torsdag den 11. december 2014

“Christmas doesn't come from a store, maybe Christmas perhaps means a little bit more....”

Jeg er en læsehest, en bogorm og en bogsamler. En litteraturstuderende, en bogblogger og en forlagspraktikant. Man skulle tro, at jeg ejede bøger nok; at min bogreol var proppet nok, og at min hverdag var læsebefængt nok. Det er i hvert fald, hvad andre siger, når de ser mine ønskelister til fødselsdag og jul. Men nej – hvert år, når jeg åbner et tomt Word-dokument for at indsamle og nedskrive ønsker, ender halvdelen altid med at være bøger.
For bøger ér smukke gaver. Gode gaver. Hele verdener. Især når de gives med kærlig omtanke af mennesker, man holder af.  Her er et lille uddrag af bøgerne, jeg drømmer om i år;
Christmas Wishes
1: "The Sleeper and the Spindle" af Neil Gaiman. Da jeg læste novellesamlingen "Rags & Bones" i årets koldeste vintertid, stødte jeg på noget forunderligt. En overjordisk eventyrsgenfortælling ved navn "The Sleeper and the Spindle", skrevet af selveste Neil Gaiman. Eventyret havde Gaimans særlige præg af humor, intertekstualitet og sælsom magi, og var en blanding af "Tornerose" og noget helt unikt. Nu er den lille historie blevet genudgivet for sig selv i en bedårende udgave med gulddetaljer og finurlige illustrationer, og jeg brænder efter at tilføje den til min samling. Historien elsker jeg allerede – så meget at jeg gerne vil eje den i en separat udgave. 
2: "Volume the Third" af Jane Austen. Jane Austen er min yndlingsforfatter, og de nylige udgivelser af hendes tidlige historieforsøg, er det tætteste indblik, man kan få i hendes skriveproces. Bøgerne er nemlig faksimile-udgaver; kopier af de originale manuskripter, der tydeligt viser, hvordan Austen har streget noget ud, rettet og erstattet et ord, og derved tillader en eller anden form for nærhed mellem læser og forfatter. Jeg elsker at have muligheden for at betragte Austens håndskrift og forestille mig, hvordan hun har holdt sin fjerpen. 
3: "The Enchanted Places" af Christoper Milne. Jeg voksede op med A. A. Milnes historier om plysbjørnen og hans bedste ven, Christopher Robin. Dog har jeg aldrig skænket det en tanke, at der rent faktisk fandtes en dreng ved navn Christopher Robin, som ejede en kærligt slidt plysbamse, og som var Milnes søn og inspirationskilde. Men det gjorde der – og han havde også en barndom uden for papiret. I "The Enchanted Places" fortæller Christopher Milne, hvordan det var at være en del af en fjern fars forfatterskab; at se sin opvækst og barndomsdrømme udspille sig i papirsbøger, som alverdens børn læste. Jeg tror, det både bliver desillusionerende, tankevækkende og rørende læsning. 
4: "Magic for Marigold" af L. M. Montgomery. Min nylige genopdagelse af L. M. Montgomery har efterladt mig med en trang til at læse alt, hvad hun har skrevet – eller blot alt, jeg kan opspore. Den dekorative fortælling om pigen Marigold, der finder drømmemagi i alle aspekter af sin hverdag, lyder som en typisk Montgomery-fortælling. Jeg forestiller mig en hjertevarmende bog fyldt med barnlig glæde, og jeg glæder mig inderligt til at læse den og stifte bekendtskab med endnu en del af Montgomerys forfatterskab.  
5 & 6: "The Angel's Game" og "The Prisoner in Heaven" af Carlos Ruiz Zafón. "The Shadow of the Wind" sidder stadig fast i mig. Jeg kan ikke ryste den af mig, jeg kan ikke glemme den. Den er længe siden, jeg har læst noget så vidunderligt fuldendt, og jeg er lykkelig ved tanken om, at der er flere bøger i serien. Ethvert sekund jeg kan tilbringe i Zafóns verden er kærkomment. 

Hvilke bøger står øverst på jeres ønskeliste?

6 kommentarer:

 1. Uden tvivl smukke bøger! Jrg ønsker mig så mange find klassikere i smukke og yndefulde udgaver. Peter plys og Peter pan er nok de udgaver, jeg går og sukker mest efter for tiden!
  Har købt smukke julegaver til mig selv også, bare for at sikre, at jeg får bøger i år ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Smukke klassikere er også noget af det bedste i verden! <3 Hvilken udgave af Peter Plys har du kig på? :)

   Og julegaver til en selv er heller aldrig helt af vejen ;)

   Slet
 2. Åh, sikke en fin ønskeseddel! Jeg har også ønsket mig "The Sleeper and the Spindle" af Neil Gaiman, samt hans "Stardust". Derudover har jeg også ønsket mig Jane Austens værker, da 2015 skal være året hvor jeg ENDELIG(!) læser noget af hende. <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, Neil Gaiman gaver er de bedste gaver <3 Han skriver så vidunderligt, og hans bøger er helt perfekt til læsning i juletiden :) Og fantastisk med et mål om at læse Austens bøger! Det tror jeg, du vil nyde!

   Slet
 3. Jeg har netop lige fået Sleeper and the Spindle ind af døren som resultat af Saxo Black Friday.
  Jeg var ikke klar over det var en genudgivelse, jeg blev bare forelsket i coveret og da jeg så læste den var som et eventyr måtte jeg eje den. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er sådan en smuk bog – jeg har også sukket over den i flere bogbutikker. Indholdet er også helt, helt, helt fortryllende!

   Slet