mandag den 28. oktober 2013

"The Book of Lost Things" af John Connolly

"The Book of Lost Things" af John Connolly, fra forlaget Hodder & Stoughton, udgivet i 2007 (org. udgivet i 2006). 4/5 stjerner

"The Book of Lost Things" er en fortælling om rejsen fra barndom til voksenliv, fra uskyldstab til modenhed. Det er en mørk beretning, der minder dens læsere om vigtigheden og indflydelsen bøger kan have på vores liv.
Bogen omhandler David og hans forsøg på at håndtere tabet af hans mor, og samtidig acceptere sin fars måde at komme videre på. Da Davids far gradvist forsøger at skabe sig et nyt liv, kastes David ud i dybe følelser af benægtelse og sorg. Han søger tilflugt i bøger og i sin egen fantasi; og det er som om, at hans skillevægge mellem fantasi og virkelighed langsomt nedbrydes.

For in every adult there dwells the child that was, and in every child there lies the adult that will be.

"The Book of Lost Things" er en fortælling, der udspiller sig i England under Anden Verdenskrig. Connolly lokker sin hovedperson, David, ind i en hvirvelvind af modstridende følelser, da hans mor dør, og hans far finder en ny kone - og tilføjer endnu en søn til familien. David flygter ind i bøger og ind i sig selv; han læser sig ind i talrige eventyr, og han forsvinder fra sin omverden. En aften følger han en krumbøjet skikkelse, The Crooked Man, ud i en nærliggende skov og befinder sig pludselig i en helt anden virkelighed og en helt ny verden.
Til denne nye verden tilhører et helt nyt sæt af fortællinger; Rødhætte forførte ulven, Guldlok gik sin undergang i møde med sin grådighed, og Snehvide er en herskende tyran, der konstant undertrykker de Syv Små Dværge. Vigtigst af alt, er fortællingen om Rumleskaft og hans lurende snuhed, som i Davids fantasiverden gøres til en ekstrem dæmonisering af menneskehedens mest smålige og ondskabsfulde øjeblikke. Denne version af Rumleskaft er i stand til at omdanne al Davids frygt om tilsidesættelse og jalousi til egen magt.
Connolly væver et glitrende spindelvæv af historier og eventyr med sine blotte ord. Alt hvad David ser og oplever, kan blive sporet direkte tilbage til de bøger, han har stående på sine hylder. Titler der er blevet nævnt i tilfældig rækkefølge i historiens begyndelse, finder alle en vej ind i den dystre eventyrsvirkelighed. Connolly sår således spirende spørgsmålstegn om de bøger vi læser, og den måde de ultimativt influerer os på.
"The Book of Lost Things" er en ubehagelig, klaustrofobisk, rørende og imponerende 'coming-of-age' fortælling, der udspiller sig i spændingsfeltet mellem fiktion, drøm og virkelighed. De distinktive linjer mellem de tre sfærer opløses og sløres; drømme jager virkeligheden, virkeligheden påvirker læsningen, og læsningen skaber drømmene. Hvad er sandt, og hvad er falskt? Er virkeligheden begrænset til åbne øjne, eller kan den også udspille sig bag lukkede øjenlåg? I en ustoppelig cirkelbevægelse svinger afgørelsens pendul roligt frem og tilbage. 

Without a human voice to read them aloud, or a pair of wide eyes following them by flashlight beneath a blanket, books had no real existence in our world. Like seeds in the beak of a bird waiting to fall to earth, or the notes of a song laid out on a sheet, yearning for an instrument to bring their music into being. they lie dormant hoping for the chance to emerge. They want us to give them life.

Dette er den fantasy-roman, jeg har håbet og ventet på. Dette er den fantasy-roman, hvis eksistens jeg har længslet og sukket efter uden overhovedet at ane, den i forvejen stod i min bogreol og ventede på at blive åbnet, blive læst - og blive vækket til live. Den har holdt vejret og ventet på, jeg ville røre den - og jeg har vandret hvileløst rundt og ventet på, at den ville røre mig. Og alting kulminerede, to verdenshorisonter smeltede sammen, da jeg samlede den op og overtog dens historie for en stund.
Og det er præcis denne horisontsammensmeltning, "The Book of Lost Things" handler om. David, er i stand til at fornemme livet og historierne, der gemmer sig i bøgerne på hans hylde, og han forstår deres behov for at blive læst, blive fortalt og blive genoplevet via et menneskes fantasi. Gennem plottets mange snørkler og blindgyder, argumenterer Connolly for, at historierne lever indeni os - og at de fysiske bøger blot er en portal, der gør os bevidste om de afkroge og aflåste skuffer, historierne gemmer sig i.
David forvildede sig ind i en skov, han vandrede ind i en eventyrsbog og ud af sin bevidsthed. Og jeg fulgte med. Jeg læste uigenkendeligt mørke genfortællinger af velkendte barndomshistorier. Jeg dragede lysende paralleller mellem virkelig og fantasi; og blev fortabt i mine egne betragtninger. Jeg spekulerede over søskendeforhold og jalousi, selverkendelse og hukommelse. David voksede i takt med, at sidetallet mindskedes, og da begge nåede deres enden af deres rejse, begyndte min. 

12 kommentarer:

 1. Det er en af de mange bøger, jeg har sående ulæst i min bogreol, så jeg må hellere læse den som min næste bog, når du skriver så pænt om den!
  -
  Jeg faldt over bogen "Fairytales for Wilde Girls" af Allyse Near tidligere i dag, og i følge goodreads skulle det være 'a deliciously dark bubblegum-gothic fairytale from a stunning new Australian talent'. Jeg synes bestemt, det lyder spændende, og jeg tænkte, at det måske kunne være en bog for dig? Nu har jeg i hvert fald gjort dig opmærksom på bogen, og så kan du jo altid undersøge den nærmere :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Faktisk er det også en af de bøger, jeg har haft stående i en uendelighed, men aldrig taget mig sammen til at samle op. Og i den gemte der sig den bedste og fineste historie; sikke en overraskelse! Jeg kan virkelig varmt anbefale den.

   Og tusind tak for tippet! Bogen både ser enormt fin ud og lyder enormt inddragende. Jeg har straks sat det på min to-read liste!

   Slet
 2. Meget spændende at læse om denne fantasy-roman, Rikke, og det minder mig om den forfilm, jeg lige har set i biografen, nemlig 'Hobitten'.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja, fantasygenren er enormt fantastisk.

   Slet
 3. Ihh.. den skal helt klart på min TBR-liste.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt bestemt! Det vil du ikke fortryde!

   Slet
 4. Det lyder som en skøn læseoplevelse!
  Ih min liste vokser og vokser hver gang jeg bevæger mig ind i dit bogunivers. Tak endnu engang for inspiration :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det virkelig også! (Og bogen snød mig noget så traumatisk! De sidste 150 sider var et kompendium, hvilket efterlod mig med en enormt tom fornemmelse. Jeg troede jo, der var mere!)

   Og det var skam det mindste. Jeg er så glad for at kunne inspirere en smule :')

   Slet
 5. Dit hår er virkelig langt og smukt Rikke! (:

  SvarSlet
 6. Jeg elsker elsker ELSKER denne bog! Helt fantastisk.

  SvarSlet
  Svar
  1. Dét er jeg glad for at høre! Den er netop så elskelig!

   Slet