tirsdag den 21. april 2015

Tema-tirsdag #88: Dewey's Read-a-Thon

Stille læsedage er altid rare. Planlagt mig-tid, læsetid og weekendstid er altid godt for sjælen, og sommetider føles det som en oase midt i al hverdagens travlhed. Jeg elsker at læse, og jeg river ofte hele dage ud af kalenderen til at få det gjort. Nu, i specialetiden, mere end nogensinde.
På den måde er den kommende lørdag ikke anderledes end så mange andre læsedage. Det er en dag, der er markeret i min kalender med et stort kryds som en dag til fordybelse og læseri. Men det er også så meget mere end bare dét. Det er en dag, jeg har set frem til i et halvt år, og det er en dag, jeg har forberedt mig til og spekuleret på længe. På lørdag afholdes Dewey's Read-a-Thon.
Dewey's Read-a-Thon er, som navnet hentyder til, en slags læsemarathon. Det er en dag, hvor læsere over hele verden læser alt, hvad de kan og vil i 24 timer og løbende deler læsningen med hinanden. Den officielle readathon-hjemmeside bliver fyldt med konkurrencer og sjov, cheerleaders efterlader opmuntrende læsekommentarer på deltagernes blogs, altimens Twitter og Instagram bobler over med læserglæde under hashtagget #readathon. Over hele verden udskifter mennesker søvnen med læsningen; og internettet forvandles pludselig til et enormt læsefællesskab. Læsningen bliver med ét til noget socialt. Noget man deler med hinanden, og noget man gør sammen. 
Read-a-Thon'et er for alle. Det har ingen regler og ingen fastsatte mål. Du kan deltage, uanset om du har en blog eller Twitter-profil, og du kan læse alt fra tyve bøger til en side. Du kan vælge at kæmpe dig gennem natten, tage en lur eller sove tungt, og du kan vælge at være med fra start eller tilslutte dig senere. Det magiske ved et Read-a-Thon er først og fremmest, at man selv skaber rammerne for det.

Min bogstak er resultatet af talrige overvejelser og gentagne ombytninger. Jeg har været meget i tvivl om, hvilke bøger jeg skulle læse på lørdag, men mit valg er endelig faldet på en vidunderlig stak bøger fyldt med variation. Til de sidste read-a-thon's har jeg læst mellem 1400 og 1900 sider, så denne gang har jeg forsøgt at vælge en fin mellemting.
På lørdag vil jeg starte med den yndige dannelsesroman "Mariana" af Monica Dickens, som jeg traditionen tro vil synkronlæse med Anne Nikoline. Derefter vil jeg læse "A Tree Grows in Brooklyn" af Betty Smith, som skulle handle om en bogelskende pige i Brooklyn i årene op til Første Verdenskrig. Bogen har længe hjemsøgt mine læsedrømme, og jeg kan slet ikke vente med at få den læst. I de sene nattetimer vil jeg læse den korte og fabellignende bog "The Salmon Who Dared to Leap Higher" af Ahn Do-hyun, som jeg for nylig faldt over i hjørnet af en hyggelig bogbutik. 
De tidligste morgentimer er altid de hårdeste, og derfor har jeg hele to bøger liggende klar, fyldt med korte historier som jeg kan skifte mellem alt efter lyst og humør. Udvalgte eventyr fra 1001 nat venter lokkende på mig, og de mere letlæselige og moderne eventyr fra Carol Ann Duffys eventyrsamling virker som sødt tidsfordriv, hvis mine øjenlåg bliver for tunge. Jeg tror ikke, jeg vil læse nogle af de to eventyrssamlinger færdige. Jeg vil bare håndplukke lidt hist og her, dyppe mine tæer i et fint eventyr og skifte til et andet. Variation er altid sådan en skøn ting.

Dewey's Read-a-Thon finder sted på lørdag kl. 14 og 24 timer frem. Officiel tilmeldning kan ske på hjemmesiden her, hvor konkurrencer og udfordringer vil dukke op i løbet af selve læsedagen. 

