tirsdag den 4. juni 2013

Tema-tirsdag #7: Barndomsnostalgi

Jeg læste meget i min barndom. Min mor tog mig ofte i hånden, og sammen traskede vi ned mod Kolding Bibliotek; og det var mit ultimative refugium. Efterhånden blev min mor nødt til at sætte grænser og restriktioner på bogantallet; for jeg fandt ofte langt flere, end vores arme kunne favne. Jeg husker flere episoder med sprækkede plasticposer og tung slæben.
I dag kan jeg end ikke huske, præcis hvad jeg læste - men jeg kan huske, hvad jeg genlæste. Jeg kan huske den uge, jeg udelukkende læste Paddington. Og den nat jeg lå og afskrev Jos digt om sine søskende fra "Pigebørn", eller dengang jeg plagede min far til at kopiere den side, hvor Emily og Teddy mødes på en bakketop i "Emily vinder lykken" - bare så jeg kunne genlæse ordene med en næsten slidende øjenbevægelse og ikke miste dem ved at stille bøgerne tilbage på bibliotekets hylder. Og naturligvis glemmer jeg aldrig de lange år, hvor jeg kun læste Harry Potter; simpelthen fordi ingen andre bøger kunne mætte mit sind efter Harrys modtagelse af Hogwarts-brevet. 
Jeg erindrer en lyserød bog med titlen "Slyngveninder", de gamle udgaver af Narnia-bøgerne, Astrid Lindgrens mindre eventyrssamlinger - i særdeleshed blev jeg efterladt åndeløs af en historie om et dukkefrø, der vokser sig til en levende dukke, Huckleberry Finn, og Alice der faldt ned i et kaninhul. Og i virkeligheden er det kun en sørgelig brøkdel, en ubetydelig sum ud af et helt livs læsning. 
Mange bøger er gået i glemmebogen; men de bøger der endnu kan anes i min hukommelse, er bøger jeg aldrig har givet slip på. Bøger jeg har læst brudstykker af mig selv ind i, bøger jeg har spejlet mig i og bøger jeg har knyttet mig til. Bøger der på en eller anden måde er vokset ind i mit liv; og kan fremkalde minder. Bøger jeg kan finde mig selv, i et lykkeligt elleveårigt format, mellem linjerne på. Og det er dér i dét eksakte krydsfelt, at nostalgien opstår.

Hvilke bøger bringer jer en følelse af barndomsnostalgi? Hvilke bøger har I aldrig helt givet slip på? I videobloggen nedenfor fremhæver jeg tre bøger, der har fyldt mig med en levende fornemmelse af barnlig genoplevelse. Jeg har forsøgt at lave en lidt anderledes videoblog, end jeg plejer; det er et slags eksperiment, og jeg håber, I kan bære over med det. 

37 kommentarer:

 1. Åh hvor en skøn video! :D Jeg har aldrig læst Peter Plys, eller set filmene, men jeg fik helt lyst til at finde dem på biblioteket, efter at jeg så din video.

  Hvad er det for en sang, der er i baggrunden?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Sangen i baggrunden er Forrest Gump soundtracket, og er komponeret af Alan Silvestri :)

   Og jeg kan varmt anbefale dig at læse Peter Plys. Det er sådan nogle smukke fortællinger med så uendelig meget værdi og livsvisdom. De er søde, hjertevarme og så enormt sigende om barndommen.

   Slet
 2. Hvor er den smuk, den film. Det er så meget dig, dét der. Jeg sidder med en følelse af, at jeg ikke kan holde tårerne i øjnene tilbage. Du er så unik, og det er dét, som jeg elsker dig for. Jeg elsker den stemning du altid formår at bringe, og hvor jeg savner dig lige nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak min pige. <3 Af hjertet tak. Du har ingen idé om, hvor meget sådanne ord varmer. Og du kan tro, jeg også savner dig. Inderligt.

