torsdag den 5. december 2013

Min bogreol: Optælling og status

Min bogreol er i konstant forandring, udsat for konstant omrokering og vedvarende udskiftning. Når jeg færdiglæser bøger, der hverken efterlader indtryk eller omtanke, lægger jeg dem oftest til side, tager dem med hjem til min mor, og opstiller dem i et aflåst skab, hvor de er omgivet af andre opgivende og skuffende læseoplevelser. Derefter benytter jeg hver centimeter af den nyopståede plads til at købe nye bøger, nye herligheder, der skal læses og nydes. Og sådan skifter jeg hele tiden ud og bytter rundt, om og om igen, i en uendelig cirkulær bevægelse.
Jeg har derfor aldrig helt rigtigt et overblik over, hvad min bogreol præcis indeholder. Jeg leder sommetider efter bøger, jeg for længst har sat til side, og falder over herligheder, jeg slet ikke anede, jeg ejede. Overalt i min lejlighed ligger en lille digtsamling, en tyk roman eller en glemt paperback. Jeg er omringet af bøger - og det er på tide med en statusopgørelse.

I skrivende stund befinder der sig 353 bøger i min lejlighed. 27 af dem ligger stablet i vindueskarme, 11 af dem befinder sig på hylden under mit sofabord, 7 af dem står gemt i mit natbord, 12 af dem pryder min boghylde i stuen, og en enkelt ligger opslået på mit natbord, side om side med mine læsebriller. Min lille bogreol indeholder 61 bøger, mens min store bogreol er hjemmet for 234 elskede skatte.
Ud af de 353 bøger i mit hjem, har jeg læst 297, og 58 af dem har jeg læst mere end en gang. Jeg er således omgivet af 56 fuldstændig uberørte og ulæste bøger, der venter på, jeg finder tiden, roen og øjeblikket til at samle dem kærligt op og forsvinde ind i dem. Jeg aner ikke, om jeg skal være frustreret eller lettet over antallet af mine ulæste bøger. Noget af det smukkeste ved opbygningen af et bibliotek er på sin vis også de muligheder, der venter forude. Forventningens glæde er drysset over min bogreol; og jeg kan godt lide at have små eventyr til gode.
Jeg har tidligere nævnt, at en bogreol er hjemmets hjerte. Hyldeindhold og læsesmag fortæller tydelige historier om læseren bag. Og I så fald - hvad siger min bogreol om mig? En hurtig optælling fortæller, at jeg ejer 114 klassikere, 41 børnebøger, 11 ungdomsbøger og 14 lyriksamlinger. 22 af mine bøger er på kryptisk vis forbundet med Jane Austen, 39 fantasy-fortællinger er at spore, mens jeg er ejeren af 16 bøger indenfor chick-lit genren. Kun 29 af mine bøger er non-fiktion, mens 30 tilhører genren historisk fiktion. (Denne optælling er dog ikke helt fyldestgørende, eftersom flere bøger falder ind under flere genrer. F.eks. er mange af mine klassikere også børnebøger, samtidig med mange fantasy-fortællinger også er ungdomsbøger.)
Jeg tror, min bogreol fortæller en historie om mig. En historie jeg selv har valgt hver eneste byggesten af - men aldrig helt har været bevidst om. Bøgernes mange kulørte bogrygge udgør billeder, der tilsammen afspejler mig. Ved at lade øjnene glide forbi lyserøde indbindninger, slidte paperbacks og engelske klassikere, vil man måske fornemme en håbløs romantiker født i den forkerte tidsalder, en evigt nostalgisk beundrer af eventyrsfortællinger og barndomsøjeblikke, en tilflugtssøgende eskapist, og en dedikeret elsker af læsning og bøgers æstetik.
Bøger kan ikke tale - men de kan fortælle. De kan måske ikke fortælle præcis hvem jeg er, men de kan fortælle, hvad jeg søger, hvad jeg hjælpeløst drages imod, og hvad jeg drømmer om. En bogreol er måske i virkeligheden mest af alt et utydeligt spejl; og sammenhængen er der altid, hvis man kigger længe nok.

