tirsdag den 19. maj 2015

Tema-tirsdag #92: At læse efter en liste (og hvad det lærte mig)

For efterhånden fem år siden blev startsiden på Facebook hjemsøgt af en liste, som alle mine medstuderende på Litteraturvidenskab kommenterede flittigt på og delte med stor entusiasme. Listen var en afkrydsningsliste med 100 bøger, og den hed 'The Big Read' og var sammensat af BBC. Med fingerkildrende nysgerrighed gennemgik jeg listen af bøger, og det gik op for mig, at jeg kun havde læst et fåtal. Og derved påbegyndte jeg et stort projekt.
Jeg besluttede mig nemlig for, at jeg ville læse alle de 100 bøger på BBC's liste. Der var så meget i verden, jeg gerne ville læse – og jeg tænkte, at jeg ligeså godt kunne bruge listen som min guide i de ulæste bøgers land. At det netop var dén liste, det hele endte med, var mere eller mindre tilfældigt; det var den liste, jeg faldt over, og det var den liste jeg valgte. 
Listen blev mit største og mest ambitiøse læseprojekt, og selvom det startede som et lille tankeeksperiment, udviklede det sig hurtigt til en slags besættelse, og jeg fik nærmest ikke læst andet end bøgerne fra listen i perioden, hvor læseriet stod på. Jeg brugte timer i antikvariater og på biblioteker; på at opspore gamle titler og gennemskue pudsige oversættelser. Jeg printede listen ud flere gange, krydsede bøgerne af, og smed listen væk igen, og jeg havde et kunstfærdig Excel-ark på min computer, der langsomt svandt ind i størrelsen. Min læsning havde altid en retning og et formål, og jeg frydede mig, hver gang jeg kunne krydse en ny bog af listen. Men det bedste var alligevel bøgerne selv.
For jeg læste mig igennem de mærkværdigste ting. Jeg læste en lyserød bog af Rosamund Pilcher, der handlede om en bedstemor og et værdifuldt maleri, jeg læste børnebøger af Jacqueline Wilson, der oprindeligt var beregnet til elleveårige skolebørn, jeg læste den russiske klassiker "Doktor Zhivago", jeg læste en forfærdelig politisk roman ved navn "The Ragged-Trousered Philanthropists" af Robert Tressell, jeg opdagede Roald Dahl, og jeg stiftede bekendtskab med Jeffrey Archer. Bedst af alt, gav BBC's liste mig motivationen til at læse "Middlemarch" af George Eliot, og jeg blev dermed foræret en ny yndlingsbog og en læseoplevelse, der stadig står skinnende klart i min hukommelse. Ligeledes sørgede min listelæsning for, at jeg åbnede "Watership Down" af Richard Adams, "I Capture the Castle" af Dodie Smith og "Rebecca" af Daphne du Maurier. Undervejs opgav jeg også "The Hitchhiker's Guide to the Galaxy", "En passende ung mand" af Vikram Seth, og jeg færdiglæste "Brave New World" af Aldous Huxley, selvom jeg nok burde have opgivet den i stedet. Jeg læste det meste, og jeg læste det blindt.
For sandheden er, at jeg slet ikke anede, hvad jeg gik ind til, når jeg trak bøger ud fra hylderne og tog dem med mig hjem. Jeg foretog ingen research, og jeg læste ingen bagsidetekster. Jeg læste bare bøgerne, fordi det havde jeg bestemt mig for, at jeg skulle. Og derfor var så mange af dem så fuldstændigt overraskende.

