lørdag den 31. oktober 2015

Månedlig opsummering: Hastige oktober

Oktober var: så hurtigt forbi. Jeg har så længe drømt om efterår og ventet på gule blade, og imens jeg har drømt, har efteråret fundet sted, helt uden jeg lagde mærke til det. Først da jeg for en uge siden begav mig ud på en lang gåtur, gik det op for mig, at efteråret ikke er noget, der kommer snart. Det er her nu.
Oktober har været første led af tilvænningsfase. Jeg er startet i fuldtidsjob, og jeg nyder det – men det betyder også, at jeg skal tænke lidt anderledes for at få min dag til at hænge sammen med pendleri, tidlige morgener og tidligt mørke. Det kræver meget for mig at forstå, at dagen ikke er slut, bare fordi solen er væk. Snarere tværtimod.
Jeg har tilbragt sene eftermiddage på kontoret, og jeg har tilbragt lange weekender under min dyne. Jeg har gået lange ture, læst gode bøger, bagt cookies og skåret græskar, drukket vin og fejret speciale (igen). Jeg har spekuleret i vægplads, og vi har endelig modtaget vores sofa. Og midt i det hele har jeg også fundet tid til at starte forfra med Gilmore Girls, som er den absolut bedste TV-serie at komme hjem til efter en lang dag.
På en måde har oktober skuffet mig alene ved at være så hurtigt forbi. Jeg havde så mange efterårsplaner og drømme, som er forsvundet så pludseligt, og jeg ved, at november bliver travl. Hver eneste weekend er fyldt op med arbejde, fester, venindeaftaler og tosomhed. Der bliver ikke megen læsero til overs, men det gør måske heller ikke så meget, når jeg går så mange andre kulørte efterårsdage i møde. Og pludselig er det jo tid til julehygge – flere aftaler, flere fester og flere fantastiske mennesker. En lille del af Odenses gågade har allerede iført sig julelysene – og jeg glæder mig til, at hele byen snart lyser op. 
I oktober læste jeg: 15 bøger. Hovedsageligt kortere fortællinger og bittesmå bøger.  
I oktober købte jeg: Over 50 bøger. Det er der dog en forklaring på, og den følger – snart. 
Oktobers store læseoplevelse: "The Remains of the Day" af Kazou Ishiguro. Jeg måber stadig ved tanken. Ishiguros stilfærdige roman tog mig for alvor ved næsen, og under de simple sætninger lå langt mere skønhed, end jeg turde drømme om. 
Oktobers mest skuffende læseoplevelse: "Hansel and Gretel" af Neil Gaiman, der er smukkere i sin indpakning end i sit indhold. Jeg læste den hurtigt og glemte den ligeså hurtigt. Og selv efter flere ugers tænketid kan jeg stadig ikke se pointen eller behovet for en eventyrsgenfortælling, der snarere er et referat. 
Oktobers mest mindeværdige ord: Er et langt citat fra "Den uendelige historie" af Michael Ende, der ramte mig lige i hjertet. Det lyder sådan: "Den, der aldrig, eftermiddag på eftermiddag, har hængt over en bog i timevis, hed i ørerne og med strittende hår, og læst, så han glemte verden omkring sig uden at føle hverken sult eller kulde – 
Den, der aldrig har ligget under dynen og læst hemmeligt i skæret af en lommelygte, fordi far eller mor eller en anden kærlig sjæl har slukket lyset med den velmenende begrundelse, at nu skulle man sove, for i morgen er der atter en dag, og man skal tidligt op – 
Den, der aldrig åbenlyst eller i hemmelighed har grædt sine bitre tårer, fordi en vidunderlig historie var ved at slutte, og man måtte tage afsked med de personer, man havde oplevet så mange eventyr sammen med, som man elskede og beundrede, hvis frygt og håb man havde delt, og uden hvis selskab livet forekom én at være tomt og ligegyldigt – 
Den, der ikke af egen erfaring kender til noget af alt det, tja, han vil sandsynligvis heller ikke kunne forstå det, Bastian nu gjorde."
Oktobers læseklub-læsning: I oktober mødtes læseklubben fuldtalligt hjemme hos mig til en søndag fyldt med bogsnak, tedrikkeri og blogdiskussion. Tiden gik så hurtigt, at vi glemte alt om aftensmad og spisetid, og i stedet snakkede løs fra kl. 14 til kl. 20. Det var herligt – og bogen vi snakkede om var også fin. Vi havde nemlig læst "The Forbidden Library" af Django Wexler. 
På novembers læse-liste står der: Mere Ishiguro. Læseklubben skal læse "The Buried Giant", og jeg glæder mig. Desuden håber jeg også på at få læst en smule Lena Andersson før BogForum, ligesom jeg også drømmer om at påbegynde Oscar Wildes eventyr, langt om længe. Jeg har dog på fornemmelsen, at november flyver hurtigere end oktober, og at jeg ved månedens udgang vil have flere læsedrømme end færdiglæste bøger bag mig. Og det er selvfølgelig også ganske udemærket. 

