Ifølge min Goodreads-statistik har jeg i år 2013 læst min vej igennem 204 bøger. Året har således været fyldt med magisk fordybelse i bogstavsverdener og papirssider, og på min vej har jeg fundet et væld af nye favoritter og store overraskelser.
Med dybe overvejelser og grublende blikke, vil jeg i dette indlæg opliste og opremse de 13 bedste bøger i mit år 2013. Jeg har valgt kun at beskæftige mig med de titler, jeg har læst for første gang - da listen ellers blot ville blive endnu en forudsigelig kærlighedserklæring til Jane Austen og Dodie Smith. Listen er skrevet med grundig omhu - og i prioriteret rækkefølge fra 13. pladsen til den skinnende 1. plads.
#13 - "Me Before You" af Jojo Moyes. Jeg troede, jeg havde regnet denne bog ud. Jeg troede, den ville være endnu en fjerlet og yndigt sukkerglaseret chick-lit roman. Men jeg tog grueligt fejl. I denne bog fandt jeg en ufatteligt velskrevet fortælling om livsværdier, kærlighed og retten til at vælge selv. Mine tårer flød og mit hjerte blev rørt imens jeg bladrede igennem siderne; og jeg havde aldrig set det komme.
#12 - "My Cousin Rachel" af Daphne du Maurier. I en forvirrende leg af mistanker, anelser og hentydninger vandt Daphne du Maurier mig atter over, og vendte min verden på hovedet. En kombination af et yndigt sprog og et sitrende plot hensatte mig i en læsefeber uden lige. Sider blev vendt med lynets hast, og bogen forsvandt langt hurtigere end jeg ønskede.
#11 - "The Girl Who Fell Beneath Fairyland and Led the Revels There" af Catherynne M. Valente. I årets løb er jeg faldet pladask for Valentes Fairyland-serie, og jeg har med stor fornøjelse læst de tre første bøger i serien, som kombinerer klassiske børneeventyr med nye fænomener, og sammenfatter et levende sprogbrug med en sprudlende fantasi. Jeg har skænket alle tre bøger alverdens ros og fulde stjernerækker, men min absolutte favorit forbliver den anden bog i serien, da den indeholder et næsten melankolsk mørke og rørende erkendelser i Valentes barndomsrige. Dybde i børnehøjde.
#10 - "Love & Misadventure" af Lang Leav. Da jeg i mandags dannede mig et overblik over min lyriske læsning, faldt mit blik atter på den lille digtsamling af Lang Leav - og helt ubevidst samlede jeg den op og læste den forfra, fra ende til anden. Leavs digte er umiddelbart skrevet med en simplistisk naivitet, men rummer hele verdener af komplekse tolkninger og undertoner. I løbet af uhyre få linjer beskriver hun ubegribeligt store følelser, og ikke ét af hendes digte klinger hult. Jeg vandrer endnu rundt med hendes linjer på tungen og ord i sjælen.
#9 - "The Somnambulist" af Essie Fox. Jeg læste en enkelt side, og jeg forsvandt. Essie Fox ledte mig ind i en mørk og viktoriansk verden, fyldt med bedrageriske facader, destruktive følelser og alverdens mysterier. Den lyserøde bog indhyllede mig i et lyserødt silkeslør af vidunderlige sætninger og pulserende stemning. Historisk fiktion på det højeste niveau.
#8 - "Stardust" af Neil Gaiman. "Stardust" er et sandt eventyr, der bestemt ikke mindskes ved at blive fortalt til voksne. Neil Gaiman skriver i klassisk eventyrsstil, samtidig med han kyndigt indarbejder både slang og bandeord og dermed ændrer den velkendte eventyrsgenre til hans helt egen blandingsform. Bogen glitrer af traditionel magi - og defineres dog også af humor og originalitet. "Stardust" formåede at genforene mig med min eventyrskærlighed.
