver te, og søger tilflugt under et tæppe i den bløde sofa. Sammen med en bog.
Urets visere fortæller mig, at klokken er fem, og jeg udregner hurtigt, at det betyder tre timers stilhed inden dagen for alvor begynder. Tre timer i en meditativ pause-eksistens, hvor hele verden holder vejret, og jeg læser. Trætheden forsvinder som dug for solen, når jeg åbner en bog, og overtager en anden krop for en stund. Mørket ændres gradvist til lys, side 92 bliver til side 321, tårer spildes og smil udfoldes, lige indtil stuedøren går op, og Nicos søvndrukne stemme bryder fortryllelsen, og hiver mig tilbage til virkeligheden. "Skal du ikke snart i skole?" siger han. Jeg undertrykker et gab, og mumler: "Jo. Jeg skal bare lige læse det her kapitel færdigt først."

I en hverdagsverden af travlhed og summen, bekendtskaber og forpligtigelser, studie og job, kæreste og familie, træning og fester, kan et stjålent øjeblik med en bog næsten virke som en utopi. Alligevel vælter romanerne frem fra hylderne og forlanger at blive læst; og jeg indarbejder derfor små pusterum til den fordybelse, de kræver af mig. Det er aldrig et spørgsmål om at have tid; snarere et spørgsmål om at finde tid.
Jeg bliver ofte spurgt, hvordan jeg finder den tid, og hvornår jeg udnytter den. Svaret er desværre ikke entydigt eller enkelt, men derimod stærkt afhængig af hvilken uge, hvilken dag og hvilke omstændigheder, vi befinder os i. Tid er en mærkelig variabel, der ikke altid kan planlægges eller forudsiges; sommetider har jeg en overflod af tid, mens jeg andre gange er taknemmelig for blot fem minutters ro.
Jeg er dog velsignet med en uhyrlig fleksibel studiehverdag, en udpræget A-menneske døgnrytme og en stærk prioritering. For mig er det ikke et spørgsmål, om at ville læse - men derimod at skulle læse. Læsning er en selvfølgelig del af min hverdag - og ikke blot i det studiemæssige aspekt. Jeg hungrer efter læsning ud fra egne valg og præmisser; og jeg tror ikke, jeg kunne udholde at undvære det i en længere periode. Det er en indføjet del af min personlige behovspyramide. Jeg ser efterhånden intet fjernsyn længere, fordi jeg prioriterer min afslapningstid til bøgernes fordel. Når jeg er helt alene hjemme, er det ikke fjernsynet der tændes, men derimod en bog der vælges.
Det ovenstående scenarie er et andet godt eksempel; jeg læser sjældent til langt ud på natten, da mine øjne glider i, og min koncentration fordamper til det rene luft. I stedet står jeg tidligt op, og vandrer rundt i min egen stilfærdige tankeboble med en bog i hånden og ord i tankerne. Jeg nyder mine morgener; særligt når de starter med en bog.

Hvornår finder I tiden til jeres læsning? Har I foretrukne læse-tidspunkter som jeg, eller læser I blot, når muligheden byder sig? Hvordan fletter I læsningen ind i en travl hverdag?

41 kommentarer:

 1. Jeg har ligesom dig lidt svært ved at sætte svar på hvordan der bliver tid til at læse. Det handler mere om, som du også skriver, at det skal der være tid til. Jeg har ikke noget yndlingstidspunkt til at læse. Til gengæld er alle læsetidspunkter yndlingstidspunkter.

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det handler om prioritering, og jeg prioriterer det meget højt. Og ja - læsning forskønner ethvert tidspunkt :)

   Slet
 2. Jeg er jo så udpræget B-menneske, og elsker i stedet at sidde midt om natten i mørket med lidt te og stearinlys, og bare forsvinde ind i bogens verden... Eller sidde på en café og lukke verden ude, mens jeg fordyber mig i en fiktion... :)

  Jeg er helt enig med dig i, at det er en ren prioriteringssag - jeg bliver også ofte spurgt om hvordan jeg dog får tid, men det handler netop om at tage sig tid - se mindre fjernsyn, lade sig nøjes med lidt mindre træning eller sidde sammen med den man kan lide og læse sammen hver for sig :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu også en enormt hyggelig tanke! Jeg holder mig også vågen ind i mellem til sent ud på natten, men det kræver en meget spændende bog for at holde mig vågen! Jeg ville til gengæld ønske, jeg var bedre til at læse på caféer og den slags. Et rart læsemiljø.