   Slet
 3. Du er bare så utrolig kreativ og dygtig til at udføre det også. Skønt video.
  Barndomsminder er virkelig fantastiske. Der findes så mange perler i ens litterære barndom, at det er lidt synd man ikke kan huske dem alle længere. Harry Potter bøgerne vil dog altid stå utrolig skarpt for mig, altid, også selvom jeg faktisk slet ikke var barn da jeg læste dem, men teenager. Det var også for mig at finde tilbage til noget helt stort og unikt. ;0

  SvarSlet
  Svar
  1. Sikke søde ord! Tak :')
   Du har helt ret. Når man har tilbragt størstedelen af ens barndom med blikket i en bog, så er det svært at sortere bøgerne fra hinanden og huske de præcise fortællinger. Det er en skam.
   Harry Potter bøgerne har uden tvivl sat spor i mange; men de var også bare så anderledes fra alt andet, man nogensinde har læst. Noget helt særligt og unikt.

   Slet
 4. Virkelig fin video du har fået lavet - du kan altså noget med smukke billeder og smukke ord :D

  Meget af min barnsdomslæsning bar jo nok præg af, at jeg var bidt af en gal hest. Jeg læste alle de hestebøger jeg kunne få fingrene i, så faktisk er det også dem jeg husker bedst. Det er især Britta og Silver-serien, som egentlig er fra 60-erne og som jeg arvede efter min mor. De er SÅ hyggelige, virkelig gode og jeg læser dem stadig ind imellem.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh tak! Hvor er du dog sød!

   Hvor lyder det dog fantastisk med 'arve-bøger' på den måde. Så har bøgerne også enorm stor betydning, og alene tanken om ens mor også har elsket dem, er jo enormt fin. Og skønt at høre, du stadig genlæser dem. De bedste barndomsbøger vil altid kunne tåle en genlæsning.

   Slet
 5. Det er sjovt at du tager det op; jeg kan huske meget få af de bøger jeg læste som lille. Det er først fra 8-9 års alderen af minderne kommer frem.
  Den første bog/serie jeg husker at jeg virkelig elskede var Skammer-serien, og jeg har også senere hen måtte anskaffe mig dem bare grundet den nostalgiske følelse. Og så selvfølgelig Harry Potter et par år senere.

  Du formår virkelig at fange den nostalgiske stemning i din video, den er bare så skøn at se! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er nemlig mange bøger, der går i glemmebogen. Desværre. Og åh, Skammer-serien! Den læste jeg skam også, selvom jeg nok aldrig blev helt ellevild med den. Jeg forstår dog godt din nostalgiske ejetrang. Sådan får jeg det også tit. Og Harry Potter er en selvfølgelig. Fantastiske bøger.

   Tak for de søde ord!

   Slet
 6. Fantastisk video. Du er så dygtig! :D

  Jeg begyndte først at læse bøger, da jeg var 12. Det var "Harry Potter", der fik mig ind i den fantastiske verden bestående af smukke ord og varme drømme, og derfor vil den serie selvfølgelig altid betyde alverden for mig! Jeg er lidt ked af, at jeg som lille pige ikke fik fortalt, hvilke eventyr, der kan findes blandt de mange sider, men min familie har aldrig sat stor pris på bøger; det er noget, der virkelig skal laves om, hvis jeg selv får børn engang!
  Selvom jeg ikke har været igennem alle de klassiske børnefortællinger som barn ("Peter Plys", "Little Women" osv.), så har jeg alligevel nydt at læse dem nu, selvom jeg efterhånden snart er 21 år. En god bog kan vel læses uanset alder, og selvom jeg nu bliver set som en af de voksne, har jeg heldigvis stadig mit barnesind i behold, så derfor vil en god børnebog aldrig genere mig.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have :')

   Jeg tror, Harry Potter satte mange igang med at læse. Og det er så beundringsværdigt, at Rowling kunne medrive en hel generation, og stikke bøger i alles hænder og fiktive navne på alles læber. Hun er nok i virkeligheden den sande magiker, når det kommer til stykket.
   Hvor er det skønt at høre, at du læser - og nyder - de smukke børnefortællinger i dit voksenliv også. Du har nemlig helt ret, gode børnebøger kan læses i alle aldre. De fortaber aldrig deres sande værdi. Jeg nyder også stadig god børnelitteratur, faktisk elsker jeg at begive mig ind i barndomsrigerne. En god bog har ingen aldersgrænse, som du også selv siger. Det tror jeg fuldt ud på.