I dag tror jeg ikke, jeg ville kunne overskue et så omfattende projekt. Jeg tror heller ikke, jeg ville læse bøger så langt væk fra egne interesser og yndlingsgenrer, bare fordi en liste sagde, at jeg skulle. Lister som den jeg læste efter, er ikke tænkt som retningslinjer og boganbefalinger, og det er aldrig meningen, at samtlige 100 bøger udvalgt med popularitet som eneste kriterie skal kunne tiltale hver eneste person.
Men samtidig tror jeg også, at grunden til jeg i dag er så bevidst om min egen læsesmag er, at jeg har læst så mange ting, der lå uden for min læsemæssige comfortzone. At læse efter en tilfældig popularitetsliste fik mig til at åbne bøger, jeg aldrig ville have ænset før; på halvandet år bevægede jeg mig fra Stephen King til Terry Pratchett, Patrick Süskind, Meg Cabot og Gabriel García Márquez. Jeg læste science fiction og gysere den ene dag, historiske romaner, gotiske klassikere, børnebøger og sødsupperomaner den næste. Og for hver eneste bog, jeg krydsede af listen, lærte jeg lidt mere om mig selv. Mit selvstændige læseprojekt gav mig en større referenceramme, skubbede mig ud i et utal af genrer og lærte mig en livslang lektion om alt det vidunderlige, der kan gemme sig der, hvor man allermindst venter det. 
Sommetider savner jeg at læse med et så skarpt formål, at krydse af og aldrig at vide, hvor den næste bog vil føre mig hen. Men omvendt ved jeg også, at jeg nok aldrig vil kunne læse så blindt, så tilfældigt og så stædigt igen. Derfor er Malene Halds fine læseleg et sjovt projekt, som jeg forsøger at deltage i. Det er ganske enkelt en udprintet liste med læseudfordringer, hvor man selv vælger bogen, der passer til. På den måde skubber man til sine boglige begrænsninger, samtidig med man selv bestemmer udfordringens rammer. Det er så hyggeligt og himmelfint – og du kan finde sedlen til udprintning lige her.

Har du nogensinde prøvet at læse efter en sammensat læseliste eller en anden læseudfordring? I så fald hvilken? Eller bryder du dig ikke om at læse udenfor din comfortzone? Og hvor mange af bøgerne fra BBC's 'The Big Read' har du læst eller drømmer om at læse? 

36 kommentarer:

  1. Fik du læst alle bøgerne på BBC's liste? :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Njae. Jeg opgav 3, og et par af de helt store, såsom "Krig og fred" og "Greven af Monte Cristo" læste jeg først efter et par år :) I dag mangler jeg endnu kun de 3 jeg opgav. Dem kommer jeg nok aldrig til at læse, tror jeg :)

      Slet
    2. Hold da op, det er alligevel også dybt imponerende, Rikke!

      Slet
    3. Hvor er det imponerende! Sejt gået :) Hvilke tre opgav du så?

      Slet
    4. Marina – Tusind tak! :)

      Slet
    5. Pernille – Åh, jeg opgav 'Ulysses' af James Joyce, 'En passende ung mand' af Vikram Seth og 'The Hitchhiker's Guide to the Galaxy' af Douglas Adams. Jeg får dem sikkert aldrig læst :p

      Slet
  2. Det er et virkelig interessant emne! Jeg kan egentlig bedst lide tanken, at man helt automatisk kommer til at læse alle de "store" og anerkendte værker, og dem man ikke får læst, er der nok en grund til, man ikke får læst.. Men der er også noget fedt ved at læse efter en liste. Generelt er jeg også bare glad for lister, og især at krydse af på lister. Jeg læser sådan halvt efter 1001 bøger du skal læse før du dør. Det er et projekt, som jeg ikke som sådan tænker over i hverdagen længere, men fra tid til anden gennemgår jeg de 1001 bøger og krydser dem af, jeg har læst. Som regel er det et tilfælde, men engang i mellem læser jeg om en bog i "1001 Bøger" og bliver inspireret. Det er fedt på den måde, også selvom jeg ved, at jeg aldrig får læst dem alle. I virkeligheden har jeg heller ikke lyst til at læse dem alle - der er godt nok et par stykker, der lyder dødkedelige ;-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg kan godt følge dig, men samtidig er der jo nærmest intet, der sker automatisk – og en liste er for mig ligeså fin inspiration som en bibliotekshylde. Det er i hvert fald motiverende!

      Og jeg er helt enig med dig mht. '1001 Bøger'. Den er fyldt med mærkelige valg og udeladelser, som jeg ikke helt forstår. At læse alle ville være noget af et projekt!

      Slet
  3. Har altid godt kunne tænke mig at følge en læseliste, men da jeg kiggede på BBC's vidste jeg, at der var en masse der ville være udenfor min interesse. Så jeg overvejer at kigge på en masse lister, og muligvis selv sammensætte min top 100 ud fra dem (så godt man nu kan, når man kun har genre og mulige anmeldelser at gå efter).

