Jeg har på det seneste fået flere henvendelser omkring mit studie og mit uddannelsesforløb. Jeg håber, dette indlæg vil give jer svar. Ellers kan I læse mere om litteraturvidenskab lige her, eller skrive en kommentar til dette indlæg med de spørgsmål, I måtte have. Jeg hjælper gerne.
Litteraturvidenskab var aldrig den oplagte vej for mig, aldrig det valg jeg troede, jeg skulle tage. Jeg gik på handelsskolen, og var overbevist om at forfølge en uddannelse i marketing; jeg brændte for reklamestrategier og positioneringskort. Det var det, jeg ville, det var det, jeg skulle. Lige indtil den dag, jeg tilfældigt klikkede rundt på SDU's hjemmeside og opdagede, at litteraturvidenskab var en mulighed. Efter at have læst om fagene, om kravene og om uddannelsesopbygningen blev det min eneste mulighed.
Siden jeg startede, har jeg aldrig været i tvivl om, at min pludselige drejning førte mig i den rigtige retning. Det er den rette (bog)hylde for mig, og det er en gave at beskæftige sig med noget, man hver dag glæder sig til at gå i gang med. Jobmulighederne, fremtidsudsigterne og arbejdsmarkedet har sommetider skræmt mig - men jeg er altid nået til den samme konklusion; at intet er umuligt, hvis man er villig til at kæmpe for det, og dét at brænde for noget er langt vigtigere end tryghed. Jeg har valgt min uddannelse med hjertet.
Dermed ikke sagt, at alting har været en dans på roser. Det har det ikke, og særligt min start på studiet var uendeligt hård. Jeg fik knækket min stolthed i min allerførste eksamensopgave, og jeg følte mig utilstrækkelig. Men ligesom alt andet var det et spørgsmål om tilvænning. Og med hårdt arbejde kom jeg langsomt efter det.
Efter fire semestre med lyrik, drama, litteraturteori og historisk læsning, afleverede jeg min BA-opgave om Jane Austen og min yndlingsroman "Persuasion". Og med det satte jeg et punktum for min BA-uddannelse og begav mig videre på min tilvalgsuddannelse; marketing, branding og kommunikation. Nu er jeg så tilbage på litteraturvidenskab på min kandidatuddannelse – og jeg elsker det.
Jeg bliver ofte spurgt om, hvad det vil sige at studere litteraturvidenskab. Og jeg har endnu ikke fundet det perfekte og mest dækkende svar. Oftest trækker jeg blot på skuldrene og mumler noget om, at "jeg bare læser en masse bøger...". Det er selvfølgelig også det, jeg gør, men studiet indeholder også så meget andet end blot romanlæsning. Det indeholder nemlig også teoretiske og historiske aspekter, analyseredskaber og sprogværktøjer - ting der gør det lettere at forstå litteraturen, kunne sætte den i perioder, i genrer og i sammenhæng. Vi læser ikke blot - vi lærer at læse; at læse nært, at læse fjernt, at læse hurtigt, at læse grundigt. Vi lærer at være opmærksomme på tekster, deres signaler og deres formål. Vi lærer at fordybe os, at nærstudere et enkelt ords betydning for den samlede mening og at beskrive det med begreber og teorier.
Litteraturvidenskab har lært mig mange ting. Studiet har både introduceret mig til fantastiske bøger og vidunderlige mennesker. Jeg er blevet udfordret, min horisont er blevet udvidet, og jeg har både lært faglige og personlige ting undervejs. Jeg bliver ikke uddannet med et specifikt job som facit - men derimod en chance for selv at åbne døre og skabe muligheder. Og det er måske også alt, hvad jeg behøver.
Hvad studerer I andre? Og gør det jer lykkelige? I videoen nedenfor fremviser jeg de studiebøger, jeg har anskaffet mig på det seneste, og fortæller en smule om mine fag i dette semester.
Litteraturvidenskab har lært mig mange ting. Studiet har både introduceret mig til fantastiske bøger og vidunderlige mennesker. Jeg er blevet udfordret, min horisont er blevet udvidet, og jeg har både lært faglige og personlige ting undervejs. Jeg bliver ikke uddannet med et specifikt job som facit - men derimod en chance for selv at åbne døre og skabe muligheder. Og det er måske også alt, hvad jeg behøver.