Hvordan er forholdet mellem jeres læste og ulæste bøger? Hvilke genrer optager den største hyldeplads på jeres bogreol, og hvordan tror I de fordeler sig genremæssigt? Siger jeres bogreol noget om jer? I så fald - hvad?

29 kommentarer:

 1. Ej hvor er det bare en fed bogreol! Og det er jo virkelig nogle smukke bøger du har stående!!

  Tag gerne et smut forbi min blog, lige nu kan du vinde en dickies-hue: http://www.voresboble.dk/give-away-dickieshue/

  /Amalie.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er også meget glad for den. Den er resultatet af flere års samlerier.

   Slet
 2. Jeg forsøger konstant at holde antallet af ulæste bøger i mit hjem på et minimum. Jeg glædes ved tanken om, at have bøger i vente, men frustreres også, når de står til skue på mine hylder uden at jeg kan sætte ord på dem.

  Den dominerende genre er tydeligvis klassikere. Jeg synes dog stadig, at det er muligt at sige en del om mig ud fra de klassikere jeg har. Jeg ejer fx kun meget meget få (på stående fod kan jeg kun komme i tanke om to) bøger af kvindelige forfattere. Det er ikke fordi jeg bevidst undgår dem, men fordi jeg for det meste finder mandlige forfatteres sprog mere interessant og mindre betonet af længere beskrivelser og følelser. Derudover er størstedelen amerikansk og engelsk litteratur og det er tydeligt at se, hvis jeg har fundet en særlig forfatter der interesserer mig, da der pludselig er en lang række, udelukkende med vedkommende. Store samlede værker af fx Poe og Wilde er også et fast og glædeligt inventar på mine hylder og jeg tror "samlede værker"-tendensen siger meget om mit forhold til bøger og min (næsten ustyrlige) trang til at eje alle de værker, jeg holder af.

  Generelt tror jeg det er meget svært ikke at kunne spejle sig selv i sine bøger :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det på akkurat samme måde. Det er lidt af en dobbeltfornemmelse. På den ene side er de mange ulæse bøger vidunderlige, fordi man netop har dem til gode - på den anden side vil man jo gerne nå at læse alt, hvad man har, og det kan næsten være stressende at tænke på, hvor meget man 'mangler' at læse.

   Meget interessant at høre din fine gennemgang af bøgerne på dine hylder! Jeg tror bestemt også mine mange antologier siger en del om min samlertrang, og den følelse af, hvis man elsker én bog fra én forfatter, så skal man læse alle bøger, forfatterskabet har at byde på! Det er lidt pudsigt :)
   Og sikke en god observation, at du ikke læser så mange kvindelige forfattere! Jeg tror faktisk, hvis jeg tænker over det, at jeg netop læser flest kvindelige forfattere, hvilket står i skarp modsætning :) Det er nu ikke noget, man tænker så meget over. meget ubevidste valg, man bevæger sig i retning af.

   Jeg er helt enig med dig - en bogreol er som et spejl :)

   Slet
 3. Hvor er det en perfekt idé, Rikke! Det er så fint at gennemgå sine bøger på den måde, for det siger nemlig ganske rigtig utroligt meget om hvem vi er... Derfor er mine bogreoler også de allervigtigste møbler i mit hjem - de er smukke og repræsenterer mere end noget maleri eller møbel hvem jeg og hvad jeg holder af :)
  Jeg er nødt til at gøre dig kunsten efter! Jeg ved dog bare ved at kigge på reolerne, at jeg har noget flere ulæste bøger, men mange af dem er jo også mandens (deriblandt nogle enkelte, som jeg nok ikke har øverst på listen). Men det kunne også være sjovt at se på hvilke genrer, der er mest repræsenterede :)
  Tak for inspiration (fra en der ærligt mest har fået bekræftet sit indtryk af din reol ;))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og du har helt ret. Bogreolen er også det smukkeste møbel i mit hjem - netop fordi det afspejler mig så meget og er så uendelig vigtigt for den, jeg er. Det er så smukt og så fint.
   Det kunne være så hyggeligt at se en optælling fra dig også! Jeg har en idé om, du har overvældende mange bøger i dit lille hjem, og at de spreder sig bredt i mange genrer. Det kunne være så spændende at tage et kig på :)