   Slet
 7. Det er det samme antal gange jeg har været i Irland. Et sted kan sagtens gøre sit indtog på så kort tid hehe :) Jeg gad godt til New York! Der må være fedt. Men tror ikke jeg ville kunne trives der. :P

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er utroligt, hvor hurtigt det egentligt går!
   New York er fantastisk, men det er jo naturligvis en smagssag. Jeg blev bare fuldstændig forelsket i stedet!

   Slet
 8. Meget fint video :) Der er ingen grund til at bede folk 'bære over med den' - du taler noget ned, som slet ikke er dårligt (specielt ikke af et førstegangsforsøg/eksperiment at være) :)
  Jeg har en bog, 'andromedatågen', som jeg forbinder med mine tidlige teenageår (tweens?). Det var en simpel tøsehistorie, men som altid gjorde mig både trist og opløftet på én gang. Og hvis jeg bliver deprimeret i dag, tager jeg den stadig frem og læser den, og har det bedre bagefter.
  Og så bestod min barndomslæsning i høj grad af støvede kostskoleserier, som jeg gravede frem fra endnu mere støvede papkasser oppe på pulterrummet. Det var min mors ungdomsbøger, som fik en lige så stor betydning for mig, som de gjorde for hende. (Det var f.eks. Puk-bøgerne, jeg holdt allermest af).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak :) Det er nu ikke ment som at tale ned. Videobloggen er et eksperiment og ikke min traditionelle måde at gøre tingene på, og derfor skrev jeg det som en slags forbehold. Omend jeg måske godt kan se, det lyder lidt sådan.
   Det er sjovt, hvordan gode børnebøger kan trøste en. Jeg vender også altid tilbage til Peter Plys, når verden omkring mig bliver lidt grå. Og den trøster mig altid. Lidt ligesom en nær ven.
   Jeg læste også Puk-bøgerne som barn. De var så gode, netop ford der var så mange af dem, og man bare kunne blive ved og ved og ved. Og så var det enormt fint at dele minderne med sin mor på den måde.

   Slet
 9. Vidunderlig video! Jeg blev selv helt rørt og nostalgisk. Åh altså!

  SvarSlet
 10. Virkelig dejlig video.

  Mine barndomsminder omkring bøger indeholder Astrid Lindgrens historier og Pippi, Emil og Børnene i Bulderby. Derudover er der Troldepus som jeg både har fået læst højt og selv har læst en del af. Bamse-blade og Witch-bøger fyldte også en hel del på et tidspunkt. Sjovt nok er Harry Potter ikke rigtigt en del af mine barndomsminder. I starten nægtede jeg faktisk at læse bøgerne.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange, mange tak :)

   Jeg var også tryllebundet af Astrid Lindgrens verden; nok ikke så meget hendes større historier som hendes små eventyr. Jeg elskede de fine og løjerlige eventyrssamlinger, hun har skrevet. Men jeg holdte nu også meget af 'Alle vi børn i Bulderby'.
   Troldepus læste jeg også et par stykker af, men den fangede vist aldrig helt. Til gengæld havde jeg også en længere periode med W.I.T.C.H. blade og bøger - jeg var helt vild med det pjat!

   Hvor pudsigt du ikke blev øjeblikkeligt grebet af Harry Potter-bølgen, som druknede så mange da de udkom. Nogle ting bliver vist bare offer for ens kritiske blik.

   Slet
 11. Jeg kunne ikke holde tårerne tilbage da jeg så den her video. Du er sådan en fantastisk dygtig pige, min Rikke, og du har formået at lave en video der på den smukkeste måde viser hvem du er, samtidigt med at du får mig tilat drømme tilbage til min egen barndom, hvor jeg også begravede mig i alverdens bøger. De mange ture på biblioteket, de mange timer i min seng med alle mine mange bamser og yndlings bøgerne omkring mig <3<3

  Din, S.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du dog sød. Og dejlig. Og helt igennem fantastisk. Tusind tak for de søde ord min pige, du er guld værd <3.