Bøgerne er dog ikke den eneste overvejelse, jeg har gjort mig til det kommende read-a-thon. At holde øjnene åbne i 24 timer er i sig selv en enorm udfordring for et inkarneret A-menneske som jeg, der altid har været den første, der faldt i søvn til sleepovers og filmaftener. Sommetider er det som om, at der i mine øjenlåg er installeret en særlig automatik, der får dem til at glide i, ligeså snart klokken slår ti.
Derfor kræver det både taktik og forsyninger, hvis jeg skal læse mig igennem en hel stjernenat, og jeg har brugt brugt lang tid på at overveje, hvordan jeg skal forvandle min stue til den perfekte læseboble. Min afkrydsede læse-liste indeholder blandt andet; 

Det usunde. En hel nats læseri kræver lidt usunde lækkerier, og i år har jeg sørget for en håndfuld kulørte vingummibamser samt chokoladepinde, der kan smeltes i varm mælk og dermed omdannes til den lækreste kop varme chokolade.
– Det sunde. Noget af det jeg elsker højest i denne verden er appelsiner. Appelsiner er nærmest spiseligt solskin, og jeg har planer om at nyde smagen i mine små læse-pauser. Desuden har jeg gulerødder, agurk, rosiner og bærblandinger klar til de sene nattetimer og det snigende spisehumør.
– Te. Der er en usynlig sammenhæng mellem læseri og tedrikkeri. For mit vedkommende indbærer det perfekte læsescenarie altid en kop dampende varm te, og derfor har jeg endelig taget mig tiden til at opdatere mit efterhånden nedsunkne telager med nye smage, dufte og varianter. Klassisk kamillete fra Pukka, den legendariske hvide tempel te og den næsten spiseligt velsmagende hindbær oolong-te fra Perch's vil uden tvivl stå fremme på mit køkkenbord, når læsningen begynder på lørdag.
– Hyggetøj og sengetøj. Jeg har planer om rendyrket hygge i blødt nattøj og med nyvasket sengetøj. Mine read-a-thon's har altid foregået i stuens sofahjørne i selskab med min tunge vinterdyne. Findes der noget hyggeligere? 
– Det taktiske. Hvis mine øjenlåg skal holde sig åbne i 24 timer, har jeg brug for gåture og dybe vejrtrækninger. Jeg drømmer om så godt forårsvejr, at læsningen kan flyttes udendørs i søndagens tidlige formiddagstimer, men byder vejret på regnvejrsdryp i stedet, tager jeg mig en stille gåtur. Desuden har jeg planer om at sove så længe, som jeg overhovedet kan på lørdag uden den mindste vækkeursstøj, så jeg kan gå læseklokkeslaget i møde helt udhvilet.
– Det praktiske. Jeg har tilmeldt mig som læser på den officielle hjemmeside, og jeg har udvalgt en fælleslæsningsbog, som jeg vil læse og løbende diskutere med Anne Nikoline. På selve læsedagen opretter jeg et indlæg på bloggen, ligesom de foregående år, hvor jeg løbende kan opdatere mine læsefremskridt og dokumentere mit læsedøgn. Desuden vil jeg også være aktiv på Instagram, Twitter og Goodreads.

Hvad med jer? Deltager I på lørdag? I så fald – hvordan forbereder I jer? Hvilke bøger vil I læse? Og hvor kan jeg følge jeres læsedøgn? 


44 kommentarer:

 1. Her er forberedelserne i fuld gang også!
  Jeg skal være hos mine forældre fordi lillebror har fødselsdag lørdag, så der er 1-2 timer, hvor han skal fejres!
  Fredag skal der købes snacks i lange baner, og sengetøj er vasket!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ah, ja fødselsdagsfejring skal der da helt sikkert også være plads til. Men det bliver bare så hyggeligt :')

   Slet
 2. Jeg glæder mig til at være med igen i år, de sidste to gange har været noget så fornøjelige at det er gået hen og blevet sådan en begivenhed man ser frem til.
  Jeg tror endelig jeg har udvalgt min stak, men ved også at jeg sikkert ikke holder mig 100% til den, men så længe jeg har en god bog til at begynde med, så er det helt fint. :)
  Jeg har i sinde at lave løbende opdateringer på bloggen, men også at være aktiv på instagram og twitter som de sidste gange, og det bliver bare en god weekend all-round!
  (Mangler bare at få provianteret!)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det er lidt pudsigt, hvordan man kan glæde sig til en hyggelig læsedag. Men åh, glæde mig – dét gør jeg. Jeg elsker Dewey's, fordi det gør læsningen til noget helt ærligt det døgn.