   Og ja. Det handler virkelig om prioritering. Og det kan sagtens lade sig gøre.

   Slet
 3. Meget relevant indlæg i en tid, hvor tid netop er noget af det mest dyrebare vi ejer.

  Jeg læser Nordisk Sprog og Litteratur og har i den forbindelse en hel masse bøger der skal læses, heldigvis er mange af dem også bøger, jeg gerne vil læse, men min store kærlighed til blandt andet amerikansk litteratur kan dog være meget distraherende. Jeg er efterhånden blevet god til at planlægge mine uger således, at jeg har fri mindst en enkelt dag i weekenden, hvor jeg kan dedikere mig selv til den bog jeg har allermest lyst til.
  I stedet for at stå tidligt op og læse hvad jeg mest har lyst til ligesom dig, står jeg tidligt op og læser til studiet. På den måde får jeg flere friaftener til at læse og kan bedre slappe af velvidende om, at jeg ikke kommer bagud med studiet på grund af min bogkærlighed.

  Det er meget interessant at høre, hvordan andre får det hele til at hænge sammen. Til tider kan det være ubehageligt svært at få tid.
  /Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, du synes. For tiden er netop sådan en slibrig og smuttende størrelse, der er så umådelig svær at indfange og udnytte. Men jeg forsøger. For det skal jeg.

   Jeg er glad for at høre, du også finder tiden til din hyggelæsning. Det er netop det, der er faren ved universitetet; der er altid noget man bør læse - men indimellem skal man bare huske, at lægge det til side til ære for det, man har lyst til at læse. Ellers kan man høre helt død og træt i det hele - jeg kan i hvert fald.
   Og det er sjovt, for jeg har det lige omvendt af dig; lektielæsning om aftenen, hyggelæsning om morgenen. Men ikke desto mindre er det fint med en sådan opdeling!

   Slet
 4. Det er svært at forklare, hvordan man finder tid til at læse. Ligesom dig tager jeg bare tiden til det, fordi jeg vil det. Bøger bliver ikke lsæt med udenomsnak, undskyldnnger og udsættelser. Jeg tror vores læsemønstre er meget ens; for jeg står også gerne op før solen, ligesom du, for at hengive mig til bøgernes verdener før hverdagen rigtig begynder. Det er en fin måde at gøre det på, hvis man er A-menneske. Jeg holder meget af at starte og slutte min dag med bøgerne, og jeg lukke og slukker gerene fra al elektronik omkring klokken otte om aften, for atter at give mig hen til bøgerne i et par timer inden dagen er ovre. Det er en god måde at slutte dagen af på, synes jeg. Yndige billeder i øvrigt, og som altid et velskrevet indlæg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for al din søde ros og varmende ord. Det sætter jeg stor pris på.

   Og sikke en god idé med et farvel til hverdagens distraherende elektronik og helt uafbrudt læsero. Det er nemlig problemet; distraktioner. Og det er det værste, jeg ved.
   I sidste ende handler det netop om at finde tiden, når man har mulighed for det. Og jeg griber hver en mulighed, jeg kan.

   Slet
 5. Dejligt indlæg, Rikke, og jeg er imponeret over, at du kan starte dagen med at læse i en bog. Jeg tror aldrig, jeg har prøvet på det tidspunkt af dagen - for mig er det noget, jeg gør efter 9 om aftenen, eller hvis jeg er passager i bilen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Læsning under transport er bestemt også helt ideelt! Det nyder jeg også meget :)

   Slet
 6. Puha, læsning er lidt en "luksus" for mig og desværre ikke noget jeg "kan" tage tid til - der er simpelthen så mange andre ting jeg er nødt til at prioritere (hest, skole, arbejde og kæreste + venner og veninder, derudover er min blog også noget jeg sætter tid af til.)
  Så det bliver desværre udskudt til der er luft i skemaet :-( Ville ønske jeg bare kunne stå f.eks. en halv time tidligere op og læse når jeg vågner som du gør, men det ville jeg slet ikke være vågen og fokuseret nok til, ville bare skulle læse siderne om og om igen hehe :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Sommetider kan det også være svært at få alting til at gå op, det kan være lidt af et puslespil.