#7 - "Lolita" af Vladimir Nabokov. En genfortælling af Nabokovs "Lolita" lyder både kontroversiel og ubehagelig. Læseoplevelsen er dog det akkurat modsatte; Nabokov forblænder sin læser med et uimodståeligt skrivetalent, og udfører grusomme gerninger i et yndigt lys. Læseren bliver narret ind i en forræderisk smuk verden, og ordenes magt bliver for alvor fremhævet i Nabokovs hænder.
#6 - "The Fault in Our Stars" af John Green. John Green er uendelig hypet, på grænsen til en næsten kvalmende tilbedelse. Overraskende nok, holder ethvert ord dog stik. Jeg læste "The Fault in Our Stars" på få timer og blev reduceret til tårer undervejs. Ikke alene gemmer bogen på en rørende fortælling om ung kærlighed, sygdom og flygtighed - den er også ufatteligt velskrevet, og Greens blanding af humor og poesi placerer bogen højt på min liste.
#5 - "The Princess Bride" af William Goldman. Anne Nikoline lånte mig denne bog, og jeg påbegyndte den i juleferiens dovne dage. Og lige dér, inden året for alvor forsvandt og randt ud, fandt jeg en af mine nye yndlingsbøger. Goldmans bog er helt ulig noget, jeg nogensinde har læst før, og ved hjælp af et væld af rammefortællinger, metafiktion og intertekstualitet, indeholder bogen flere historier på samme tid. Til dels er "The Princess Bride" et medrivende eventyr i stil med Gaimans "Stardust", og til dels er det en historie om historier, og den indflydelse de kan udøve på deres læsere. Bogen indeholder langt mere end det blotte øje kan skue, og den er en litterær leg, en medrivende eventyrsfærd og en læsemæssig fryd. På et splitsekund kæmpede den sig op på side med mine evige favoritter; og der vil den forblive, for evigt.
#4 - "The Night Circus" af Erin Morgenstern. Jeg misunder Erin Morgenstern. Jeg misunder hendes fantasi, hendes detaljesans og hendes geniale konstruktioner. Jeg misunder hendes karakterer for deres liv, oplevelser og kærlighed. Og mest af alt, misunder jeg hendes skrivestil. "The Night Circus" er skrevet så inddragende, så deskriptivt, så stemningsfuldt og så åndedragsstoppende malerisk, at den efterlod mig helt låmslået. Jeg troede slet ikke, det var muligt at skrive så overjordisk smukt, at skabe så fuldendte verdener ved brug af enkle adjektiver. Bogen imponerede mig på en måde, jeg aldrig havde forventet eller forudset.
#3 - "North and South" af Elizabeth Gaskell. "North and South" stjal min nattesøvn, John Thornton stjal mit hjerte, og Elizabeth Gaskell vandt min opmærksomhed. På sin vis forbinder jeg Gaskells "North and South" med Austens "Pride and Prejudice", selvom de to kvinder er adskilt af tidsaldre og litterære retninger. Det er som om, Gaskell benytter sig af Austens ikoniske karakterer, og camouflerer dem i en tung samfundskritik, diskussioner om industrialisering og et svælgende viktoriansk sprogbrug. Og det fungerer. Bogen er et klassisk mesterværk.
#2 - "Les Misérables" af Victor Hugo. "Les Misérables" af Victor Hugo er en murstenstung bog, som jeg længe har kredset om, overvejet og undgået. Jeg har været tøvende og skræmt på forhånd af dens omfang, vigtighed og indflydelse; men da jeg endelig samlede den op, opdagede jeg at al min frygt havde været forgæves, og bogen forvandlede sig næsten til en sand pageturner. Bogen følger et væld af skæbner, skiftende perspektiver og repræsenterer ethvert samfundslag. Hugo diskuterer livsideologier, historiske hændelser og store personligheder, samtidig med han skildrer enkelte menneskeliv, familier og forelskelser. "Les Misérables" favner umådeligt bredt, og indkapsler samtidig en hel tidsånd, et helt land, og en hel storby. Victor Hugos elskede Paris vækkes så tydeligt til live under læsningen - med både elendighed og storhed.