   Og din læsestak ser så fin ud. Jeg glæder mig til at følge dig!

   Slet
 3. Jeg glæder mig til at følge med herinde på lørdag! Selv har jeg endnu ikke kastet mig ud i det, men lørdag ville egentlig være oplagt, for jeg har ikke andre planer :) Og samtidig har jeg også en del bøger jeg gerne vil igennem. Det er vel ikke for meget snyd med lydbøger? Haha, har én lydbog åben på computeren, som jeg endnu ikke har fået færdiggjort =/

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tak!

   Og du kan sagtens deltage med lydbøger. Lydbøger er jo stadig bøger – og det kunne være så hyggeligt :D

   Slet
 4. Jeg er altså så imponeret over, hvor meget du kan nå at læse på et døgn, og du inspirerer mig gang på gang til selv at læse et hav af bøger.
  Jeg regner også med at deltage i Dewey's readathon på lørdag, men jeg har tænkt mig at tage det meget stille og roligt. Jeg er nemlig ligesom dig: Jeg falder i søvn kl. 22, og det kan end ikke den bedste bog ændre på. Derfor har jeg tænkt mig at uploade en video i denne uge, hvor jeg viser de bøger, jeg har tænkt mig at læse hen over weekenden - ikke kun om lørdagen.
  Jeg håber, det bliver godt, og jeg ønsker dig i hvert fald al muligt held og lykke med på lørdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du sød! Jeg regner dog på ingen måde med at læse de to eventyrssamlinger her færdige. De er mere til de trætte morgentimer, hvor man har brug for at bladre lidt rundt ;-)

   Og jeg glæder mig til at se din video. Det bliver så hyggeligt at følge dig!

   Slet
 5. Jeg glæder mig så meget til readathon! Jeg har været bogligt klar alt for længe, men mine praktiske forberedelser halter stadig en anelse efter. Hvor er de lækre chokoladepinde fra? De ser skønne ud!
  Det er kun mit andet readathon, så jeg har store forventninger. Det er lidt som om, at det første var "warm up", hvor jeg lige skulle lære banen at kende. Jeg glæder mig bare så meget, til at kaste mig over min skønne bogstak (:

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er simpelthen også bare det mest fantastiske! Chokoladepindene er fra chokoladehimlen.dk – men jeg ved, du også kan få en lækker 2-pak fra Summerbird til 36 kr., hvis du står og mangler dem her og nu ;D

   Og det kan jeg godt forstå. Nøj, det bliver så hyggeligt.

   Slet
 6. Ååååh så spännande! Blev väldigt sugen på att hänga på. Är nervös över att inte kunna hålla mig vaken/tröttna/inte läsa fort nog, men det spelar ingen roll. Att bara vara med en stund kan ju fungera det också om man skulle inse att man tagit sig vatten över huvudet? Vad roligt det ska bli!! "Ses" på lördag <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det vigtigste er bare at være med og have det sjovt! Jeg glæder mig sådan :')

   Slet
 7. Jeg glæder mig allerede, har faktisk set frem til det længe. Det er så hyggeligt at tilegne et helt døgn til at læse og dele det med så mange andre smatidig. Jeg har fakisk haft mine bøger klar i månedsvis (!!), jeg har længe vidst at jeg ville benytte lejligheden til en genlæsning af Ringenes Herre trilogien. Jeg ved endnu ikke, om jeg kommer til at tage en lur i løbet af natten, det har været forskelligt hver gang jeg har deltaget, men lige som dig gør jeg mit bedste for at sove så længe som muligt, for i hvert fald at øge mine muligheder for at være oppe hele natten, skønt jeg aldrig har været et A-menneske kan det alligevel godt blive lidt anstrengede for øjnene i længden. Jeg mangler faktisk kun at få provianteret (altså købt slik), for te'en har jeg klar i store mængder.