    Tror dog aldrig jeg kommer ud af min vane med bare at samle en tilfældig bog op, på biblioteket eller i en butik, og læse den, uden at have hørt om den eller set den før. Det giver spændende læseoplevelser, og det var f.eks. sådan jeg opdagede Mitch Albom, der efterlod mig grædefærdig med "Tuesdays with Morrie" - en af mine yndlingsbøger på hylden. :)

    http://stainsofpaint.blogspot.dk/

    SvarSlet
    Svar
    1. Der er helt sikkert mange udenfor ens interesseområde – men omvendt er det måske også lidt pointen med den slags listelæsning. Jeg behøver i hvert fald ofte et skub for at komme ud af min comfortzone :p Jeg har dog også drømt om at sammensætte min egen top 100 – men det gør jeg jo alligevel i mit hoved, når jeg vælger den næste bog, jeg vil læse. På en måde i hvert fald :)

      Åh, jeg ville ønske, jeg kunne sige det samme mht. tilfældige bogvalg. Den slags oplever jeg så sjældent.

      Slet
  4. Hyggeligt indlæg :) Jeg har aldrig før haft en liste at gå efter, men jeg har flere gange overvejet. Den største grund til, at det endnu ikke har kunnet lade sig gøre, er nok, at jeg ikke har fundet den rigtige liste for mig. Der findes mange forskellige, hvor bøgerne selvfølgelig også er forskellige. Og skal jeg kunne krydse alle på en liste af, kræver det også, at det er bøger jeg har lyst til at læse :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :) Man skal helt sikkert finde den rigtige liste – ellers bliver det et noget langsigtet projekt!

      Slet
  5. Jeg har endnu ikke givet mig i kast med BBCs liste, men jeg arbejder på at læse alle de bøger, Rory Gilmore læser i løbet af serien. Det er dog en totalt overvældende liste på 339 bøger, så jeg har intet mål for hvornår jeg skal være færdig, jeg satser egentligt bare på, at jeg når det en dag :)

    Hvilken bog er det, du har siddet og udfyldt lidt i på de sidste par billeder? Den ser ret fin ud nemlig :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, det er også en sej liste! Og Rory læser så mange vidt forskellige bøger. Det gad jeg også godt kigge nærmere på :)

      Altså, bogen på de første par sider er denne: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/05/goodreads-i-bogformat.html ... De nederste billeder er en liste, jeg har printet ud herfra: http://malenehald.dk/bog/wp-content/uploads/2015/01/laeseleg.pdf

      Slet
  6. Hvor spøjst! Jeg købte for nyligt et bogmærke, hvor der er listet '50 books to read before you die' op og tænkte, at det var da sjovt at se hvor mange jeg havde læst af dem! Ind til det gik op for mig, at jeg 'kun' havde læst 3 af dem...
    På BBC's liste kan jeg se, at jeg har læst 9 af bøgerne. Dog er der et par titler, som jeg har stående, men bare ikke har fået læst og endnu flere af titlerne er på min tbr.

    Jeg har aldrig læst ud fra en liste før og jeg tror også at BBC's (og bogmærkets) er lidt overvældende, men jeg synes de er fine at samle inspiration fra. :)

    Stærkt gået, at du alligevel fik læst næsten alle på listen! Du er lidt vild. :D

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh, hvor sjovt! Og fint at det står på bogmærket som en slags reminder :) BBC's liste er ret sjov og god, fordi den består af så mange forskellige og skøre titler mellem klassikerne. Det er ret hyggeligt – og ja, meget inspirerende!

      Haha, tak! Jeg blev også meget stædig undervejs ;D

      Slet
  7. Jeg kigger nogle gange på lister som 1001 bøger du skal læse før du dør, eller lignende lister. Jeg har dog aldrig sat mig for, at læse en hel liste. Er det en bog du har med lister i, den du viser billede af med den fine røde ramme? :) Den er virkelig flot!
    Jeg vil dog gerne engang have læst alle de største klassikere, og jeg har derfor en lille plan om, at jeg engang finder en liste, eller selv udfærdiger en, og jeg så vil læse alle bøgerne på den liste

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg bryder mig faktisk heller ikke om '1001 bøger'. Der er mange deri, som jeg ikke helt forstår. Men det er selvfølgelig en smagssag!

