mandag den 20. maj 2013

Spørgeskema: læseglæder og læsevaner


Hvad læser du lige nu? "Vanity Fair" af William Makepeace Thackeray - en af den slags tykke klassikere, jeg længe har udsat at læse, men endelig har fundet en smule tid til. 
Hvor mange bøger læser du af gangen? Som hovedregel læser jeg kun én bog af gangen. Mit hoved kan sjældent rumme flere. Dog kan jeg godt supplere romanlæsning med lidt novellesamlinger eller lyrik indimellem - det er så vidt forskellige genrer, at jeg godt kan bevæge mig frit imellem dem uden at blive komplet forvirret.
Hvor læser du? Overalt! Mine bøger underholder mig i toget og bussen, de tager del i solskinsdagene udenfor, luller mig i søvn i sengen, og giver mig selskab fra min udkigspost i vindueskarmen. Oftest kryber jeg dog blot sammen i et hjørne af sofaen med et tæppe og en kop te.
Hvornår læser du? Jeg elsker særligt at læse tidligt om morgenen eller sent om aftenen. Smukke ord er både rare at vågne op til og falde i søvn med. 
Hører du musik, imens du læser? Det varierer. Hvis bogen ikke forlanger for meget koncentration, kan jeg godt lide at høre blid baggrundsmusik i form af akustisk guitarspil eller beroligende stemmer. 
Spiser du, imens du læser? Sommetider. Rosiner eller æbler er noget af det eneste, jeg kan jonglere rundt med, samtidig med jeg vender sider. Og en medfølgende kop te er fuldstændig uundværligt og indiskutabelt. 
Læser du kapitler færdige, eller stopper du hvor som helst? Faktisk er jeg en smule manisk med mine kapitler. Det er umuligt for mig at stoppe andre steder end ved et færdigt kapitel.
Hvor hurtigt læser du? Jeg er en hurtiglæser. Og sommetider er jeg ikke sikker på, det er en god ting; for nogle bøger burde man nok trække i langdrag og gemme lidt. Jeg fortærer mine bøger, grådigt og umætteligt.
Hvilken bog udsætter du hele tiden? "A Game of Thrones" af George R. R. Martin. Jeg vil virkelig gerne læse serien og tage del i hele verdens begejstring, men det er sådan et voldsomt stort projekt, og jeg tøver meget med at påbegynde det. Faktisk har jeg enormt svært ved at starte på bogserier, for så ved jeg, jeg ikke vil kunne læse andet lige foreløbig. Det virker som en alt for stor forpligtigelse. 
Hvilken genre læser du mest? Klassikere, fantasy, chick-lit - ofte med kærlighedselementer indblandet. 
Hvilken genre ville du gerne læse mere af? Biografier. Især historiske biografier og nonfiktion generelt, tror jeg. 
Hvilken kommende bogudgivelse glæder du dig mest til? Donna Tartt udgiver til oktober en ny bog, "The Goldfinch", og Neil Gaiman bliver snart aktuel med "The Ocean at the End of the Lane". Dem glæder jeg mig begge utrolig meget til.
Hvor køber du bøger? Oftest på Amazon - jeg elsker deres hurtige levering og store udvalg. Køber jeg enkelte bøger er det oftest på Book Depository, for så sparer jeg fragten (omend min tålmodighed bliver meget tyndslidt af deres langsommelige levering). Kan jeg finde den bog, jeg søger i en bogforretning, køber jeg den næsten altid dér. Jeg vil gerne støtte den danske bogbranche, men deres udvalg er sjældent stort nok.
Hvilket format køber du bøger i? Jeg foretrækker hardbacks, men jeg er begyndt at blive gladere for paperbacks.
Har du en e-bogslæser? Ja. Jeg har både en e-bogslæser fra Sony og en mini iPad, som jeg også kan læse på. Det er dog mest noget, jeg bruger, når jeg skal rejse el. lign. 
Hvordan er dine bogreoler organiseret? Jeg har to bogreoler; den ene er nærmest helt uden orden. Bøgerne står sammen i serier (f.eks. står mine Penguin bøger sammen på én hylde, mens mine Barnes & Noble bøger står på en anden), men uden logisk sammenhæng. I min anden bogreol står bøgerne opstillet alfabetisk. Bøger jeg ikke har læst i lang tid, står hjemme ved min mor.
Hvordan behandler du dine bøger? Jeg er utrolig nænsom med mine bøger. Særligt paperbacks; jeg læser dem uendelig forsigtigt for ikke at bøje ryggen på dem. Jeg understreger til tider smukke passager, men det er altid med blyant, og det er sjældent i den fineste slags udgaver. Notater skriver jeg nærmest kun i bøger beregnet til skolebrug. 
Æselører eller bogmærke? Afgjort bogmærke; faktisk samler jeg en smule på pæne bogmærker og har et stort udvalg. Alternativt bruger jeg ofte afrevne sider fra notesbøger, post-its, togbilletter eller mit sygesikringsbevis - alt kan bruges for at undgå et æseløre.
Hvilken fiktiv karakter identificerer du dig mest med? Emily Starr fra L. M. Montgomerys bogserie om "Emily på Månegården". Hun er en håbløs drømmer, indebrændt romantiker og spirende skribent. Hun tror på feer, eventyrskærlighed og at solnedgange blot er vidunderlige glimt fra andre verdener. Da jeg i en meget ung alder første gang læste om hende, følte jeg, jeg fandt et lille brudstykke af mig selv. 
Hvilket fiktivt univers vil du helst befinde dig i? Narnia. Især hvis Hr. Tumnus inviterede mig på te. 
Hvad er din yndlingsbog? "Persuasion" af Jane Austen. Og mange, mange, mange flere.
Hvad er dit yndlingscitat? Der er skrevet så mange smukke ting, der er værd at citere. Kærlighedsbrevet i kernen af "Persuasion" frembringer dog altid et virvar af følelser i mig, og jeg kan det udenad. "You pierce my soul. I am half agony, half hope. Tell me not that I am too late, that such precious feelings are gone for ever.
Hvad er din yndlings bogfilmatisering? BBC's mini-serie "North and South" er fuldstændig fantastisk. Ligeledes elsker jeg Harry Potter filmene, den fine udgave af "Ballet Shoes" med Emma Watson, og "Birdsong" med Eddie Redmayne i hovedrollen. 
Hvilken bog elsker du - som alle andre hader? Jeg kender få mennesker, som har kunnet kæmpe sig igennem "Middlemarch" af George Elliot. Og jeg elsker den bare inderligt.
Hvilken bog elsker alle - som du hader? "Hamlet" af Shakespeare og den tredje Harry Potter bog. Jeg hader desuden ikke "Ringenes Herre"-triologien, men jeg elsker den bestemt ikke ligeså højt, som så mange andre gør. Jeg er heller ikke vildt begejstret for "Jordens søjler" af Ken Follett. 
Hvilken bog har (for nylig) efterladt dig søvnløs? "Stardust" af Neil Gaiman, "The Night Circus" af Erin Morgenstern og "North and South" af Elizabeth Gaskell. 
Hvilken bog har (for nylig) skuffet dig? "Lady Chatterley's Lover" af D. H. Lawrence, "Beautiful Creatures" af Kami Garcia og Margaret Stohl, "The End" af Lemony Snicket (el. Daniel Handler, om man vil). 
Hvilke bøger har efterladt et særligt indtryk på dig? Harry Potter bøgerne - de definerede hele min generation, og tog os alle med storm. "Alkymisten" af Paul Coelho ramte mig lige i hjertet, og efterlod mig med en sær optisme. "Little Women", "Peter Plys", "Vinden i piletræerne", "Det gyldne kompas" og "Emily på Månegården" formede min barndom. "Great Expectations", "Middlemarch" og "Jane Eyre" har fået mig til at græde, hulke, væmmes og glædes. Og Jane Austens bøger har påvirket mine drømme og formet et litterært forbillede, et helt nyt skønhedsideal.