Hvad studerer I andre? Og gør det jer lykkelige? I videoen nedenfor fremviser jeg de studiebøger, jeg har anskaffet mig på det seneste, og fortæller en smule om mine fag i dette semester.
Uh det lyder spændende :D Rart at høre nærmere om din uddannelse. Men ja kaos i starten kan jeg sagtens nikke genkendendelse til :D
SvarSletDet er virkelig også spændende - det synes jeg i hvert fald, det er! :D
SletOg ja. Det er altid studiekaos i starten af et semester. Hvorfor aner jeg ikke. Det er vist bare en naturlov.
Jeg har også valgt studie efter interesse og ikke efter jobmuligheder. Arbejde efter studie kan jeg slet ikke overskue, og jeg ved stadig ikke hvad jeg vil, på trods af at jeg nu er i gang med 5. semester på Europæisk Etnologi. Lige nu er jeg i gang med BA og tilvalg i pædagogik, og jeg glæder mig sådan til at få afsluttet bacheloren helt. Jeg er lidt fyldt op af studie nu og regner ikke umiddelbart med at tage kandidat med det samme. Jeg trænger til at opleve verden og omsætte det lærte til nogle konkrete praksisser, se hvor jeg passer ind i verden, få en fornemmelse af hvad jeg egentlig har lært og hvordan det overhovedet kan bruges. Det var dejligt at få et indblik i dit studie - det lyder rigtig spændende! God weekend, Rikke :)
SvarSletJeg tror også, det er vigtigt at vælge efter interesse og passion - der er ingen garanti for et job i sidste ende alligevel, uanset hvad man studerer. Så er det bedre at søge efter ens egne præferencer i stedet.
SletDit studie lyder enormt spændende - men jeg kan godt forstå, hvis du ser frem til en afsluttet BA. Det er mange år med skole og undervisning, og det bliver skønt at få flettet noget lidt mere praktisk ind i det.
Jeg håber også, du har haft en skøn weekend :)
Det var virkelig spændende at læse og at se din video, Rikke - man kan mærke, at du har læst marketing, branding og kommunikation. Spændende hvilke bøger du skal læse, og at det også vil handle om bl.a. ballet.
SvarSletÅh, det er jeg glad for, du synes! Og ja, der er virkelig mange spændende bøger på tapetet dette semester - jeg ser meget frem til at knytte litteraturen sammen med ballet. Det har jeg aldrig prøvet før på studiet, så det er en helt ny indgangsvinkel for mig.
SletVirkelig spændende indlæg! Fedt at få en lille indsigt i dit studie.
SvarSletJeg har flere gange overvejet at søge ind på litteraturvidenskab, især nu hvor jeg igen skal til at finde ud af, hvad jeg egentlig vil er tanken om at søge ind på studiet vendt tilbage. Samtidig tror jeg dog også, at det er virkelig hårdt, især hvis man er en langsom læser som jeg er. Tror aldrig jeg ville kunne nå at læse alle de lektier og romaner!
Hvor mange romaner (eller generelt normalsider) læser man ca. på et semester? Og hvordan er læsemængden fordelt i forhold til også at skulle læse faglitteraturen? - jeg har i hvert fald fået at vide at i læser meget mere end andre studier, hvilket slet ikke er overraskende. Det lyder i hvert fald som et udfordrende, og på mange måder spændende studie.
Det er jeg virkelig glad for, at du synes! :)
SletJeg forstår godt dine overvejelser. Litteraturvidenskab er et fantastisk studie - men der er meget behov for selvdisciplin under læsningen. Der er en stor læsemængde, men til gengæld er der meget få timer ugentligt. På den måde tror jeg, studiet i sidste ende svarer til andre studier; meget af arbejdet laves bare derhjemme.
Det er svært med romaner og læsning, for det varierer meget fra semester til semester. Der er fag der koncentrerer sig om roman, og andre fag der koncentrerer sig om lyrik. Mængden af sider er derfor aldrig konstant fra semester til semester. Sværhedsgraden stiger efterhånden, og selvfølgelig startes der nogenlunde blidt ud! :)
Hvert semester skal hver studerende læse 10 selvvalgte værker fra en bestemt tidsperiode. Derudover er der hvert semester et periode-fag der indeholder et par romaner (som regel), lyrik og samtidig litteraturkritik/breve/kunstnertanker. Desuden er der også typisk et teori-fag pr. semester, hvor der læses faglige tekster (typisk ud fra en enkelt grundbog). Og så er der analysefagene, som er delt ud på flere forskellige genrer (1. semester er det korte episke tekster (hovedsageligt noveller), 2. semester lange episke tekster (romaner), 3. semester lyrik og 4. semester drama).