      Bogen er en 'Reading Journal', og den indeholder mest sider, hvor man kan nedskrive hvilke bøger, man har læst. De sidste 5-6 sider er så lister. Jeg har vist skrevet om den før her: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/05/goodreads-i-bogformat.html ;D

      Slet
  8. Det er sjovt, tit og ofte kan jeg lidt forudse, hvor dine tekster vil ende, baseret på overskrift og indledning. Men denne gang tog du mig alligevel lidt ved næsen. Jeg forventede faktisk en morale a la "Jeg endte med at pine mig selv, og det var en dum ting at gøre for mig", men i stedet viste det sig, at du faktisk havde nydt oplevelsen haha (:

    Jeg tror aldrig jeg ville have viljestyrke nok til at gennemføre sådan en liste. Hver gang jeg kigger på noget lignende synes jeg altid der er alt for mange titler, som jeg på ingen måde interesserer mig for. Jeg tror mit liv er for kort til at læse bøger jeg ikke har lyst til (uden for studiet, ahem..), men hold nu fast, hvor er det bare sejt klaret, at du har gjort det. Count me impressed! (:

    // www.moonlitmadness.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. Haha! Åh, hvor morsomt! Der er dog ingen tydelig morale denne gang – jeg havde det så sjovt med at opspore bøgerne fra listen, læse dem og afkrydse dem derefter. Det var så hyggeligt!

      Jeg forstår godt, det for mange virker pointless at kæmpe sig igennem så forskellige ting. Men åh, hvor jeg nød det. Hver bog var en lille opdagelsesrejse, som jeg ikke anede, hvad jeg skulle forvente mig af, og jeg læste varieret som aldrig før. Det var ret sjovt!

      Slet
  9. Det er pudsigt, du bringer det på banen, for en af mine udfordringer i år er faktisk at læse min. 8 bøger fra netop den liste (dvs. 8 af dem, jeg endnu mangler at læse). Inden jeg gik i gang, havde jeg læst knapt halvdelen. Jeg synes, listen er lidt sjovere end mange andre top-100-lister, fordi denne liste tydeligvis er lavet på baggrund af en afstemning. Det betyder, at der udover de oplagte klassikere også er en række 'skæve' bøger på listen - blandt andet flere af Terry Pratchett. Jeg har en mistanke om, at der har været en række dedikerede fans på et internetforum, der har skabt et hype mht. at stemme på et par af hans bøger ;-)

    Jeg synes, listen er inspirerende men på ingen måde 'the one and only list of great books'. Den er fin at hente inspiration fra, og det er netop også sådan, jeg bruger den, men jeg kommer aldrig til at læse alle bøgerne på listen, for der er ganske enkelt flere, jeg ikke gider at læse.

    Pt. læser jeg i øvrigt to bøger fra listen - 'Little Women' og 'The Thorn Birds' :-)

    Mvh.
    Den lille Bogblog

    SvarSlet
    Svar
    1. Ej hvor hyggeligt! Det er nemlig så mange fine bøger på listen – og ja, det er en enorm fordel, at den er valgt med stemmer og ikke blot med litteraturkritiske briller. Det er virkelig sjovt og pudsigt med de mange Pratchett-gengangere! Dit scenarie lyder meget sandsynligt!

      Og nej – listen er ikke 'the one and only', men det tror jeg ikke, at nogen liste er. Den er bare hyggelig og fyldt med sjove bøger. Skøre bøger. Klassiske bøger. Blandingsformen tiltaler mig.

      Og åh – 'Little Women' er jo en evigt gyldig favorit hos mig, og faktisk har jeg ret gode minder om 'Tornfuglene' på sådan en overraskende måde. Jeg kunne hvert fald godt lide letlæseligheden og hele slægts-kronologien. En ret fin bog. Hvad synes du indtil videre? :)

      Slet
  10. Wauwsa, det er imponerende! Jeg er vild med tanken om at læse og krydse af - selv prøver jeg at ramme nogle af titlerne i 1001 bøger du skal læse før du dør, selvom ambitionen er meget langt fra at nå dem alle. Det er bare så tilfredsstillende at sætte det lille kryds.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er nemlig så rart at sætte det kryds! Man bliver helt afhængig af det!

      Slet
  11. I have tried to make lists but the minute I put pen to paper I stop wanting to read the books on the list and read something different haha xx

    SvarSlet
  12. Du præsenterede mig for BBC The Big Read for et godt stykke tid siden igennem din blog, og jeg fik straks lyst til at læse hver og en (har pt. læst 25), og har også lagt listen ud på min blog. Jeg har en ting med lister ;)
    Jeg har dog ikke sat en "slutdato" for projektet, for mig skal det være et livsprojekt. Derfor bliver bøgerne krydset ud lige så langsomt, og jeg læser kun en bog fra listen når jeg faktisk har lyst til at læse lige præcis dén bog. Jeg synes faktisk BBC's liste er en god pose blandet bolsjer, der både inkluderer klassikere, børnebøger, populærromaner osv, og jeg tror det er den perfekte liste at gå ud fra for at udfordre sig selv i genrer man normalt ikke læser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er virkelig også en skøn liste! Jeg havde så mange fine opdagelser på den – og også lidt undren over, hvordan nogle af bøgerne overhovedet er kommet på. Det har givet mig en langt bredere læsehorisont på den måde :)

