torsdag den 12. november 2015

Ting jeg har lært om boglig vedligeholdelse (og opbevaring)

Efterhånden som min bogsamling er blevet fyldt med smukke bøger i fine indbindinger, har jeg forsøgt at glemme alle mine dårlige vaner og behandle dem så forsigtigt som muligt. Jeg har undgået at strege i dem og skrive noter på siderne; jeg har undgået at sætte klistermærke og post-its i mine yndlingseksemplarer, og jeg har bandlyst æselører, kakaopletter og fedtede fingre.
Men jo mere jeg googler, jo mere lærer jeg. Boglig vedligeholdelse er en mageløs jungle, og der er så mange ting, som man skal være opmærksom på. Bøger er overraskende skrøbelige objekter, der skal opbevares med omtanke og forsigtighed – og der er så meget, jeg ikke har været opmærksom på før nu. Og hvis du også gerne vil vide mere om, hvordan man bedst passer på sine bøger, deler jeg nu alt det, jeg har lært.


Ting jeg har lært;

  • Når man tager en bog ud af reolen, er det bedst at undgå at trække i midten af bogens ryg, da man i så fald slider bogens syning/lim. I stedet kan man skubbe bøgerne ved siden af bogen tilbage og så tage fat om bogens sider og derved trække den ud. En bogryg er en bogs svageste punkt, for det er dén, som holder hele bogen sammen.
  • De fleste bøger er ikke designede til at ligge helt åbne. Ryggen på en paperback knækker, hvis den åbnes helt, og det gør syningen/limen på en hardbacks ryg faktisk også. Det kan bare ikke ses.
  • Vedligeholdelsesmæssigt er det bedst at sortere sine bøger efter højde. På den måde kan bøgerne hvile mod hinanden og give hinanden støtte, så de ikke bliver skæve i ryggen. Det er heller ikke optimalt, hvis en bog læner sig til den ene eller den anden side, da den i så fald ikke får støtte, og dens struktur bliver skæv.
  • Store bøger/coffee table books opbevares bedst liggende – men aldrig i stakke med mere end 2-3 bøger.
  • Almindelige bøger tager dog hurtigt skade af at blive opbevaret liggende. Når en bog står op, bærer den kun sin egen vægt, men når den ligger i en stak, bærer den alle de andre bøgers vægt på sig. De nederste bøger i en stak vil derfor ofte blive skæve i ryggen efter et stykke tid, og vil derefter måske ikke kunne lukkes ordentligt eller i værste fald lukke skævt. (Af samme grund har jeg rejst alle bøger i min bogreol op igen efter at have forsøgt at spare plads ved at stable dem.) 
  • Det er bedre at lade sine bøger stå yderst på reolen end skubbet op mod bagvæggen. Bøger har brug for luft både foran og bagved for at sikre luftcirkulation. Hvis man, ligesom jeg, har bøger stående i to rækker, er det derfor væsentligt at sikre sig, at det er de mindst skrøbelige bøger, der er skubbet op mod reolens bagvæg.
  • Støv er farligt for bøger, da støv kan omdannes til fugt, og fugt kan ødelægge siderne og indbindingen. Det er vigtigt at støve sin bogreol – og sine bøger – regelmæssigt af. (Og det burde jeg i øvrigt også selv blive bedre til).
  • Sollys kan blegne bogindbindinger over længere tid – den perfekte bogreol er derfor ikke i direkte kontakt med sollys eller andet skarpt lys. Det er i øvrigt også bedst at opbevare bøger et stykke fra radiatorer og udluftning af hensyn til luftfugtighed. 
  • Bogmærker er som udgangspunkt en god idé i bøger, men papirclips, hårnåle og metalbogmærker bør undgås, da de kan presse siderne flade og efterlade mærker. 
  • Det ovenstående skal naturligvis tages med et gran salt – en lille del af min bogreol bliver ramt af sollys, og nogle af mine paperbacks læner sig op af andre bøger, fordi de ikke kan stå anderledes. Pointen er nok i sidste ende, at det er vigtigt at vide, hvad man skal gøre, for at passe på de bøger, man har brug for at passe på. 
Har jeg glemt noget? Har du et vigtigt vedligeholdelsestip, som du gerne vil dele med mig?

19 kommentarer:

  1. Ja: Læs bøgerne - det vigtigste vedligeholdelsestip af alle ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Helt bestemt. Og det væsentligste!

      Slet
  2. Hej Rikke
    Som bogelsker -og samler elsker jeg simpelthen din blog, og jeg klikker gerne ind på dine side flere gange om dagen for at tjekke, om der nu er kommet et nyt indlæg. Specielt elsker jeg dine indlæg, der viser, Barnes and Nobles Leatherbound Classics og Folio Society - det er simpelthen de smukkeste bøger, og dine billeder fremhæver det så smukt! Jeg glæder mig specielt til din næste bookhaul - er den på vej?
    - Caroline

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for de søde ord, Caroline! Jeg er glad for, at du læser med. Det er sådan et fryd at høre.