#1 - "The Ocean at the End of the Lane" af Neil Gaiman. Bøger betyder forskellige ting for forskellige mennesker, og denne betyder noget helt særligt for mig. "The Ocean at the End of the Lane" mindede mig om noget, jeg troede, jeg havde glemt, og den gjorde det så fint, så skrøbeligt og så dybt, at jeg endnu er helt overvældet ved tanken. Gaiman skriver om barndom, hukommelse og erindringer, og undersøger hvordan vores verdenssyn ændres af opvækst og afstand. Til dels kan "The Ocean at the End of the Lane" betegnes som en mærkværdig fantasy-roman, men for mig er den langt mere end dét. For mig er den et levende minde, en intim oplevelse og en rammende pil, lige midt i hjertet.
Hvilke store læse-oplevelse har I haft i år 2013? Deler vi nogle favoritter - eller ser jeres lister helt anderledes ud?
Hvilke store læse-oplevelse har I haft i år 2013? Deler vi nogle favoritter - eller ser jeres lister helt anderledes ud?
Wow, jeg er virkelig imponeret over, hvor meget du får læst! Jeg har fået læst 11 bøger i år og syntes egentlig, at det var helt godt gået. Men forskellige mennesker, forskellige forudsætninger, forskellige prioriteter :-)
SvarSletMin top 5 ser nok sådan her ud:
1. Beloved af Toni Morrison. Nøj, hvor jeg syntes, den var fantastisk. Blid, men brutal. Smuk, men forfærdelig.
2. Fugletribunalet af Agnes Ravatn. En bog på nynorsk, jeg købte, da jeg var i Oslo i begyndelsen december. En skandaleramt tv-vært søger flugt som hus- og havehjælp for en enlig, indelukket, 40-årig mand langt ude på landet. For mig var den næsten lidt meditativ, men den er også overraskende mørk.
3. The Battle for Moscow af Andrew Nagorski. Ikke skønlitterær, men beskriver krigens rædsler og dikatorers hensynsløshed virkeligt fangende og malende.
4. The Picture of Dorian Gray af Oscar Wilde. Kan vel næppe sige noget om den, som ikke allerede er blevet sagt.
5. Parissyndromet af Heidi Furre. Endnu en nynorsk bog. Der er ikke så meget handling, den fokuserer mere på beskrivelser og på, hvordan det at rejse ud i et år forventes at være den bedste, vildeste oplevelse i ens liv af omgivelserne (og en selv), men at virkeligheden sjældent kan leve op til forventningerne, og at man stadig er sit eget hverdagsagtige jeg, selv i Paris - men at det også kan være smukt på sin egen måde, bagom forventningerne. De store oplevelser er der, men ser måske ikke altid ud, som man troede de ville. Cirka.
Lige præcis - og al læsning er jo god læsning :)
SletVirkelig fin liste! Jeg elsker 'The Picture of Dorian Gray' (og har faktisk også selv læst den i år!), og jeg vil så gerne læse 'Beloved' også! :)
Dejlig og inspirerende liste, der er mange af dem jeg får lyst til at kaste mig over. Hvilken oversættelse har du læst af Les Misérables?
SvarSletMin bedste læseoplevelse i 2013 må være 'Just Kids' af Patti Smith. Sproget og den fine og skrøblige kærlighedshistorie fremkaldte tårer og smil hos mig.
Det er jeg glad for, du synes! Ren fryd. Jeg læste Penguins engelske oversættelse af 'Les Misérables', men husker faktisk ikke den præcise oversætter.
SletOg hvor lyder det dog som en skøn læseoplevelse.
Hej Rikke..
SvarSletFørst og fremmest skal du lige vide, at jeg elsker at læse hvert et nyt indlæg på din blog..