   Og det var skam det mindste! :)

   Slet
 4. Hvor er det bare en sjov ide. Får helt lyst til at gøre det samme med mine bøger. Men suk, det skal vidst være en måned hvor jeg har lidt bedre tid. :0) Er helt enig med dig i betydningen af en bogreol. Især også derfor det kunne være interessant selv at se. Men min bogreol afspejler ikke kun mig selv, den afspejler også min kæreste, så det må jeg lige se hvordan jeg kan grafikere mig udenom. ;0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, du synes! :) Og ja, det tager nok lidt tid, men det er en meget hyggelig overspringshandling, hæhæ ;) .. Det er faktisk meget fint, at I begge fylder bøger i reolen. Hjemme hos os, har jeg eneretten til bogreolen, for Nico læser meget sjældent. Det er en på måde lidt trist :)

   Slet
 5. Ih hvor er det bare et hyggeligt indlæg!! :) Og hvor har du alligevel mange bøger i boligen.
  Jeg aner faktisk ikke hvor mange vi har, men en fjerdedel af dem er nok fagbøger/studiebøger. Eller måske kun en femtedel. Du gør mig helt nysgerrig på at få et lille overblik over vores bogreol… som jo er en jeg deler med Frederik, der også kan lide at læse (når da ikke lige computerspillet dominerer).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! :') Og ja, antallet af bøger er faktisk meget overraskende, når man tænker på, hvor meget de egentligt fylder, og hvor lidt plads jeg egentligt har. Men åh, det er jo netop sådan, jeg bedst kan lide det :)
   Jeg deler ikke bogreol med Nico - for han åbner sjældent en bog! Det er netop computerspillet, der dominerer dér ;) Men jeg kan varmt anbefale en lille gennemgang af reolerne! Det er hyggeligt.

   Slet
 6. Det var en meget interessant optælling! Jeg er bange for, at jeg ikke helt har overskud til at foretage en lignende i mit bibliotek. Jeg indrettede et helt nyt biblioteksrum for lidt mere end et år siden, og smed i den forbindelse omkring 300 styks eller afleverede dem til OXFAM. Bagefter flyttede jeg de resterende bøger manuelt - og talte dem op. Der var der 1.362 styks - og så er der uden tvivl kommet 50-60 styks til siden - eller mere - eftersom jeg har læst mere end 90 allerede i 2013. Men der er da nogle ulæste - måske lige under 100; men der er bestemt også nogle, jeg læser igen og igen.

  Det kunne være sjovt - men jeg skal lige have energi til at gå i gang med det; måske til næste flytning?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for, du synes! :)

   Et biblioteksrum lyder helt vidunderligt. Hvor må det være skønt. Det drømmer jeg også om engang, når jeg får mere plads og flere bøger ;) .. Jeg forstår godt, det kan være et skræmmende stort projekt, særligt når man har så mange bøger som du. 1300+ er jo et helt svimlende antal! Og enormt imponerende, hvis du kun har omkring de 100 ulæste!

   Slet
 7. Jeg har (desværre/heldigvis?) også en masse bøger stående i reolerne, som venter på at blive læst. Størstedelen af mine bøger er nogle, som jeg har fået anbefalet andet steds fra, fx gennem blogs eller venner og bekendte. Men inden jeg har købt bøgerne, har jeg læst den korte bekrivelse, som enten har været at finde på bøgernes bagside eller på fx Saxo, på den måde har jeg en lille idé om, hvad hver og en handler om. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, desværre eller heldigvis? Jeg synes, det er svært. Især fordi ulæste bøger giver mig stress - men omvendt ville det da også være enormt irriterende ikke at eje uudforskede eventyr. Jeg ved det ikke helt. Jeg læser og køber en evig cirkel, så tallet er nok mere eller mindre konstant.
   Det er nemlig også enormt fint, man har vage anelser og hver bog - sådan så man kan svare en smule, hvis der bliver spurgt ind til den, og finde den frem når man er i det helt rigtige humør :)

