tirsdag den 19. november 2013

Tema-tirsdag #31: Guilty pleasure

For mit vedkommende er det de lyserøde bøger med sarte forsider. Austen-genfortællingerne. Kærlighedshistorierne. Lykkeberetningerne. De fuldstændigt forudsigelige chick-lit romaner, der alle følger en velkendt skabelon til punkt og prikke. Hovedpersonen får altid drømmemanden, finder altid lykken, og besegler sin skæbne med et afsluttende kys. Jeg finder bøgerne frem på triste gråvejrsdage, i stressende eksamensperioder, og på lyse sommerdage tilbragt ved stranden. Jeg læser dem typisk på to dage eller i løbet af en enkelt eftermiddag, og jeg er altid efterladt med et smil på læben. Allerede inden jeg læser dem, ved jeg hvad jeg får ud af dem. Og sommetider er det også godt nok. Det er ikke altid, jeg behøver at blive overrasket - sommetider ønsker jeg blot at blive underholdt.
Jeg vender tilbage til dem gang på gang med forskellige resultater. Ligesom alle i alle andre forgreninger af litteraturens genrer, finder jeg både skuffelser og glitrende perler i den lyserøde mængde. Og jeg elsker det. Faktisk tror jeg, jeg indimellem har brug for disse fjerlette afbræk i min tungere læsning. Variation er en nødvendighed i enhver sammenhæng. Og hvor det for andre består af krimier, erotiske romaner eller vampyr-serier, så finder jeg det i chick-lit bøgerne.
Men det er sommetider en svær størrelse at gribe og forklare. Når jeg sidder dér med en bog om Mr. Darcys såkaldte dagbogsoptegnelser er jeg udmærket godt klar over, jeg ikke læser nyskabende eller endda tilnærmelsesvist god litteratur. Jeg læser bare, og jeg nyder det. Udtrykket 'guilty pleasure' dukker op i mit indre, og det er måske det tætteste, jeg kommer på en definition. Selvom der egentligt er indbygget en modsigelse i idéen om at føle sig skyldig over noget, der fornøjer en.

Jeg har tidligere skrevet et indlæg om, hvordan det er muligt ikke at bryde sig om bøger, men stadig kunne værdsætte dem. Om hvordan en bog muligvis ikke falder i ens smag, men man alligevel kan fornemme, hvordan den muligvis kunne falde i andres. Stor litteratur tilføjer ofte noget til ens horisont og ens tanker - også selvom man dybest set ikke brød sig om det, eller nød at læse den pågældende bog. 
Man kan argumentere for, at det omvendte indimellem også kan gøre sig gældende. At man sommetider læser en vidunderlig bog, der hensætter en i den dybeste læsetrance - men at man samtidig ved, den vil være glemt i løbet af en enkelt dag eller blot få timer. Sommetider kan jeg næsten se klichéerne afløse hinanden i en yndig perlekæde, men ikke desto mindre nyde bogen alligevel. Akkurat ligesom det er muligt at værdsætte bøger, man ikke bryder sig om, tror jeg også, det er muligt at nyde bøger, man ikke værdsætter.
Det er ikke med forventninger om, at få ændret mit liv eller tegnet dybe perspektiver på min hverdag, at jeg finder en af de dekorative paperbacks frem fra min reol. Det er snarere med en forventning om at blive underholdt, at hygge mig og at læse noget afslappende. Og hvis de krav bliver indfriet, er jeg tilfreds. For forskellige bøger kan udrette forskellige ting, og nogle bøger er udstyret med sande eskapistiske egenskaber. 
Jeg vil aldrig nogensinde påstå, at "Bridget Jones's Diary" er et litterært mesterværk. Men jeg vil gerne indrømme, at jeg elsker den, Bridget og hele den genre, den var med til at opbygge. For evigt, for altid.

Hvad er jeres guilty pleasure? Læser I sommetider bøger, som I egentligt ved ikke er noget særligt, men som I elsker alligevel? Gemmer jeres reoler også på fornøjelser, der er ligeså åbenlyst platte som "Mr. Darcy's Diary" og dog så uimodståeligt letlæselige?

