tirsdag den 17. marts 2015

Tema-tirsdag #84: Jane Austen og mit bogsamleri

Da jeg var yngre, var det glansbilleder. Derefter blev det klistermærker, porcelænsdukker og Spice Girls-klistermærker. Senere gjaldt det læbepomader, W.I.T.C.H-blade og Disneyfilm. Da jeg blev ældre, blev jeg besat af Mumikrus og læderindbundne bøger. Og gradvist tog mit bogsamleri over mit almindelige samleri, og mine reoler begyndte at spilde over med smukke bøger. Elskede bøger. Kærligt læste bøger. Og så opdagede jeg Jane Austen, og mit bogsamleri tog en ny drejning.
Jeg har faktisk altid været en samler af alt muligt. Jeg har altid været typen, der gemte alverdens smånips og nørklerier i skotøjsæsker og smykkeskrin. Jeg har altid været typen, der har haft en hobby og et eller andet at gå op i. For når jeg godt kan lide noget, vil jeg gerne omgives af det. De sidste mange år, har bøgerne indtaget min samlerscene; og tyngdepunktet i min bogsamling er blevet Jane Austen. 
Det er måske en smule underligt, eller i hvert fald begrænsende, at kalde sig for en Jane Austen-samler. For Jane Austen er en afdød forfatter, der ikke længere skriver bøger – og i sin livstid skrev hun kun seks romaner, en kort brevroman og fyldte tre notesbøger med noveller og skuespil. Det er en samling, der er hurtigt samlet. Og dog.
For med tiden indebærer mit Austen-samleri ikke længere blot at samle hendes romaner. Jeg finder stor glæde i at opspore de smukkeste udgaver af hendes værker, også selvom jeg ejer dem i andre udgaver i forvejen. Jeg fortaber mig i gulddetaljer og skrifttyper; sammenligner farver og mønstre, og kan bruge timevis på at overveje, om det er Penguin Threads eller Penguin Clothbound udgaven af "Emma", som jeg har brug for at eje. Jeg oplever kriblende samlerglæde i mine fingerspidser, når Folio Society annoncerer en ny Austen-titel, og jeg husker stadig, da jeg ved et tilfælde fandt "Persuasion" i lommestørrelse. Jeg elsker smukke klassikerudgaver af bøger, og jeg kan slet ikke stå for Jane Austen-udgaver.
Men det stopper ikke der. Jeg læser og samler ikke blot alt skrevet af Jane Austen; jeg finder også interesse i alt skrevet om Jane Austen. Fra store coffeetable bøger med billeder af Jane Austens hjem til familieskrevne biografer, analytiske forskerindblik, sødsuppe fanfiction og moderne genfortolkninger i film- og bogform, spænder min samling sig over adskillige genrer. Og det morer mig så inderligt, hvad man som Jane Austen-fan kan finde.

I virkeligheden er det nok ikke så anderledes fra mine tidlige samlinger af klistermærker og Disneyfilm. Jeg samler på Jane Austen-bøger, fordi Jane Austen er min højt elskede yndlingsforfatter, fordi hendes romaner bringer mig ubetinget glæde, fordi jeg ikke kan læse og genlæse dem nok, og fordi jeg altid vil være søge efter mere viden om min yndlingsforfatters liv.
Men jeg samler også på Jane Austen-bøger og dimser med samme barnlige iver, som jeg samlede på glansbilleder og porcelænsdukker. Fordi det er en skyldig fornøjelse at tilføje endnu en ting til en voksende samling; fordi det er rart at starte en samling, der aldrig får ende; og fordi jeg besidder et evigt samlergen. Det er så hyggeligt at samle på noget – for så har man altid noget at se frem til.

I videoen nedenfor fremviser jeg min (efterhånden noget omfattende) Jane Austen-samling. Hvad med jer? Er I også samlere? Bogsamlere eller en anden slags samlere? Hvad samler I på? 

21 kommentarer:

 1. You have an impressive collection of Jane Austen books! :) I was holding my breath while watching your video :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Thank you! I adore Jane Austen and her novels. I am drawn to them.

   Slet
 2. Jeg kunne se den video igen og igen, og drømme mig tilbage til en tid, som jeg desværre ikke lever i. Jeg er vildt misundelig og imponeret over din samling, og det kribler i mine fingre efter at udvide min egen! :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg drømmer mig også tilbage, selvom det nok langtfra var sådan, som man forestiller sig. Ikke desto mindre har jeg altid elsket 1800-tallets elegance ...

   Slet
 3. Åh Rikke, SÅ mange fine Austen-bøger! :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ikke? :D Austenbøger er Austenlykke!