Hvad med jer? Hvilke læseoplevelser bød jeres oktober på? Og hvad står på jeres læse-liste for november? Er der også forfattere I skal have læst op på før BogForum? 

12 kommentarer:

 1. 50 bøger?! Det er jo vanvittigt! Jeg glæder mig meget til at høre mere om det. Hvornår regner du med at uddybe det? :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Det *er* vanvittigt – og så ikke helt alligevel. Jeg uddyber på mandag!

   Slet
 2. Jeg glæder mig til at se den bookhaul :D
  Jeg har ikke lagt så mange planer for november måneds læsning - udover at der nok er nogle dystre bøger iblandt og forhåbentlig også lidt fantasy. Min indre bogorm kræver fantasy for tiden... ;-)

  Mvh.
  denlillebogblog.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha! Den nye bogreol skal jo fyldes ud jo!

   Og det lyder simpelthen herligt. Vejret er også lige til fantasy, synes du ikke?

   Slet
  2. Jo, man trænger til at drømme sig væk fra gråvejret :-)

   Slet
 3. Glæder mig nu også til at høre mere om den der enorme stak. Og må man spørge - hvem er du egentligt i læseklub med? Læseklub er og bliver det fineste. Glæder mig sådan til at mødes med min egen i morgen - skal bare lige være helt færdig med bogen, haha!

  Oktobers største læseoplevelse for mig var helt sikkert The Bone Clocks af David Mitchell, som traditionen tro blæste mig helt omkuld! Når det er sagt, så var oktober virkelig fyldt med fantastiske bøger :)

  // www.moonlitmadness.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er i læseklub med Anne Nikoline (windblownpages.wordpress.com), Maj (litteraturlistig.dk) og Anne (fuglsangforoven.blogspot.dk). Det er en herlig lille læseklub, og jeg nyder at bruge tiden med dem. Læseklub er lykke! Selvom jeg også altid først får læst bogen i sidst øjeblik – don't ask me why!

   Åh, jeg vil så gerne læse 'The Bone Clocks'. Den lyder storslået!

   Slet
  2. Haha, vi var 3 ud af 4 som færdiggjorde bogen på dagen denne gang, så tror bestemt ikke du er alene om at udsætte det til sidste øjeblik! :)

   Slet
 4. Jeg er godt nok også spændt på at høre forklaringen på de mere end 50 bøger, og hvilke bøger det er....?? :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Haha. Det er slet ikke så dramatisk, som det lyder. Jeg har bare købt et meget, meget, meget omfattende boxsæt.

   Slet
 5. 50 books? I want to see that haul very much *__*
  October has flown away and I cannot believe we are in the brink of Christmas but I'm looking forward to it. I'll be reading The Secret History by Donna Tartt which is long overdue and maybe The Brief History of Seven Killings :)

  SvarSlet
  Svar
  1. It really isn't nearly as interesting as it sounds. But I will give you the explanation for it tomorrow.

   I really can't wait 'till it's Christmas. It's my favorite time of the year.

   'The Secret History' is truly one of my favorite books – I hope that you'll enjoy it!

   Slet