For hver undervisningsgang i hver skønlitterær tekst tilknyttes der min. 1 faglig tekst. Som regel mere, vil jeg tro. Disse kan variere enormt meget i omfang og være alt fra 3-50 sider pr. stk. Det er lidt svært at sige præcist.
Du kan evt. lure på fagenes omfang her; http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Din_uddannelse/Bachelor/Litteraturvidenskab_bachelor/Laeseplan/E13_iframe
(Læs om dem, der er mærket som obligatoriske fag. Der er kun ét valgfag på hele uddannelsen, så det er ikke så relevant).
Det er så spændende at høre om din uddannelse min pige. Det har jeg altid godt kunne lide :)
SvarSletSom du ved, er jeg jo lidt i en uddannelseskrise. Jeg satser stadig på optagelsesprøven på musikkonservatoriet, men har faktisk også overvejet nogle uni-uddannelser, for jeg er ret rundforvirret oppe i mit hoved, og det er jo meget svært at komme ind på kons - og så er der jo den med jobmuligheder, selvom en uddannelse indenfor musikkens verden ville gøre mig glad.
Jeg har faktisk selv overvejet marketing og kommunikation - måske du en dag kunne fortælle mig meget mere om det over en kop varm kakao; også selvom du ikke kunne lide fagene ;) jeg håber, uanset, at vi snart ses igen <3
Du er så sød, mulle. <3 Jeg håber dine drømme går i opfyldelse, og du kommer ind på musikkonservatoriet, som du ønsker! Det vigtigste er jo at være glad og lykkelig - og det fortjener du.
SletMen jo, jeg kan sagtens fortælle dig lidt om MBK; det var langt fra det bedste, jeg nogensinde har prøvet, men det har måske også noget med ens forventninger at gøre. Lad os tage den snak over en dampende kop!
Ej, du er simpelthen så fin. Ligeså længe, jeg har fulgt dine blogs (i flertal, ja) har jeg tænkt, at du mindede mig om Luna Lovegood fra Harry Potter. Altså, som hun er i mit hovede. Og det er ment på den allermest positive måde overhovedet tænkeligt.
SvarSletMåske er det den særlige sensitivitet, hun også besidder. Måske fordi, hun altid lod til at have sin helt egen særlige indsigt om verdenen. Måske,fordi hun var nærmest lidt alfe-agtig og dog quirky.. jeg ved det ikke. Men er det er ment som en kompliment! Jeg tænker det, hver eneste gang, jeg klikker ind på din blog og nu var det på tide at få det skrevet :*
Luna? Du synes, jeg minder om Luna? Det var dog den sødeste kompliment nogensinde. Hun er faktisk min yndlingskarakter fra hele Harry Potter universet, og jeg elsker hendes flyvske sind.
SletTusind, tusind, tusind tak for det lille smil, du fik fremtryllet med dine søde ord :)
Jeg studerer litteraturhistorie i Aarhus - og elsker det!
SvarSletDét forstår jeg godt! Det lyder også som en skøn uddannelse (og ikke helt ulig det, som jeg laver).
SletSom du ved læser jeg jo også litteraturvidenskab, for vi har jo fulgtes ad (undtaget lige på tilvalget :D )
SvarSletJeg fulgte også hjertet, da jeg valgte litteraturvidenskab, og fandt faktisk frem til uddannelsen på samme måde som dig; ved et tilfælde! Når jeg fortæller personer fra gamle klasser og lærere, hvilken uddannelse jeg har valgt, smiler de og siger, at det passer vist også perfekt til dig, lidt underligt når det som sagt var et tilfælde, at jeg fandt frem til det. Jeg elsker litteratur, og jeg elsker at lære om litteratur! Jeg skrev for et stykke tid siden et blogindlæg om, hvorfor jeg valgte, som jeg gjorde, og dengang fik jeg måske egentlig først øjnene op for, hvor lykkelig jeg er for de valg, jeg har taget. :)
Åh ja, dét ved jeg. Og dét elsker jeg. Det er så hyggeligt, så givende at studere med dig min kære. Og jeg har nydt hvert sekund :)
SletDet er sjovt, du siger det med gamle lærere, for faktisk oplever jeg akkurat det samme. Min engelsklærer spurgte mig for et par år siden, hvad jeg studerede. Da jeg svarede litteraturvidenskab, smilede hun og sagde: 'Selvfølgelig'. Og ja. Selvfølgelig gør jeg det. <3
Set i bakspejlet er jeg virkelig også glad for mit uddannelsesforløb. Jeg har fundet min plads mellem bøgerne, og det er guld værd.