   Slet
 4. Du har en imponerende samling :-)

  Jeg samlede på en række ting, da jeg var barn, men som teenager mistede jeg 'evnen' til at samle på noget. Måske blev jeg for bevidst om, at det ville være svært at lave en fuldendt samling - og hvis det endelig lykkedes, hvad skulle jeg så 'bruge' den til? Så jeg samler ikke rigtig på noget i dag. Til gengæld har jeg genfundet glæden ved at købe bøger, men jeg ved ikke, om jeg vil kalde mig bogsamler. Jeg har intet behov for at eje alle de bøger, jeg læser, så jeg er som regel ret selektiv med, hvad jeg køber og kan sagtens finde på at sælge bøger, som ikke 'fortjener' at stå på mine boghylder - hvis du forstår, hvad jeg mener :-)

  Mvh.
  Den lille Bogblog

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er vist også gået all in :b

   Og jeg forstår udmærket godt, hvad du mener! Man skal afgjort ikke samle bare for at samle, men fordi ens samling giver en glæde. Og hvis noget giver en glæde, så er det vil aldrig spildt, er det? :)

   Og jeg er helt enig – det er godt at vælge bøger selektivt. Der er jo netop så mange bøger i verden, at det er umuligt at eje dem alle :p

   Slet
 5. Åh, jeg tænkte på dig, da DR i fredags viste Fornuft og Følelse :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg så den faktisk også! Eller de sidste 30 minutter af den, som er så fine :)

   Slet
 6. Jeg er så utroligt imponeret af din Austen-samling, smukke Rikke - og også lidt misundelig, selvom der overhovedet ikke ville være plads i min bogreol ;-) Hehe.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tak søde Nanna! :D En samling er altid så hyggelig at samle :'D

   Slet
 7. Jeg får sådan lyst til at påbegynde min læsning af Austen, når jeg ser din smukke samling!
  Men samtidig bliver jeg direkte angst for ikke at finde den kærlighed til hendes værker, som du besidder! For jeg vil så hjerteligt gerne elske Austen! Jeg VIL holde af hendes bøger og kalde hende en af mine yndlingsforfattere!
  Åh hvor skal man dog starte henne med den kvinde?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg synes da helt bestemt, du skal læse hendes værker og finde ud af, om du kan elske hendes værker. Hun er jo ikke for alle, men jeg elsker hende himmelhøjt, og måske vil du få den samme oplevelse :) Jeg anbefaler ofte at starte med 'Northanger Abbey', for den er den mest plotdrevne af hendes bøger.

   Slet
 8. Jeg elsker dine videoer, Rikke. Denne var virkelig smuk. Hvad hedder det sidste musiknummer?

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Den sidste melodi er temasangen fra 2005-versionen af 'Pride and Prejudice' :)

   Slet
 9. Du har vanvittigt mange Austen ting, og jeg undrer mig over hvor i alverden du opstøver mange af tingene? :)

  Selv har jeg også altid været lidt af en samler, lige siden barndommen hvor det ligesom hos dig startede med glanspapir, så blev det servietter (mærkeligt!), senere Diddle brevpapir og brevpapir generelt af de ting jeg lige kan huske som mest fremtrædende.
  Nu samler jeg mest af alt på bøger for at få opbygget mig eget lille bibliotek, men jeg gemmer/samler også altid billetterne fra hver gang jeg tager i biografen. Det er min lille film-mindestak, som jeg kan se tilbage på mange gode oplevelser i. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså – tingene, ikke bøgerne? De er eBay fund, og internettilfældigheder. BuzzFeed har tit artikler med '10 must-own for Jane Austen fans' og sådan, og så får jeg også inspiration derfra :p

   Og åh, Diddl! Ja! Det samlede jeg virkelig også meget på, og jeg ELSKEDE Diddlina :p ... Og hvor fint med biografbilletter. Jeg er generelt også meget god til at gemme de underligste ting. Små billetter og minder fra alverdens museum og filmbesøg. Flybilletter. Togbilletter. Nærmest alt, hvad jeg kan knytte et minde til. Det er fjollet :)

   Slet
 10. Jeg elsker det her indlæg. Jeg kunne se den video i uendeligheder. Fabelagtig samling du har simpelthen!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Jeg er også en lykkelig samler :)

   Slet
 11. Hi,
  I love your posts about Jane Austen. I'd like to ask you whether do you plan to review Pride and Prejudice. Because I really would like to read yours opinion about it. Although I have already know that you actually love it... :-) Also I wonder if you will write about some other heroine of Jane Austen books...
  Have a very nice time.
  Bye

  SvarSlet