   Slet
 8. Ens bogreol og de bøger man læser flere gange siger så meget om hvem man er.. Sikke et dejligt og hyggeligt indlæg! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg helt enig med dig i! Og tusind tak :')

   Slet
 9. Imponerende optællingsarbejde - og fedt med diagrammer! Elsker nørderi - især mht. bøger :-D
  Jeg har flest fantasybøger, en del horrorbøger og en pæn sjat historie-inspirerede bøger. Til gengæld er der ingen biografier, og det er også ret tydeligt, at socialrealisme er noget, jeg foretrækker i hverdagen og ikke på boghylden ;-)
  Min boghylde fortæller helt klart, at jeg er til eskapisme. Jo, jeg læser ind imellem bøger, der kunne være taget ud af virkeligheden en kold novemberdag i København 1985 eller frisk forårsdag i New York 2011, men jeg synes helt klart, det er sjovest, når bøger tager en med på rejser i ukendte og spændende nye verdener.

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! Og ja, bognørderi må da være det bedste her i verden! :)

   Det er så fint, hvordan ens bogreol så tydeligt fortæller, hvem man er, og havd man kan lide. Jeg er helt enig med dit eskapist-perspektiv. Det er så yndigt når bøger kan flytte tid og rum.

   Slet
 10. Fed optælling :D Jeg har også selv bøger liggende alle mulige steder, sågar en ude på badeværelset, lol!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja, de flyder over det hele de kære bøger! Men det er nu også lidt hyggeligt :)

   Slet
 11. Lækkert med et indlæg, der taler lige til min indre autist med diagrammer og statistikker - jeg er fan!
  Jeg tror, du har helt ret i, at en bogreol siger meget om den person, der ejer bøgerne. Jeg har i hvert fald mange gange studeret folks bogreoler, når jeg har besøgt dem, og det er ret spændende at se, hvad lige præcis dén person har valgt skal stå fremme :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Diagrammer er nu en rar ting (selvom jeg virkelig fik udfordret mine rustne Excel-kunstskaber der, haha).

   Lige præcis. Det kan virkelig være meget sigende, hvad folk læser og stiller frem. Jeg nyder at gå på opdagelse i folks bogreoler.

   Slet
 12. Jeg er også imponeret over din fine bogreol og jeg holder selv meget af at omgive mig med bøger. Bøger må gerne fylde i vores hjem og gerne andre steder end i bogreolen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak! At være omgivet af bøger er nu en af de smukkeste ting her i verden. Og det behøver netop ikke nødvendigvis kun at være i bogreolen!

   Slet
 13. Rigtig glædelig juletid.

  Hvor dejligt med en ung kvinde, som elsker bøger. Flot og alsidig bogreol du har.
  Jeg har selv læst mange bøger og ja ens bogvalg siger meget om ens personlighed, hvis man altså læser bøgerne og ikke bare har dem til pynt.
  I mange år har jeg mest læst faglitteratur: neuropsykologi, psykiatri, psykologi, filosofi, historie, samfundsvidenskab.
  Men ind imellem sniger der sig en god gyser af Steven Spilberg ind, eller en anden hyggelig bog. Men jeg har flest fagbøger.
  Jeg burde nok støve mig selv lidt af og læse noget mere hygsomt.

  Mary-Liz
  http://www.mariahoffbeck.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde! Jeg håber, din jul er helt fantastisk.

   Al den faglitteratur lyder nu også enormt interessant; men ja engang imellem er lidt fiktion nu også skønt! :)

   Slet
 14. Så mange gode bøger du har :) Jeg er vild med reolens indhold, den måtte gerne bo hjemme hos mig ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er virkelig også glad for hver og en lille bog i den reol! :)

   Slet
 15. Hej Rikke,
  jeg ved godt dette er et utroligt gammelt indlæg, men jeg faldt lige over det da jeg kiggede din blog igennem(er stor fan) og faldt over bogen på dit nederste billede. Det er den bog der står til højre for "four tales", kan ikke helt se hvad den hedder men noget alla "prisonors in the palace"??? kan du svare mig på det og evt. hvor den er fra?
  Mange tusind tak,
  Laura :)

  SvarSlet