21 kommentarer:

 1. Hvor sjovt. Jeg har lige købt Mr. Darcy's diary, da den stod og kaldte på mig i Århus boghandel. Jeg ville simpelthen være fattig, hvis jeg boede i nærheden af den. Den har det fineste udvalg af engelske bøger. :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig letlæselig og hyggelig - og en anelse fjollet! Perfekt til disse gråvejrsdage :)

   Slet
 2. Jeg har det lidt på samme måde med Twilight og mange af mine hestebøger fra barndommen. Især hestebøgerne er jo ikke ligefrem mesterværker, men åhh hvor jeg elsker at sæte mig ned og hyggelæse en af dem. De giver altid sådan en feel-good følelse :D
  List det samme med Disneyfilm.. Bliver så glad i låget af dem :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det samme kan man sige om Puk-bøgerne fra min barndom! På ingen måde stor litteratur, men virkelig hyggelige og søde! :) Og også Disneyfilm, helt bestemt!

   Slet
 3. Chick-lit er også min guilty pleasure! ;)

  SvarSlet
 4. Twilight, Twilight, Twilight - de bøger bringer mig af ukendte årsager altid tryghed og læseglæde. Selvom det langt fra er i alle forummer jeg siger det højt :b

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha, åh nej det er ikke hvor som helst man kan indrømme det :b Men c'mon, vi har jo alle læst dem og nydt dem på et eller andet tidspunkt :p Jeg er medskyldig!

   Slet
 5. Ja det er sq lidt tankevækkende, specielt fordi det kun var sådan et lille nemt indgreb.
  Men det går heldigvis fremad igen :)

  SvarSlet
 6. Jeg elsker denne type bøger - som du selv siger er det et dejligt og afslappende afbræk hvor man ikke altid behøver at tage stilling til så meget :)

  Må man spørge fra hvilket forlag den fine Bridget Jones Diary bog er fra? Virkelig virkelig skøn <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis. Det er som en stand-by for hjernen, og det er simpelthen så vidunderligt! Ren underholdning.

   Og Bridget Jones bogen er fra Penguin og deres serie 'Penguin Ink'. Rigtig fin lille bog, og siderne er også sådan lidt grove i det, rigtig flot :)

   Slet
 7. Chick lit genren er nok lidt en guilty pleasure for mig også :-)
  Hvis du ikke har læst dem, så synes jeg f.eks. at Lauren Conrad's bøger er virkelig gode uden at være tankevækkende eller særligt intellektuelt overvældende. De er bare fantastisk letlæselige og vildt rare at tilbringe et par timer i selskab med.

  SvarSlet
  Svar
  1. Og det er en skøn guilty pleasure!
   Jeg har faktisk ikke læst dem, men vil huske dem til de stille vinteraftener! :)

   Slet
 8. Chick-lit genren er dejlig afslappende og især god til stressende eksamensperioder eller ved poolen på en badeferie. Som du selv siger, det behøver ikke altid være banebrydende :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er virkelig netop så afslappende. Vidunderligt! :)

   Slet
 9. Jeg tror, vi alle samen har brug ind imellem for at læse noget, der bare er underholdende uden at være god smag. Det samme gælder for tv-udsendelser, og jeg kan fx godt lide at se Sporløs, mens min bedre halvdel rynker på næsten og skynder sig ind i den anden stue :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh ja - jeg har også set enormt mange fjollede tv-shows gennem tiden! Og sommetider er det bare lige, hvad man har brug for :)

   Slet
 10. Har lige tilføjet tre guilty pleasures som er vist på dine billeder på min tbr-list. De andre... ja de var der i forvejen. :0))
  Det er virkelig hyggelæsning med stort H. Men hvor jeg elsker det.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor dejligt! :D Jeg er glad for vi deler både holdning og smag i den slags bøger. Hyggeligt er lige ordet!

   Slet
 11. Jeg går vist ret meget ind i samme kategori som dig - jeg ville super gerne læse alle bøgerne på billeder ;o)

  En anden ting, som nok også godt kan kaldes en guilty pleasure, er Harry Potter. Jeg elsker bøgerne, læser dem gerne igen og igen og har også alle de andre bøger, som man har kunnet købe, som J.K. Rowling har skrevet ved siden af serien - jeg gav faktisk €100 for Tales of Beetle the Bard for at få den i en special udgave!

  SvarSlet