søndag den 21. april 2013

"Twenty Thousand Leagues Under the Sea" af Jules Verne

"Twenty Thousand Leagues Under the Sea" (org. titel "Vingt Mille Lieues Sous Les Mers") af Jules Verne, fra forlaget Barnes & Noble, udgivet i 2012 (org. udgivet i 1870). Læst på engelsk - originalsproget er fransk. 3/5 stjerner. 

Historien om Kaptajn Nemo og ubåden Nautilus er til dels en eventyrlig opdagelsesrejse i havets dybeste gemmesteder, og til dels en fortælling om en indebrændt mands valg om benægtelsen af enhver form for menneskelig civilisation. 
Da den franske havforsker Professor Pierre Aronnax deltager i jagten på et ukendt havmonster, har han ingen idé om, hvad han er oppe imod. Han fortabes og opsluges af det selv samme monster, han er draget ud for at søge; og da monstret viser sig at være en ubåd styret af en menneskesky kaptajn, begynder eventyret for alvor. 

"The globe began with sea, so to speak; and who knows if it will not end with it? In it is supreme tranquility.

Der er en slags udefinerbar drenget charme over alle Vernes skriverier. Når jeg læser hans bøger, kan jeg så levende forestille mig hvilken fantastisk fantasirejse, det må være for de yngre læsere. Vernes beskrivelser af de uberørte omgivelser og havets skjulte vidundere er dybdegående nok til at mætte enhver nysgerrighed.
Den største drivkraft i "Twenty Thousand Leagues Under the Sea" er naturligvis udforskningen af de talrige havvæsener, de sunkne skatte såsom de reflekterende perler og den forsvundne by Atlantis og de dertil hørende mytiske beretninger, samt de mekaniske omstændigheder omkring ubåden Nautilus og de geografiske facts. Bogen er på den måde enormt deskriptiv, og jeg måtte sommetider sukke en smule og lade mine øjne springe let henover enkelte kapitler og passager. Jeg har generelt et lettere anstrengt forhold til sådanne typiske Robinsonader, og kan sjældent koncentrere mig om de meget praktiske beskrivelser.
De bagvedliggende motiver for Kaptajn Nemos indadvente isolation fra menneskeheden er et andet tilbagevendende tema i bogen, og det var muligvis dét, der fangede mig mest. Verne fremstiller Kaptajn Nemo som en mand plaget af unævnelige dæmoner, og sammen med hovedpersonen, Professor Pierre Aronnax, er det læserens opgave at samle brudstykkerne af ledetråde sammen til et helt billede af den mystiske kaptajn. Løsningen bliver ikke givet, men Verne indarbejder små hint om hævnmotiver og dyb sorg til at skabe forståelse for den plagede karakter.

"We may brave human laws, but we cannot resist natural ones.

Historien er legendarisk, og jeg fryder mig over endelig at kende dens fulde omfang. Det er ikke en af de bøger, jeg nødvendigvis vil vende tilbage til, og heller ikke en af de bøger jeg læste med udelt opmærksomhed. Men på trods af mine koncentrationsproblemer i de tunge beskrivende passager, er det dog alligevel en bog, jeg er glad for at have læst. Måske er det overordnede tema ikke nødvendigvis min smag - men de underliggende malstrømme af umenneskelighed og isolation formåede dog alligevel at gøre det til en interessant læseoplevelse. 
Jeg vil anbefale "Twenty Thousand Leagues Under the Sea" til enhver, der har lyst til at dykke ned i havets dyb, og blive tryllebundet af den farverige verden udgjort af koralrev og regnbuefisk. Fortællingen om Kaptajn Nemos forsøg på at lade sig opsluge - og sammensmelte - med det blå ocean er både fyldt med eventyr og en sær melankoli.

8 kommentarer:

 1. Jeg har faktisk aldrig overvejet at læse denne bog, men jeg får helt lyst til det nu trods min lidt mærkelige fobi for havet! Jeg tror, det er en blanding af at læse din anmeldelse og at se den smukke udgave af bogen, du ejer, som giver mig lidt kriblen i fingrene for at få fat i den. Barnes & Noble Leatherbound Classics serien indeholder bare så mange fortryllende udgaver! Lige nu har jeg selv kig på deres udgave af "Anne of Green Gables" og "The Wind in the Willows", men desværre kan jeg ikke finde dem på andre sider end Barnes & Nobles, så det ender nok med, at jeg bestiller dem der fra i næste uge for ejes, det skal de! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er en virkelig god bog, omend den ikke er helt perfekt. Men den var ganske fin som en slags let eventyrsfærd :)
   Og du har helt ret mht. Barnes & Noble Leatherbound Classics. Bare at se de smukke forsider giver mig lyst til at læse (og købe) bøgerne. Jeg har også luret på især "The Wind in the Willows", men den kan jo desværre kun købes i USA, og er således en smule sværere at få fat på. Jeg har bestilt via deres officielle hjemmeside før, men der kom desværre told på. Æv. Til gengæld kan jeg varmt anbefale at købe bøgerne hjem fra eBay - de bliver pakket "lidt mindre officielt", og der er derfor mindre risiko for told. Jeg overvejer også selv at bestille "Anna Karenina" hjem derfra, for jeg er blevet dybt forelsket i den smukke hvide udgave.

   Slet
  2. Åh ja, deres udgave af "Anna Karenina" har jeg også sukket efter mange gange. Den er bare så fin!
   Jeg har også selv bestilt fra deres hjemmeside én gang, da jeg simpelthen måtte eje deres udgave af "Narnia", og til mit held kom der ikke told på, men det er jo ikke sikkert, jeg er lige heldig næste gang.
   Tak for tippet om eBay det vil jeg skynde mig at undersøge :)

   Slet
 2. Man bliver altid så glad af at se alle de smukke bøger du har! :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ih ja. Der er intet så glædesfremkaldende som smukke bøger!

   Slet
 3. Jeg kan anbefale 'Jorden rundt i 80 dage' af Verne, som jeg virkelig nød at læse. Jeg kan genkende mange af de træk du nævner her. Tror jeg vil sætte denne klassiker på min (snart meget lange) to-read-liste:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Min klassiker-læseliste er også noget nær uendelig. Der er skrevet så mange gode bøger, og det virker helt svimlende at få et overblik over det.
   Jeg læste "Jorden rundt i 80 dage" som barn, og kan huske jeg var ellevild med den. Det er dog efterhånden enormt lang tid siden, så jeg tror måske, den kunne trænge til en genlæsning :)

   Slet
 4. Hej Rikke. Vil du sende et link til bogen? Jeg kan simpelthen ikke finde den på barnes and nobles hjemmeside. Har ledt og ledt. Skriver netop nu eksamens projekt om Jules Verne og er blevet SÅ vild med denne historie at jeg bare må eje den og nu hvor jeg har set din smukke udgave, bliver jeg jo nødt til at klikke den hjem (-;

  SvarSlet