      Slet
  13. Jeg er faktisk overrasket over at se, at jeg har læst 28 bøger fra listen, har yderligere 5 ulæste på hylderne og skal læse én med min læseklub i løbet af sommeren. Den liste rammer åbenbart min læsesmag ret godt. Der er dog også bøger på listen, som jeg på forhånd kan se, at jeg ikke ville få noget godt ud af at læse. Jeg kan rigtig godt lide at bruge den slags lister som inspiration - Jeg opdager titler, der ser interessante ud, googler dem og føjer dem måske til min TBR-liste. Men jeg kunne ikke drømme om at følge en liste slavisk. Jeg er meget obs på, at skønlitteratur aldrig må blive pligtlæsning for mig - Jeg prøver på kun at læse bøger, som passet til min læsesmag og opgiver hurtigt bøger, som jeg synes er dårlige. Hvis jeg tvinger mig til at læse bøger, som ikke siger mig noget, går jeg simpelthen i stå og får måske slet ikke læst noget i længere perioder. Og det er jo trist;-) Jeg beklager i øvrigt de manglende afsnit - kommentarfeltet driller mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Åh hvor sejt! Det er nemlig en rigtig fin liste fyldt med mange gode bøger – også mange skæve bøger, man ikke helt forstår :)

      Jeg er helt enig i, at læsning aldrig skal blive en pligt. Det skal være en fornøjelse. Det var de fleste bøger på listen også for mig :)

      Slet
  14. Jeg har alligevel læst 13 bøger på listen, men kan se størstedelen er læst i skolen.
    Jeg har prøvet at se film efter en liste, det blev også trættende tilsidst og jeg har indset det er bare ikke alle film eller bøger for den sags skyld, der skal se tilende.

    SvarSlet
    Svar
    1. 13? Åh hvor sejt!

      Og ja. Det har du helt ret i. Jeg er bare så dårlig til at lægge en bog fra mig, når jeg først er begyndt. Og sommetider kan de virkelig overraske. Det gjorde 'Middlemarch' f.eks. – jeg hadede at læse den, men da jeg nåede halvvejs ændrede alt sig, og det blev en af mine yndlingsbøger! Det var en skøn overraskelse.

      Slet
  15. Oh, den liste faldt jeg også over for noget tid siden, og ja, jeg har også overvejet at give mig i kast med den. Om ikke andet så bare for at sige, at man har gjort det ;) Men ligesom du beskriver, kan jeg også allerede på forhånd fornemme at der er værker, der bliver hårde at komme igennem! Jeg har det med at være ret fastlåst i genrevalg og læsevaner, men bliver til gengæld også meget ofte positivt overrasket, når jeg begiver mig uden for min comfortzone, så måske skal jeg bare se at komme i gang. Indtil videre tæller de læste værker på listen dog kun sølle 10-12 stykker, men måske det bliver et livsprojekt ;)

    Hvor har du forresten den bog fra, som er vist på øverste billede, hvor listen fremgår? Den er jeg lidt misundelig på :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det var faktisk ret sjovt at læse efter den! Jeg blev også bare så bidt af det tl sidst ;D Og det er netop et godt skub ud af ens comfortzone. Jeg var skeptisk overfor mange af romanerne, men de endte med at blive skønne overraskelser – selvom nogle selvfølgelig også endte med at være ulidelige. Men de var alle en oplevelse.

      Bogen er en 'Reading Journal', og jeg mener, at jeg købte den på Amazon i sin tid. Jeg har skrevet et indlæg om den tidligere lige her: http://paperbackcastles.blogspot.dk/2013/05/goodreads-i-bogformat.html

      Slet
  16. Jeg er ikke så god til det der med læselister. Jeg bliver tit meget begejstret for dem og tænker, at jeg vil læse dem alle. Men når det kommer til stykket ender jeg alligevel altid med at læse det jeg er i humør til. Sidste år forsøgte jeg mig med en reading-challenge, hvor jeg skulle igennem x antal forskellige genrer og temaer i min læsning. Jeg opgav, da jeg var halvvejs gennem året - mit læsehjerte insisterede på at gå andre veje.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ah, ja. Det er også svært at bevare balancen mellem et for stort pres og en frivillig nysgerrighed.

      Slet