onsdag den 8. april 2015

Videotag: Boglige ultimatummer

På YouTube er der talrige videobloggere, der taler om bøger og udfordrer hinanden til at udføre såkaldte "videotags", hvor der skal svares på udvalgte spørgsmål om bøger, læsevaner og boglige scenarier. Det er ofte både morsomt og tankevækkende, hyggeligt og tilbagelænet, at lytte til, hvad andre tænker om de bøger, de læser og de bøger, som de vælger ikke at læse. 
For nylig stødte jeg på et videotag, der var fyldt med spørgsmål om boglige ultimatummer og rædselsscenarier. Et af spørgsmålene lød på, om man helst ville genlæse sine tyve yndlingsbøger i al uendelighed eller udelukkende læse nye bøger, og aldrig genlæse noget, som man havde læst før. Og alle besvarelser af spørgsmålet erklærede en rungende enighed i, at når der var så mange bøger i verden, som man gerne ville læse, ville det være et større tab af udelukke dem end at indsnævre sin verden til tyve gentagelser. Logikken var uimodståeligt simpel, og mine følelser var i oprør. For jeg ville hellere undvære at læse det uendelige tal af verdens vidunderbøger end at skulle undvære mine tyve yndlingsbøger.
Sandheden er, at jeg ikke kunne forestille mig en verden uden historierne om Peter Plys. Jeg kunne ikke forestille mig en grå uheldsdag uden at finde trøst i historierne om den gule bjørn og hans vatudstoppede legekammerater. Jeg kunne ikke forestille mig et forår uden ordene fra Charles Dickens' "Great Expectations", og jeg kunne slet ikke fastholde magien i en midsommeraften uden at genlæse en sætning eller to fra Dodie Smiths "I Capture the Castle". Jeg ved slet ikke, hvad jeg ville gøre uden "Persuasion", og jeg ved slet ikke, hvem jeg ville være uden "Little Women" eller "Emily of New Moon". Når jeg knytter mig til en bog, binder jeg et bånd, der varer for evigt.
Og det er ikke kun med bøger. I alle aspekter af mit liv, famler jeg efter repeat-knappen og trykker den i bund. Jeg tænker tilbage på smukke øjeblikke, før de overhovedet er forbi. Jeg hører stadig de samme musiknumre, som jeg gjorde som 16-årig. Jeg har intet imod at gense den samme film fem gange på en dag, hvis jeg er i humør til den. Og jeg har knap nok færdiglæst en yndlingsbog, før jeg har lyst til at læse den igen.
Jeg er en evig genlæser. Det mindede det ellers så simple spørgsmål i en YouTube-video mig lige om. Uanset hvor meget jeg elsker at drage på ukendte eventyr med nye hovedpersoner og opdage nye yndlingsbøger, så vil jeg hellere undvære dét, end jeg vil undvære de bøger, jeg allerede er begyndt at elske. Selvom jeg tror, der er mere end tyve af slagsen.

I videobloggen nedenfor svarer jeg på boglige ultimatummer. Hvad ville du svare på nogle af spørgsmålene, hvis du skulle? Og ville du helst foretrække at genlæse dine tyve yndlingsbøger i uendelighed eller læse alverdens nye bøger og aldrig læse noget, du havde læst før?

Tag-videoen er originalt fundet her, og spørgsmålene fra tagget følger her: 

Vil du helst ... 
... Udelukkende læse trilogier eller læse enkeltstående bøger? 
... Udelukkende læse bøger af mandlige forfattere eller kvindelige forfattere? 
... Udelukkende købe bøger hos boghandlere eller hos online forhandlere? 
... Have at alle bøger bliver filmatiseret som film eller som TV-serier? 
... Læse fem sider om dagen eller fem bøger om ugen? 
... Være en professionel boganmelder eller en professionel forfatter? 
... Udelukkende læse dine tyve yndlingsbøger igen og igen eller læse nye bøger og aldrig genlæse noget, du havde læst før? 
... Være en bibliotekar eller en boghandler? 
... Udelukkende læse bøger fra din favoritgenre eller læse bøger fra alle genrer undtagen din yndlingsgenre? 
... Udelukkende læse fysiske bøger eller e-bøger?