      Der kommer et book haul snart, ja :) Højst sandsynligt den sidste uge i måneden :)

      Slet
  3. Der var faktisk en del ting jeg ikke har tænkt over.
    Jeg syntes også sommetider at det hjælper at sætte bøger i spænd, på den måde bliver de heller ikke belastet på naturlig vis, men bliver tvunget til at opretholde den facon de bliver klemt i. Jeg ved ikke om der er noget hold i det, men det er i hvert fald min erfaring.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, ikke? Jeg er også blevet overrasket undervejs!

      Faktisk har jeg læst mig frem til, at det ikke er så godt, at stille bøger i spænd. Til dels fordi, de kan risikere at stå lidt skævt, og derfor bliver låst fast i en skæv position (særligt ved tykke hardbacks, I guess), og også på grund af luftcirkulation/risiko for gnidning (især ved stofindbundne bøger). Men hvis det fungerer for dig er det da fantastisk! Sommetider må man også bare prøve sig frem :)

      Slet
  4. Wow! There's a whole science. It is almost like curating an exposition of famous paintings in a museum. Thank you for the tips!
    Though, I proudly call myself a booklover and bookworm, I haven't imagined there can be so many book-related themes to discuss, until I found your blog - amazing kingdom of books :) I've seen many book blogs so far but yours is my favourite and one of the very best there is <3 :) I've even decided to mention it on my own blog, as part of my latest post about things I currently love :) http://desiresandmishaps.blogspot.sk/2015/11/prave-mam-rada-currently-loving-1.html

    SvarSlet
    Svar
    1. It really is an entire science! And I find it fascinating :)

      Thank you so much for your kind words and for the mention on your blog. So sweet of you <3

      Slet
  5. Tror jeg skal finde støvekosten frem imorgen ;)
    Skønne tips. Holder meget af at læse dine indlæg.

    Laver du på et tidspunkt en video af dine nye reoler? Ville elske at se dem :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha. Det burde man nok gøre noget oftere :p Og tak. Det er jeg glad for at høre :)

      Det kan du tro, jeg gør. Jeg skal bare lige finde tiden til det – lige netop den slags videoer tager en halv evighed at filme.

      Slet
  6. Jeg sidder virkelig og får dårlig samvittighed og føler at jeg mishandler mine elskede bøger for jeg har nået det punkt hvor mine reoler er så fyldte at jeg har stakke af bøger liggende ovenpå de bøger som står som de skal. Jeg har endda lagt en masse bøger i kasser i kælderen (hvilket også gør helt ondt at have været nødt til) for at undgå at have for mange bøger på hylderne, men så kommer arrangementer som Krimimessen og BogForum og frister mig med nye bøger som jeg slet ikke har plads til men som jeg bare MÅ eje. Jeg føler dog at jeg altid har passet godt på mine bøger, men på den anden side er jeg ikke bleg for at sætte en tekop eller andet ovenpå en bog (efter at have tjekket at f.eks. tekoppen ikke er våd i bunden). For mig kommer det meget an på hvilken bog der er tale om. Jeg har flotte bøger som jeg næsten ikke selv tør røre ved i frygt for at ødelægge dem, men når det kommer til paperback bøger så er der for mig næsten ikke noget bedre end når man når det første punkt hvor man kan knække ryggen på den. Så jeg vil gerne passe godt på mine bøger, men man må også gerne kunne se at de er blevet læst

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, du mishandler dem sikkert ikke. Man gør, som man har plads og overskud til – sådan er det jo bare! Og du har helt sikkert ret i, at der er forskel på bøgernes behov for behandling :)

      Slet
  7. Bogopbevaring er sådan et spændende emne - skønt indlæg!

    SvarSlet
  8. Der er faktisk flere af tingene, som jeg aldrig før har overvejet - men jeg vil helt sikkert begynde at tænke over det! Jeg har altid støvet mine reoler af med en fugtig klud, mens bøgerne har fået med en helt tør mikrofiberklud. Og så står de ikke i sollys. Men det med at ligge dem ned, stille dem skævt eller ikke at stille dem efter højde, har jeg aldrig tænkt over. Måske jeg skulle gøre det fremover - jeg vil jo rigtig gerne beholde mine bøger så længe, som det nu er muligt!

    /www.mitbogunivers.blogspot.com

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har også opdaget mange ting undervejs, synes jeg. Og der er helt sikkert stof til eftertanke!

      Slet
  9. Åh, fantastiske råd - som kommer helt perfekt, nu hvor vi skal flytte og samle (gisp!) vores bogreoler til én. Jeg plejer at skifte hovedet på støvsugeren ud og lige give bøgerne en hurtig tur foroven, når jeg alligevel støvsuger - ellers synes jeg, at der støver meget mere i resten af rummet også. De er nogle værre støvmagneter xD Hmm.. Ja, og så har jeg lært mig selv ikke at knække rygge mere. Det kommer dog også helt naturligt, eftersom jeg langsomt er ved at skifte paperbacks ud med hardbacks. :)
    Tak for en dejligt indlæg, søde du <3

    SvarSlet