   Det er en skam, du ikke har et morgenfokus, for det er simpelthen sådan en stor fordel! Men så kan du vel læse lidt hen ad aftenen i stedet :)

   Slet
 7. Du er simpelthen bare for sej :)
  Gid jeg kunne finde tiden og ikke mindst lysten til det..

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, mange tak :) I sidste ende handler det netop om, at have lysten til det. Så finder man helt automatisk tiden, tror jeg.

   Slet
 8. Hvor er det bare fint og velskrevet (som alt andet på din blog!), og så er jeg helt og igennem enig i, at man simpelthen bare bliver nødt til at prioritere læsningen, hvis man ønsker at komme igennem bestemte værker.

  Jeg har også tit fået spørgsmålet "hvordan kan du læse alt det, vi har for som forberedelse på uddannelsen og stadig formå at fritidslæse ved siden af?"; svaret er ganske enkelt. Jeg tager mig tid.

  Ligesom dig selv kunne jeg ikke forestille mig en hverdag uden denne vidunderlige form for eskapisme, selvom den selvfølgelig er tidskrævende, så overspringshandlinger bliver "blot" lagt på hylden, når jeg ønsker at fordybe mig i en god bog, og sværere er det ikke. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de søde ord. Åh, hvor det varmer!

   Jeg er helt enig med dig. I virkeligheden er det slet ikke så umuligt at få læst, hvis man blot tilsidesætter overspringshandlingerne lidt. Sommetider handler det bare om lige at slukke fjernsynet eller løsrive sig fra internettets afkroge. Og det kan jeg sagtens undvære lidt til fordel for læsningen. Det er netop en prioritering.

   Slet
 9. Så godt skrevet! Det handler nemlig om at give sig tid til at fordybe sig, bare en gang imellem :D

  SvarSlet
 10. Jeg har faste læsetider som når datteren er til dans og jeg alligevel skal sidde og vente i 45 minutter.
  Men oftest så er det mig som finder små "pauser" ind i mellem hvor jeg kan læse. Som i dag da jeg måtte vente i 15 minutter. Og så gerne mens datteren er ved at falde i søvn.

  SvarSlet
  Svar
  1. Smart med faste rammer, så man husker at tage sig tiden til det! Dejligt :) Og du har helt ret, det gælder netop om at udnytte de små 'tidslommer¨ i hverdagen bedst muligt :)

   Slet
 11. Det var da bare en helt fantastisk blog du har dig. Jeg er fan!! - følger nu fast med på bloglovin ;)

  //N.K.L
  www.nkl-fashion.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind, tusind tak og velkommen til! :)

   Slet
 12. Jeg har faktisk tit tænkt over, hvordan du mon kunne nå at læse så mange bøger.. Og her er mit svar :-)
  Det er vildt imponerende at læse den historie, du kommer med. Og det lyder jo virkelig hyggeligt at kunne nyde sin bog i komplet ro og mag. Desværre er jeg nok bare for udpræget B-menneske til, at det kunne lade sig gøre. Men jeg skal da helt sikkert prøve det engang.
  Elsker også når man læser en bog, der er så god, at det første man har lyst til, når man vågner (i weekenden) er at blive siddende i sengen og læse. Det er simpelthen sådan en afslappende måde at starte sin dag på.
  Du har jo set, at jeg er begyndt på I Capture the Castle.. Og tak tak tak for anbefalingen! :-) Er ikke engang halvvejs, men jeg æder hvert et ord råt. Simpelthen så fin en fortælling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig nok allermest en A-menneske ting. Men jeg nyder det virkelig. Morgenen er altid så stille, så uspoleret rolige, og der er ingen distraktioner. Det er fantastisk. Til gengæld ville jeg ønske, jeg var bedre til at holde mig vågen under min aftenlæsning. Men det kan jeg simpelthen ikke overskue! Åh altså :)

   Hvor er jeg glad for, du kan lide den! Jeg synes den er så bedårende og fin, og holder enormt meget af den. Det er skønt at kunne dele sin begejstring med dig :D

   Slet
 13. Du har helt ret i at man må priotere læsningen. Noget jeg ikke har gjort, og derfor læser jeg mindre end jeg gjorde engang. Jeg kommer lidt for ofte til at stene foran min computer. Dårlig vane. Den må jeg gøre op med!