Hvor er det virkelig spændende at høre om dit studie. Litteraturvidenskab lyder som en rigtig spændende uddannelse. Jeg synes altid, man skal vælge med hjertet, når det handler om ting som uddannelse. Man ved jo aldrig helt, hvordan verden og jobmarkedet ser ud, når man er færdig. Så hvorfor ikke bruge årene på noget, man finder spændende? Så kan man altid tage forskellige kurser bagefter, hvis man virkelig ikke kan finde et job :)
SvarSletDet er virkelig også spændende - og jeg nyder det!
SletDu har helt ret mht. job og valg. Det nytter ikke noget, for ingen kan forudsige situationen alligevel. Og mon ikke det går? Jeg satser!
Skal du læse Mein kampf på tysk eller må i gerne læse den danske oversættelse? (og hvorfor søgte du egentlig Odense i stedet for Århus da du jo boede i Jylland inden :) )
SvarSletJeg synes dit studie lyder spændende, men på den anden side er der alt for mange bøger jeg aldrig ville gide, at læse på jeres pensum og jeg tror egentligt bare, at studiet ville smadre min læselyst fuldstændigt, hvis jeg studerede det. Det er jo helt sikkert en smagssag, men jeg tror personligt det var et godt valg da jeg satte det som min 3. prioritet. Især da der er så mange fulde romaner man skal læse, så tror jeg ikke jeg ville få tid til, at læse det jeg selv finder interessant og underholdene.
Reglen på litt.vid er som regel, man må læse på hvilket sprog, man har lyst til - men man skal citere på org. sprog til eksamen. Derfor er det som regel en god idé, at have både en oversættelse og en org. sprog-udgave liggende. Faktisk er jeg ikke helt sikker på, præcis hvor meget vi skal læse, af 'Mein Kampf'. Ikke det hele af den, i hvert fald.
SletDengang jeg søgte, var det hele tiden min plan at flytte til Odense. Det var der, hvor Nico skulle studere, og det var der, vi havde aftalt at flytte sammen. Desuden er der nærmest lige langt fra Esbjerg til Odense eller fra Esbjerg til Århus. Så det var slet ikke sådan en stor overvejelse, jeg gjorde mig dér. Jeg fulgte bare en plan ;) Set i bakspejlet foretrækker jeg måske også litteraturvidenskab frem for litteraturhistorie (som det hedder i Århus), men det var ikke noget, jeg skænkede en tanke dengang. Jeg valgte bare.
Litteraturvidenskab er spændende - men det kræver bestemt meget læsning. Også af bøger man ikke nødvendigvis brænder for. Sommetider kan man få enormt travlt, men for det meste, plejer det at være overskueligt nok. Jeg adskiller meget skarpt min hyggelæsning og min lektielæsning, og finder derfor altid tiden til at læse lidt af det, jeg har lyst til. Men for mange er det netop et problem - og det er også vigtigt at tage i betragtning.
Det tog mig også det meste af eftermiddagen i går at få den bikset sammen. Så meget man godt vil læse, men er det vigtigt nok til at sige, man SKAL læse det? Den var svær.
SvarSletJeg tænker også, den hører sig til om vinteren. Og det samme med Dash & Lily's. Og jo egentlig også Anne of Green Gables, synes jeg. Troldmanden fra Oz har jeg ikke læst, men jeg er vild med den gamle film :)
Ja, jeg kunne bare ikke udvælge enkelte bøger, så jeg tog hele forfatterskabet i stedet :P Lidt snyd, men hey: min liste, mine regler ;)
Ja, sikke mange overvejelser, du må have gjort dig! Men resultatet er blevet så fint!
SletSikke mange skønne bøger til vinterlæsningen. Jeg glæder mig til at se, hvad du vil synes om dem!
Og hæhæ, hvis man ikke selv kan bestemme over ens egen liste, hvornår kan man så? ;) Jeg synes det er skønt, du vil læse deres forfatterskaber. Vidunderlige forfattere!