De eneste bøger fra din liste jeg har læst er Lolita og The fault in our star, og jeg elskede dem!! Jeg har dog både de to første bøger i Valentes Fairyland-serien liggende samt The Ocean at the end of the lane. Sidst nævnte er jeg faktisk gået i gang med, den har dog ikke fanget mig endnu, og jeg hoppede derfor videre.. Men eftersom den har fortjent en 1 plads på din liste skylder jeg den vist en chance mere ;)
/Cecilie
Tusind tak, det betyder alverden :)
SletHvor er jeg glad for at høre, du også har nydt bøgerne! Og du skal bestemt glæde dig til Fairyland og Valente - de er helt fortryllende og så velskrevne! Virkelig.
'The Ocean at the End of the Lane' er en skøn bog i min mening - men det gælder jo naturligvis ikke for alle (Det gør det vel aldrig). Det er en bog, der nok kræver, man selv læser noget ind i den/tolker, før den giver mening. Ikke desto mindre er den virkelig velskrevet og kan læses på så mange niveauer. Jeg knuselsker den!
"Me Before You", "The Fault in Our Stars" og "The Night Circus" har jeg stadig stående ulæst på min hylde. Forhåbentlig bliver 2014 året hvor jeg får dem læst.
SvarSletTil gengæld fik jeg i 2013 læst bl.a. "Les Misérables" og det var jeg faktisk ret stolt af. :P
Åh, du har så skønne oplevelser i vente! Virkelig <3
Slet.. Og det er bestemt også sejt! Det er virkelig en god bog. Er også glad for, jeg endelig fik den læst i år!
Du har mange af mine endnu ulæste på din liste - bøger, som jeg længe har kredset om, og måske 2014 bliver året, hvor det sker? Jeg håber det! Især "The Princess Bride" glæder jeg mig meget til - om ikke andet så fordi, jeg også er uendeligt glad for filmatiseringen!
SvarSletJeg elskede "The Princess Bride"! Den var fantastisk. Jeg har til gengæld aldrig set filmen - men nu skal den snart opstøves, især efter dine rosende ord :)
SletJohn Green er en sand magiker med ord. Han fortjener hvert et rosende ord. Erin Morgenstern ville jeg rigtig gerne stifte bekendtskab med sidste år, men af en eller anden grund blev det ikke til andet end gode intentioner. Måske bliver det aktuelt i år.
SvarSletRichelle Mead opretholdte mit beundring, mens Louise Haiberg blev den store danske overraskelse (på den gode måde).
Må dette år byde på tretten nye fantastiske læseoplevelser for dig.
John Green er helt fantastisk, for det meste. Han kan virkelig skrive, og blande klichéer med mening. Så beundringsværdigt. Og hvad Morgenstern angår, kan jeg kun anbefale hende. 'The Night Circus' er som intet andet, nogensinde. Så uhyggeligt smukt skrive, så inddragende, så fortryllende. Virkelig.
SletRichelle Mead mangler jeg endnu at stifte bekendtskab med! Måske må jeg presse hende ind i år 2014. Jeg håber også, det kommende år vil bringe dig skønne læseeventyr.
Skøn liste, fyldt med skønne bøger. Det er rigtig sjovt at se din yndlings sat efter prioritering. Jeg har selv læst tre på din liste og de er virkelige fantastiske, hvilket får mig til at overveje om jeg ikke skulle tage og læse de sidste på din liste. :0)
SvarSletHvilke tre har du læst? Men ja, i mine øjne er det jo bare de skønneste bøger, der er på den liste! :')
SletHvor var det spændende at læse, Rikke, og jeg er imponeret over, at du har læst 204 bøger i 2013! Jeg læser vældig mange erindringer og selvbiografier.
SvarSletDet er dejligt, når man kan inspirere hinanden!