  Jeg læser lige inden, jeg skal sove, hvor jeg får et enkelt kapitel eller to, men jeg læser ikke til lang tid ud på natten - jeg er simpelthen for træt. Nogle gange går jeg dog tidligere i seng, for så kan jeg ligge og læse inden, jeg bliver søvning. Ellers læser jeg i weekenden, hvor jeg kan fordybe mig. Jeg vil ikke kunne stå op et par timer før jeg ville skulle møde på arbejde, jeg har brug for at samle min energi, at summe rundt inden jeg tager afsted - det ville simpelthen blive for stressende for mig. Jeg må se om der er andre lommer i en travl hverdag, hvor læsning kan klemmes ind - når jeg kommer hjem fra arbejde eksempelvis - der er jeg dog gerne lidt mat i hovedet, så det er netop her, at jeg kommer til at falde over bloglæsning fremfor boglæsning. Ellers elsker jeg at læse, når jeg rejser - altså enten på ferier, men også noget så ueksotisk som på en togtur hjem til mine forældre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Computeren kan virkelig også være sådan en tidsrøver. Jeg tager ofte mig selv i at sidde og lave ingenting overhovedet, og så ved jeg, det er tid til at løsrive sig lidt. For det er bare så enormt tidsspild indimellem!

   Jeg duer heller ikke til aftenlæsning; mine øjne falder i, og jeg kan ikke koncentrere mig. Men det er måske også fordi, jeg står så tidligt op ;)
   Jeg forstår udmærket godt, at nogle jobs og situationer kan kræve lidt 'mental forberedelse'. Så kan det være svært at åbne en bog; og bloglæsning er netop også sådan et nemt og helt ligetil valg.

   Og jeg deler bestemt din kærlighed til læsning i tog! Det er jo bare så ideelt og hyggeligt. Og så nyder jeg også at kaste blikke rundt på andre læsende, og spejde hvad de sidder med. Bare for hyggens skyld.

   Slet
 14. Uh, og læste lige at Camilla tager på cafe for at sidde og læse - det vil jeg være bedre til at gøre. Pakke min taske med en bog, og så i stedet for at gå hjem efter arbejde, så vil jeg gå på café og sidde at læse.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det ville jeg også ønske, jeg var bedre til! Tanken er så fin, atmosfærisk og afslappende! :)

   Slet
 15. Jeg læser mest om aftenen, men har fundet en metode til at få sneget flere bøger ind i løbet af dagen - lydbøger, og så læser jeg på min iPhone i bussen :)

  Det har altid været min yndlingsbeskæftigelse, man har det altid dejligt med en bog i hånden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er genialt med bøger på farten - både på iPhone og i lydform :) Og jeg deler bestemt tanken om yndlingsbeskæftigelsen. Det er så umådelig hyggeligt.

   Slet
 16. puha, tror ikke jeg ville kunne holde til at stå så tidligt op :p
  For mig handler det også om prioritering. Jeg sætter tid af til at læse lige så vel som jeg sætter tid af til alt muligt andet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nu også meget rart! Og så stille og hyggeligt. Jeg elsker det - men sommetider elsker jeg også søvnen højere :p Det varierer.

   Slet
 17. Jeg har flere timers transport hver dag og har altid både bog og lydbog med i tasken (og ind imellem også e-bog på mobilen!) Der er kort sagt ingen undskyldning :-D

  Derudover handler det om prioritering. Jeg sætter ganske enkelt tid af til at læse og læser derfor næsten altid mindst en halv time, inden jeg skal sove - og gerne mere. I weekenderne læser jeg også altid mindst en time, inden jeg står op. Lige for tiden er jeg virkelig i læsehumør og får læst adskillelige bøger om ugen, så det er ikke en gang alle bøger, jeg får skrevet anmeldelser af. Læsning er skønt ♥

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Transporttid er også ideel læsetid! Da jeg pendlede brugte jeg det også meget. Så umådelig hyggeligt!

   Hvor er det dejligt, du er inde i en så dejlig læseperiode! Åh den læselykke altså :'D .. Og du har helt ret, det handler netop om at sætte tiden af til det. Så kan man sagtens!

