onsdag den 10. december 2014

"A Merry Christmas and Other Christmas Stories" af Louisa May Alcott

"A Merry Christmas And Other Christmas Stories" af Louisa May Alcott, fra forlaget Penguin Classics, udgivet i 2014 (org. udgivet i ca. 1880 – 1885). 4/5 stjerner

I 1871 kreerede fem søstre (Carrie, Maggie, Nellie, Emma og Helen Lukens) deres eget blad ved navn "Little Things". Stærkt inspireret af Dickens' debutroman, "The Pickwick Papers", sammensatte de fem søstre artikler, opsporede historier og modtog bidrag til deres lille tidsskrift. En af bidragsyderne var Louisa May Alcott.
I løbet af tidsskriftets levetid indsendte Alcott tre julehistorier, der kunne fylde spalterne ud. "The Quiet Little Woman", "Rosa's Tale" og "Tilly's Christmas" var tre søde og fuldstændigt elskværdige julehistorier, der alle optrådte i tidsskriftet med stor succes.
"A Merry Christmas and Other Christmas Stories" samler alle Alcotts julehistorier; både de der blev udgivet i Lukens' søstrenes tidsskrift, og de der aldrig blev udgivet i Alcotts egen levetid. I denne lille udgave er der således både gamle og nye juleskatte at finde; en berømt julescene fra "Little Women", en sød fortælling om familiekærlighed ved navn "Kate's Choice" og en midnatshistorie om en hest, der opsummerer sit liv i "Rosa's Tale". Altsammen skrevet og fortalt med Alcotts velkendte varme. 

Christmas is the time for all sorts of pleasant miracles.

Jeg har altid defineret "Little Women" som en juleroman på grund af dens begyndelse; dens åbningsscene er en julescene, der nærmest flyder over med hjemlig varme og betingelsesløs familiekærlighed. Alcott skriver om hjerteønsker, kærlighed og håb med sådan en overbevisende varme, at det er umuligt ikke at komme i julestemning – selv når der ikke er tale om deciderede julehistorier. Derfor kunne jeg ikke forestille mig noget bedre end faktiske julehistorier; fyldt med brændende juleønsker, mirakler og barnlig tro, skrevet med Alcotts sikre hånd. Og naturligvis skuffede mine forventninger mig ikke; i samme øjeblik jeg samlede bogen op, strøg julestemningen op fra papiret og fyldte min krop. Det var en sand himmelfryd at læse noget så uskyldigt, sukkerfint og sødt.
Alcotts syv julefortællinger handler alle, pånær én, om børn og børns opfattelse af julen – og alle har et lykkeligt overraskelseselement i sig. Historierne kredser om den jul, ingen tror vil komme, og som alligevel dukker op og spreder smil overalt. En forældreløs pige bliver i "The Quiet Little Woman" skænket en smule kærlighed, to søskende vågner i "What Love Can Do" op med tårespor langs kinderne og går i seng med et smil på læberne, og i "Rosa's Tale" oplever en ung pige julens magi, da hendes hest begynder at tale i midnatstimen mellem juleaften og juledag. En velkendt scene titter frem, da bogen begynder med et uddrag af den højt elskede julescene fra "Little Women", en forsømt bedstemor bliver overrasket af sit barnebarns kærlighed i "Kate's Choice", en fugl genfinder dens vinger i "Tilly's Christmas", og en ældre kvinde bliver sluppet fri fra sin mands forbandelse i "Mrs. Podgers' Teapot". Juleglæde, julevarme og julekys præger enhver side i denne lille, glitrende, røde bog. Og det er så uimodståeligt.

The small room had nothing in it but a bed, two chairs, and a big chest. A few little gowns hung on the wall, and the only picture was the wintry sky, sparkling with stars, framed by the uncurtained window. But the moon, pausing to peep, saw something touching and heard something pleasant. Two heads in little, round nightcaps lay on one pillow, two pairs of wide-awake blue eyes stared up at the light, and two tongues were going like bell clappers.

At læse Louisa May Alcotts historier om børn, der genfinder deres juletro, er som at genfinde juletroen selv. De små julenoveller ender alle i en sanseeksplosion af velduftende appelsiner, søde pebermyntebolsjer, håndskrevne julekort og slet skjulte højtidshemmeligheder. Har du nogensinde vågnet op en julemorgen med en kildrende forventning i din mave, fundet en lille gave du ikke havde forventet, og mærket hele din dag forandres til en fortryllende juledrøm? Det var akkurat dén følelse, jeg blev efterladt med, da jeg lukkede bogen. Den sjældne, barnlige juleglæde, som jeg næsten helt havde glemt, strømmer gennem disse historier i en realistisk eventyrsform.
Udover det åbenlyse gensyn med de elskede March-søstre, tror jeg den lille historie ved navn "Kate's Choice", var min favorit. I den beskriver Alcott en forældreløs pige, der skal vælge sit nye hjem, og slutteligt vælger det sted, hvor hun er mest behøvet. Den kærlighed der beskrives mellem den forældreløse Kate og den forsømte bedstemor er uvurderlig, misundelsesværdig og så oprigtig. Og bag det hele ligger der selvfølgelig en morale om sande familieværdier, næstekærlighed og ægte juleånd. Helt i tråd med den jul vi alle drømmer om.

14 kommentarer:

 1. Åh, sweaterlykke - den har jeg også lige købt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er simpelthen så glad for den! Den er så fin.

   Slet
 2. Det er så skønt, når julen af og til bare kan få lov til at forblive uskyldig og fuld af kærlighed. Det er hvad julen handler om, og sådan skal det absolut have lov at forblive! Det lyder som de skønneste små lykkespredende historier (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er så yndigt med lidt barnetro og uskyldssind indimellem. Jeg er simpelthen så glad for den lille, røde bog :)

   Slet
 3. Dejlige billeder, Rikke - og bogen, du fortæller om, lyder rigtig fin. Nu er det tid til at læse julehistorier.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og det er det netop. Det er dejligt med de julevarme historier :)

   Slet
 4. Hvor lyder den skøn, den bog. Glæder mig sådan til at modtage min - den er på vej med posten - så jeg også kan få lidt julelæsning og hyggestemning :-)


  http://stainsofpaint.blogspot.com/

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, den er virkelig værd at glæde sig til! Så skøn, fin og hjertevarm. Og en meget smuk bog også :)

   Slet
 5. Det lyder som en skøn bog! Dine ord og dine billeder er også altid skønne, Rikke. Jeg nyder at klikke forbi, og så er det ekstra hyggeligt, at du anmelder julebøger her i juletiden :-)

  Kram fra Ida

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for de søde ord :) Jeg elsker at indhylle bloggen i lidt juleri.

   Slet
 6. Det lyder som en rigtig dejlig julebog - det kan være, jeg skal læse den til næste år :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Det synes jeg helt bestemt, du skal! Den er så fin, så fin!

   Slet
 7. Jeg elsker bare din søde MIckey Mouse kop:0) Jeg har også lige bestilt bøgerne, og kan ikke vente med at de kommer med posten. Super flotte billeder!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, den er smadderfin! Og det lyder simpelthen skønt – det er sådan nogle søde, hjertevarmende og gode noveller, der er i.

   Tusind tak! :)

   Slet