ER TRAILEREN TIL FILMEN UDE?! Åhr, jeg er så forfærdeligt bagud... Men ja, læs den! Du vil ikke fortryde det!
SvarSletUh! Litteraturvidenskab! Du får mig jo helt hooked, ha. Hvad er det egentlig, man uddanner sig til, når man vælger den retning? Det er ret bredt, ikke? :)
Ja den er så - og den ser skøn ud! :)
SletLitteraturvidenskab er også værd at blive hooked på! Jeg elsker det. Uddannelsen er nemlig meget bred, og man uddanner sig ikke til noget specifikt. Hvis man tager kandidaten med også, bliver man cand.mag :)
Tak!
SvarSletJa, det er virkelig en helt utrolige følelse når man på den måde bare kan mærke man er det rigtige sted. Normalt stresser jeg altid lidt når jeg er ude og rejse, men der oppe - intet stress. Total sindsro.
Og jeg glæder mig bare SÅ meget til at jeg skal tilbage igen! Det bliver vidunderligt :D
Det er virkelig skønt. Og det er så vidunderligt at føle sig så hjemme, så veltilpas.
SletJeg kan godt forstå du glæder dig! Må du få den bedste tur! :)
Skønt indlæg, det er spændende at høre om dit studie. Hvilke fagbøger fra hele dit studie synes du bestemt om?
SvarSletTak! Det er jeg glad for, du synes!
SletEn af de fagbøger, jeg har været allergladest for, er afgjort 'Om litteraturanalyse' som er redigeret af Lis Møller. Ellers har vi ofte fået vores fagtekster udleveret som pdf'er eller som uddrag i kompendier :)
Tak. :0)
SletJeg er lidt i modsatte grøft, da jeg har valgt mit studie på baggrund af efterfølgende jobmuligheder frem for undervisningen og studietiden. Jeg læser til pædagog på syvende og sidste semester og glæder mig helt ekstremt til at blive færdig. Inden jeg startede på mit studie, arbejdede jeg halvandet år som pædagogmedhjælper i en vuggestue, og dér fandt jeg ud af, at det virkelig er pædagogfaget, jeg brænder for, så selvfølgelig søgte jeg ind på pædagogseminariet. Desværre har studiet langt fra levet op til mine forventninger, da kravene er utroligt lave og indholdet ustruktureret. Seminariet prædiker konstant om vores faglige stolthed, men lader samtidig alt og alle slippe igennem trods manglende afleveringer eller ikke-godkendte praktikperioder. No wonder at branchen er fyldt med ukvalificerede medarbejdere! Heldigvis venter der mig trods alt også en masse dygtige og kompetente kolleger og ikke mindst de skønneste børn, som jeg glæder mig enormt til at komme ud at arbejde med!
SvarSletHvor er det dog skønt, du snart er færdig! Særligt hvis studiet har været lidt af en skuffelse. Jeg hører ofte fra andre, de oplever strukturelle problemer på uddannelsesstederne - og det er virkelig sådan en skam.
SletJeg håber, dit arbejdsliv vil opfylde alle dine drømme! Det lyder i hvert fald sådan :)
Jeg læser også litteraturvidenskab og også på SDU xD .. Men jeg er kun lige startet på første semester, så kan helt klart nikke genkendende til det der med kaos og forvirring i starten. Jeg har også valgt det med hjertet, jeg bliver altid spurgt hvad man kan bruge det til og hvorfor jeg lige valgte at læse litteraturvidenskab. Hvad skal man svare, ud over at det er fordi det er der ens kærlighed ligger? (:
SvarSletÅh, hvor sjovt og hvor hyggeligt! Jeg håber, du vil elske din BA ligeså højt, som jeg gjorde. Jeg tror på, der ligger uendelige styrker ved at følge hjertet og passionen. Jobmulighederne er konstant varierende alligevel.
SletEr du på hold A? Det kunne være lidt morsomt, for jeg er faktisk tilknyttet som instruktor for de førsteårs studerende i faget 'korte episke tekster' :) Det er enormt hyggeligt for mig at genopleve faget på den måde igen.
Præcis, og hvis man vælger efter jobmulighederne, risikerer man jo så også at når man endelig er færdiguddannet så har jobmarket helt ændret sig.
SletDet er jeg faktisk, synes da også nok jeg havde set dig før (: ..