15 kommentarer:

 1. Kan desværre ikke se videoen, den er privat?

  Jeg ville helt klart vælge kun at læse bøger, jeg ikke har læst før, hvis jeg blev stillet overfor det ultimatum. I langt de fleste tilfælde kan jeg godt nøjes med kun at læse en bog en enkelt gang, så det er egentlig ikke et svært valg for mig. Tror faktisk ikke engang jeg kan vælge 20 bøger, som jeg ville have lyst til at læse mere end måske to gange.
  At vælge mellem kvindelige og mandlige forfattere ville straks være værre. Murakami og Erlend Loe er jo mænd og Rowling en kvinde (for bare nævne nogle...). Ingen af dem ville jeg have lyst til at udelukke fra min læsning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Yes, det var vist bare mig, der havde pillet ved en forkert indstilling. Den er up and running nu :) Og jeg forstår det godt, det er jo også det mest rationelle svar. Jeg ville bare ikke kunne undvære de bøger, jeg allerede har knyttet mig til..

   Og det er helt sikkert svært. Heldigvis er man forhåbentligt aldrig nødt til at vælge den slags rigtigt.

   Slet
 2. Hov?! Jeg har ikke adgang til videoen - der står bare: 'Private video' - log in to watch (if you have permission)... Ellers et sjovt tag! :) Nu det allerede omhandler video-blogs, kunne du så ikke overtales til at lave flere booktube-anbefalelser? Jeg er så vild med wordsofareader, men synes mange af de andre er meget overgearede (det er selvfølgelig bare min smag) - men uanset hvad, kunne det være skønt med flere anbefalinger, hvis du kender andre gode :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var bare mig, der havde rodet i det! Men det er fikset nu :)

   Og helt sikkert. Jeg har jo allerede lavet et par, men mange af dem er nok blevet inaktive i mellemtiden. MercysBookishMusings , Jenvcampbell og Bookishthought er dog helt sikkert blandt mine favoritter :)

   Slet
 3. Hold nu op hvor er den første bog du viser dog bare fantastisk smuk!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Jeg er også helt vild med den.

   Slet
 4. Jeg kan helt sikkert godt forstå din pointe - mit liv ville da også være tommere, hvis jeg aldrig skulle på eventyr med Harry Potter eller Alice igen, men på den anden side, så har man i det mindste minderne om alle ens eventyr sammen. Jeg tror jeg ville lide uendeligt meget, ved at give afkald på alt andet end mine 20 yndlings, for slet ikke at snakke om, at jeg ville kede mig. Og endnu være ville jeg nok også ende med at hade det jeg elsker så højt, fordi de begrænsede mig. Jeg må erklære mig enig med flertallet - jeg ville også kun læse nye bøger resten af mit liv (:

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er også en ganske fornuftig og rationel beslutning! Jeg kan bare ikke helt forene mig med den..

   .. Gudskelov bliver man dog ikke nødt til at vælge endegyldigt! Pyh, sikke et valg det ville være at tage.

   Slet
 5. Jeg ville helt sikkert vælge at læse nye bøger. Tror jeg vil finde det for kedeligt kun at genlæse mine 20 yndlings, og så ville jeg nok stoppe helt med at læse. Derudover så har jeg jo stadig mine yndlingsbøger i hovedet, så på den måde kommer jeg aldrig til at leve helt uden dem.

  SvarSlet
 6. Jeg kan godt lide, hvordan du kommer frem til svarene, og ikke kun fordi mine svar og tankeprocess ville være nogenlunde det samme, men også fordi det er virkelig svært, at slå sig fast på én af de to muligheder i samtlige spørgsmål. — At vælge en mellemting siger så meget om vores læsevaner.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Og ja, helt sikkert. Det er svært. Umuligt svært.

   Slet
 7. Haha, mine svar vil være præcis ligesom dine - dog med undtagelse af bibliotekar vs. boghandler. Jeg vil langt hellere være boghandler :D Men jeg er altså helt på med linje med dig mht. mine 20 yndlingsbøger! Jeg elsker at genlæse og genopleve mine yndlingsbøger - det vil jeg slet ikke være foruden.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er jeg glad for at høre! Det er nemlig så skønt at genlæse og genopleve. Helt magisk og så uundværligt.

   Slet
 8. Sikke dog nogle ubehagelige bog-ultimatummer! Jeg elsker at genlæse, men det at opleve noget nyt og finde nye lidenskaber er jo en stor del af livet ... Jeg er nok ikke så god til det der med enten/eller :-/

  SvarSlet