   Slet
 18. Jeg synes det lyder som den sygeste luksusmorgen.

  Faktisk så meget, at jeg som udpræget B-menneske overvejer at ændre min døgnrytme, for sådan en herlig morgen. Selvom læsning i sengen om aftenen nu også er fantastisk. Dilemma

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også skønt, og jeg nyder det!

   Men åh ja. Aftenlæsning i sengen er også så enormt hyggeligt. Bortset fra at jeg er A.menneske, og derfor falder i søvn. Æv.

   Slet
 19. Det er skønt at få et indblik i dine læseritualer. For mig ville det være en umulighed at stå tidligt op og hellige mig bogstaverne, af den simple grund, at jeg ville falde i søvn under den varme kokon igen. Jeg er for meget b-menneske :-). I en travlt hverdag bliver det mest til at par kapitler om aftenen, inden jeg skal sove. Øjnene falder nærmest i efter et par kapitler, så det er en helt naturlig slags meditation for mig inden sengetid. Ellers tager jeg mig ekstra tid til at læse i weekenderne og indretter mit lille læsehjørne under den gamle lyserøde pendel. Her sidder jeg på mit lammeskind og forsvinder ind i en verden af ord og litterære universer for en stund, kun afbrudt af et par slurke varm te fra min yndlings-Mumikop. Og så nyder jeg også, ganske som mange andre, at tage en bog med på en café - gerne en museumscafé, hvor stemningen i forvejen er rolig og magisk. Det er dog på rejser, jeg finder allermest ro til at læse. Jeg tror, det hænger sammen med, at kroppen og sindet i forvejen er indstillet på, at de får en velfortjent pause. Så lige nu er jeg ved at sluge de sidste kapitler af Blixens "Min afrikanske farm" som optakt til en tur til Kenya sidst på måneden. Skal helt sikkert have et par andre safaribøger med på rejsen...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er glad for, du kunne lide indlægget :)

   Og sommetider er søvnen nu også fristende. Men hvis jeg først er vågnet, kan jeg aldrig falde helt i søvn igen; og så kan jeg ligeså godt udnytte det til læsning. Men det er vel også netop fordelen ved at være A-menneske! Til gengæld læser jeg sjældent inden jeg falder i søvn, for jeg bliver så træt af ukoncentreret, når dagen er ved at rinde ud.
   Men hvor lyder dit læsescenarie dog også bare helt idyllisk og vidunderligt! Varm te fra Mumikopper, et blødt lammeskind og uendelige mængder af læselykke. Fantastisk.
   Jeg kender udmærket den ro, ferien skænker til læsning og til hygge. Det er helt ideelt, og man kan virkelig nyde at være så langt fra hverdagen og synke ned i en bog. Jeg tror, du har ret i din tese. En pause-tilstand giver sådan en mængde af ro i både krop og sind.

   Skønt at du læser Blixen som en optakt til Kenya! Det er jo helt perfekt. Jeg håber i øvrigt, du får en vidunderlig tur :)

   Slet
 20. Hov, og så læste jeg jo lige videre om din tur til Bogforum! Så er det jo helt oplagt, at jeg nupper Sune de Souza Schmidt-Madsens nye lille bog om Karen Blixen med på rejsen :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er det da helt bestemt! Jeg er også selv meget spændt på at få den læst :) Så kan du køre et fint 'Blixen-læsetema' :)

   Slet
 21. Jeg læser helst om aftenen, før jeg skal sove. Jeg synes, det er en så skøn måde at få lidt ro på alle tankerne, og bare lige så stille lade sig føre ind i historien, samtidig med kroppen slapper mere og mere af. Desuden er jeg B-menneske, så jeg har det meget bedre med at gå lidt senere i seng, end at stå tidligere op. Jeg er alt for træt om morgenen i forvejen ;)

  Jeg tænker egentlig ikke så meget over, hvordan jeg fletter læsningen ind. Jeg kan dog tydeligt mærke på min læsning, når jeg føler mig stresset, og har alt for meget hængende over hovedet - så får jeg nemlig stort set ikke læst. Men ellers tror jeg bare, det har noget at gøre med, at jeg tager mig tid til det, og ikke bruger min afslapningstid på alt muligt andet såsom at se tv :)

  SvarSlet