Hvad med jer? Hvordan udarter jeres læsevaner og læseglæder sig? Er der nogle ting I er enige, uenige, forbavsede eller forbløffede over? 

26 kommentarer:

 1. Jeg læser alt med ord på. Der er ikke noget sted, som jeg ikke læser - men mest i min seng, i bussen og når jeg har lidt ekstra tid i skolen. Jeg er typen der genlæser mine favoritter, har læst alle mine yndlingsbøger i hvert fald 10 gange. Generelt har jeg altid gang i 5-7 bøger, som jeg læser i løbende. Jeg er mest til fantasy, børnebøger, chicklitt og klassikere.
  Når jeg engang bliver rig, vil jeg have et bibliotek, som i Skønheden & Udyret, med en gigantisk børnebogs afdeling.

  Mega hyggeligt indlæg!

  - Kit

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kan genkende det alt for godt. Jeg genlæser også ofte; det betyder meget for mig at finde tilbage til mine yndlingsbøger igen og igen og igen. Sande yndlingsbøger bliver jo aldrig kedelige. Sådan har jeg det også med børnebøger.
   Jeg drømmer ligeså om et drømmebibliotek, som det fra Skønheden & Udyret. Det er så smukt og fuldkommen fuldendt.

   Og tusind tak!

   Slet
 2. Smukke billeder, Rikke! Rigtig smukke...
  JEg har et ligesom dig med yndlingsunivers. Jeg holder også evigt meget af Hr. Tumnus. Der er noget nostalgisk og hjertskærende over det univers.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg enormt glad for, du synes!
   Og ja. Narnia er det bedste tilflugtssted i verden. Jeg forbinder altid Hr. Tumnus med noget hjemligt, hyggeligt og roligt. Ligeså med hele Narnia universet; det er det bedste tilflugtssted for barnlige sjæle.

