tirsdag den 23. april 2013

Tema-tirsdag #1: Mumikærlighed

Ensomme nattevandringer i dunkle skove, frygten for en komet der vil udslette alt og alle, filosofiske fraser, dybe venskaber, en mørk vinter uden lys eller håb, midnatsballer med lokkende melodier, utilregnelig og uskyldig forelskelse og til sidst en form for eksil i jagten på usynlige og uopnåelige luftkasteller. Sære hændelser i et univers fyldt med maniske hemuler, omklamrende og ordensprægede filifjonker, vise og verdenskloge mumrikker, forfængelige snorkfrøkener, kærlige mumi-forældre og drømmende Mumitrolde. Tove Janssons Mumidal er den ultimative form for eskapisme.
Bøgerne er intet mere end fantastiske for enhver, der er præget af et hint af barnlig nostalgi overfor de bløde Mumitrolde med de store snuder. Mumidalen er et af mine litterære tilflugtssteder, og jeg kan altid finde en smule varme og livsvisdom i de simple historier. Dybest set tror jeg måske, Mumibøgerne er mindst ligeså værdifulde som voksne som for børn. Begravet mellem linjerne ligger der dybe faldgruber af sørgmodighed og filosofiske spørgsmålstegn. Helt usynligt for barneøjne og uundgåeligt for voksne tankestrømme. 
Faktisk voksede jeg slet ikke op med Mumidalen i ordenes form; jeg nøjedes med den søde tv-serie, og legede med min blå dukkehusudgave af Mumihuset. Bøgerne kom først senere ved et rent tilfælde, da nostalgien overvældede mig midt inde i Bog&Idé. Sidenhen er jeg også blevet ihærdig samler af Mumi-krus og skåle. 
Jeg kan ikke sætte fingeren på, hvad det netop er, ved Janssons finurlige univers der drager mig ind. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, Mumidalen både fylder mig med glæde og med dyb melankoli. Men som den vise Too-Ticki så fint formulerer det: "Alt er meget usikkert, og det er netop det, der beroliger mig."

13 kommentarer:

 1. Jeg siger ikke andet end; <3 <3 <3 <3 <3 <3

  SvarSlet
 2. Årh Mumitroldene! De er simplethen så dejlige! :) Havde også det fine mumi hus og er netop begyndt at samle på krusene.
  Du har vel ingen idé om man kan få bøgerne på nettet et sted?

  SvarSlet
  Svar
  1. De er nemlig helt fantastiske! Mumihuset er noget af det jeg husker tydeligst fra min barndom - og min medfulgte frygt for hattifnatter ;) Krusene er også meget fine - jeg bliver i så godt humør af dem.
   Bøgerne kan, som Gitte nederunder skriver, købes på Saxo.com :)

   Slet
 3. Frk. Guldstrand: De tre bøger, som Rikke viser her kan du købe på saxo.com (som har 20% rabat kun i dag). Men hvis du ellers ikke er skræmt af brugte bøger vil jeg anbefale bogbasen.dk :)

  p.s. Rikke, hvor er det fint at du matcher koppen :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for assistancen! :)

   Og ja, det gør jeg da også! Jeg er vist også lidt en lyserød pige ;)

   Slet
 4. Jeg har heller ikke læst i bøgerne, før jeg er blevet voksen, men så dem i stedet på TV.
  Jeg syntes faktisk, at de var temmelige uhyggelige som barn - men ikke nok, til ikke at være en fan :D Jeg så også "Kometen kommer" her den anden dag, som er den fineste og flotteste Mumi-film, med de rigtige tegneserie-figurer, fremfor dukkerne. Den er så fin, sød og fyldt med gode sange. Jeg er særligt vild med My & Snif.

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja; jeg var faktisk også flere gange skræmt over tv-serien. Der er noget sælsomt over mumi-universet, og jeg var rædselsslagen for Hattifnatterne og Mårren.
   Jeg har faktisk ikke set "Kometen Kommer" på film - den må jeg hellere få skaffet. Jeg holder nemlig også mere af tegneserie-figurerne end dukkerne. De virker helt forkert for mig.
   Snorkfrøkenen har - altid - været min yndlings, og er det stadig, om ikke andet så for nostalgiske årsager. Snif har dog også en helt særlig plads i mit hjerte, sammen med den søde og verdenskloge Mumrik.

   Slet
 5. Jeg blev helt nostalgisk af at læse din fine post og se billederne. Ligesom dig, var jeg også vild med tv-serien som barn, men har aldrig læst bøgerne! Men det må der straks laves om på :-)

  PS: rigtig fin blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Bøgerne er bestemt anbefalelsesværdige. Der er sådan en fin livsvisdom skjult i dem, og de er bestemt værdige for voksne øjne.

   Og mange, mange, mange tak! :')

   Slet
 6. Elskede mumitroldene som barn. Så altid tv-serien som lille, og lånte bøgerne på biblioteket mange gange.
  Men det bedste var helt klart vores sommerferier i Finland, hvor vi besøgte mumidalen. Det var simpelthen fantastisk at kunne kramme og få taget billeder med dem alle sammen, se forskellige shows og gå på opdagelse i mumidalen.
  Mindes specielt deres mumi slikkepinde i forskellige finurlige farver :D. Kan også huske jeg altid skulle have malet snorkfrøken på min kind.

  Kunne være man skulle få taget sig sammen til at genlæse bøgerne igen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bestemt også noget af det bedste; jeg har så varme minder om den fine tv-serie.
   Og åh! Jeg har godt hørt om den 'rigtige' Mumidal i Finland. Det gad jeg virkelig godt opleve engang; det må være så fint, sødt og hyggeligt!

   Bøgerne er helt fantastiske, og bestemt talrige genlæsninger værd. Jeg blev fuldstændig overrasket over deres fine budskaber og dybe melankoli.

   Slet
 7. illustrationerne til bøgerne er så smukke!

  SvarSlet