   Slet
 12. Hej Rikke.
  Din blog er et magisk sted. Jeg kender dig ikke, men jeg er overbevist om hvor sød du er. Du er en stor inspirationskilde for mig både med bøger men også med dit kreative talent og dine egne tekster. Den her film fik mig kun til at elske din blog endnu mere. Jeg elsker, at du er begyndt at lave film! Jeg er sikker på, du nok skal blive til noget stort en dag, du har så meget at byde på! Indtil da nyder jeg at følge din rejse her på bloggen :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Wauw. Sikke mange søde, varmende og rosende ord på én gang. Jeg ved knap nok, hvordan jeg skal kapere det. Tusind, tusind, tusind tak for så meget ros. Det betyder alverden for mig.

   Slet
 13. Videoer er rigtig fin, og passer egentlig ret godt til dig. Men jeg må indrømme, at jeg bedre kan lide de andre, hvor du taler direkte til os, synes lidt det hele kommer til at virke lidt overfladisk på den måde her. Jeg ved dog ikke helt hvorfor, for som sagt er det også virkelig fint :)

  Når jeg tænker på min barndom, kommer jeg altid til at tænke på alle de timer, jeg har brugt på biblioteket - både på skolebiblioteket men også på Svendborg Bibliotek (som jeg dog stadig flittigt besøger!). Og nogle af de bøger, som virkelig bringer en følelse af barndomsnostalgi frem, er af Dennis Jürgensen.
  Jeg var rigtig vild med ham, da jeg var mindre, og hans bøger om Freddy & Monstrene og Spøgelseslinien har stadig en helt speciel plads i mit hjerte. Jeg har simpelthen så mange helt fantastiske minder forbundet med de to.
  Desuden vil Harry Potter også altid give mig en følelse af barndomsnostalgi, og det er på trods af, at jeg først læste dem i 7. klasse.
  Og så fører H. C. Andersens eventyr mig også altid tilbage til min barndom, hvor jeg først fik læst dem højt, og senere hen både læste dem som hyggelæsning og i forbindelse med skolen, hvor vi faktisk havde et helt eventyr-tema på et tidspunkt, hvor vi skulle lave forskellige ting ud fra eventyrerne :)

  SvarSlet
  Svar
  1. På sin vis kan jeg nok godt lidt forstå, hvad du mener. Det virker lidt mere opstillet, lidt mere kunstigt på denne måde, tror jeg måske? Men omvendt er det også den mest private video, jeg nogensinde har lavet, tror jeg. Selvom jeg ikke helt ved hvorfor.. Jeg ved ikke helt, om det er en kombination, jeg vil arbejde videre med. Måske til tider - men de 'almindelige' videoblogs vil nok stadig fylde størstedelen af pladsen.

   Biblioteket er virkelig et knudepunkt for mange barndom. Og det sådan en smuk tanke. Jeg elsker at færdes på biblioteker. Det er nogle af de mest forunderlige steder i verden.
   Jeg har faktisk aldrig læst Dennis Jürgensen, men det er smukt at høre om din kærlighed til bøgerne. Det er så fint, når bøger bare gør indtryk på den måde.
   H.C. Andersen vil også altid bringe mig barndomslykke. Det er sådan nogle smukke historier fyldt med fine betragtninger og elskværdige værdier.

   Slet
  2. Opstillet. Det var lige det ord, jeg manglede. Men en kombination af videoer af denne slags og så de 'almindelige' videoblogs tror jeg ville være helt perfekt! :)
   Og det er faktisk sjovt, for jeg har som ældre aldrig rigtig brudt mig super meget om Dennis Jürgensen, men alligevel er det ham, som står tydeligst frem i min barndom. Det er desuden sjovt, som ens smag i bøger ændre sig, men uden egentlig at ændre sig alligevel. Og det lyder virkelig kryptisk, men jeg håber, du ved, hvad jeg mener :)

   Slet
 14. Hold da op, den video tog næsten pusten fra mig. Jeg tror slet ikke
  at jeg trak vejret da jeg så den. Fik helt gåsehud på armene og troede
  virkelig at jeg skulle til, at trille en lille tåre til sidst.
  Jeg har slet ikke ord på hvor god denne video er prinsesse Rikke
  og jeg håber at du kommer til, at lave mange flere i stil med denne.