   Slet
 3. Åh det er nemlig rigtig svært at håndtere mad mens man spiser - men når det er bøger, jeg bare ikke kan lægge fra mig, ligger de åbne ved siden af tallerknen når jeg spiser aftensmad, så jeg kan læse mest muligt (hvilket da også ofte resulterer i, at jeg spilder, bevares). :o)
  Har du selv sat spørgsmålene sammen, eller er det nogle, du har fundet et sted? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det er en svær balancegang, og jeg kan slet ikke kontrollere så meget samtidig. Det rækker min multitasking ikke til! Og jeg er også enormt bange for at spilde i mine bøger, haha. Jeg ville ønske, jeg kunne være lidt mere praktisk med den slags ting.

   Spørgeskemaet er lidt af en blanding. Det er sammensat fra forskellige brudstykker fundet på Goodreads og andre blogs, og så har jeg organiseret det og tilføjet en smule. Du må derfor hjertens gerne snuppe det, hvis du også har lyst til lidt spørgetid :)

   Slet
  2. Jeg kunne godt finde på at snuppe det (linker selvfølgelig) - det er jo rigtig hyggeligt :)

   Slet
  3. Men ved nogle bøger er man bare nødt til det. Som da Harry Potter 7 f.eks. lige var udkommet - jeg lagde den ikke fra mig, før jeg var færdig, selv om jeg var oppe til klokken 4 :D

   Det er slet ikke utænkeligt at jeg kunne finde på at gøre måske :)

   Slet
  4. Simone - Det er helt i orden! Det må du skam gerne. Jeg vil se frem til at se dine svar! :) Jeg er virkelig ellevild med læsning og udfyldning af alverdens spørgeskemaer :)

   Gitte - Det er rigtigt! Jeg kan huske, jeg havde en stiltiende aftale med mine forældre om, at udgivelsesdagen for Harry Potter bøger var hellig; intet måtte forstyrre mig den dag, jeg skulle bare læse, læse, læse og sluge det næste HP-eventyr. Det var virkelig tider.
   Og det er bare i orden :)

   Slet
 4. Ih, mange tak! Du kan tro, at de vækker stor glæde hos mig. :)

  Jeg kunne ikke være mere enig i, at Barnes & Noble Leatherbound Classics er drømmebøger; jeg skal virkelig holde mig selv tilbage for ikke at gå ud med det samme og anskaffe mig flere, for jeg har allerede brugt langt over mit bogbudget denne måned. Ups.

  Forresten var det rigtigt spændende at læse om dine læseglæder og -vaner. ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bogpakker er altid en usigelig lykke! Jeg forstår udmærket godt din glæde :) Og de læderindbundne vidundere er virkelig så smukke, og får det til at krible i ens samlermaniske fingerspidser. Jeg kunne nemt købe (og elske) dem alle!

   Og tak, det er jeg glad for, du synes :) Det var også hyggeligt at skrive om.

   Slet
 5. Kan godt se nu hvorfor din blog er en af mine yndlings, jeg har præcis samme tilgang til bøger som dig og de samme favoritter. Og så er det rart at se at man ikke er den eneste der er en sucker for 'North and South', det er ellers noget mine veninder mobber mig med ;)

  Tak for en god blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for de søde ord! Jeg er så glad for, du læser med.

   Og hvor skægt, vi er enige om så mange ting. North and South er intet mindre end fantastisk tidsfordriv på en grå blæsevejrsdag som denne!

   Slet
 6. Kære Rikke
  Du er så fin og gennemført i din blog.
  Så dette og tænkte på dig: http://www.dr.dk/Nyheder/Kultur/Kulturklubber/Laeseklubberne/Artikler/2013/04/12/124135.htm.
  Med venlige hilsener,
  Sophie

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh. Det var meget sødt sagt.

   Og tak for det fine link! Det må jeg lige kigge nærmere på :)

   Slet
 7. Jeg kunne godt tænke mig at låne skemaet også, hvis jeg må? Tænker det kunne være et relativt let indlæg her i eksamenstiden :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må du skam gerne :) Det er så hyggeligt at udfylde!

   Slet
 8. Ej hvor er det fint og sjovt at læse, nu hvor man kan genkende sig selv i det du skriver.
  Er det okay at jeg låner det til min egen blog, måske med nogle af mine egne spørgsmål. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!
   Selvfølgelig må du da det :)

   Slet
 9. Virkelig mærkeligt spørgsmål: Hvor har du købt det super fine krus? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er bestemt ikke mærkeligt! Jeg har virkelig en ting for fine krus, så jeg forstår godt nysgerrigheden ;) Dette krus er købt i Søstrene Grene for et par år siden.

   Slet
 10. Hvor har du købt bogmærket? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. På etsy.com :) Der er så mange fine.

   Slet
  2. Tusind tak skal du have!:-)

   Slet
 11. Er det for nylig du har købt bogmærket? Jeg kan nemlig slet ikke finde det inde på Etsy..

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, jeg købte det i slutningen af april. Og så vidt jeg kan se, sælges det umiddelbart ikke længere. Æv. Men til gengæld har sælgeren så mange andre fine bogmærker med pæne citater. Du kan finde dem her: http://www.etsy.com/shop/NeverMorePrints

   Slet