tirsdag den 3. december 2013

Tirsdags-tip #1: Til bogelskeren

Her i decembers glitrende dage, har jeg sat tema-tirsdag midlertidigt på pause. I stedet vil jeg benytte tirsdagen til at fremhæve bøger og uddele tip, der kan være inspiration for både ønskelister og gaveindkøb. 


Fra A til Z. Fra hovedpine, til irriterende svigermødre, almindelige forkølelser, køresyge, mangel på te og hjertesorg. Fra ubeslutsomhed overfor bogreolens mange valg, manglende lyst til at færdiggøre en bog, eller tøvende frygt overfor Science Fiction genren. Ikke alene præsenterer denne bog alle problemerne - den giver også svaret og løsningen på dem. 
"The Novel Cure" er opbygget som et form for medicinsk opslagsværk, hvor hverdagens dilemmaer og mindre sygdomme oplistes i alfabetisk rækkefølge -  sammen med en anbefaling til en bog, der kan kurere problemet. Bogen er skrevet ud fra tanken om, at den rigtige bog læst på det rigtige tidspunkt i det rigtige humør kan ændre liv, og derved ordineres på lige fod med alverdens medicin. Bogterapi i bogform.
I denne tilsyneladende simple bog gemmer der sig alverdens skatte, morsomme sammenhæng og massevis af inspiration; bøger i enhver genre til ethvert humør oplistes og nævnes i sidernes forbifart. Både hændelige og utænkelige situationer sammenkædes med en - eller flere - bøger i et velargumenteret og umådeligt morsomt sprog. Små omhyggelige lister dukker op indimellem med ti forslag til bøger, der er gode at læse i toget, under dynen eller i lægens venteværelse. Ligeledes er der indarbejdet enkelte sider om læsemæssige lidelser, der omhyggeligt forklarer, hvordan man bedst kan organisere sine bogreoler eller virke belæst.
Det var en kær veninde, der fortalte mig om denne bog, og der var kun få sekunder fra tanke til handling. Idéen om et litterært opslagsværk med læseforslag til ethvert humør og enhver problematik er ikke blot fuldstændig genial - men også enormt brugbar. Som en lysende ledestjerne i en evig labyrint af bogstakke og læselister, er "The Novel Cure" både fyldt med inspiration og den helt særlige læseglæde, der kendetegner alverdens bogelskere.

"The Novel Cure" er skrevet af Susan Elderkin og Ella Berthoud, og udgivet af Canongate Books i 2013. Den kan bl.a. købes her.

27 kommentarer:

 1. Ih hvor ser den bare helt vidunderlig ud! Den bliver jeg vist nødt til at anskaffe. Hvor er det dog en sjov og hyggelig idé med et opslagsværk, og jeg kan da se et par problemer på billederne, som jeg kender rigtig meget til, hvor fantastisk med en bog fyldt med "bogkure"!

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig så fin, og det er sådan en skøn idé med bogterapi, eller hvad man skal kalde det :'D Den er fyldt opfindsomhed, og jeg elsker det!

   Slet
 2. Den skal jeg have! :0) Især hvis den kan hjælpe mig med at overskue alle de bøger jeg gerne vil læse. :0)

  SvarSlet
  Svar
  1. Lige præcis! Det er fint, hvis de kan pege i rigtige retning, når man er i et ubeslutsomt humør :)

   Slet
 3. Skyndte mig ind på Amazon - den er hermed købt :) Tak for tippet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var skam det mindste! Jeg håber, du bliver rigtig glad for den! :')

   Slet
 4. Ej, den må jeg have! Super godt tip :*

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er virkelig også genial! Jeg er glad for, du kunne bruge tippet :)

   Slet
 5. Ej den er godt nok genial!! Jeg er ikke heeelt en bognørd, får ikke læst så meget, men så kan den her bog da i det mindste hjælpe mig med at vælge hvilken bog jeg skal læse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Den er nemlig helt genial! Jeg elsker konceptet, og bare som bog at bladre i er den jo enormt underholdende og fin. Og hvis den kan give et fingerpeg i den rigtige (læse)retning er de tjo bare helt ideelt :)

   Slet
 6. Ej hvor cool :D
  det lyder som en bog for mig!

  SvarSlet
 7. Hvor fantastisk! Jeg blev så begejstret over at høre om bogen, at jeg straks klikkede den hjem, haha. Tak for en god anbefaling!

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh hvor fint! Jeg er glad for, du kunne bruge tippet, og jeg håber, du bliver glad for bogen! :)

   Slet
 8. Det er heldigvis ikke for sent, at sætte et bogønske mere på ønskesedlen - for den bog lyder helt fantastisk :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er altid plads til et bogønske mere, er der ikke? ;) Men ja, den er nemlig helt skøn.

   Slet
 9. Den ville jeg elske at læse, jeg elsker dine anmeldelser!

  Knus http://www.gittemary.com/

  SvarSlet
 10. Argh hvor er det genialt! Lige nu hader jeg min familie for, at de alle sammen køber julegaverne i november. Ville da elske at finde sådan en bog under juletræet. Og dog - et eller andet sted er den jo også bare ren ondskab. En bog, hvis eneste reelle evne er at minde dig om alle de bøger du ikke har. Det er et uløseligt paradoks i min verden :b

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine forældre køber også tidlige julegaver (hvilket er et kæmpe problem, for jeg opdager hele tiden noget nyt jeg ønsker mig! Suk).
   Haha - du har helt ret. Men ellers er biblioteket jo også altid en mulighed, hvis et akut læsebehov opstår!

   Slet
 11. Hvor er det sjovt fundet på med bogterapi! Det er lige noget for min mand, og selv om vi ikke giver hinanden julegaver, skal han have den :) Dejligt blogindlæg!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er glad for, du kunne bruge idéen til noget! Det er nemlig sådan en sjov og hyggelig bog.

   Slet
 12. Er det kun klassikere der står oplistet som muligheder? Det kunne jeg nemlig godt lidt tro :/

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det er det faktisk ikke! Der er en rigtig god blanding, synes jeg. Naturligvis er der en del klassikere nævnt (det er der altid, er der ikke?), men altså også bøger som 'The Help', 'The Bookthief' og 'The End of Mr. Y' nævnes, så jeg tror, der er noget for enhver smag :)

   Slet
 13. Må ha', må ha', må ha'! Den ryger fluks på ønskelisten til jul.

  SvarSlet
  Svar
  1. Fantastisk! Den er jo intet mindre end genial.

   Slet
 14. Din blog er den ultimative overspringshandling for mig i dag. Det er jo ikke fordi jeg skal aflevere speciale om under en uge :P Jeg faldt lige over den her bog og har allerede været inde og bestille den for den må jeg bare eje og jeg lever i den tro at man gerne må købe masser af ting til sig selv op til specialeaflevering for at gøre tiden lidt hyggeligere.

  SvarSlet