  Hvor holder jeg dog af, at læse og følge din fortryllende blog! :)

  http://rikkenprikken.bloggersdelight.dk/

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er du dog sød. Og hvor varmer dine ord da bare helt ind i mit hjerte. Jeg er glad for, du kunne lide videoen. Jeg vil helt sikkert overveje at lave flere i samme stil over andre emner.

   Og hvor holder jeg dog af at have læsere som dig!

   Slet
 15. Hvor var det dog en smuk video, man blev jo helt rørt - og oven i hatten fik jeg lyst til at se Forrest Gump med dig! Tak for melodien, den var der jo også lidt barndom i. Fantastisk blog, jeg er så stolt af dig min pige!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, skønne, skønne mutti <3 Du er bare den bedste, og eftersom dette er et indlæg om barndomsnostalgi, er det jo virkeligheden også en fortælling om, hvilken fantastisk barndom, du har givet mig. Den er værd at føle sig nostalgisk over!

   <3 Du kan tro, vi skal se Forrest Gump, når jeg snart kommer hjem til dig.

   Slet
 16. Ligesom Simone har jeg også læst mange af Dennis Jürgensens bøger, men det første, jeg kom i tanke om, var Narniabøgerne samt diverse eventyrsamlinger, som jeg åd råt, da min 'karriere' som bogorm startede i 2./3. klasse... og så har jeg et særligt hyggeligt minde om at læse De Tre Musketerer, mens jeg lå under mine bedsteforældres kirsebærtræ. og solen skinnede ovenover :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Narnia er simpelthen også en af de mest vidunderlige barndomsfortællinger nogensinde! Jeg nød den også inderligt. Og sikke en fin erindring med "De tre musketerer". Den slags er altså bare uendelig fint at mindes.

   Slet
 17. Åh, gåsehud. Smuk, smuk video, Rikke :')
  Jeg tror vi to minder lidt om hinanden. Jeg kan også bruge flere timer, sågar flere dage på at læse bøger. Drikke te, tænde stearinlys og filosofere over livet. Min boghylde er endnu ikke så stor, men får lyst til at gå på biblioteket og låne stakkevis af bøger, når jeg jævnligt besøger dette paradis, som din blog jo er.

  Mange sommerhilsner fra Rikke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak for alle de søde ord <3 Det går direkte i hjertet. Og jeg er glad for at høre, der er flere tedrikkende, boglæsende tænkere derude!

   Slet
 18. Hvor var det bare en helt fantastisk fin video, du har en rigtig behagelig stemme, som virkelig får en til at slappe af og føle sig helt fortryllet!
  Som mindre var jeg meget fascineret af en serie som hed "Løvindens Sang" af Tamora Pierce, det var den første rigtige serie bøger jeg læste, og jeg er stadig ellevild med bøgerne idag, de grundlagde hvilken genre jeg aller bedst kan lide at grave mig ned i. Min bog samling er stadig voksende og fyldt med en masse bøger jeg føler mig knyttet til, men lige den serie holder jeg lidt ekstra af. Jeg har også altid været ellevild med Harry Potter og for mig er det et symbol for barndommen, dog har jeg aldrig læst bøgerne, men universet elsker jeg ovenud, og inden for en nær fremtid ved jeg at jeg vil begynde min Harry Potter bog samling.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hvor er jeg glad for, du synes det! Jeg har (som så mange andre) det lidt blandet med at høre min stemme på optagelser, så det er rart at høre, jeg ikke lyder alt for fjollet.
   Jeg har faktisk aldrig hørt om den bogserie; men den lyder fortryllende, og sikke smukke minder du har med den. På en måde er jeg lidt misundelig over, du aldrig har læst Harry Potter - for hvor har du dog bare en enestående oplevelse i vente.

   Slet