  Jeg regner med at dele min oplevelse på både Twitter og Instagram som altid og så selvfølgelig på min blog også. :)
  Godt det snart er lørdag :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er nemlig sådan en skøn tradition og sådan en fin mulighed for at hylde læsningen – sammen! Jeg er vild med det.

   Og 'Ringenes Herre'! Sikke et ambitiøst og helt fantastisk projekt. Dét glæder jeg mig meget til at høre mere om!

   Slet
 8. Skøn stak bøger - jeg glæder mig sådan til endelig at være med :-) Vildt, at du kan holde dig vågen! Det er umuligt for mig - især hvis jeg skal kunne hænge nogenlunde ordentligt sammen om mandagen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det plejer egentligt at fungere meget fint for mig at holde mig vågen! Men vi må se, hvordan det går ;-D

   Slet
 9. Sikke nogle spændende bøger du har valgt! Jeg glæder mig til at følge din læsning :-)

  SvarSlet
 10. Jeg er så glad for at jeg er med den her gang. Jeg glæder mig sindssygt! Og jeg glæder mig til at følge med herinde. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. I lige måde! Det bliver så skønt at læse med dig og resten af verden ;D

   Slet
 11. Jeg kan desværre ikke deltage denne gang, så må spændt vente til efteråret :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du har til gengæld også den skønneste tur at se frem til i stedet ;D Og så er det bare revanche til efteråret ;)

   Slet
 12. Sikke en fin bogstak du har udvalgt dig! Det er altid fantastisk og hyggeligt at læse eventyr, og hvor er din udgave af 1001 nat bare så fin:0)
  Jeg har slet ikke tænkt så langt med taktikker for at holde øjnene åbne udover at købe godt ind med lækkerier og så indtage sofaen i nattøj, men dynen og misserne i fodenden:0) Jeg er lidt af en natteravn, og læser mest om natten, hvor der er ro i mit lille hjem og ingen mulighed for at støvsuge, vaske tøj eller købe ind, så håber at jeg kan holde mig vågen og ellers må jeg nappe mig en lille lur:0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Eventyr er nemlig altid en god idé – også på grund af formen og variationen. Jeg glæder mig sådan til at læse dem :D

   Og hvor lyder det hyggeligt. Jeg ville ønske, min kat var hos mig, så jeg kunne læsehygge med hende. Åh, så hjemligt og fint! Jeg glæder mig til at følge dit læsedøgn :)

   Slet
 13. Så fint indlæg! Jeg ser meget frem til at følge dig i dit læsedøgn! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg glæder mig også til at følge dig – det bliver noget så hyggeligt.

   Slet
 14. Åh, hvor jeg dog glæder mig til på lørdag!
  Jeg er stadig i halv krise over min læsestak, men den endelige version kommer op på bloggen på fredag! (Dagen før.. ligesom sidste år.. God timing..)
  Men Malene har fået købt sodavand og slik over grænsen, så vi skal bare have de mere praktiske ting på plads, som aftensmad osv. :D
  Jeg glæder mig virkelig til at høre din mening om "Mariana", for hvis den er lidt ala 'I Capture the Castle', som du nævnte i din video, så bliver jeg nødt til at se lidt nærmere på den!
  Derudover glæder jeg mig til at følge din læsning! Det bliver så hyggeligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gør jeg virkelig også!

   Jeg glæder mig til at se din læsestak – og ellers lyder det som om, du er godt forberedt med lækkerier og læseselskab.

   Det bliver superspændende at se, om 'Mariana' lever op til forventningerne. Det er jo noget af en bog at sammenligne den med!