Tusind tak! Og åh ja; jeg har læst mange bøger i år. Voldsomt mange. Men det er nu også skønt!
SletOg helt bestemt :)
Faktisk er et af mine nytårsfortsæt at læse flere bøger. Jeg får helt dårlig samvittighed, når jeg ser hvor mange bøger du har fået læst i 2013, hehe
SvarSletOh well, tiden skal jo også være til det :) Held og lykke med dit nytårsforsæt! :D
SletDet er jo helt vildt søde Rikke!
SvarSletJeg har virkelig ikke fået læst særlig meget de sidste par år på grund af studie, men håber meget der blive lidt mere tid til det i 2014 :D
Kan være jeg skal i gang med et par stykker fra din liste ;)
Vildt er lige ordet! :) Listen kan bestemt anbefales, hvis du spørger mig ;)
SletOg jeg håber, du finder mere læsetid i 2014 :D
Spændende liste. Jeg får lyst til at læse noget mere Neil Gaiman. Jeg har kun læst starten på Sandman-serien, og den sagde mig ikke så meget.
SvarSletDen eneste som jeg faktisk HAR læst er De elendige af Victor Hugo. Den husker jeg præcis som du beskriver den: En stor episk roman med et væld af figurer, men vel at mærke vedkommende og interessante figurer.
Mange tak! Jeg holder meget af Neil Gaiman. Han er så dygtig i mine øjne - 'Sandman' har jeg dog aldrig fået samlet op :)
SletJeg er helt enig med dig mht. 'De elendige'. Den er SÅ god, og spænder så bredt!
Er glad for at se The Night Circus på din liste, den er så speciel og fantastisk. Den var min nr. 1 i 2012.
SvarSletBlev inspireret af denne post og lavede også en på min blog :-)
SletDen er virkelig så enestående. Jeg elsker den. Virkelig, virkelig elsker den. Og jeg vil straks klikke ind på din blog og se din liste :)
SletSikke en inspirerende liste, du har tryllet frem der, Rikke! Jeg har allerede skrevet en del af bøgerne på min liste for noget tid siden - selvfølgelig fordi jeg har læst dine varme ord om bøgerne herinde :)
SvarSletSelv har jeg læst en del John Green i slutningen af året. Jeg mangler kun Papertowns, som jeg har liggende herhjemme, men en veninde og jeg vil forsøge at starte på den samtidig, så den må vente lidt endnu. Jeg ved dog ikke helt hvilken af John Greens bøger der er min yndlings, for jeg synes nemlig at de alle er meget forskellige.
Og hold da op, 204 bøger på et år er jo vanvittigt og samtidig enhver bogelskers drøm! Er du sikker på at du ikke har lidt magi i dig, Rikke?
Mvh. Natasja
Mange tak! Jeg er glad for, du kan bruge mine skriverier til noget, det varmer så meget :)
SletSpændende med fælles John Green.-læsning! Jeg gad virkelig godt blive bedre til synkron-læsning. Læse sammen med en veninde og diskutere et kapitel af gangen. Nøj det kunne være en interessant vinkel!
Selv holder jeg nok mest af 'Paper Towns' tror jeg. Måske? Ej jeg ved det heller ikke. Men den ér meget god og enormt velskrevet. Elsker Greens blanding af poesi af humor, som han fører ind i alt, hvad han laver.
Og hvor er du sød! Måske er jeg blevet smittet med lidt af Peter Pans tryllestøv ;)
Wauw, det er godt nok imponerende at du har nået 204 bøger! Det kan jeg jo slet ikke måle mig med, med min sølle stak på 22.
SvarSletDet er svært for mig at vælge hvilke der har været de bedste i år, men lad mig forsøge at lave en top 5:
5: ''The Hungry Tide' af Amitav Ghosh
4: 'After Dark' af Haruki Murakami
3: 'Begær, Mord og Gud' af ti forskellige danske skrivere bygget op omkring Nick Cave's albums. Fantastisk!
