mandag den 16. februar 2015

"Shadow and Bone" (The Grisha #1) af Leigh Bardugo

"Shadow and Bone" af Leigh Bardugo, fra forlaget Indigo, udgivet i 2013 (org. udgivet i 2012). 3/5 stjerner

Ravka er under langsom opløsning. I rigets mest centrale områder vokser et stort mørke, som ingen kan krydse. Dæmoniske skabninger lever der, og gør enhver rejse igennem den sagnomspundne flod, The Shadow Fold, til en dødelig færd.
Indtil den forældreløse Alina afslører kræfter, der kan redde hele Ravka og oplyse det tætte mørke. På et splitsekund ændres liv Alina for altid; hun bliver revet fra sin bedste ven og sin vante tilværelse som korttegner, for at blive en Grisha, en del af Ravkas magiske elite. Under opsyn af den magtfulde Darkling, der besidder endeløse kræfter, føres Alina til hoffet for at blive optrænet til at bruge sine evner som et vigtigt våben i kampen mellem godt og ondt.

The thought filled me with grief, grief for the dreams we'd shared, for the love I'd felt, for the hopeful girl I would never be again.

Et begyndende opgør i et dystert skyggeland dekoreret med russiske fraser og legender udgør bogens startscene. Farer rører på sig i det ukendte mørke, en protegé og et håb træder frem i lyset, og en større magt hiver og slider i hende for at forføre hende, lokke hende og eje hende. Dobbeltmotiver, længsel, lyst og kærlighed udspiller sig bag et tungt tågeslør. Godhed og ondskab bliver vendt på hovedet undervejs, advarsler hviskes, frygten vokser – og verdenens fremtid hviler i en ung piges håndflade. Magt er det sidste, Alina ønsker sig. Og alligevel er det hende, der besidder den.
Forklædt som russisk mystik, er "Shadow and Bone" en formularisk fantasyfortælling. Et virkelighedsfjernt rige kæmper mod en voksende ondskab, en usandsynlig helt opdages til at have evnerne, der kan redde alle og må derfor adskilles fra det, hun holder af for derefter at komme i øjeblikkelig heltetræning med en ubærlig byrde på sine skuldre. Usandsynlige alliancer opstår undervejs, en kærlighedstrekant formes, den gennemsnitlige pige går igennem en mindre make-over, og Alina står afslutningsvis overfor et enormt valg.
Historien er velkendt, bygget på en succesrig skabelon, der gang på gang beviser sin styrke. Alinas dannelsesrejse og oplæring som Grisha er håbløst medrivende. Øjeblikkelig sympati opstår for den unge pige, der må lægge sit liv bag sig og løfte et umuligt ansvar i en  overdådig verden, hun er ikke er sikker på, hun hører til i. Der er så langt fra et børnehjem til et kongeligt hof, og Alina er helt alene; med undtagelse af upålidelige besøg fra den smukke Darkling, der på én gang udøver en enorm tiltrækningskraft og indgyder frygt. Som den høje, mørke fremmede fra et damebladshoroskop er han let at forelske sig i.

This was his soul made flesh, the truth of him laid bare in the blazing sun, shorn of mystery and shadow. This was the truth behind the handsome face and the miraculous powers, the truth that was the dead and empty space between the stars, a wasteland peopled by frightened monsters.

I går læste jeg "Shadow and Bone" på, hvad der føltes som, et lille splitsekund. Jeg påbegyndte den med et ønske om let underholdning, og jeg lagde den ikke fra mig, før den sidste side var vendt. Jeg var underlagt historiens magi, og på en måde vendte siderne nærmest sig selv.
Leigh Bardugo er en billedskaber, og det mest bemærkelsesværdige ved "Shadow and Bone" er den omfattende kampscene, Bardugo bygger til sine karakterer. Ravka er tydeligt baseret på den russiske mytologi, og det er fascinerende at læse om et Sankt Petersborg, der omdannes til en eventyrsby. Grishas er en slags magiske elitesoldater, og de opdages ved en prøve, der kunne minde om middelalderens heksejagt, altimens døde sjæle omdannes til jagende monstre i den uigennemtrængelige Shadow Fold. Luften er tyk af magi, og dog er Ravka alligevel et univers, der er bygget på et eksisterende fundament. Det er en elegant og raffineret verdensopbygning.
Plotmæssigt kan jeg hverken beklage mig eller begejstres. "Shadow and Bone" fortæller en gammel, velfungerende historie, og forklæder den som noget nyt. Plottet er et spøgelse af alt det, jeg har læst før med enkle finjusterede detaljer. Det er ikke kedeligt, og det fungerer; men det er hverken imponerende eller uforudsigeligt. Det er akkurat, som man kunne forvente.
Bardugos verden betog og fortryllede mig, hendes karakterer morede mig, og bogens mørke kærlighed overvandt mig. Jeg kan levende forestille mig, at samle bogens fortsættelse op og bladre i den, men jeg kan også levende forestille mig, hvad den vil indeholde. Sommetider er der dog noget ganske betryggende ved at læse fantasy, der følger en velkendt skabelon; uanset hvor ihærdigt, bogen forsøger at argumentere for det modsatte. 

The moment our lips met, I knew with pure and piercing certainty that I would have waited for him forever.

4 kommentarer:

 1. Litteratur skal altså bare heller ikke altid være stor og imponerende - nogle gange skal den bare være medrivende og underholdende. Og det lyder det til, at denne er! Den lyder i hvert fald spændende, og som noget jeg godt kunne finde på at kaste mig over (:

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt sikkert! Den her er virkelig fin og hurtigt læst :)

   Slet
 2. Jeg er glad for at høre, at du synes, den var underholdende. Uden at røbe for meget vil jeg dog også fortælle, at 2'eren byder på et par overraskelser... jeg havde i hvert fald forventet en lidt anden vægtning (men blev positivt overrasket), og så dukker der også flere interessante personer op. Det er en serie, som jeg synes bliver bedre og bedre for hver bog :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Den var nemlig underholdende, og så kan jeg bare rigtig godt lide universet. Det er sådan en bog, man læser superhurtigt, og det kan jeg godt lide :)

   Og åh – det lyder lovende. Må lige få dem bestilt engang ved lejlighed.

   Slet