Hvor er det enormt spændende at læse om din uddannelse - mest af alt, fordi det var en uddannelse, jeg selv havde med i overvejelserne, inden jeg besluttede mig for, at engelsk ville være det helt rigtige for mig.
SvarSletHvor sjovt, at vi begge har gået på HHX, men valgt humanistiske uddannelser; mange af mine lærere mente i sin tid, at det var spild af mit gode gennemsnit at vælge den retning, men jeg kunne ikke være mere enig i, at så længe man brænder for det, man laver, vil alting løse sig i sidste ende.
Dejligt at læse endnu en succesoplevelse på uddannelsesfronten! :-)
Det er lidt pudsigt, at vi begge har en HHX-baggrund. Det ser man faktisk overraskende sjældent på mit studie, men ikke desto mindre, er det dér, min uddannelse startede. Og det var jeg faktisk glad for, på sin vis.
SletDu har i øvrigt helt ret - passion er også det vigtigste i min bog.
Og ja, det er så skønt at være lykkelig for det, man laver!
Jeg har i overvejende grad valgt med hjernen. Men hvor "klogt" det var, skal tiden kun vise. Jeg har valgt jura på SDU, og er knap en måned inde i mit 1. semester. Jeg har valgt på baggrund af gentagende formaninger fra rundt omkring, at "du bør se på fremtidige jobmuligheder" og "det ville være ærgerligt at bruge så mange år på et studie, for så at uddanne sig til arbejdsløshed". Jeg er dog stadig i tvivl, og føler mig splittet.
SvarSletDu, søde Rikke, har dog gennem dine blogs (ja, også dine gamle, som man til tider kan savne) fået mig til at føle mig draget til Litteraturvidenskab. Før i tiden slugte jeg den ene bog efter den anden, og jeg holder af at læse og selv at skrive.
Jeg hører dog konstant de sagte stemmer i mit hoved om fremtiden, som jeg gruer noget så gevaldigt for, og jeg er tilmed også bange for at blive 'evighedsstuderende' (jeg er i starten af 20'erne, og jeg ved, at mange er ældre før de starter studie, men de har til gengæld også familie, ægtefælle/samlever med fast indkomst, mm.)..... Disse ting afskrækker mig fra at starte forfra.
Jeg finder dog mig selv drømme hver gang jeg klikker mig ind på din blog. Den er helt fantastisk, og jeg håber sådan, at du fortsat vil glæde os andre med dine fine ord om smukke bøger :)
Jeg forstår dig godt. De mange bemærkninger om fremtid og jobs kan også godt forvirre mig og gøre mig rastløs. Det er så svært at navigere udenom, og som humanist får man tudet ørerne fulde af, hvor ubrugbar man er. Herligt.
SletJeg håber, jurastudiet vil blive bedre og mere interessant efterhånden. Jeg kender selv et par stykker, der er startet der, og først er faldet til efter lidt tid. Og det ville da være skønt, hvis du også endte med det.
Tusind tak for dine søde ord! Drømmerier er rare - også selvom de blot er drømme :)
Hej Rikke,
SvarSletJeg har ellers aldrig kommenteret herinde, men nu bliver det! Jeg er i nogenlunde samme situation som dig, med en bachelor i Nordisk Sprog og Litteratur (som jeg elskede) og et tilvalg i Journalistisk formidling (som jeg ikke var helt vild med, men også valgte af taktiske årsager). Og nu er jeg endelig vendt tilbage, hvor jeg hører til, nemlig på kandidaten i Nordisk Sprog og Litteratur - og jeg elsker det. Og uanset, hvor meget den virkelige verden presser sig på med CV-pleje, studierelevant erfaring og andre irriterende ord, så er jeg som dig også sikker på, at med en god portion vilje, så skal det hele nok gå :)
Derudover har jeg faktisk også et valgfag på dette semester, der handler om sted og hedder "Litterær rumforskning". Som du også nævner, er det helt vildt spændende at dykke ned i stederne - for vi befinder os jo altid på steder, vi tænker nok bare ikke så meget over det. Hvis du i den forbindelse vil læse en rigtig fin teoretisk, men også analytisk grundbog, så skal du prøve at låne Dan Ringgaards "Stedssans" - den kommer vidt omkring. Vi skal kun læse danske romaner i dette fag, men du må vende tilbage og give anmeldelser af Proust og Perec :)
Hihi, den her kommentar er nok ikke så informativ, men jeg måtte lige kommentere på lighederne imellem os to. Og for at det ikke skal være løgn, så hedder jeg faktisk også Rikke.