2: 'Neverwhere' af Neil Gaiman
1: 'A Clash of Kings' af George R. R. Martin
Dette er i hvert fald et udkast, selvom det er meget svært for mig at placere dem i en top 5! Har godt nok fået læst nogle gode, rammende bøger i 2013. :-)
Oh well, 22 bøger er også en yndig stak! Der gemte sig sikkert nogle skønne imellem!
SletOg hvor er jeg glad for at se 'Neverwhere' på din læste! Den nærmer sig bestemt også mine 13 bedste - jeg elskede at læse den!
Sikke en fin Top 13, Rikke! Og hvor er det flot, at du har fået læst så mange bøger i 2013 :) Selv nåede jeg lige op og have 100-milepælen indenfor rækkevidde, men snublede lidt i julehyggen under slutspurten ;)
SvarSletDet er jo SÅ svært at lave en sådan liste - der var så mange gode bøger, der kræver deres plads, men jeg er slet ikke i tvivl om, at både Gaiman og Valente kommer på min Top 3!
Men jeg er tvunget, så ser en liste nok ca. sådan her ud (dog uden rækkefølge - det kan jeg slet ikke beslutte!):
"The Ocean at the End of the Lane" af Neil Gaiman
"Fairyland"-serien af Catherynne Valente
"Fever"-serien af Karen Marie Moning (der efter en uimponerende 1. bog fuldstændig tog mig med storm)
"I Held my Breath as Long as I Could" af Kristopher Kelly (en indie horror novellesamling)
"Navigating Early" af Clare Vanderpool (en fin, fin historie og venskab og dét at være anderledes)
"Never Let Me Go" af Kazuo Ishiguro (helt utrolig rørende og meget anderledes dystopisk fortælling)
"We have always lived in the castle" af Shirley Jackson (mystisk og snigende mærkelig historie)
"Lips Touch: Three Times" af Laini Taylor (uendelig smuk bog med forførende elverfortællinger)
"Day of the Triffids" af John Wyndham (en meget overraskende utrolig velskrevet og rørende ældre dystopisk fortælling)
Og så får graphic novel'en "Locke & Key" af Joe Hill og Gabriel Rodriguez en meget "Special Mention": det er noget af det mest rørende, uhyggelige og smukke jeg har læst i mange, mange år, og jeg har stadig følelserne helt uden på tøjet efter at have læst afslutningen her til eftermiddag! Så hvis du får lyst til at kaste dig over en ny genre/medie i 2014 kan den meget varmt anbefales :)
Julehygge skal der bestemt også være plads til - og 100 bøger er også noget af en fryd for øjet! :')
SletDet er bestemt at opdele og lave lister på den måde - men helt enormt hyggeligt at sidde og pusle med! :) Jeg er glad for vi deler 'The Ocean at the End of the Lane' og også 'Fairyland'-serien som virkelig stjal mit hjerte! <3 Åh..
Jeg har faktisk læst 'Never Let Me Go' for et par år siden, og jeg nød den! Vil gerne læse 'The Remains of the Day' også engang. Den står højt på min liste! Jeg har endnu ikke læst 'We Have Always Lived in the Castle', men jeg vil noget så gerne. Har hørt så meget godt om den efterhånden, og din anbefaling hjælper bestemt også :)
Puha, nu glæder jeg mig endnu mere til at læse de to bøger af Neil Gaiman! - De står begge og venter pænt ovre på reolen.
SvarSletÅh du har så gode læseoplevelser i vente! :)
SletDet lyder helt fantastisk, når du beskriver "The Ocean at the End of the Lane". Jeg har netop bestilt den på biblioteket :) Ps. Er du egentlig på Instagram?
SvarSletJeg elsker 'The Ocean at the End of the Lane'. Den gav mig så meget stof tip eftertanke.
SletOg ja, det er jeg skam! Du kan finde mig under 'Cinderellla' :)