   Slet
 15. I haven't planned to take part in this Readathon. I didn't even know about it until your post. And I was reluctant at first. However, gradually the idea kept creeping into my mind and I started to be excited about it. So I am in for Saturday too! :) I composed my reading list surprisingly fast and it consists of the following books I am really looking forward to:
  Broken Wings by Kahlil Gibran
  Lullabies by Lang Leav
  Pride & Prejudice (Jane Austen: Marvel Adaptations) by Nancy Butler and Hugo Petrus
  The Pearl by John Steinbeck

  And I also plan to include at least some pages of poetry by Slovak poet and lyricist Kamil Peteraj (as some form of reading break).
  Although I don't plan to stay up all night reading (this is just a first try to take part in this kind of reading challenge), on this occasion, I launched trial operation of my long prepared and still far from perfect blog. I will be very pleased if you could follow my reading progress on: http://blankpaperadventures.blogspot.sk
  The blog is bilingual (Slovak and English) and I will keep my updates in English so don't worry about the language barrier ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lovely to hear that you're in too! It's going to be so much fun. It is lovely to celebrate reading and to make it a shared experience.

   Really looking forward to hearing what you think of 'The Pearl'. It really is such a magnificent little book. I'll definitely keep an eye out for your blog posts!

   Slet
 16. Hvor er det dog en skøn stak bøger du har valgt dig! Jeg glæder mig meget til at følge dit læsningens døgn! :-)

  ( www.words-and-music.blogspot.com )

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er også meget begejstret! Og åh, jeg glæder mig også til at følge dig.

   Slet
 17. Åh, det føles som langt mere end et halvt år vi har skullet vente denne gang, synes jeg :)
  Jeg glæder mig som et lille barn, men har modsat de foregående gange overhovedet ikke haft tid eller hjerne-overskud til at gøre særligt meget andet end at glæde mig!

  I dag er jeg dog så småt begyndt at planlæggge snacks. Har bestilt en længe ønsket graphic novel, som heldigvis burde nå at ankomme med posten fredag til når den lyst melder sig, og ellers vandret lidt hvileløst rundt i biblioteket herhjemme, trukket ud og stillet tilbage, og som altid ønsket at læse ALLE bøgerne lige nu :)

  Det ender jo som regel med at jeg vælger 20 stks, og læser ca. 2 af dem, og finder på noget andet på dagen! Men jeg glæder mig SÅ meget, og er sikker på, at det bliver lige så hyggeligt altid :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det virker som evigheder siden. Og jeg har bare glædet mig lige siden det sidste sluttede! Det bliver så hyggeligt – og det er så hyggeligt, at du også er med igen! :D

   Det er nok også ret smart det der med mange valgmuligheder. Jeg er bare sådan en inkarneret planlægger, at jeg ikke kan lade være med at planlægge alligevel. Men jeg overvejer faktisk også at klemme lidt Sandman-pauser ind i min læsning. Tegneserier virker som sådan en fin og let idé!

   Slet
 18. Ih, jeg glæder mig til at følge jer bogbloggere på sidelinjen, synes det er så hyggelig en tradtion. Det må kræve såååååååå meget snolder. Jeg tror jeg ville snyde lidt og presse en lydbog ind ;) Sccch.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, ja snolder skal der til! :D Ellers duer det ikke. Og en lydbog lyder noget så herligt!

   Slet
 19. Titlen "The Salmon Who Dared to Leap Higher" får mig til at smile, hver gang jeg støder på den :-)
  Jeg deltager - men kun lørdag, og så starter jeg tilmed lidt tidligere, når nu jeg går glip af søndagslæsningen.

  Hav en rigtig god Read-a-Thon - glæder mig til at følge dig undervejs :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? Jeg kunne slet ikke stå for den, da jeg så den hos boghandleren. Så fin, fin, fin!

   Og lørdag er også en skøn læsedag. Jeg glæder mig til at følge med :D

   Slet
 20. Åh det bliver bare så god en weekend :D

  SvarSlet
 21. The Deweys Read-a-thon sounds awesome and I might actually do it :)

  SvarSlet
  Svar
  1. It really is awesome, and I can highly recommend it!

   Slet
 22. I cannot read your post but the photos are gorgeous! Hope you'll be joining us tomorrow for the read-a-thon! Happy reading :)

  -Abby

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you so much!

   And I surely will! I'm really looking forward to it!

   Slet