Tak for en god blog.
Åh, hvor er det dog pudsigt. Vores uddannelsesforløb deler mange ligheder, med humanistiske bachelorer, kedeligt praktisk tilvalgsfag og en lykkelig slutning på kandidaten. Jeg er glad for, du er gået efter det, du brænder efter. Og jeg håber, det vil blive belønnet i sidste ende. Det bør det blive, i hvert fald.
SletOg hvor er det spændende, du også beskæftiger dig med stedsteori. Det er virkelig et enormt fascinerende fag, og jeg er selv blevet helt ellevild med det. Vi gennemgik proust i dag, og det var så uendeligt spændende. Jeg er helt jubelglad hver gang jeg går derfra.
Jeg vil afgjort undersøge Dan Ringgaard og "Stedssans" nærmere - det lyder enormt spændende. Tak for tippet - og for dine søde ord! Jeg er glad for, du læser med!
Jeg har i lang tid gået og overvejet om jeg skal søge ind på litteraturvidenskab til sommer (i Odense).
SvarSletDu taler så godt om uddannelsen og jeg tror bestemt at det ville interessere mig.
Jeg er bare en lille smule nervøs for om det vil blive for svært? Hvor meget kunne du i forvejen af litteratur-analyse og vice versa før du startede på uddannelsen?
Og som Maja også nævner, så er jeg lidt nervøs for om der er tid og overskud til hyggelæsning? Hvordan får du det prioriteret ind under lektielæsningen?
Kram.
Sværhedsgraden er ikke nem at udregne. Selvom jeg var blandt toppen i min handelsskole-klasse, når det kom til analyse og tolkning, kom jeg på studiet og fik 4 i min første opgave. Det var et hårdt slag, men jeg kom efter det. Og man lærer hele tiden noget nyt efterhånden; der bygges hele tiden ovenpå.
SletMht. hyggelæsning kommer det meget an på, hvor hurtigt man læser/og hvor meget tid man bruger på det. Jeg deler det meget skarpt op i skolelæsning og hyggelæsning, og sørger for der er tid til begge dele. Det varierer meget, præcis hvor omfattende pensum er, men du kan tage et smugkig her;
http://www.sdu.dk/Information_til/Studerende_ved_SDU/Din_uddannelse/Bachelor/Litteraturvidenskab_bachelor/Laeseplan/E13_iframe
(Læs om dem, der er mærket som obligatoriske fag. Der er kun ét valgfag på hele uddannelsen, så det er ikke så relevant).
Jeg sad og læste dette gode indlæg og tænkte om det ikke også var det jeg skulle læse næste år. jeg kom så til at tænke på; hvordan ser praktikken ud på litteraturvidenskab? hvad er mulighederne der, og hvad gjorde du??
SvarSletPraktik er lidt op til den studerende selv. Der er mulighed for at skifte hele semestre ud med praktik, hvis man ønsker det (og ansøger om det). Jeg har ikke selv gjort det, men kender flere der har, og som har brugt et semester på et forlag i stedet for i undervisningen.
SletPå tilvalgs-delen er der ofte mulighed for praktik. Det var der ikke på min tilvalgsuddannelse, men det er igen op til den enkelte at sammensætte. På kandidat-studiet er der et semesters påkrævet praktik, og det glæder jeg mig meget til.
Generelt er det meget fleksibelt og der er gode muligheder for at sammensætte det præcis som du ønsker :)
Kære Rikke,
SvarSletJeg faldt lige over dit indlæg(og blog) omkring dit studie. Jeg har længe ønsket at læse litteraturvidenskab, men mit gennemsnit fra gymnasiet har ikke tilladt det(eller jo på SDU, men jeg ikke meget for at flytte desværre).
Jeg afslutter min uddannelse som lærer til næste sommer, og jeg overvejer faktisk at søge ind på litteraturvidenskab på KU. Nu er jeg blot kommet i tvivl omkring mine evner. Jeg kan ikke læse på fransk og ej heller tysk(i hvert fald ikke længere tekster). Er dette mon et krav? Og ved du mon, om der er forskel på studieformen på SDU og KU?
Et spændende indlæg, der helt sikkert har sat nogen tanker i gang(igen!).